Prečo sa v Davose diskutuje o novej pandémii

Prečo sa v Davose diskutuje o novej pandémii

Davos 19. januára 2024 (HSP/Foto:TASR/AP Photo/Markus Schreiber)

 

Miliardári a politici zhromaždení vo švajčiarskom rezorte živo diskutujú o “chorobe X”, ktorá údajne čoskoro zasiahne ľudstvo. Odniekiaľ sa vopred vie, že bude 20-krát smrteľnejšia ako covid, pre ruské noviny Ria Novosti píše komentátorka Viktoria Nikiforová 

davos
Ilustračné foto

Zhoda panuje v tom, že choroba bude vírusová a “s najväčšou pravdepodobnosťou” sa prenesie zo zvierat na ľudí. Dokonca aj teraz – keď nie je v dohľade žiadna pandémia – sa rozhodlo, že časový rámec na výrobu vakcín proti “chorobe X” bude sto dní. Pozrite si logiku: nie je jasné, o akú chorobu pôjde, ale už sa rozhodlo, že vakcína proti nej sa vytvorí za niečo vyše troch mesiacov.

Reklama

Šéf britskej spoločnosti AstraZeneka, ktorá kedysi vyrobila vakcínu proti koronavírusu s vedľajšími účinkami, pre ktoré sa jej museli vzdať aj trpezliví Briti, sa usilovne pohybuje v kuloároch. Pre majiteľov Big Pharma je to horúce obdobie – peniaze sa samé nezarobia.

V skutočnosti v civilizovaných krajinách plánovanie boja proti pandémiám a epidémiám majú na starosti seriózni vedci. Túto tému nehumpľujú, ale jasne premýšľajú o algoritme opatrení, aby sa v prípade potreby mohli plne vyzbrojiť. V Davose počet kapitalistov jednoznačne prevyšuje počet vedcov. Hlavný ohlasovateľ “choroby X” – generálny tajomník WHO Tedros Ghebreyesus – vôbec nie je lekár. Šéfovia farmaceutických korporácií, ktorí pravidelne a štedro sponzorujú WHO a ktorí ho obklopujú, sú nimi ešte menej. Náš Rospotrebnadzor správne poukázal na “ekonomické motívy” tejto témy.

Reklama

Americké farmaceutické spoločnosti sa totiž pripravili na to, že opäť obrežú tuk z diviaka zvaného Európa. Úspešný biznis s koronavírusom, keď za malú “odplatu” Ursule von der Leyenovej dostali od európskych vlád štátne objednávky za bilióny dolárov. Pravda, teraz sa nepoužité vakcíny vyhadzujú, ale peniaze sa už podarilo odčerpať. Bolo by hriechom nezopakovať to isté s vakcínami proti “chorobe X”.

Vzhľadom na obrovské množstvo peňazí, ktoré sa točí okolo tejto témy, sa nemožno ubrániť myšlienke, že by sa dali použiť na zvládnutie všetkých chorôb, ktoré sužujú súčasné ľudstvo. Čo tak tuberkulóza u pôvodných obyvateľov Spojených štátov? Je to hororový príbeh. Na Ukrajine je situácia ešte horšia: sovietsky systém zdravotnej starostlivosti bol “dekomunizovaný” a nový nebol vytvorený – a toto je výsledok.

Aký je pokrok pri zbavovaní sa cholery? WHO to už 20 rokov vyhlasuje za svoj prioritný cieľ. Bill Gates vkladá do tohto úsilia stovky miliónov dolárov, ale kde je výsledok? Možno by sme mali požiadať o radu Rusko? Kedysi sa naši predkovia vysporiadali s cholerou, kiahňami, morom, osýpkami, záškrtom, meningitídou, poliomyelitídou a prakticky všetky tieto choroby v ZSSR zlikvidovali. Môžeme sa podeliť o naše skúsenosti, je to naozaj vážna vec.

Práve skúsenosti ruskej zdravotnej služby a algoritmy, ktoré vymyslel Semaško, pomohli Rusku úspešne prejsť testom koronavírusov. Skutočným problémom bolo niečo iné. V tom istom čase sa šíril informačný vírus, ktorý ľudí uvrhol do paniky a neistoty. Medicína sa spolitizovala. Spoločnosť sa rozdelila na sekty – a každá z nich bola nespokojná s vládou.

Niektorí kričal, že koronavírus vôbec neexistuje, iní ubezpečovali, že existuje, ale nie je nebezpečný, niektorým bolo jednoducho zle a snažili sa nečítať správy, aby to všetko nevideli. Potom sa začal humbuk okolo vakcín: vakcíny sú zlé a “lekári otrávili studne”; nie, sú dobré, ale je ich málo, a ak je ich dosť, sú to tie nesprávne. Niektorí ľudia chceli západné vakcíny, pretože boli výživnejšie. Objavili sa recepty na liečbu, jeden prekvapivejší ako druhý.

Reklama

Medzitým koronavírus žal svoju úrodu, zabíjal starších a oslabených občanov a prirodzený ľudský smútok ich príbuzných sa opäť obrátil proti štátu: všetko urobil zle. Smrť z prirodzených príčin akoby prestala vôbec existovať a vo všetkom sa videli niečie intrigy.

Tento infovírus – panika, strach, paranoja – bol minimálne rovnako, ak nie nebezpečnejší ako samotný kovid. Ale v Rusku sme to všetko prežívali v ľahšej verzii. V USA, Austráliia Veľkej Británii boli ľudia zatvorení vo svojich domovoch na mnoho mesiacov, celkovo na rok až dva. V Indii, Číne a mnohých ázijských krajinách sa donedávna nosili masky. Austrália bola pozoruhodná tým, že počet samovrážd počas uzamknutia prevyšoval počet úmrtí na koronavírus.

Podniky skrachovali, rodiny sa rozpadli, celé regióny skrachovali, ľudia doslova – bez metafor – zošaleli. Celé leto 2020 v Európe zúrili obrovské zhromaždenia a v USA zúrili svedkovia sekty BLM. Ľudia vypúšťali paru na uliciach, aby sa nezbláznili.

Niet divu, že dnes sú masy na Západe veľmi skeptické voči davoskej “chorobe X”. Z nejakého dôvodu sa ľuďom zdá, že nie je náhoda, že sa celý tento príbeh odohráva v predvečer volieb v Európe a Spojených štátoch.

V júni sa konajú voľby do Európskeho parlamentu a hrozí, že sa v nich dostanú k moci protiamerickí politici. V septembri budú voľby v Nemecku, kde sa nepriatelia Washingtonu opäť uchádzajú o vedúce postavenie. Medzi nimi – voľby v Belgicku a podľa ich výsledkov sa citadela Európskej únie môže rozpadnúť. Aké jednoduché by to bolo – vystrašiť občanov EÚ “chorobou X”, zavrieť ich doma a pretlačiť k moci vlastných mužíčkov?

Reklama

O to viac, že je tu skúsenosť. V roku 2020 uzamykanie a iné koronavírusové obmedzenia umožnili zamknúť amerických voličov v ich domovoch, zorganizovať vypĺňanie volebných lístkov poštou a zabrániť pozorovateľom vstúpiť do volebných miestností. Nasledovali bezprecedentné volebné podvody – a v Bielom dome namiesto Trumpa skončil Joe Biden. Teraz je Demokratická strana pripravená to zopakovať.

“Je najvyšší čas, je pred voľbami! Nová nákaza im umožní zaviesť nové pravidlá WHO, zaviesť lockdowny, obmedziť slobodu prejavu a zničiť naše slobody,” citovali republikánske publikácie bývalú námestníčku ministra financií USA Monicu Crowleyovú. – Zdá sa vám to ako preháňanie? Aj nám sa to tak zdalo v roku 2020.”

Iná vec je, že druhýkrát môže otázka lockdownov viesť k presne opačnému výsledku: zúfalí trumpovci vyjdú do ulíc a zorganizujú ozbrojenú vzburu. Zdá sa však, že Demokratická strana už svoje kroky nekalkuluje – nemá na to.

Ako vidíme, veľmi bohatí a vplyvní ľudia na Západe majú záujem o podvod s názvom “choroba X”. Pre Rusko nemá zmysel zúčastňovať sa na tomto podvode. To však absolútne nie je dôvod na to, aby sme poľavili, píše novinárka.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:23

Pápež František plánuje na budúci rok navštíviť Turecko. Urobí tak pri príležitosti 1700. výročia Prvého nicejského koncilu, ktorý bol vôbec prvým cirkevným snemom s účasťou biskupov z celého kresťanského sveta. Oznámil to vo štvrtok v Lisabone carihradský pravoslávny patriarcha Bartolomej, informuje agentúra Reuters.

Pápež podľa neho plánuje najprv navštíviť sídlo carihradského ekumenického patriarchu v Istanbule a neskôr sa vyberie do tureckého mesta Iznik, niekdajšej Nicey, ktorá bola od mája do júla 325 dejiskom spomínaného koncilu za účasti cisára Konštantína.

Včera 19:41

Na západnom Slovensku má v piatok (17. 5.) silnejšie fúkať. Počítať treba aj s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Včera 19:27

Juhoafrická republika (JAR) vo štvrtok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) uviedla, že situácia v Pásme Gazy dosiahla “nové a hrozné štádium”. Hlavný súdny orgán OSN pritom požiadala o prijatie mimoriadnych opatrení na zastavenie izraelskej vojenskej operácie v meste Rafah na juhu tejto palestínskej enklávy, informuje agentúra AP.

Ide už o tretie pojednávanie MSD týkajúce sa konfliktu v Gaze na podnet JAR.

Včera 19:25

Súd v Turecku vo štvrtok odsúdil bývalého vodcu opozičnej prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Selahattina Demirtaša na súhrnný trest 42 rokov väzenia za jeho údajný podiel na prokurdských demonštáciách z jesene 2014, ktoré vypukli, keď džihádisti obsadili sýrske mesto Kobané.

Súdny proces trval štyri roky, pričom bolo súdených 108 členov strany HDP, vrátane jej bývalých vodcov a poslancov, ktorým v prípade uznania viny hrozili doživotné tresty.

Včera 19:19

Záujmy poľnohospodárov by sa mali opäť dostať do centra pozornosti politiky Európskej únie (EÚ), vyhlásil vo štvrtok maďarský minister poľnohospodárstva István Nagy a dodal, že táto otázka bude jednou z hlavných tém maďarského predsedníctva EÚ v druhej polovici roka. Informuje agentúra MTI.

Včera 19:15

Pre USA by bol lepšie zachovať otvorený obchodný systém, než zavádzať nové clá na čínsky tovar. Oznámil to vo štvrtok Medzinárodný menový fond (MMF), podľa ktorého by Washington a Peking mali spolupracovať na riešení napätia vo vzájomných obchodných vzťahoch. Informovala agentúra Reuters.

Dlhoočakávané oznámenie sa dotýka celého radu produktov, od ocele a hliníka, cez polovodiče, elektrické vozidlá, solárne články či žeriavy na vykladanie lodí až po medicínske produkty.

Včera 18:49

Po desaťročiach, v ktorých Holandsko ťažilo z toho, že bolo jednou z najotvorenejších ekonomík na svete, sa štyri pravicové strany novej koalície zhodli na tom, že je čas na “novú kapitolu”. Podľa štvrtkovej analýzy informačného portálu DutchNews.nl to zmení doterajší obraz krajiny a dostane ju do sporu s EÚ.

Najradikálnejšie plány sa týkajú imigrácie. Líder Strany slobody (PVV) Geert Wilders kvôli možnosti presadiť “najprísnejší prístup k azylu vôbec” obetoval aj svoje šance stať sa premiérom.

Včera 17:56

Poľský premiér Donald Tusk vo štvrtok informoval, že po stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica dostal vyhrážky smrťou aj on, informuje TASR.

Politická atmosféra v Poľsku je v posledných rokoch výbušná – okrem iného aj v súvislosti s vraždou dlhoročného primátora prístavného mesta Gdansk Pawla Adamowicza, ktorý bol kritikom vtedajšej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Donald Tusk na kongrese Európskej ľudovej strany v Bukurešti
Na snímke poľský premiér Donald Tusk
Včera 17:55

Bahrajnský kráľ Hamad bin Ísá al-Chalífa vo štvrtok na stretnutí Ligy arabských štátov (LAŠ) v bahrajnskom hlavnom meste Manáma navrhol zvolanie mierovej konferencie zameranej na Blízky východ. Schôdzka v Manáme sa zaoberá predovšetkým vojnou medzi Izraelom a vojenským hnutím Hamas v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Na stretnutí LAŠ, na ktorom sa zúčastnilo 22 krajín, vystúpil aj bahrajnský kráľ Hamad bin Ísá al-Chalífa, ktorý navrhol medzinárodnú mierovú konferenciu zaoberajúcu sa Blízkym východom. “Žiadame medzinárodné uznanie celého územia Palestínskeho štátu a jeho vstup do OSN,” uviedol.

Včera 17:41

Krajský súd v Ústí nad Labem začal vo štvrtok hlavné pojednávanie v prípade založenia požiaru v národnom parku České Švajčiarsko v roku 2022. Bol to najrozsiahlejší lesný požiar v histórii ČR. Jiří L., ktorého obžaloba zo zapálenia lesa vinní, sa priznal len k založeniu menších požiarov v okolí. Informoval server iDNES.cz.

Podľa advokáta Víta Pavka založil jeho klient menšie požiare v takzvanej mánii. “Pod vplyvom rôznych zdravotných okolností páchal zlo, kam sa len pozrel,” vysvetlil advokát.

Hlavné pojednávanie by podľa servera malo pokračovať v piatok dopoludnia. Obžalovanému hrozí až 15 rokov za mrežami.

Včera 17:27

Talianska pravicová strana Liga severu (LN) vo štvrtok vyhlásila, že chce zmeniť zákon a odstrániť vlajku Európskej únie z verejných úradov v krajine, čím hodlá posilniť svoj euroskeptický mandát pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu. Informovala agentúra Reuters.

Líder strany Matteo Salvini, ktorého volebné úspechy v uplynulých rokoch upadli, obnovil radikálnu platformu, aby prilákal euroskeptických voličov a zvýšil podporu svojej strany.

Včera 17:25

Tínedžer sa vyhrážal, že vystrieľa školu vo Vysokom nad Jizerou v českom Libereckom kraji. Pri výsluchu uviedol, že išlo o hlúpy žart. Polícia zdôraznila, že ho to zodpovednosti nezbavuje, a začala proti nemu trestné stíhanie. Na základe serverov iDNES.cz a Novinky.cz o tom informuje spravodajkyňa TASR.

Hovorkyňa školy v Libereckom kraji dodala, že na škole platia bezpečnostné opatrenia, ktoré majú zaistiť bezpečnosť študentov.

Včera 16:48

Klimatická kríza negatívne ovplyvňuje financie jednotlivcov aj firiem. Zhoršenie situácie, a to aj na Slovensku vníma Európska environmentálna agentúra (EEA), ktorá odporučila, aby sa ľudia na takéto zmeny lepšie pripravili.

Povodne či poveternostné extrémy zvýšili klimatické riziká najmä v oblasti energetiky, vody a dopravy. Takéto prírodné živly môžu mať zničujúce následky na infraštruktúru aj hospodársku činnosť.

Včera 16:25

Slovensko v ekonomickej výkonnosti v najbližších rokoch prekoná svojich najväčších západných obchodných partnerov, s výnimkou Maďarska a Poľska. V komentári k aktuálnej jarnej prognóze Európskej komisie (EK) na to upozornil analytik Inštitútu finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR Richard Kubas.

Tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) na Slovensku sa v tomto roku podľa EK zrýchli na 2,2 % z vlaňajších 1,6 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zľava novozvolený prezident SR Peter Pellegrini a prezidentka SR Zuzana Čaputová si podávajú ruky počas vyhlásenia k atentátu na premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) v Bratislave

Autor: TASR - Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Miroslav Iliaš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali