Už naši predkovia v neolite sa venovali včelárstvu

Už naši predkovia v neolite sa venovali včelárstvu

Bristol 13. novembra 2015 (HSP/nature/Foto:wikipedia)

 

Kúsky nájdených neolitických nádob z Európy, Blízkeho východu a severnej Afriky staré aj 9000 rokov nesú chemické stopy včelieho vosku. Naši predkovia sa už vtedy venovali včelárstvu

Včelu medonosnú, usilovný užitočný hmyz, poznali už ľudia v mladšej dobe kamennej
Včelu medonosnú, usilovný užitočný hmyz, poznali už ľudia v mladšej dobe kamennej

Vedecký časopis Nature priniesol tento objav na základe analýzy tisícov úlomkov keramiky z obdobia pravekého neolitu, čiže mladšej doby kamennej. Vedci majú podozrenie, že med sa už v tom čase používal nielen na osladenie jedla, ale včelie produkty mohli byť používané aj v náboženských obradoch a vo vytváraní prvých liekov.

Reklama

Tím vedený chemikmi z univerzity v Bristole Mélanie Roffet-Salqueovou a Richardom Evershedom hľadal zvyšky včelieho vosku na viac ako 6 400 hlinených nádobách na varenie v celej Eurázii z 9.-4. tisícročia pred Kristom. Už skôr boli objavené tukové pozostatky po mäse a mliečnych výrobkoch. Stopy po včeľom vosku však boli pomerne vzácne, len na štyroch z 570 nádob zo severozápadnej Anatólie. Dokonca známe kultové 9 000 rokov staré archeologické nálezisko Çatal Hüyük preukazuje najstaršie stopy včelieho vosku. Na jednom mieste je dokonca na stene zobrazený vzor včelieho plástu.

Pribudli však aj dôkazy z južnej Británie, z Dánska, z balkánskych krajín a z Alžírska. Takéto rozšírené používanie včelích produktov medzi viacerými neolitickými skupinami prezrádzajú počiatky domestifikácie včiel. Ľudia v neolite nechovali teda len dobytok či ošípané, ale poznali už aj užitočnosť malej usilovnej včeličky. Naši slovanskí predkovia, známi tiež ako včelári (brtníci získavajúci med z divých včiel), nadväzovali takto na dlhú tradíciu. No v Írsku, v Škótsku a v severnej Škandinávii jej význam nemohli oceniť, tu sa dôkazy po včelích produktoch nenašli, pravdepodobne kvôli horším klimatickým podmienkam.

Reklama

Americká akadémia vied spomína, že v jaskyni Border v južnej Afrike sa našiel až 40 000 rokov starý kus včelieho vosku, ktorý bol použitý na zlepenie kameňa s drevom pri výrobe oštepu. Tiež po celej subsaharskej Afrike (Zimbabwe, Tanzánia) je možné nájsť na skalách prehistorické zobrazenia úľov. To však nie sú dôkazy, že sa včelie produkty aj cielene využívali.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

11:10

Rada Európy a Organizácia spojených národov vyzvali Britániu, aby prehodnotila plány na deportácie žiadateľov o azyl do Rwandy, ktoré sa po schválení britským parlamentom pretavia do zákona. Rwanda schválenie naopak privítala.

11:05

Čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi, ktorý je známy svojimi blízkymi vzťahmi s Kremľom, údajne diagnostikovali nevyliečiteľnú chorobu – nekrózu pankreasu. S odvolaním sa na ruský exilový denník Novaja gazeta Európa o tom  informovala agentúra DPA.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali