Už o mesiac má v Marrákeši väčšina štátov sveta podpísať globálny pakt OSN pre migráciu. Čo na to slovenskí politici?

Už o mesiac má v Marrákeši väčšina štátov sveta podpísať globálny pakt OSN pre migráciu. Čo na to slovenskí politici?

Bratislava 2. novembra 2018 (HSP/Foto:TASR/AP-Thibault Camus)

 

Takzvaný Globálny kompakt OSN pre bezpečnú, riadenú a legálnu migráciu (GCM) je vyjadrením súhlasu s tým, že migrácia je čosi ako základné ľudské právo. Štáty sa tým síce ešte nezaväzujú, že hneď zajtra si prevezmú milión obetí neokolonializmu, nivočenia planéty konzumom, imperiálnych vojen a preľudnenia, ale svojím podpisom sa hlásia k tomu, že považujú za správne a normálne to urobiť v budúcnosti. Stotožňujú sa s tým naši volení zástupcovia?

Ilustračné foto

Naša vláda viacmenej stále nepovedala nahlas svoje definitívne stanovisko k tejto veci. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZV) SR však vydalo ku GCM stanovisko, kde konštatuje: „Migrácia patrí medzi najdôležitejšie témy, ktoré rezonujú na pôde OSN od vypuknutia migračnej krízy. Počas samitu na vysokej úrovni, 19. septembra 2016, ktorého sa za SR zúčastnil prezident A. Kiska, bola prijatá tzv. Newyorská deklarácia pre utečencov a migrantov. Touto deklaráciou boli spustené dva procesy s cieľom pripraviť globálne kompakty pre utečencov a migrantov. Takmer dvojročné konzultačné a medzivládne rokovania ku GCM boli ukončené 13. júla 2018  v New Yorku, pričom jeho formálne schválenie je plánované počas medzivládnej konferencie na najvyššej úrovni v Marakeši 10.decembra 2018.“

Reklama

MZV ďalej tvrdí: „GCM nie je ani zmluvou ani dohovorom a je právne nezáväzný. Nevyžaduje od vlád podpis ani ratifikáciu. GCM rovnako nestanovuje, ako budú jednotlivé štáty implementovať svoje ciele. Štáty sa môžu slobodne rozhodnúť, ako postupovať v súlade s ich vnútroštátnymi prioritami. GCM neukladá štátom žiadne nové povinnosti týkajúce sa toho, kto môže či nemôže vstúpiť na ich územie.“

Podľa MZV SR „GCM je politický dokument, ktorý predstavuje rámec medzinárodnej spolupráce a ochotu krajín reagovať spoločne na migračné toky. Ide o vôbec prvý dokument prijatý na pôde OSN k migrácii, ktorý komplexne rieši predmetnú problematiku a odporúča členským štátom implementáciu jednotlivých cieľov, ktoré však majú povahu určitého katalógu, z ktorého je možné vyberať podľa vlastných možností.“

Reklama

„GCM je globálny dokument, ktorý sa netýka osobitne žiadneho regiónu. Podporuje len budúci rámec spolupráce založený na inováciách, rozvoji a dialógu a navrhuje riešenie migrácie vo všetkých jej dimenziách,“ uvádza stanovisko Ministerstva zahraničných vecí SR.“

Lenže prečo potom, keď je GCM taký neškodný, sa k nemu odmieta pripojiť čoraz viac krajín? Už to nie je len USA, Austrália a Maďarsko – jasne sa vyjadrilo Dánsko a Poľsko, váha Česko a rad ďalších krajín. Najnovšie aj Rakúsko oficiálne vyhlásilo, že sa ku GCM nepripojí. Rakúska vláda tento krok zdôvodnila tým, že má k obsahu nezáväzného dokumentu s oficiálnym názvom Globálna dohoda o bezpečnej, riadenej a regulovanej migrácii zásadné výhrady. Pakt podľa Rakúšanov nie je vhodný na riešenie problémov s migráciou, ohrozuje suverenitu Rakúska v migračnej politike a stiera rozdiely medzi legálnou a nelegálnou migráciou. Rakúsko preto do Maroka nevyšle svojho zástupcu a na zasadaní Valného zhromaždenia OSN v septembri 2019 sa zdrží hlasovania.

 

A čo si myslia o GCM opoziční poslanci zo slovenského parlamentu?

Hlavné správy: V decembri sa má v marockom Marrakéši podpisovať Globálny kompakt OSN pre bezpečnú, riadenú a pravidelnú migráciu. Aký je váš názor, ste za to, aby Slovensko tento dokument podpísalo?

Reklama

Milan Krajniak (Sme rodina): „K marrákešskému kompaktu OSN by sa Slovensko rozhodne nemalo pripojiť.“

Boris Kollár (Sme rodina): „Odo mňa to absolútne nezávisí, my sme opozícia.“

Milan Mazurek (ĽSNS): „Oni hovoria, že je to nezáväzné, že je to forma odporúčania, ale v každom prípade je to snaha o totálnu deštrukciu Európy, jej národov, kresťanstva. Ak sa prijmú tie odporúčania a začne sa to aplikovať v praxi, teda že z nelegálnej imigrácie urobia legálnu, tak to bude znamenať koniec Európy ako takej. Veď to všetci musia vidieť. Dnes čelia tomu najväčšiemu problému, že mnohí ľudia akceptujú legálnu imigráciu ako čosi normálne, ale neakceptujú nelegálnu imigráciu, pričom tie státisíce imigrantov, ktorí tu chodia krížom-krážom cez hranice, sú nelegálni imigranti. Ale keďže vieme, že bruselským elitám ide hlavne o to, pretlačiť sem tých imigrantov za každú cenu, tak chcú urobiť z nelegálnej imigrácie legálnu. A potom už môžu rozbiť verejnú mienku s tým, že veď to je všetko legálne, v súlade so zákonom, sú to legálne imigračné trasy. Ak sa im to podarí, pre nás to bude v konečnom dôsledku znamenať normálny fyzický zánik našich národov – nielen kultúrne, ale fyzicky. Európa, ako ju dnes poznáme, prestane existovať. Preto to za žiadnu cenu nesmieme dopustiť.“

Miroslav Sopko (OĽaNO): „Slovensko by v prvom rade malo na diplomatickej úrovni vyvíjať také aktivity, aby Európa postupovala ako jeden celok, aby sme sa jednotne vedeli postaviť aj k vážnym problémom, ktoré jednoznačne prinesie budúcnosť. A tie v súčasnosti ešte nevieme ani predvídať.“

 

Reklama

Vy osobne, keby ste mali hlasovať, boli by ste za to, aby sme to ako Slovensko v decembri podpísali?

Milan Krajniak (Sme rodina): „Som jednoznačne proti tomu, myslím si, že by sme to rozhodne nemali podpísať.“

Milan Mazurek (ĽSNS): „Jednoznačne nie.“

Miroslav Sopko (OĽaNO): „Pre nás sú záväzné dokumenty tých inštitúcií, ktorých sme členmi. Čiže pokiaľ je to nejaká inštitúcia, ktorá nemá dosah na celkovú medzinárodnú politiku, tam treba jednoznačne zadefinovať si to v strategických dokumentoch Slovenskej republiky a toho sa vždy držať.“

 

Už zostáva iba mesiac

Pozrime sa ešte raz na podstatu vyjadrenia nášho MZV k tejto veci. Kľúčové sú tieto formulácie: GCM „predstavuje rámec medzinárodnej spolupráce“, „predstavuje ochotu krajín reagovať spoločne na migračné toky“, „odporúča členským štátom implementáciu jednotlivých cieľov, ktoré majú povahu určitého katalógu, z ktorého je možné vyberať podľa vlastných možností“. Inými slovami: prijatím GCM vyjadrujeme súhlas s tým, že vo všeobecnosti schvaľujeme právo ľudí z ľubovoľných končín sveta prichádzať k nám za lepším životom a budeme sa na tom procese podieľať konkrétnymi opatreniami v rámci určitých definícií.

Už zostáva iba mesiac. Dokáže ešte Lajčákovcov niečo zastaviť? Koľko ľudí by muselo prísť na národný protestný pochod, aby sa to podarilo?

Ivan Lehotský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali