Útoky na transformátory vysokého napätia v USA pokračujú

Útoky na transformátory vysokého napätia v USA pokračujú

Bratislava 30. decembra 2022 (HSP/Nationalinterest/Foto:Pixabay)

 

Amerika je na pokraji krízy elektrickej siete, konštatuje Siddhartha Kazi vo svojom článku pre The National Interest.Kvôli nedostatku vysokonapäťových transformátorov hrozí, že niektoré časti Ameriky zostanú roky bez elektriny

elektrina
Ilustračné foto

Počas Vianoc boli napadnuté štyri rozvodne v okrese Pierce v štáte Washington, v dôsledku čoho zostalo 14 000 ľudí bez prúdu. Začiatkom mesiaca, 5. decembra, neznámy útočník spustil paľbu na dve elektrické rozvodne v Severnej Karolíne, v dôsledku čoho zostalo 40 000 ľudí niekoľko dní bez elektriny. Podľa miestneho šerifa sabotéri “presne vedeli, čo robili”.

Reklama

Tieto prípady sú znepokojujúce a nie sú ojedinelé, upozorňuje Siddhartha Kazi. Od polovice novembra boli elektrické siete v štátoch Oregon a Washington napadnuté šesťkrát. Všetky tieto incidenty sa až nápadne podobajú incidentu v Severnej Karolíne. Okrem toho pri mimoriadne dobre koordinovanom útoku na rozvodňu v kalifornskom San Jose v roku 2013 bolo zničených sedemnásť z dvadsaťjeden tamojších transformátorov, čo spôsobilo škody za 15 miliónov dolárov a priblížilo sa k “vyradeniu Silicon Valley zo siete”. V čase písania tohto článku nebol nikto z páchateľov, ktorí stáli za týmito incidentmi, postavený pred súd: páchatelia mali jednoducho strieľať z veľkokalibrových pušiek z diaľky na rozvodňu, pričom po sebe zanechali len veľmi málo stôp, ktoré by sa dali použiť na ich vypátranie.

Podľa Siddhartha Kaziho, tieto činy poukazujú na do očí bijúcu štrukturálnu zraniteľnosť: kritickú infraštruktúru potrebnú na zabezpečenie chodu modernej spoločnosti je oveľa ľahšie zničiť ako vybudovať. Konkrétnejšie, transformátory vysokého napätia (VN) sú obzvlášť slabým článkom americkej elektrickej siete, myslí si Siddhartha Kazi.

Reklama

Jednoducho povedané, transformátor je zariadenie, ktoré mení napätie medzi dvoma obvodmi. V prípade transformátorov vysokého napätia odoberajú obrovské napätie generované elektrárňami a premieňajú ho na napätie použiteľné v domácnostiach a podnikoch. Hoci tieto transformátory VN tvoria menej ako 3 % transformátorov v Spojených štátoch, prenášajú 60 až 70 % elektrickej energie v krajine. Podľa štúdie Výskumnej služby Kongresu (CRS) je tridsať takýchto transformátorov VN rozhodujúcich pre základné fungovanie štátu. Ak by sa v čase najväčšieho dopytu po elektrickej energii vyradilo z prevádzky len deväť z týchto tridsiatich transformátorov, výsledkom by mohol byť výpadok elektrickej energie od pobrežia po pobrežie. Inými slovami, obzvlášť dobre koordinovaná skupina jednotlivcov by mohla v priebehu niekoľkých hodín účinne vyradiť z prevádzky celú elektrickú sieť Spojených štátov, ak by jednoducho lokalizovala a sabotovala tieto kritické transformátory. Aj mimo “najhoršieho” scenára by zničenie viac ako troch prenosových rozvodní spôsobilo dlhodobé výpadky elektrickej energie v mnohých oblastiach krajiny. Vzhľadom na to, že mnohé z týchto rozvodní sa nachádzajú v tom istom geografickom regióne, je celkom možné, že prírodná katastrofa, a nie ľudská sabotáž, by mohla účinne vyradiť regionálnu sieť.

Podľa Siddhartha Kaziho,najväčšie obavy však vyvoláva skutočnosť, že Spojené štáty nemajú dostatočnú kapacitu na rýchlu výmenu transformátorov vysokého napätia. Vzhľadom na zložitú povahu týchto zariadení je väčšina transformátorov VN vyrobená na mieru, pričom len samotný technický návrh si vyžaduje “tri až štyri mesiace”. V praxi to znamená, že priemerný čas medzi objednávkou a dodávkou je jeden až dva roky, bez započítania času inštalácie. Je pozoruhodné, že toto číslo pochádza zo štúdie z roku 2010, ktorá predpokladá ideálne podmienky – určite nezohľadňuje nedostatok komponentov spôsobený prítomnosťou COVID alebo havarijné podmienky, keď bolo odstavených viacero transformátorov.

Podľa Siddhartha Kaziho, jenajhoršie, že Spojené štáty nemajú takmer žiadne výrobné kapacity na výrobu VN transformátorov. Existuje len päť zariadení, ktoré uvádzajú, že dokážu vyrábať transformátory VN, ale nie je jasné, koľko týchto jednotiek skutočne vyrobili. V dôsledku toho sa 85 % VN transformátorov nakupovaných v USA dováža z Južnej Kórey a Nemecka, ktoré sú jedinými krajinami, ktoré ich vyrábajú na vývoz. Podľa správy Komisie pre EMP z roku 2008 je dodacia lehota týchto jednotiek takmer tri roky. Vzhľadom na súčasnú energetickú krízu v Nemecku a jej vplyv na domáce priemyselné kapacity, ako aj na rôzne problémy v dodávateľskom reťazci spôsobené pandémiou COVID, môžu byť tri roky ružovo optimistické. Situáciu zhoršuje skutočnosť, že neexistujú žiadne náhradné zásoby transformátorov vysokého napätia, pretože sú drahé a nie je možné ich vymeniť.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:05

Palestínske militantné hnutie Hamas v nedeľu uviedlo, že nevidí žiadny vážny problém v najnovšom návrhu Izraela na dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov v Pásme Gazy. Informovala o tom agentúra AFP.

06:55

Írsky premiér Simon Harris v nedeľu varoval, že jeho krajina podnikne kroky na zastavenie prílevu žiadateľov o azyl z britského Severného Írska. Dublin podľa neho nedovolí, aby iné krajiny využívali Írsko na riešenie vlastných imigračných problémov.

06:45

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken navštívi tento týždeň Izrael a Jordánsko. Oznámil to jeho rezort v nedeľu po tom, ako lídri USA a Izraela hovorili o snahách dosiahnuť prepustenie rukojemníkov.

06:35

Najmenej štyria ľudia zahynuli pri tornádach, ktoré sa cez víkend prehnali americkým štátom Oklahoma. Oznámili to v nedeľu tamojšie úrady, ktoré hlásili zničené budovy, výpadky elektriny a desiatky zranených.

06:30

Francúzsky minister zahraničných vecí Stéphane Séjourné zastáva názor, že silnejšia európska spolupráca v oblasti obrany by popri aliancii NATO fungovala ako “druhá životná poistka”. Séjourné to uviedol v rozhovore pre nemecký denník Die Welt.

Včera 20:02

Slovenskí reprezentanti v rýchlostnej kanoistike Milan Dörner s Ákosom Gacsalom boli najrýchlejší v K2 na 1000 m na prvých kvalifikačných pretekoch na bratislavskom Zemníku. V C2 zvíťazili Peter Kizek s Eduardom Strýčkom, v K2 žien Hana Gavorová s Hanou Zemánkovou.

Včera 20:01

Tisíce ľudí sa v nedeľu zišli v gruzínskej metropole Tbilisi a žiadali vládu, aby stiahla kontroverzný zákon o “zahraničnom vplyve”. Brusel už medzičasom v varoval, že tento zákon by mohol zmariť ambície Gruzínska stať sa členom EÚ.

Včera 19:23

Na základe nového trestného zákona, ktorý predstaví francúzska vláda, bude osobám odsúdeným za členstvo v organizovaných zločineckých skupinách hroziť až 20 rokov väzenia. V rozhovore pre nedeľnú prílohu týždenníka La Tribune to uviedol francúzsky minister spravodlivosti Éric Dupond-Moretti.

Včera 19:21

Hádzanárky DAC Dunajská Streda zvíťazili v 1. kolo nadstavby o majstra SR nad HK Slovan Duslo Šaľa 36:31.

Včera 19:20

Hádzanári MŠK Považská Bystrica triumfovali v treťom stretnutí semifinále Niké Handball extraligy nad HK Kúpele Bojnice 27:20. V sérii hranej na tri víťazstvá sa dostali do vedenia 2:1 na zápasy. Štvrtý duel je na programe v stredu 1. mája. Víťaz série nastúpi vo finále proti Tatrana Prešov, ktorý zdolal HK Košice 3:0 na zápasy.

Včera 19:20

Futbalisti RCD Mallorca v zostave so slovenským obrancom Martinom Valjentom remizovali v 33. kole španielskej La Ligy na pôde Cadizu 1:1. Po centri Valjenta v 12. minúte otvoril skóre Vadat Muriqi. Domáci vyrovnali v 59. minúte po vlastnom góle Omara Mascarella. Granada zdolala Osasunu Pamplona 3:0.

Včera 19:19

Ukrajinská pohraničná služba vylovila z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom, telá dvoch mužov. Ich totožnosť sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

Včera 19:18

Tornáda, ktoré sa v sobotu prehnali americkým štátom Oklahoma, si vyžiadali najmenej dve obete na životoch. V nedeľu o tom informovali tamojšie úrady, ktoré dodali, že jednou z obetí je dieťa.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali