Úrad splnomocnenca bojuje proti toluénu v osadách

Úrad splnomocnenca bojuje proti toluénu v osadách

Košice 21. februára 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Úrad splnomocnenca vlády pre rómske komunity sa pustil do boja proti používaniu toluénu a iných drog v osadách. V spolupráci s regionálnymi kanceláriami začali osvetovú kampaň zameranú na predajcov, ale aj potenciálnych užívateľov týchto drog

Na snímke splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz počas tlačovej konferencie na tému Je potrebné zastaviť epidémiu toluénu v rómskych osadách

Splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz na dnešnej tlačovej besede v Košiciach upozornil na to, že čoraz viac obyvateľov marginalizovaných rómskych komunít prepadáva drogám. Rómovia pritom siahajú najmä po relatívne lacno dostupnom, no nebezpečnom toluéne. „Občas toluén nazývame aj droga chudoby, zväčša sa týka ľudí, ktorí sú z najchudobnejších skupín obyvateľstva. Je to totiž droga, ktorá je lacná, ale na druhej strane rýchlo ničí človeka. Spôsobuje deformácie priamo v mozgu. Je to cesta, z ktorej nie je cesta späť,“ uviedol Ravasz. Najviac lokalít, v ktorých sa problémy s užívaním toluénu objavujú, je najmä v Košickom a Banskobystrickom kraji, čiastočne je zasiahnutý aj Prešovský kraj. Podľa splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity je potrebné tento trend zastaviť. „Pre nás je dôležité, aby sa nevytvorili nové komunity, ktoré sú rozsiahle. V tomto ohľade je veľmi dôležitá preventívna práca, aby sme tomu vedeli zabrániť,“ uviedol Ravasz.

Reklama

Splnomocnenec upozornil na to, že hoci by predaj toluénu mal byť regulovaný, je ľahko dostupný v osadách, kde si ho kupujú konzumenti, alebo im ho predávajú miestni priekupníci, ktorí sa priživujú na ich závislosti. Výrobky obsahujúce toluén by sa pritom nemali predávať tým, ktorí ich nepotrebujú k výkonu povolania. Za porušenie nariadenia hrozí obchodníkovi pokuta od 1 000 do 99 500 eur. Napriek tomu sa podľa splnomocnenca vedia k tejto chemikálii, ktorá pri vdychovaní pôsobí ako droga, dostať už malé deti. „Je to extrémne ťažko kontrolovateľné, pretože tí obchodníci, ktorí toto nariadenie obchádzajú, si našli cestičky, ako toluén dostať k dílerom,“ upozornil Ravasz.

Ministerstvo vnútra zriadilo aj e-mailovú adresu, kam môžu obyvatelia posielať svoje tipy, ak takéhoto obchodníka poznajú. Podnety možno adresovať na toluen@minv.sk. Podľa Ravasza tam zaznamenali už niekoľko desiatok podnetov. Aj na základe nich navštevujú pracovníci úradu okolité miesta predaja, aby poskytli obchodníkom vysvetľujúce informácie. „Veľmi často sme sa stretli s tým, že ľudia často nevedeli, že toto by nemali predávať napríklad maloletým. Nehovorím, že sa nám podarilo dotlačiť toluén do zániku, to sa nám až tak rýchlo nepodarí. Ale podarilo sa nám ho obmedziť v niektorých lokalitách a ľudia nedávali ďalej tento materiál ľuďom, ktorí sa k nemu nemajú dostať,“ dodal Ravasz.

Reklama

Úrad začal v spolupráci s regionálnymi kanceláriami osvetovú kampaň aj medzi potenciálnymi užívateľmi. Podieľal sa na príprave edukačného materiálu, určeného primárne pre Rómov, ktorý v podobe jednoduchého komiksu upozorňuje na riziká tejto dostupnej drogy. „Vznikol z dotácie ministerstva zdravotníctva, na ktorej sme sa podieľali a teraz sa ju snažíme dostať do regiónov. Cieľovou skupinou sú ľudia, ktorí zvažujú použitie tejto drogy,“ uviedol Ravasz s tým, že komiks by sa do ohrozených lokalít mal dostať cez terénnych pracovníkov. Dostupný je nielen v slovenčine, ale rómčine a maďarčine.

V rómskych komunitách, najmä na juhu Slovenska, sa objavila aj nová nebezpečná látka, hovorovo označovaná ako herba. Ide o akúkoľvek usušenú rastlinu, postriekanú syntetickou náhradou THC – psychoaktívnou látkou, ktorú obsahuje marihuana. Táto náhrada bola ešte v novembri minulého roka na Slovensku legálnou a jej predajcovia nemohli byť trestne stíhaní. „Vďaka tomu, že sme o probléme informovali, sa podarilo dostať túto látku, ktorá je používaná na postrek rastlín, na zoznam zakázaných látok a polícia tak môže predajcov drogy stíhať ako dílerov,“ uviedol poslanec Národnej rady SR Štefan Vavrek. Ako však upozornil, ide iba o krátkodobé riešenie. „Výrobcovia drog môžu čoskoro vyvinúť novú syntetickú látku, ktorá na zozname nebude. Namiesto represie by sme sa naozaj mali sústrediť hlavne na osvetu a prevenciu,“ zdôraznil Vavrek s tým, že mimoriadne dôležité je v tomto smere aj zapojenie škôl a ich úloha pri preventívnych akciách.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali