Tlačovku Socialistov, kde hnutie predstavilo svoje vedenie, médiá odignorovali. Dostal sa Chmelár s nepohodlnými cieľmi strany na čiernu listinu?

Tlačovku Socialistov, kde hnutie predstavilo svoje vedenie, médiá odignorovali. Dostal sa Chmelár s nepohodlnými cieľmi strany na čiernu listinu?

Bratislava 23. októbra 2019 (HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Hnutie Socialisti.sk usporiadalo v pondelok tlačovú konferenciu, na ktorej  informovalo o svojom ustanovujúcom sneme. Masmédiá, vrátane tých verejnoprávnych, tlačovku úplne odignorovali

Na snímke predseda hnutia Socialisti.sk Eduard Chmelár (v popredí)

Na tlačovej konferencii hnutia Socialisti.sk jeho novozvolený predseda Eduard Chmelár informoval o podstatných skutočnostiach, ktoré vyplynuli zo sobotňajšieho ustanovujúceho snemu hnutia. Predstavil aj ostatných členov vedenia hnutia, ako boli zvolení na sneme v Banskej Bystrici. Podpredsedami hnutia sa stali Jozef Ďurica, Daniel Patkoš, Alica Mihale Razgyelová, Martin Sarvaš, Beáta Janočková, Branislav Vilmon a Artur Bekmatov.

Reklama

Chmelár tiež vymenoval programové priority nového ľavicového politického subjektu, ktorého otvorene deklarovaným cieľom je demontáž súčasného politicko-ekonomického kapitalistického systému oligarchickej korupčnej plutokracie, a jeho nahradenie demokratickejším systémom. Písali sme o tom tu

Tlačovú konferenciu hnutia Socialisti.sk odignorovali médiá hlavného prúdu. Na tlačovke bola prítomná iba jedna kamera veľkej televízie, a to spravodajskej TA3, ktorá však z akcie nezverejnila záznam a len krátko sa o nej zmienila v správach. Ostatné televízie chýbali a rovnako tak aj zástupcovia veľkých mainstreamových denníkov.

Reklama

Médiá ovládané „bratislavskou kaviarňou“ už ani nemohli dať ostentatívnejšie najavo, že niektorých chlapcov do hry potrebujú vpustiť, a potom sú iní, ktorých budú pred národom doslova utajovať, aby ich zadusili skôr, než by sa ľudia mohli začať o nich reálne zaujímať. Eduardovi Chmelárovi sme preto položili otázku, ako vidí tento problém on.

Pozrite si krátku reportáž k problematike. Článok pokračuje pod videom

https://www.youtube.com/watch?v=mlvrlAeWYTU

 

Hlavné správy: Médiá dnes patria veľkokapitalistom, šíria iba liberalistickú ideológiu. Výsledkom je, že ľudia, a najmä mladí ľudia, už nevedia aký je rozdiel medzi Stalinovými gulagmi a legitímnymi ľavicovými myšlienkami. Čo s tým chcete robiť? Existuje vôbec na Slovensku nejaká dostatočne vhodná informačná platforma, cez ktorú by ste mohli zmeniť náhľad spoločnosti na tieto veci?

Reklama

Chmelár: „To nie je možné urobiť inak ako osvetou. Ja sám som odporcom minulého režimu, o ktorom napríklad známy maďarský marxistický filozof a bývalý disident Gáspár Miklós Tamás hovoril, že to bol ,štátny kapitalizmus‘, čiže mňa tie nedorozumenia príliš nevyrušujú – my ich budeme poctivo vysvetľovať.

Nahradiť kapitalizmus demokratickejším systémom, alebo ako hovorí český filozof Václav Bělohradský, postkapitalistickou spoločnosťou, to neznamená návrat do minulosti. Naopak – my chceme nový systém. Napokon, ľudia v roku 1989 nechceli kapitalizmus. Len tri percentá obyvateľov chceli návrat kapitalizmu a teraz tie tri percentá ovládajú túto spoločnosť deštruktívnym spôsobom. My chceme, aby spoločnosť prosperovala a vyvíjala sa udržateľným a sociálne spravodlivým spôsobom, a ten v dnešnom systéme jednoducho nie je možný.

Nedá sa to urobiť tak jednoducho, ako si to predstavujú opoziční politici, ktorí pôsobia v politických diskusiách bezradne ako malí chlapci, ktorí robia svaly, že večer to tým, ktorí ich zbili, ukážu. Realita je úplne iná a oni len čakajú na nových sponzorov – nemajú odvahu urobiť zásadné opatrenia, ktorými by zlomili oligarchii krk. To totiž sa nedá urobiť inak, než zmenou logiky systému, v ktorom si oligarchia môže kúpiť kohokoľvek a čokoľvek práve preto, že má k dispozícii zdroje, ktoré sú nad limit akéhokoľvek luxusu. Od istého rozsahu totiž už majetok neslúži na vlastnú spotrebu, ale už iba na ovplyvňovanie spoločnosti, na politické ciele. To treba zmeniť.“

Toľko odpoveď Eduarda Chmelára, ktorá pomerne jasne naznačuje aj odpoveď na ozázku, prečo s jeho stranou majú liberálne masmédiá problém. Zrozumiteľne to pomenoval pred časom aj historik Martin Lacko: „Oni majú najväčší strach z elity. Vedia, že najväčšie ohrozenie ich monopolu na moc pochádza od ľudí, ktorých nemôžu označiť za fašistov, hlupákov, bláznov. A preto najzúrivejšie bojujú proti inteligencii.“

Ivan Lehotský

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

18:45

Rusko pridalo ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na svoj zoznam hľadaných zločincov, ukázala v sobotu vládna databáza.

18:33

Nemecký kancelár Olaf Scholz v sobotu odsúdil útok na svojho spolustraníka a europoslanca Matthiasa Eckeho a uviedol, že takéto útoky predstavujú hrozbu pre demokraciu.

18:06

Berlínska polícia v sobotu oznámila, že otvorila viacero vyšetrovaní po tom, čo musela v piatok zasiahnuť proti propalestínskemu protestu na Humboldtovej univerzite v Berlíne.

Demonštranti na piatkovom proteste kričali kontroverznú frázu: “Od rieky až po more Palestínčania budú slobodní”. Berlínska polícia pritom chce túto frázu klasifikovať ako antisemitskú.

propalestínsky protest
Ľudia sa zhromaždili na propalestínsky protest pred Humboldtovou univerzitou v Berlíne v piatok 3. mája 2024
17:25

Študenti prestížnej univerzity Trinity College v írskom Dubline zabarikádovali hlavný vchod do univerzity a v sobotu zorganizovali protest proti konaniu Izraela v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

16:50

Dráma o utečencoch “Ja kapitán” režiséra Mattea Garroneho sa v piatok večer stala tohtoročným hlavným víťazom talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello).

Matteo Garrone
Taliansky režisér Matteo Garrone (vpravo) stojí na pódiu počas ďakovnej reči na 69. ročníku talianskych filmových cien Donatellov Dávid (David di Donatello) v Ríme
16:23

Preletom vrtuľníkov, hymnou Slovenskej republiky, kladením vencov a viacerými príhovormi si v sobotu na Bradle uctili pamiatku 105. výročia tragickej smrti generála Milana Rastislava Štefánika.

16:09

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dorazila v sobotu do Káhiry na rokovania o možnom prímerí v Pásme Gazy, v rámci ktorého by mohli byť do Izraela vrátaní aj niektorí rukojemníci, uviedol pre agentúru Reuters nemenovaný zdroj z Hamasu. Podľa egyptských zdrojov by na rokovaniach mal byť prítomný aj riaditeľ americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns.

15:58

Dánska spoločnosť Pandora, najväčší producent šperkov na svete, oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb o viac než desatinu a prevádzkového zisku o takmer pätinu. Podporil ju najmä kľúčový americký trh, na ktorom zvýšila podiel. Spoločnosť zároveň prekonala očakávania trhov a v reakcii na vývoj na začiatku roka zlepšila prognózu vývoja tržieb za celý rok.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali