To tu ešte nebolo! Dva protesty v jednom: Pred parlamentom budú v utorok protestovať (takmer) všetci opozičníci a aktivisti. Existuje reálna šanca stopnúť vazalskú zmluvu s USA?

To tu ešte nebolo! Dva protesty v jednom: Pred parlamentom budú v utorok protestovať (takmer) všetci opozičníci a aktivisti. Existuje reálna šanca stopnúť vazalskú zmluvu s USA?

Bratislava 7. februára 2022 (HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Slováci majú zajtra poslednú šancu zastaviť pre Slovensko totálne nevýhodnú vazalskú zmluvu so Spojenými štátmi americkými

Plagát

Tesný výsledok hlasovania

Keďže prezidentka Zuzana Čaputová vyhlásila, že zmluvu DCA ratifikuje a ministri Naď s Korčkom ju už vo Washingtone podpísali, poslednou šancou na záchranu Slovenska je hlasovanie poslancov v Národnej rade Slovenskej republiky. Tí ju totiž môžu ešte teoreticky odmietnuť.

Reklama

Doteraz sa zdalo, že stopnutie zmluvy v parlamente je málo pravdepodobné, no verejný tlak občanov prináša prvé ovocie. Už ani predseda parlamentu Boris Kollár, ktorý v poslednom čase hlasno túto zmluvu obhajoval, si nie je istý či prejde.

V relácii “O 5 minút 12” na RTVS povedal, že je to tak pol na pol. Kollár ďalej vyhlásil, že z hnutia Sme rodina určite nebudú hlasovať za zmluvu siedmi poslanci a pri ostatných tiež nie je jasné, ako budú hlasovať, keďže pri hlasovaní dostanú “zelenú kartu.”

Reklama

Je tiež známe, že minimálne traja poslanci z vládneho hnutia OĽaNO sú proti zmluve DCA a mnoho ďalších poslancov vládnej koalície váha ako zahlasovať. Pokračovať vo verejnom tlaku preto má zmysel.

 

Dva protesty v jednom

Za týmto účelom sa preto už zajtra (v utorok) bude pred parlamentom konať veľký protest proti tejto okupačnej zmluve s USA.

Presnejšie povedané, až dva protesty. Ten oficiálny a riadne nahlásený zvoláva pronárodná aktivistka Michaela Hornáčková. Tá avizuje, že ona spoločne s ďalšími aktivistami bude pred parlamentom už od 13:00, kedy sa začína mimoriadna schôdza k obrannej dohode DCA.

Oficiálne sa protest začne o 16:00, kedy na pódiu vystúpia aj rôzni opoziční politici. Účasť už potvrdili strany Republika, Kotlebovci-ĽSNS, Život – národná strana a strana Slotu mladšieho – Domov-NS.

Reklama

Protest tentokrát nebude krátky ako obvykle. Organizátorka avizuje, že sa bude konať až do večerných, či nočných hodín, kedy bude pravdepodobne prebiehať samotné hlasovanie o okupačnej zmluve.

To však nie je všetko. Na rovnakom námestí pred parlamentom sa bude o hodinu neskôr, teda o 17:00 konať aj tzv. “kladenie vencov” pri buste Alexandra Dubčeka, ktoré organizuje najsilnejšia opozičná strana SMER-SD.

Robert Fico vo svojom videu vyzval ľudí, aby prišli pred parlament ukázať svoj jasný nesúhlas so zradnou zmluvou DCA : “„PRÍĎTE SPOLU S NAMI ZDVIHNÚŤ HLAVU PROTI ZRADE! Toto už nie je len o Smerákoch. Pellegriniovci, Uhríkovci, Tarabovci, Dankovci, nezávislovci alebo ktokoľvek iní, príďte 8. februára 2022 o 17. hod. pred NR SR,“ napísal v statuse k svojmu videu.

Vyzerá to tak, že Ficovci si chcú zorganizovať vlastný protest, aj keď vyzývajú na spoluprácu. Vzhľadom na to, že námestie pred parlamentom je malé, je tak možné, že oba protesty sa budú prelínať a spoja sa tak de facto do jedného veľkého.

Ak by SMER pozval na svoj protest, – respektíve “kladenie vencov”, aj Andreja Danka zo SNS, či zástupcu strany Hlas, na námestí pri parlamente by sa zišli všetky opozičné strany aj ich voliči.

Reklama

Zdá sa, že to bude jeden z najväčších protestov, aké Slovensko v poslednom období zažilo. Nestačia však tisíce protestujúcich. Aby verejný tlak na vládnych poslancov mal nejaký efekt, museli by prísť desiatky-tisíc ľudí.

Je to teraz na Slovákoch, či sa vykašlú na Slovensko, alebo ukážu svoj verejný odpor účasťou na proteste pred parlamentom.

 

Slovenské národné povstanie číslo dva?

Áno, je možné aj to, že vládni poslanci pri svojej arogancii akú predvádzajú posledné dva roky svojho vládnutia nebudú reflektovať ani na obrovský počet protestujúcich pred parlamentom.

Už však len to, že sa budú musieť skrývať a prechádzať medzi parlamentom a garážou kde majú svoje autá, podzemnými chodbami ako nejakí potkani, bude o niečom svedčiť. Slovenský národ im ich zradu nikdy neodpustí. A budú smerovať na smetisko politických dejín.

Tento protest sa zapíše do dejín Slovenska ako jeden z najdôležitejších. Ľudia, ktorí prídu na protest sa zapíšu do dejín ako hrdinovia a ochrancovia suverenity Slovenskej republiky. Dejiny si budú pamätať, že Slováci povstali a ukázali jasný odpor voči vazalskej zmluve s USA, ktorú bude po najbližších voľbách, respektíve možno už skôr referendom, potrebné vypovedať.

Je to niečo podobné ako Slovenské národné povstanie. Vtedy tiež bolo viac menej jasné, že Nemci nad partizánmi zvíťazia, no išlo o to, aby Slováci ukázali jasný odpor voči nemeckej okupácii. Vtedy to samozrejme bolo krvavé a mnohí Slováci prišli o život. No prišli oň s hrdosťou a so vztýčenou hlavou.

Dnes to máme jednoduchšie , verejný odpor nám stačí preukázať účasťou na proteste pred parlamentom. A rovnako ako pri SNP sme najprv prehrali, no z hľadiska dejín sme napokon vyhrali, aj v tejto situácii napokon vyhráme.

Dejiny sa určite vysporiadajú aj so súčasnými zradcami, ktorí podporia okupačnú zmluvu s Američanmi.

Už zajtra o 16:00, resp. 17:00 pred parlamentom. Už Slovensko vstáva, putá si strháva!!! Mor ho!!!

Reklama

Samuel Gdovin

 

Vzájomne si pomáhame

Vážení čitatelia, ďakujeme Vám, že ste si prečítali článok a ak si myslíte, že si zaslúži, aby si ho prečítali viacerí, poprosíme vás o zdieľanie pomocou tlačidla f – zdieľať, ktoré nájdete pod článkom. Pomôžete tak rozšíriť informačné pole o faktoch, ktoré sa z iných médií verejnosť nemá ako dozvedieť.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:23

Pápež František plánuje na budúci rok navštíviť Turecko. Urobí tak pri príležitosti 1700. výročia Prvého nicejského koncilu, ktorý bol vôbec prvým cirkevným snemom s účasťou biskupov z celého kresťanského sveta. Oznámil to vo štvrtok v Lisabone carihradský pravoslávny patriarcha Bartolomej, informuje agentúra Reuters.

Pápež podľa neho plánuje najprv navštíviť sídlo carihradského ekumenického patriarchu v Istanbule a neskôr sa vyberie do tureckého mesta Iznik, niekdajšej Nicey, ktorá bola od mája do júla 325 dejiskom spomínaného koncilu za účasti cisára Konštantína.

Včera 19:41

Na západnom Slovensku má v piatok (17. 5.) silnejšie fúkať. Počítať treba aj s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Včera 19:27

Juhoafrická republika (JAR) vo štvrtok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) uviedla, že situácia v Pásme Gazy dosiahla “nové a hrozné štádium”. Hlavný súdny orgán OSN pritom požiadala o prijatie mimoriadnych opatrení na zastavenie izraelskej vojenskej operácie v meste Rafah na juhu tejto palestínskej enklávy, informuje agentúra AP.

Ide už o tretie pojednávanie MSD týkajúce sa konfliktu v Gaze na podnet JAR.

Včera 19:25

Súd v Turecku vo štvrtok odsúdil bývalého vodcu opozičnej prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Selahattina Demirtaša na súhrnný trest 42 rokov väzenia za jeho údajný podiel na prokurdských demonštáciách z jesene 2014, ktoré vypukli, keď džihádisti obsadili sýrske mesto Kobané.

Súdny proces trval štyri roky, pričom bolo súdených 108 členov strany HDP, vrátane jej bývalých vodcov a poslancov, ktorým v prípade uznania viny hrozili doživotné tresty.

Včera 19:19

Záujmy poľnohospodárov by sa mali opäť dostať do centra pozornosti politiky Európskej únie (EÚ), vyhlásil vo štvrtok maďarský minister poľnohospodárstva István Nagy a dodal, že táto otázka bude jednou z hlavných tém maďarského predsedníctva EÚ v druhej polovici roka. Informuje agentúra MTI.

Včera 19:15

Pre USA by bol lepšie zachovať otvorený obchodný systém, než zavádzať nové clá na čínsky tovar. Oznámil to vo štvrtok Medzinárodný menový fond (MMF), podľa ktorého by Washington a Peking mali spolupracovať na riešení napätia vo vzájomných obchodných vzťahoch. Informovala agentúra Reuters.

Dlhoočakávané oznámenie sa dotýka celého radu produktov, od ocele a hliníka, cez polovodiče, elektrické vozidlá, solárne články či žeriavy na vykladanie lodí až po medicínske produkty.

Včera 18:49

Po desaťročiach, v ktorých Holandsko ťažilo z toho, že bolo jednou z najotvorenejších ekonomík na svete, sa štyri pravicové strany novej koalície zhodli na tom, že je čas na “novú kapitolu”. Podľa štvrtkovej analýzy informačného portálu DutchNews.nl to zmení doterajší obraz krajiny a dostane ju do sporu s EÚ.

Najradikálnejšie plány sa týkajú imigrácie. Líder Strany slobody (PVV) Geert Wilders kvôli možnosti presadiť “najprísnejší prístup k azylu vôbec” obetoval aj svoje šance stať sa premiérom.

Včera 17:56

Poľský premiér Donald Tusk vo štvrtok informoval, že po stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica dostal vyhrážky smrťou aj on, informuje TASR.

Politická atmosféra v Poľsku je v posledných rokoch výbušná – okrem iného aj v súvislosti s vraždou dlhoročného primátora prístavného mesta Gdansk Pawla Adamowicza, ktorý bol kritikom vtedajšej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Donald Tusk na kongrese Európskej ľudovej strany v Bukurešti
Na snímke poľský premiér Donald Tusk
Včera 17:55

Bahrajnský kráľ Hamad bin Ísá al-Chalífa vo štvrtok na stretnutí Ligy arabských štátov (LAŠ) v bahrajnskom hlavnom meste Manáma navrhol zvolanie mierovej konferencie zameranej na Blízky východ. Schôdzka v Manáme sa zaoberá predovšetkým vojnou medzi Izraelom a vojenským hnutím Hamas v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Na stretnutí LAŠ, na ktorom sa zúčastnilo 22 krajín, vystúpil aj bahrajnský kráľ Hamad bin Ísá al-Chalífa, ktorý navrhol medzinárodnú mierovú konferenciu zaoberajúcu sa Blízkym východom. “Žiadame medzinárodné uznanie celého územia Palestínskeho štátu a jeho vstup do OSN,” uviedol.

Včera 17:41

Krajský súd v Ústí nad Labem začal vo štvrtok hlavné pojednávanie v prípade založenia požiaru v národnom parku České Švajčiarsko v roku 2022. Bol to najrozsiahlejší lesný požiar v histórii ČR. Jiří L., ktorého obžaloba zo zapálenia lesa vinní, sa priznal len k založeniu menších požiarov v okolí. Informoval server iDNES.cz.

Podľa advokáta Víta Pavka založil jeho klient menšie požiare v takzvanej mánii. “Pod vplyvom rôznych zdravotných okolností páchal zlo, kam sa len pozrel,” vysvetlil advokát.

Hlavné pojednávanie by podľa servera malo pokračovať v piatok dopoludnia. Obžalovanému hrozí až 15 rokov za mrežami.

Včera 17:27

Talianska pravicová strana Liga severu (LN) vo štvrtok vyhlásila, že chce zmeniť zákon a odstrániť vlajku Európskej únie z verejných úradov v krajine, čím hodlá posilniť svoj euroskeptický mandát pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu. Informovala agentúra Reuters.

Líder strany Matteo Salvini, ktorého volebné úspechy v uplynulých rokoch upadli, obnovil radikálnu platformu, aby prilákal euroskeptických voličov a zvýšil podporu svojej strany.

Včera 17:25

Tínedžer sa vyhrážal, že vystrieľa školu vo Vysokom nad Jizerou v českom Libereckom kraji. Pri výsluchu uviedol, že išlo o hlúpy žart. Polícia zdôraznila, že ho to zodpovednosti nezbavuje, a začala proti nemu trestné stíhanie. Na základe serverov iDNES.cz a Novinky.cz o tom informuje spravodajkyňa TASR.

Hovorkyňa školy v Libereckom kraji dodala, že na škole platia bezpečnostné opatrenia, ktoré majú zaistiť bezpečnosť študentov.

Včera 16:48

Klimatická kríza negatívne ovplyvňuje financie jednotlivcov aj firiem. Zhoršenie situácie, a to aj na Slovensku vníma Európska environmentálna agentúra (EEA), ktorá odporučila, aby sa ľudia na takéto zmeny lepšie pripravili.

Povodne či poveternostné extrémy zvýšili klimatické riziká najmä v oblasti energetiky, vody a dopravy. Takéto prírodné živly môžu mať zničujúce následky na infraštruktúru aj hospodársku činnosť.

Včera 16:25

Slovensko v ekonomickej výkonnosti v najbližších rokoch prekoná svojich najväčších západných obchodných partnerov, s výnimkou Maďarska a Poľska. V komentári k aktuálnej jarnej prognóze Európskej komisie (EK) na to upozornil analytik Inštitútu finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR Richard Kubas.

Tempo rastu hrubého domáceho produktu (HDP) na Slovensku sa v tomto roku podľa EK zrýchli na 2,2 % z vlaňajších 1,6 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zľava novozvolený prezident SR Peter Pellegrini a prezidentka SR Zuzana Čaputová si podávajú ruky počas vyhlásenia k atentátu na premiéra SR Roberta Fica (Smer-SD) v Bratislave

Autor: TASR - Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Miroslav Iliaš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali