To nevymyslíš: Ukrajinské tanky jazdia na ruskej rope spracovanej v Maďarsku

To nevymyslíš: Ukrajinské tanky jazdia na ruskej rope spracovanej v Maďarsku

Bratislava 25. júla 2023 (HSP/Foto:TASR/DPA-Libkos)

 

Ruská ropa spracovávaná v Maďarsku drží ukrajinskú armádu nad vodou. Na tento paradox upozornil nemecký ekonomický denník Handelsblatt. Podľa nemeckých novín ukrajinské tanky čoraz častejšie jazdia na nafte spracovanej z ruskej ropy v Maďarsku. Podľa denníka mal maďarský MOL zdvojnásobiť predaj svojich produktov na Ukrajinu za posledných šesť mesiacov

Vojna na Ukrajine ukrajinský tank
Ilustarčné foto

Maďarské médiá informujú o správe denníka Handelsblatt, podľa ktorej by bez maďarskej pomoci bola ukrajinská armáda paralyzovaná. Ukrajina je totiž skoro úplne závislá od dovozu palív z Maďarska a Turecka.

Reklama

Podľa nemeckých novín bola zo šiestich ukrajinských ropných rafinérií v prevádzke len jedna, rafinéria Kremenčuk (ktorá sama o sebe bola schopná dodávať približne 30 % spotreby paliva v krajine), a to už pred vypuknutím vojny. V apríli 2022 však bola zasiahnutá aj táto rafinéria a odvtedy funguje len sporadicky.

Podľa údajov ukrajinského colného úradu Ukrajina stále viac dováža naftu z Maďarska a Turecka. Obe krajiny vo svojich rafinériách spracúvajú prevažne ropu z Ruska. Keďže maďarská spoločnosť MOL dostala výnimku od Európskej únie na dovoz a spracovávanie ruskej ropy, ruská ropa spracovaná v Maďarsku sa tak môže stať hlavným palivom ukrajinskej vojnovej mašinérie. Ukrajina je totižto takmer úplne závislá od dovozu palív.

Reklama

Krajiny, ktoré kvôli sankciám nemajú prístup k ruskej rope, sú zároveň schopné dodávať Ukrajine čoraz menej ropy. Situáciu na trhu navyše ovplyvňuje aj to, že ruská uralská ropa je lacnejšia ako západná ropa Brent. Handelsblatt tiež poznamenáva: Maďarskej „špeciálnej situácii” sa v tomto smere zatiaľ v zahraničí nevenovala veľká pozornosť.

Michal Paszkowski, analytik Inštitútu pre strednú Európu, pre nemecké noviny povedal: časť paliva, ktoré prichádza na Ukrajinu, prichádza cez Poľsko, po železnici a okrem toho dostávajú ropu potrubím z Maďarska a Slovenska a palivo dostávajú aj z Rumunska cez námornú a železničnú dopravu.

Napriek situácii prezentovanej nemeckými novinami Volodymyr Zelenskij na stretnutí v polovici februára dokonca navrhol, aby Ukrajina vyhodila do vzduchu ropovod Družba, ktorý zásobuje Maďarsko ropou, pretože by to mohlo zničiť prvky maďarskej priemyselnej infraštruktúry založenej na ruskej rope. Zdá sa veľmi pravdepodobné, že takýmto razantným krokom by ukrajinské vedenie zničilo nielen Maďarsko, ale aj samotnú Ukrajinu, konštatuje maďarský Mandiner.

Ukrajine posiela palivo aj Slovensko, keďže dostalo taktiež výnimku na spracovanie a vývoz produktov z ruskej ropy. Slovnaft môže predávať ropné výrobky do Česka, na Ukrajinu a na Slovensku. Výnimka pre Česko sa končí 5. decembra tohto roku, po tomto dátume predaj bude možný len na Ukrajinu a Slovensko.

 

Reklama

PREČÍTAJTE SI EŠTE

WSJ uznáva víťazstvo Ruska nad stropom cien ropy

Tri “Putinove údery” – na Bachmut, Odesu a turecké sny

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:32

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová v stredu večer uviedla, že Británia sa rozhodla použiť “vyložené lži” na ospravedlnenie dávnejšie oznámených reštriktívnych opatrení vrátane vyhostenia vojenského pridelenca na ruskom veľvyslanectve v Londýne. Informovali  agentúry Reuters a AFP.

07:16

Ukrajinské systémy protivzdušnej obrany zničili 17 z 20 útočných dronov, ktoré Rusko nasadilo na ukrajinské územie.

07:06

Pravicová opozícia v Severnom Macedónsku v stredu jasne zvíťazila v parlamentných aj prezidentských voľbách. Volebná komisia už sčítala takmer tri štvrtiny hlasov.

Gordana Siljanovská-Davkovová
Na snímke prezidentská kandidátka Gordana Siljanovská-Davkovová z nacionalistickej strany Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE) odovzdáva hlasovací lístok vo volebnej miestnosti počas parlamentných volieb a druhého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:00

Americký prezident Joe Biden v stredu verejne varoval Izrael, že ak zaútočí na mesto Rafah v Pásme Gazy, prestane mu dodávať delostrelecké granáty a ďalšie zbrane. Biden tiež vyjadril poľutovanie nad tým, že pri zhadzovaní amerických bômb zahynuli civilisti.

06:45

Americký prezident Joe Biden v stredu vyhlásil, že bomby, ktoré Spojené štáty dodávali Izraelu a teraz ich posielanie pozastavili, boli použité na zabíjanie palestínskych civilistov. Informovala agentúra Reuters.

06:35

Čínsky prezident Si Ťin-pching pricestoval v stredu večer do Maďarska, ktoré je po Francúzsku a Srbsku poslednou zastávkou na jeho návšteve Európy.

Si začal štátnu návštevu na pozvanie maďarského prezidenta Tamása Sulyoka a premiéra Viktora Orbána. Očakáva sa, že čínsky líder sa ešte v stredu zúčastní na štátnom bankete s Orbánom. Vo štvrtok bude viesť s predsedom maďarskej vlády rozhovory.

06:30

Na najmenej 100 sa zvýšil počet obetí silných dažďov a záplav, ktoré v posledných dňoch zasiahli juh Brazílie. Oznámila to v stredu miestna civilná ochrana, ktorá eviduje 128 nezvestných.

Včera 20:32

Hádzanárky Iuventy Michalovce zvíťazili v 3. kole nadstavby o majstra SR na palubovke Dusla Šaľa 34:24.

Včera 20:27

Ukrajina v stredu oznámila, že obmedzuje dodávky elektriny po celej krajine, a varovala pred možnými výpadkami po rozsiahlom ruskom raketovom a dronovom útoku na energetický systém krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Ruské ministerstvo obrany označilo svoje údery za odvetné. “V reakcii na pokus režimu v Kyjeve poškodiť ruské energetické zariadenia dnes ráno ozbrojené sily Ruskej federácie spustili skupinový útok proti energetickým zariadeniam a závodom vojensko-priemyselného komplexu Ukrajiny,” uviedlo ministerstvo.

Včera 20:13

Futbalistky Spartaka Myjava zvíťazili v stredajšom finále Slovenského pohára žien v Nitre nad Košicami vysoko 8:0. Obhájili tak vlaňajší triumf – minulý rok zdolali v rovnakej fáze Spartak Trnava 3:0.

Včera 19:31

Chorvátska vládnuca konzervatívna strana sa po aprílových voľbách dohodla na vytvorení koalície s krajne pravicovou stranou. Oznámil to v stredu premiér a stranícky líder Andrej Plenkovič, informovala agentúra Reuters.

Strana Chorvátskeho demokratické spoločenstvo (HDZ), ktorá získala 61 zo 151 kresiel v parlamente, dosiahla dohodu s Hnutím za vlasť (DP), ktoré sa na základe výsledkov volieb dostalo do rozhodujúcej pozície pri tvorbe vlády.

Plenkovič bude v prípade schválenia novej koalície premiérom tretie funkčné obdobie.

Andrej Plenkovič
Na snímke predseda vlády Chorvátskej reubliky Andrej Plenkovič
Včera 18:25

V noci a vo štvrtok (9. 5.) ráno môže niektoré okresy Slovenska potrápiť prízemný mráz. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojom webe. Vydal výstrahu prvého stupňa, ktorá platí od polnoci do 7.00 h.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Náhlik

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali