To najdôležitejšie z Ukrajiny: Na Ukrajine horia Leopardy

To najdôležitejšie z Ukrajiny: Na Ukrajine horia Leopardy

Kyjev 8. júna 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Libkos)

Aktualizované 8. júna 2023 20:24

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

V Ruskom okupovaných častiach Chersonskej oblasti vyhlásili mimoriadny stav
Zaplavené ulice v ukrajinskom meste Cherson

 

20:20 – Veliteľ 58. armády Južného vojenského okruhu generálmajor Ivan Popov podrobne opísal pokus ukrajinských ozbrojených síl o prelomenie obrany na Záporožskom smere. Podľa neho ukrajinské jednotky plánovali nadviazať na tento krok plánmi dostať sa k moru.

Reklama

Skupina AFU vyslaná na prelomenie obrany zahŕňala najviac vycvičené a bojovo pripravené formácie a jednotky, z ktorých jednou bola 47. mechanizovaná brigáda, ktorá je súčasťou strategickej rezervy ukrajinskej armády. Popov dodal, že hlavnú úlohu pri odraze útoku zohrali husté mínové polia.

 

Reklama

20:05 – Juhoafrická republika by mohla prísť o 32,4 miliardy dolárov z vývozu, ak sa západní partneri rozhodnú ukončiť obchod s touto africkou krajinou kvôli jej priateľstvu s Ruskom – Bloomberg.

 

20:00 – Americkí kongresmani vyzvali Bidena, aby na Ukrajinu poslal rakety dlhého doletu, informuje Politico.

Autorov výzvy je desať – demokrati aj republikáni, uvádza sa v článku.

Podľa ich názoru, ak Kyjev čoskoro dostane rakety dlhého doletu, môže to „zvýšiť šance na víťazstvo“ ukrajinských ozbrojených síl. Okrem toho kongresmani chcú, aby hlava Spojených štátov poslala Ukrajine viac moderných zbraní vrátane stíhačiek F-16 a systémov protivzdušnej obrany Patriot, ako aj urýchlila presun tankov Abrams.

Reklama

Predtým tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jean-Pierreová uviedla, že Spojené štáty neplánujú dodať Ukrajine rakety dlhého doletu.

 

19:55 – Rusi vedia, že svet „zhltne“ všetky ich kroky na Ukrajine, hovorí Michail Podoljak, poradca vedúceho prezidentskej kancelárie.

„Teraz Rusko ostreľuje Cherson, ktorý sa potápa, a pobrežné oblasti, kde prebieha evakuácia. Viete, prečo sa Rusi vlastne cítia takí slobodní? Pretože veľmi dobre vedia, že čokoľvek urobili, bude opäť zhltnuté. A už zajtra budú svetové médiá hlásiť správu: „Čo sa stalo? Ukrajina hovorí, že Rusko ostreľuje ľudí. Rusko hovorí, že ide o meteorický dážď. Čo je to v skutočnosti? Ťažko povedať. A teraz k športovým správam…“ Takže možno je načase začať nazývať zlo zlom a prestať zahladzovať vojnové zločiny,“ povedal Podoljak.

 

Reklama

19:50 – Zo zaplavených oblastí Chersonskej oblasti bolo evakuovaných päťtisíc ľudí, uviedol úradujúci gubernátor Volodimir Saldo.

Dodal, že v dôsledku raketovej paľby na evakuačnú zónu v meste Goloj Pristan zahynulo sedem ľudí vrátane dvoch civilistov.

Škody na bytovom fonde v regióne dosiahli najmenej 1,5 miliardy rubľov.

 

19:45 – Generál Mark Milley, predseda Výboru náčelníkov štábov USA, v prejave pred absolventmi Národnej akadémie obrany uviedol, že na svete v súčasnosti existujú najmenej tri superveľmoci – Spojené štáty, Rusko a Čína.

Podľa Milleyho bude svet v nasledujúcich desaťročiach čeliť „veľmi vážnym výzvam a krízam“.

„V súčasnosti je čoraz jasnejšie, že sa skutočne nachádzame v multipolárnom medzinárodnom prostredí, v ktorom existujú najmenej tri superveľmoci – USA, Čína a Rusko,“ povedal Mark Milley.

Uviedol, že počas studenej vojny prebiehala konfrontácia medzi dvoma superveľmocami, USA a ZSSR, a po rozpade ZSSR boli USA na istý čas jedinou superveľmocou.

„Tri sú oveľa komplikovanejšie ako dve,“ povedal.

Millie dodal, že situáciu komplikuje skutočnosť, že niektoré krajiny začínajú hrať vážnejšiu úlohu vo svojich regiónoch. Podľa jeho názoru by si v budúcnosti mohli nárokovať aj na status superveľmoci.

Reklama

 

19:40 – V Ruskom kontrolovanej Gorlovke v Doneckej oblasti požiar po príletoch.

Fotografie z miestnej telegramov.
Fotografie z miestnej telegramov.

19:30 – Ruské jednotky opustili svoje posledné pozície západne od kanála Severský Donec-Donbas

vojna
Mapa bojov

Informoval o tom vojnový spravodajca denníka Bild Julian Röpke.

Pripomenul, že predtým ruské vojská útočili na kanál pri Kľaščejevke a Andrejevke v snahe obkľúčiť Bachmut z juhu – teraz opustili pozície na západnom brehu.

Reklama

„Ruské a ukrajinské zdroje uvádzajú, že ruské sily stratili posledné držané oblasti západne od kanála Severský Donec,“ povedal Röpke.

Námestníčka ministra obrany Anna Maljarová predtým informovala o aktívnych ofenzívach ukrajinských ozbrojených síl v smere na Bachmut.

 

19:20 – Hlásia prílety v meste Uman

 

Reklama

19:15 – Voda v nádrži Kachovka prekročila „mŕtvy bod“, odber vody už nie je možný.

Informoval o tom vedúci spoločnosti Ukrhydroenerho Igor Sirota.

„Hladina je už na úrovni 12,5 m. To je pod mŕtvym bodom 12,7 m, keď už nemôžeme uskutočňovať odber vody do osád a pre Záporožskú jadrovú elektráreň“, – povedal Sirota.

Pokles vody sa pravdepodobne zastaví na úrovni približne 3 m.

„Ak sa hrádza v dolnej časti zničí až na samé dno, hĺbka nádrže nepresiahne tri metre a samotná nádrž sa zmenší zo šírky z 3,5 km, ako to bolo pred vyhodením do vzduchu, na 1-1,2 km, to znamená, že sa vráti do koryta Dnepra, ako to bolo pred výstavbou samotnej nádrže,“ vysvetlil hydroenergetik.

 

19:11 – Monitorovacie kanály hlásia, že Kalibry letia cez Odeskú oblasť smerom k západným regiónom.

Reklama

 

19:10 – V noci zo štvrtka na piatok ukrajinské sily začali rozsiahlu ofenzívu v južnej časti Záporožskej oblasti, informoval denník The New York Times.

Publikácia uvádza, že ukrajinská armáda spustila ofenzívu na dvoch frontoch v rámci operácie, ktorá má pre Kyjev a jeho západných spojencov vysokú hodnotu.

„Vysokopostavený americký predstaviteľ vo štvrtok uviedol, že útok bol hlavným ohniskom dlho očakávanej ukrajinskej protiofenzívy.

Rusko uviedlo, že jeho sily odolali ukrajinskému útoku za účasti tankov a obrnených vozidiel, a uviedlo, že doteraz zabránilo pokusom Ukrajiny o znovudobytie územia. Kyjev o zintenzívnených bojoch mlčí…

Tieto útoky naznačujú, že ukrajinské sily čoraz viac prechádzajú do ofenzívy, hoci zostáva nejasné, či sú útoky na ruské pozície predohrou k väčšej ofenzíve, alebo znamenajú začiatok dlho očakávanej protiofenzívy, ktorú kyjevskí generáli podľa svojich slov plánujú,“ píše sa v dokumente.

New York Times pripomína význam tejto ofenzívy pre vyhliadky západnej pomoci, ktorá „bola doteraz solídna, ale nie dlhodobo zaručená“.

Reklama

„Očakáva sa napríklad, že rozpočet na vojenskú pomoc USA bude vyčerpaný približne do septembra.

Ak sa ukrajinskej armáde napriek prílevu pomoci nepodarí preraziť ruské mínové polia, tankové pasce a zákopy, podpora Západu pre vyzbrojovanie kyjevských síl by sa mohla znížiť a Kyjev by sa mohol ocitnúť pod tlakom spojencov, aby začal vážne rokovania o ukončení alebo zmrazení. konfliktu,“ uvádza sa v publikácii.

 

19:00 – Minister obrany Oleksij Reznikov uviedol, že Ukrajina má vyhliadky na výrobu rakiet s doletom viac ako tisíc kilometrov. Peniaze na to sa už vyčleňujú.

Vyjadril sa tak na podujatí publikácie NV Dialógy o obnove Ukrajiny.

Reznikov zdôraznil, že Ukrajina schválila raketový program, na ktorý boli vyčlenené príslušné finančné prostriedky.

„Realizátormi programu sú ukrajinskí výrobcovia,“ poznamenal.

Reklama

Minister pripomenul, že Ukrajina už má skúsenosti s výrobou rakiet vrátane protilodných rakiet Neptun, ktoré potopili krížnik Moskva.

 

18:55 – Rusko naďalej tvrdí, že dnes v noci odrazilo „rozsiahlu ofenzívu ukrajinských ozbrojených síl“.

Valerij Gerasimov, náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl, informoval Vladimíra Putina o výsledkoch nočnej bitky na Záporožskom smere.

Podľa generálplukovníka Alexandra Romančuka, veliteľa zoskupenia ruských ozbrojených síl na záporožskom smere, AFU počas nočného pokusu o ofenzívu stratila viac ako 30 tankov vrátane troch Leopardov.

Romančuk tiež tvrdí, že ukrajinským ozbrojeným silám sa nepodarilo dosiahnuť prekvapivú ofenzívu a letectvo spustilo paľbu na nepriateľa ešte na jeho východiskových pozíciách.

 

Reklama

18:50 – Vývoz kľúčových mikročipov a elektroniky, ktoré Rusko potrebuje pre svoj vojenský priemysel, sa vrátil na úroveň spred roka 2022, keďže Moskva sa naučila lepšie obchádzať sankcie, ktoré na ňu boli uvalené.

V rozhovore pre Politico to uviedol koordinátor sankcií na americkom ministerstve zahraničných vecí Jim O’Brien.

Podľa amerického predstaviteľa európske spoločnosti predávajú elektroniku iným krajinám, ktoré ju následne ďalej predávajú Rusku, a tieto dodávateľské kanály zatiaľ sankcie nezohľadňujú.

„Začiatkom tohto roka bolo Rusko schopné opätovne dovážať niektoré kľúčové kategórie elektroniky približne na predvojnovej úrovni,“ povedal.

Podľa O’Briena USA identifikovali päť krajín, ktoré pomáhajú Rusku obchádzať západné sankcie: Turecko, Kazachstan, Gruzínsko, Spojené arabské emiráty a Arménsko.

 

18:45 – Kanál Istoričeskoje naporstky takto hodnotí doterajší priebeh ukrajinskej protiofenzívy

Reklama

AFU veľmi riskuje, keď vrhá do útoku päť čerstvých brigád úderného zboru, starostlivo pripravených na „ofenzívu“ – stráca štvrtinu všetkých jednotiek pripravených na útok. Ak sa nemýlim a počítam správne, je ich celkovo 15 až 18. Osem mechanizovaných a tankových práporov vytvorených a vyzbrojených podľa všetkých „štandardov NATO“, dokázalo len prinútiť naše bojové zálohy ústupu do pripravených stanovíšť. A nechať sa udivujúco rozstrieľať už na prvej línii obrany, zaseknúc sa na oporných bodoch rôt.

Do očí hneď udrie malý počet zničených štandardných bojových vozidiel pechoty, zatiaľ čo väčšina „vozatajstva“ je ukrutná spleť ľahko obrnených vozidiel, pickupov a iných dopravných prostriedkov, ktoré nie sú určené na útok v otvorenom poli, najmä nie v prvej línii. Vysoké straty v štábe to potvrdzujú a vyradenie šiestich desiatok delostreleckých systémov (do večera 6. júna) stavia stratégov NATO a ich sluhov do veľmi ťažkej situácie, takéto straty neboli zaznamenané za celé obdobie ŠVO.

Nuž, počkáme si dva-tri dni a uvidíme, do akej miery sa budú presadzovať „štandardy NATO“ a bojové príručky americkej armády. V druhej vlne by sa mali objaviť väčšie sily, ak Ukrajinci neprijmú zásadné rozhodnutie stiahnuť bojujúce brigády z hroziaceho mlynčeka na mäso v južnom doneckom operačnom priestore, ktorý je naviac ešte pod úplnou nadvládou ruského letectva.

 

18:30 – Ukrajinské ozbrojené sily sa stiahli na svoje pozície po pokuse o ofenzívu v Záporožskom smere, uviedol veliteľ zoskupenia ruských ozbrojených síl v tomto smere generálplukovník Alexander Romančuk.

Reklama

Ruské vojenské vedenie informovalo ruského prezidenta o situácii v záporožskom smere, kde bol zmarený útok ukrajinských ozbrojených síl, uviedol.

 

18:15 – Z Charkova, Záporožia a Dnepropetrovska medzitým prichádzajú informácie o rýchlom preplnení nemocníc zranenými. Dobrovoľnícke skupiny prosia ľudí, aby prišli darovať krv, pretože prílev práve zranených ešte len narastá (zo všetkých strán naraz).

 

18:00 – Zdroj v kancelárii prezidenta Zelenského informoval, že prezidentská kancelária zakázala médiám a telegramovým kanálom zverejňovať informácie o protiofenzíve, aby nevyvolali negatívnu reakciu zlyhaní, ako to bolo v prípade bachmútskych krídel. Video o porážke techniky AFU je zakázané komentovať a zverejňovať, začiatok protiofenzívy ani straty nepriznávame.

 

17:00 – Ukrajinci narazili na silnejší odpor, než čakali

Ukrajinské ozbrojené sily utrpeli straty na ťažkej technike a vojakoch, keď pri svojom prvom pokuse o prelomenie ruských pozícií na východe v posledných dňoch čelili silnejšiemu odporu ruských jednotiek, než sa očakávalo.

Pre CNN to uviedli dvaja vysokopostavení americkí predstavitelia.

Jeden z amerických predstaviteľov označil straty vrátane obrnených transportérov MRAP dodaných USA za „značné“.

Podľa týchto predstaviteľov sa ukrajinským silám podarilo poraziť niektoré ruské jednotky na východe pri Bachmute. Ruské sily vyzbrojené protitankovými raketami, granátmi a mínometmi však kládli „prudký odpor“, zakopané v obranných líniách, ktoré sú v niektorých oblastiach niekoľko úrovní hlboké a chránené mínovými poľami, čo spôsobilo ťažké škody na ukrajinských obrnených vozidlách.

Obaja americkí predstavitelia tvrdia, že straty neovplyvnia väčšiu plánovanú ukrajinskú protiofenzívu.

Americkí a západoeurópski predstavitelia očakávali, že protiofenzíva bude trvať dlho a vystaví ukrajinský personál a vybavenie vrátane systémov dodaných Západom vysokému riziku.

 

16:35 – Sergej Šojgu skontroloval prípravu vybavenia a zbraní na prepravu do zóny vojenskej operácie návštevou arzenálov a skladovacích základní v Západnom vojenskom okruhu. Na jednej zo základní mu ukázali, ako sa prijímajú a udržiavajú obrnené zbrane a vybavenie.

Reklama

„Šojgu upozornil velenie základne a vedenie Hlavného riaditeľstva obrnenej techniky ministerstva obrany na inštaláciu dodatočnej ochrany pred odoslaním obrnených vozidiel vojenským jednotkám, pričom zohľadnil skúsenosti zo špeciálnej vojenskej operácie,“ uviedlo ministerstvo obrany.

 

16:30 – Putin telefonicky diskutoval so Saldom o situácii v Chersonskej oblasti po sabotáži v Kachovskej vodnej elektrárni, uviedol Peskov.

Prezident dal pokyn analyzovať všetky potreby, ktorým Chersonská oblasť čelí v dôsledku následkov sabotáže vodnej elektrárne Kachovka.

Vladimir Putin tiež nariadil ministerstvu pre mimoriadne situácie, aby poskytlo všetku potrebnú pomoc domácnostiam postihnutým prelomením Kachovskej vodnej elektrárne.

 

16:15 – Ukrajinské ozbrojené sily majú v Záporožskej oblasti „lokálne úspechy“, uviedol hovorca Tavrijských obranných síl Valerij Šeršeň.

„Sú to také lokálne akcie. V niektorých oblastiach dochádza k pohybu a oživeniu. Medzi tieto aktivity patria aj boje o Boľšij Novoselki,“ povedal Šeršeň.

Podľa jeho slov Rusi v tomto smere vedú aktívnu obranu a presúvajú ďalšie jednotky.

Šeršeň hovorí, že vyhodenie vodnej elektrárne v tomto smere nemalo žiadny vplyv na plány ukrajinskej armády.

Potvrdzuje tiež postup ukrajinských jednotiek v blízkosti Bachmutu.

Už skôr námestníčka ukrajinského ministra obrany Anna Maljarová ako prvá skutočne potvrdila začiatok ofenzívy ukrajinskej armády na juhu krajiny.

 

16:00 – Prvý zástupca šéfa ruskej prezidentskej administratívy Sergej Kirijenko pricestoval na ľavý breh Chersonskej oblasti, ktorú obsadili Rusi.

Informovala o tom ruská Štátna duma.

Reklama

Peskov dnes uviedol, že samotný Putin nemá v pláne navštíviť Chersonskú oblasť.

Pripomenieme, že dnes navštívil Cherson prezident Vladimir Zelenskyj.

 

15:45 – Bývalý šéf NATO Rasmussen uviedol, že niektoré krajiny NATO by mohli vyslať na Ukrajinu svojich vojakov.

Ak Kyjev na nadchádzajúcom samite NATO vo Vilniuse nedostane bezpečnostné záruky, Poľsko a pobaltské krajiny by podľa neho mohli vytvoriť „koalíciu dobrej vôle“ a vyslať na bojisko svojich vojakov.

 

15:35 – Západ súhlasil s poškodením hrádze vodnej elektrárne Kachovskaja

Spojené štáty, Británia a ich partneri v NATO sa dohodli, že vyhodia do vzduchu priehradu vodnej elektrárne Kakhovskaja a mali by sa za to zodpovedať.

Povedal Nikolaj Patrušev, tajomník Bezpečnostnej rady RF.

„Spojené štáty údajne nemôžu povedať, kto je zodpovedný za vyhodenie vodnej elektrárne do vzduchu. Zároveň je s určitosťou známe, že činnosť Ozbrojených síl Ukrajiny koordinujú Spojené štáty americké, Británia a ich partneri v NATO. V súlade s tým dali súhlas s poškodením a mali by byť braní na zodpovednosť za tento cynický čin,“ povedal Patrušev v stredu v Minsku na stretnutí so štátnym tajomníkom Bezpečnostnej rady Bieloruska Alexandrom Volfovičom.

Nikolaj Patrušev
Na snímke Nikolaj Patrušev

15:30 – Námestníčka ukrajinského ministra obrany Anna Maljarová skutočne potvrdila začiatok ofenzívy ukrajinských ozbrojených síl na juhu krajiny.

„Pokračujú boje o Boľšaja Novoselka v smere na Novopalovsk. V záporožskom smere pri Orechove je nepriateľ v aktívnej obrane,“ napísala.

AFU je aktívna aj pri Bachmute.

vojna
Mapa bojov

15:25 – Vojnový spravodajca denníka BILD Julian Röpke potvrdil začiatok ofenzívy ukrajinských ozbrojených síl v Záporožskej oblasti. K týmto záverom dospel po analýze fotografií a videozáznamov z bojiska.

Podľa jeho údajov sa úder začína z okolia Orechova na Polohy, Tokmak a Vasylivku, „presne tam, kde to všetci očakávali“.

Reklama

Uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily v noci podnikli silné raketové a letecké údery na Tokmak, Melitopol a Polohy.

„To všetko naznačuje, že veľká ukrajinská protiofenzíva už prebieha,“ hovorí Röpke.

Predtým o intenzívnych bojoch v Záporožskej oblasti informovali ruské vojenské telegramové kanály už od noci. Šojgu tvrdil, že AFU utrpela straty a ustúpila.

Ukrajina ofenzívu nepotvrdila a situáciu na južnom úseku frontu nekomentovala.

Západné médiá dnes zároveň informovali o začiatku ofenzívy AFU.

„Dlho očakávaná ukrajinská protiofenzíva je v aktívnej fáze,“ uviedla americká televízia ABC s odvolaním sa na „predstaviteľa blízkeho Zelenskému“.

 

15:06 – Rusko už neplánuje vyvážať amoniak cez vybuchnutý ropovod Toljatti – Odesa, ale namiesto toho plánuje vybudovať terminál v Tamane (Krasnodarský kraj).

Vyhlásil to podpredseda ruskej vlády Denis Manturov.

„Išli sme trochu inou cestou – ide o organizáciu terminálu v Tamane. Nedávno som tam bol a skontroloval som, že výstavba amoniakového terminálu prebieha podľa plánu. Očakávame, že do konca tohto roka zabezpečíme ukončenie všetkých stavebných prác a uvedenie vlastných zariadení do prevádzky.

Treba pripomenúť, že spustenie potrubia Toljatti – Odesa na výrobu amoniaku bolo jednou z podmienok Ruska na odblokovanie ukrajinského vývozu obilia.

Jeho podkopanie „komplikuje situáciu s dohodou o dodávkach obilia“, povedal včera hovorca Kremľa Peskov.

 

15:05 – Dmitrij Medvedev: Fogh Rasmussen nebol predtým veľmi múdry človek. A teraz upadol do doktrinárskej demencie. V rozhovore pre Guardian povedal, že aj keď Banderokrajina nedostane pozvanie do NATO vo Vilniuse, krajiny Aliancie tam môžu poslať svoje jednotky. Tak trochu na vlastnú päsť, na vlastnú zodpovednosť.

No a opýtali sa obyvateľov týchto krajín? Kto z nich chce vojnu s Ruskom? Chcete nadzvukové údery na Európu, však? A čo si o tom myslí strýko Sam? Aj jeho by sa to dotklo, však…

Takto to vyzerá, keď sa stanete v nesprávny čas nezávislým poradcom všelijakých chamtivých šmejdov, ako je Porošenko a iní skorumpovaní nacisti.

 

15:00 – Vyhlásenia ruského ministra obrany Sergeja Šojgu:

– Ukrajinské ozbrojené sily sa v noci pokúsili prelomiť obranu ruských ozbrojených síl v Záporožskom smere, a to až 1 500 mužmi a 150 obrnenými vozidlami

– Ruské jednotky preventívne zasiahli proti jednotkám AFU útočiacim v Záporožskom smere

– Ruské jednotky zastavili pokusy o útoky AFU vo všetkých štyroch smeroch, nepriateľ sa s veľkými stratami stiahol

– Ukrajinské ozbrojené sily stratili pri pokuse o ofenzívu v záporožskom smere 30 tankov, 11 bojových vozidiel pechoty a do 350 mužov

– Špeciálne vycvičené záložné sily AFU na prielom nesplnili svoju úlohu

– AFU stratila 945 mužov, 33 tankov, 28 bojových vozidiel pechoty a 38 bojových obrnených vozidiel 7. júna

 

14:55 – Ukrajinské ozbrojené sily skutočne začali ofenzívu v Záporožskej oblasti, ale ide to ťažko, uviedol pre The Washington Post ukrajinský vojenský dôstojník pod podmienkou anonymity.

To, čo sa deje, opísal ako „nepretržité ťažké boje“.

„Na bojisku je to veľmi ťažké. Pracuje naše delostrelectvo a letectvo, ale pracujú aj Rusi. Je to ťažké pre nás aj pre nich. Ozbrojené sily postupujú. Nie však tak rýchlo, ako by sme si želali,“ povedal vojenský predstaviteľ.

Hovorca tlačového strediska obrannej skupiny Task Force Tavria Valerij Šeršen potvrdil „zvýšenú aktivitu“ v Záporožskej oblasti.

„Nehovorím, že ide o niečo dôležité. V Záporožskej oblasti sú ukrajinské sily vo všeobecnosti ‚stále v obrannej operácii‘,“ povedal Šeršen.

Reklama

To, čo sa deje, označil za „malé protiútoky“ v lokálnom meradle, najmä bitku o dedinu Velyka Novoselka v Doneckej oblasti východne od Záporožskej oblasti.

Rusi medzitým zintenzívnili ostreľovanie v Záporožskej oblasti v očakávaní možného ukrajinského útoku.

Predtým správy o ukrajinskej ofenzíve na južnom fronte prichádzali len od Rusov a západných médií.

 

14:50 – Ruskom menované „orgány“ v Mariupole chcú skonfiškovať viac ako 1 200 komerčných nehnuteľností vyhlásených za nehnuteľnosti bez vlastníkov, informovali miestne verejné blogy.

Zoznam 1 234 takýchto nehnuteľností bol zverejnený na internete. Majitelia sú vyzvaní, aby do 3 mesiacov potvrdili svoje vlastnícke práva k nim, inak budú nehnuteľnosti prevedené do „obecného“ vlastníctva.

 

14:40 – V Odeskej oblasti hodil muž na policajta, ktorý ho prišiel skontrolovať v rámci protisabotážnych aktivít, úľ so včelami.

Incident sa odohral v obci Sacharovo v Berezovskom okrese.

 

14:20 – Šojgu uviedol, že dnes v noci ukrajinské ozbrojené sily začali ofenzívu na štyroch smeroch na frontovej línii v Záporožskej oblasti. Tvrdí, že ukrajinské jednotky boli zastavené na všetkých smeroch a stiahli sa so stratami.

Predtým o intenzívnych bojoch v Záporožskej oblasti informovali ruské vojenské telegramové kanály od noci.

Ukrajina to nepotvrdila a situáciu na južnom úseku frontu nekomentovala.

Západné médiá dnes zároveň informovali o začiatku ofenzívy ukrajinských ozbrojených síl.

vojna
Mapa bojov

13:29 – Ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali evakuačné miesto pre civilistov v meste Hola Prystan. Zahynuli dvaja ľudia vrátane 33-ročnej tehotnej ženy.

Ďalšie dve osoby boli zranené a sú prevezené do nemocnice, uviedol úradujúci gubernátor Chersonskej oblasti Volodymyr Saldo: „Ostreľovanie bolo úmyselné, strieľali špeciálne na civilistov.“

 

13:19 – Päť ľudí zahynulo pri záplavách v Novej Kachovke.

Všetci mŕtvi boli vraj pastieri, ktorí sa pravdepodobne nestihli dostať na bezpečnejšie miesta, keď sa snažili zachrániť svoj dobytok.

Ďalší človek zahynul v Mykolajivskej oblasti – 53-ročný muž z obce Vasylivka, ktorý sa včera odmietol evakuovať, uviedla polícia.

 

13:11 – Zastupujúci gubernátor Chersonskej oblasti Vladimír Saldo nariadil regionálnej vláde, aby čo najskôr vypracovala postup vyplácania odškodného.

Rodinní príslušníci osôb, ktoré zahynuli pri havárii v Kachovskej vodnej elektrárni, dostanú po 1 milióne rubľov.

 

12:31 – Zničenie ropovodu Toljatti-Odessa v Charkovskej oblasti „komplikuje situáciu s obchodom s obilím“, uviedol hovorca Kremľa Peskov.

Reklama
Rusko tvrdí, že potrubie vyhodili do vzduchu ukrajinskí sabotéri, zatiaľ čo Ukrajina tvrdí, že to spôsobilo ruské ostreľovanie.

 

12:22 – „Západ nie je pripravený dať Ukrajine sľuby o bezpečnosti,“ znel titulok článku v Politico.

Podľa piatich európskych diplomatov je Západ napriek niekoľkomesačným rozhovorom na túto tému stále v tejto otázke rozdelený, uviedol denník.

Ukrajina požaduje dlhodobé bezpečnostné záruky, na ktoré spojenci nie sú pripravení, a na oplátku ponúkajú „optimistickejšie formulácie o členstve“.

„A čo vôbec predstavuje ‚bezpečnostnú záruku‘, to úradníkov mätie,“ píše sa v článku.

„Niekedy je ťažké vedieť, o čom sa bavíme,“ povedal vysokopostavený východoeurópsky diplomat.

Medzitým sa Ukrajina ponáhľa za spojencami a žiada konkretizáciu už na júlovom samite NATO vo Vilniuse.

„Stúpenci Kyjeva tak zápasia s nepríjemnou realitou: mnohí totiž zatiaľ nechcú dať Ukrajine konkrétny termín vstupu do NATO. Zároveň však nechcú nechať Ukrajincov sklamaných alebo zraniteľných voči ďalšej invázii v budúcnosti,“ píše denník.

„Čoraz častejšie počúvame skôr o ubezpečeniach než o zárukách,“ povedal jeden z vysokopostavených stredoeurópskych diplomatov. „Zdá sa, že ide o dlhodobé poskytovanie finančných prostriedkov, aby sme sa mohli brániť.“

 

11:31 – Maxar zverejňuje nové satelitné snímky z Chersonskej oblasti po záplavách.

Maxar zverejňuje nové satelitné snímky z Chersonskej oblasti po záplavách
Maxar zverejňuje nové satelitné snímky z Chersonskej oblasti po záplavách

 

Maxar zverejňuje nové satelitné snímky z Chersonskej oblasti po záplavách
Maxar zverejňuje nové satelitné snímky z Chersonskej oblasti po záplavách

 

Maxar zverejňuje nové satelitné snímky z Chersonskej oblasti po záplavách
Maxar zverejňuje nové satelitné snímky z Chersonskej oblasti po záplavách

11:05 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že pricestoval do Kyjevom kontrolovanej časti Chersonskej oblasti.

Na svojom kanáli Telegram Zelenskyj napísal, že sa koná koordinačné stretnutie o situácii v Kachovskej vodnej elektrárni.

 

11:02 – Sýrske ministerstvo zahraničných vecí dôrazne odsúdilo zničenie vodnej elektrárne Kachovka kyjevským režimom, informovala tlačová agentúra Sana.

 

10:43 – Zelenskyj prišiel do zaplaveného Chersonu. Navštívil tam miesto kde sa evakuujú ľudia.

 

10:23 –  Lukašenko vyjadril názor, že ukrajinské ozbrojené sily vyhodili do vzduchu vodnú elektráreň Kachovka, aby zamaskovali situáciu s ofenzívou, počas ktorej ukrajinská armáda utrpela veľké straty.

 

10:10 – Päť ľudí zahynulo a 41 bolo postihnutých povodňami po zničení vodnej elektrárne Kachovka, uviedol vedúci mestskej správy v Novej Kachovke Vladimir Leontiev.

 

10:00 – Ruská federácia zaútočila na Sumskú oblasť dronmi, informovala OVA.

Na území Myropilskej obce jeden dron zasiahol školu, v prístavbe dvojpodlažnej budovy vypukol požiar, ďalší zasiahol predajňu potravín a tretí zasiahol nebytové priestory.

Reklama

 

9:58 – Maďarský premiér Viktor Orbán zvoláva Radu obrany v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Vyhlasuje, že od dnešného večera „prebiehajú boje“.

„Najdôležitejšie by bolo prímerie a mier, ale od dnešného večera sa v ukrajinsko-ruskej vojne bojuje. Rada pre obranu zasadá na úsvite. Bezpečnosť Maďarska je pre nás prioritou!“, napísal Orbán.

Lukašenko predtým označil ukrajinskú protiofenzívu za „veľkú dezinformáciu“ a vyhlásil, že ukrajinské ozbrojené sily majú veľké straty.

 

9:46 – Olaf Scholz v rozhovore pre taliansky denník Corriere della Sera povedal, že Západ by mal byť pripravený pomáhať Ukrajine ešte dlho.

„Rusko si stojí za svojimi najvyššími imperialistickými požiadavkami. Musíme sa teda pripraviť na to, že Ukrajine budeme musieť pomáhať ešte dlho. A budeme podporovať Ukrajinu pri dosahovaní spravodlivého a trvalého mieru,“ povedal Scholz.

Pokiaľ ide o povojnové bezpečnostné záruky pre Ukrajinu, povedal:

„V súčasnosti ide o to, aby sme urobili všetko, čo je v našich silách, a pomohli Ukrajine brániť sa. Hlavným cieľom je spravodlivý mier a ukončenie tejto strašnej vojny. Je jasné, že v povojnovej situácii bude Ukrajina potrebovať konkrétne a dôveryhodné záväzky od partnerov a spojencov na zlepšenie svojej bezpečnosti. O tom už diskutujeme s ukrajinskými politikmi a našimi najbližšími spojencami,“ povedal Scholz.

Podľa neho „je každému jasné, že členstvo v Európskej únii je možné až po splnení vstupných kritérií,“ povedal Scholz.

 

9:32 – India nepozvala Zelenského na samit G20, ktorý sa bude konať v septembri, uviedol minister zahraničných vecí tejto krajiny.

„Podľa nášho názoru je účasť na skupine G20 určená pre jej členov,“ povedal.

 

9:26 – Lukašenko označil ukrajinskú protiofenzívu za „veľkú dezinformáciu“.

„Neexistuje žiadny ‚protiútok‘,“ povedal bieloruský prezident na stretnutí s tajomníkmi bezpečnostných rád OSKB.

Tvrdí, že nedávno bolo zničené veľké množstvo ukrajinskej techniky a zahynulo mnoho ukrajinských vojakov.

Lukašenko vyzýva na zastavenie vojny. Upozorňujeme, že ruské vojenské telegramové kanály dnes v noci hromadne písali o veľkom útoku AFU v záporožskom smere pri Orechove a Malej Tokmačke. Ukrajina tieto správy nepotvrdila ani nekomentovala.

 

9:14 – Je hlásený raketový útok na Luhansk.

hlásený raketový útok na Luhansk
Hlásený raketový útok na Luhansk

9:10 -Ukrajinské ozbrojené sily sa snažia postupovať v Záporožskej oblasti, všetky ich pokusy o prelomenie obrany sa doteraz skončili neúspechom a obrovskými stratami, povedal Rogov.

Podľa Rogova nepriateľ vrhol na tento úsek frontu maximum vojenských síl a techniky, takéto počty ešte nikdy neboli na tomto smere použité.

 

9:04 – V obsadenej Novej Kachovke už voda z hlavných ulíc podľa propagačných fotografií ustúpila.

Mesto sa nachádza priamo pri zničenej vodnej elektrárni. Voda v meste začala ustupovať už včera.

Reklama
V obsadenej Novej Kachovke už voda z hlavných ulíc podľa propagačných fotografií ustúpila
V obsadenej Novej Kachovke už voda z hlavných ulíc podľa propagačných fotografií ustúpila

7:48 – Ukrajinské ozbrojené sily sa už tri až štyri dni pokúšajú o ofenzívu v Záporožskej oblasti, povedal Rogov.

 

7:47 –  Ranný brífing ukrajinského generálneho štábu.

Za 24 hodín došlo až k 30 bojovým stretom.

Rusi zaútočili na Veseloe západne od Bilohivky.

Pri Bachmute – pri Orechovo-Vasiljevke, Ivanivsku a Severnom.

Pri Donecku – útočili na Avdejevku, Pervomajskoje a Marinku.

 

7:46 – Na Ukrajine v Doneckej oblasti boli zranené už štyri deti a jeden dospelý.

Informovala o tom mestská vojenská správa.

Uvádza sa tiež, že v meste boli poškodené dva súkromné domy a 14 viacpodlažných budov.

Predtým bolo oznámené, že pri ostreľovaní zahynuli dvaja dospelí a jedno dieťa.

 

7:36 – V dôsledku ostreľovania mesta Ukrajinsk v Doneckej oblasti zahynuli traja ľudia.

Uviedol to vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak na Telegrame.

„Sú známi traja mŕtvi – dospelí a jedno dieťa. Sú tu aj tri zranené deti,“ napísal.

 

7:32 – To hlavné z večerného príhovoru Volodymyra Zelenského:

1. Informoval o evakuácii viac ako dvoch tisícok ľudí zo zaplavených oblastí Chersonskej oblasti. Prisľúbil zabezpečiť vodu do všetkých regiónov postihnutých výbuchom v Kachovskej vodnej elektrárni.

2. Vyjadril sťažnosti Červenému krížu, ktorý nevykonáva evakuáciu v Ruskom okupovanej časti Chersonskej oblasti.

3. Informoval o telefonátoch s prezidentmi Turecka a Francúzska.

 

7:00 – Hladina vody na zaplavených uliciach v Novej Kachovke výrazne klesla, uviedla mestská správa.

Starosta Novej Kachovky uviedol, že hladina vody predbežne klesla o 1,2 metra. Dnes začnú vodu z ulíc aj odčerpávať.

 

Reklama

6:30 –  Vojna na Ukrajine 7. júna 2023. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ukrajinská DRG vyhodila do vzduchu potrubie s čpavkom v Charkovskej oblasti. V dôsledku výbuchu došlo k civilným obetiam

– Úsek ropovodu Toljatti – Odesa v Ruskej federácii bol odrezaný od ukrajinskej časti, je v dobrom stave pod stálou kontrolou a je bezpečný, uviedla tlačová služba spoločnosti PJSC Transammiak

– Ministerstvo zahraničných vecí tvrdí, že Kyjev sa neukľudní a bude uskutočňovať teroristické útoky po celom svete

– Kyjev zvažuje možnosť vyhodiť do vzduchu sklad vyhoreného jadrového paliva, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí

– Zničenie Kachovskej vodnej elektrárne postihlo až 40 000 ľudí, 35 osád a území bolo zaplavených, uviedol Saldo

– Putin poveril ministra pre mimoriadne situácie, aby poskytol pomoc ľuďom v zaplavenej oblasti v Chersonskej oblasti

– Lietadlá a delostrelectvo skupiny Stred zasiahli pozície 3 brigád ukrajinských ozbrojených síl v dvoch smeroch, uviedlo ministerstvo obrany

– Ruské ozbrojené sily odrazili tri útoky ukrajinských jednotiek vo Vremevskom predmostí, tvrdí ruské ministerstvo obrany

– Ukrajinské jednotky stratili pri Artemovsku až 415 mužov, tvrdí ruské ministerstvo obrany.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali