To najdôležitejšie z Ukrajiny – Medvedev prezradil, ako Moskva zareaguje na dodávky zbraní na Ukrajinu

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Medvedev prezradil, ako Moskva zareaguje na dodávky zbraní na Ukrajinu

Kyjev 9. februára 2023 (HSP-Andrew Matthews/Pool via AP, Telegram, TASR/AP-Sarah Meyssonnier)

Aktualizované 9. februára 2023 20:23

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Zelenskyj v Británii
Britský premiér Rishi Sunak (vľavo) a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas tlačovej konferencie v stredu 8. februára 2023 v britskom Dorsete

20:22 – Maďarský premiér Viktor Orbán zverejnil na svojej stránke na Instagrame fotografiu s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským so slovami “Maďarsko na strane mieru”.

Reklama

“Podporujeme okamžité prímerie, aby sa zabránilo ďalším obetiam na životoch. Maďarsko patrí do mierového tábora,” citoval Orbán na  stretnutí so Zelenským v Bruseli štátneho tajomníka maďarskej vlády pre medzinárodnú komunikáciu Zoltána Kovácsa. Kovács tiež uviedol, že Maďarsko bude naďalej poskytovať Ukrajine humanitárnu a finančnú pomoc.

 

Reklama

19:59 – Národná banka uviedla, že inflácia na Ukrajine bola v januári v porovnaní s decembrom 0,8 %.

Potravinárske výrobky podľa nej zdraželi o 1,4 percenta. Najviac vzrástla spotreba zeleniny (o 6,4 %) a ovocia (o 4,4 %), zatiaľ čo spotreba cukru klesla o 0,2 %.

Spomedzi ostatných tovarov a služieb boli v januári najdrahšie ambulantné zdravotnícke služby – o 2,5 %, najdrahšie bolo oblečenie – o 5,9 %.

V medziročnom porovnaní (január až január) dosiahla inflácia 26 %, pričom potraviny za rovnaké obdobie vzrástli o 33 % (vrátane vajec o 73,3 %, ovocia o 77 %) a pohonné hmoty o 61,8 %.

 

Reklama

19:21 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas osobného stretnutia so slovenským premiérom Eduardom Hegerom na summite EÚ v Bruseli oficiálne požiadal Slovensko o dodanie stíhačiek MiG-29 na účely obrany pred ruskou agresiou.

Predseda vlády SR mu odpovedal, Slovensko urobí maximum, aby tejto požiadavke vyhovelo.

 

19:19 – Mnoho európskych krajín je pripravených posielať Ukrajine ťažkú vojenskú techniku a všetko, čo majú k dispozícii. Po mimoriadnom zasadnutí Európskej rady v Bruseli, na ktorom sa zúčastnil aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, to povedal český premiér Petr Fiala.

 

Reklama

19:18 – Moldavská Informačná a bezpečnostná služba (SIS) vyhlásila, že Rusko sa usiluje destabilizovať túto postsovietsku krajinu.

 

19:16 – Zelenskyj zverejnil krátku videoreportáž o svojich stretnutiach v Bruseli. “Stretol som sa s európskymi lídrami a vysokým komisárom EÚ pre zahraničné veci,” napísal prezident na svojom kanáli tg.

Zároveň uviedol, že naliehavo vyzýva vedúcich predstaviteľov EÚ, aby rozhodli o začatí rozhovorov o pristúpení Ukrajiny k EÚ už v tomto roku. “Porozprával o situácii na bojisku a informoval o obranných potrebách Ukrajiny, najmä o bojovom letectve, obrnených vozidlách, delostrelectve a protivzdušnej obrane. “Najdôležitejšia v tejto otázke je rýchlosť,” dodal Zelenskyj.

 

19:15 – Podoljak je presvedčený, že Ukrajina dostane rakety dlhého doletu aj útočné lietadlá v roku 2023. Poradca vedúceho prezidentskej kancelárie to povedal v televíznom maratóne.

“Útočné letectvo aj rakety dlhého doletu tam určite budú, ale je to možnosť vyjednávania. Európa plne chápe, že je potrebné urýchliť ukončenie vojny, aby ju Rusko nemohlo predĺžiť. Preto rokujeme. Sú mimoriadne intenzívne,” povedal Podolyak.

“Všetky nástroje potrebné na ukončenie vojny, vrátane rakiet dlhého doletu a útočného letectva, budú Ukrajine dodané v roku 2023,” dodal na otázku novinárov, či bojové letectvo a rakety dlhého doletu budú dodané v tomto roku.

 

18:19 -Letecký poplach vo východných a stredných regiónoch.

Reklama

 

18:15 – Bývalý ruský prezident a súčasný podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Dmitrij Medvedev povedal, že Moskva zvýši výrobu tankov v reakcii na dodávky zbraní, ktoré Ukrajine poskytujú západné krajiny.

Vyjadril sa tak počas návštevy továrne na výrobu tankov v sibírskom meste Omsk.

 

18:14 – Večerné zhrnutie ukrajinského generálneho štábu:

Reklama
  1. Ruská armáda vedie ofenzívu na Kupianskom, Limanskom, Bachmutskom, Avdejevskom a Novopavlovskom smere.
  2. Na Volyňskom, Polesskom, Severskom a Slobožanskom smere je situácia nezmenená, neboli zistené žiadne známky formovania útočných skupín.
  3. Rusi uskutočnili 41 náletov a tri raketové útoky, z ktorých dva zasiahli Kramatorsk v Doneckej oblasti. Vypálili tiež 32 nábojov MLRS.
  4. Letectvo VSVU vykonalo 13 úderov na oblasti, kde bol sústredený ruský personál a vojenská technika, a 2 údery na pozície SAM.
  5. Sily protivzdušnej obrany AFU zostrelili 3 ruské bezpilotné lietadlá: 2 lietadlá Orlan-10 a 1 bezpilotné lietadlo Orion.

 

17:56 – Výbuch na území bývalej továrne v kyjevskej štvrti Darnickij zabil 2 ľudí a 4 zachránil. 

Informoval o tom starosta hlavného mesta Vitalij Kličko na svojom kanáli tg. Pátracie a záchranné operácie pokračujú.

 

17:55 – “Musím prinútiť Scholza, aby pomohol Ukrajine, a neustále ho presviedčať, že táto pomoc nie je pre nás, ale pre Európanov,” povedal Vladimír Zelenskyj na tlačovej konferencii po samite EÚ.

Reklama

 

17:09 – Biden neplánuje cestu na Ukrajinu. Podľa neho existuje len možnosť, že navštívi Poľsko.

“Existuje možnosť, že pôjdem do Poľska. To je všetko,” odpovedal na žiadosť, aby sa vyjadril k možnosti svojej návštevy Ukrajiny.

 

16:53 – Žiadny z európskych lídrov zatiaľ nevyjadril svoj zámer odovzdať lietadlá Kyjevu, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na zdroje z EÚ.

 

16:52 – Zelenskyj v rozhovore pre nemecké médiá priznal, že on sám zastavil vykonávanie minských dohôd, keď Merkelovej a Macronovi povedal, že sú “nevykonateľné”.

Reklama

 

16:43 – Ukrajinu čaká ďalšie kolo zvyšovania cien potravín. 

Mliečne výrobky, zelenina a rezance už zdraželi. Pri niektorých produktoch sa ceny vyšplhali až do závratných výšok. Najväčší podiel na takmer 30-percentnej inflácii, ktorá sa predpokladá v roku 2023, budú mať práve potraviny

 

16:42 -Rusko sa vojnou na Ukrajine snaží zničiť slobodu Európy. Týmito slovami začal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj svoj prejav na spoločnej tlačovej besede s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou, ktorá sa konala počas summitu EÚ v Bruseli.

 

16:04 – Ukrajinská armáda a špeciálne služby nesúhlasia so závermi západných expertov, že Bachmut nemá strategický význam, a preto nemá zmysel, aby oň ukrajinská armáda bojovala, uviedol prezident Zelenskyj v rozhovore pre Spiegel.

Reklama

Podľa neho zdržiavanie Bachmutu pomáha získať čas pred novými dodávkami zbraní. “V súčasnosti získavame čas na dodávky zbraní, aby sa naša armáda mohla posilniť,” povedal.

 

15:48 – V Kyjeve došlo k výbuchu v jednopodlažnom sklade s rozlohou 500 metrov štvorcových, uviedol kyjevský starosta Vitalij Kličko. Na mieste nehody pokračujú záchranné práce.

 

15:40 – Jeden z veliteľov Doneckej ľudovej republiky Oleksandr Chodakovskij naznačil, že ofenzíva sa začne čoskoro. 

Vo svojom príspevku na Telegrame vysvetľuje, že už dlho nepísal o vojne, pretože “situácia na fronte nie je obzvlášť dynamická”. Zároveň zdôrazňuje, že “koncentrácia síl, menej prostriedkov, je dosť pôsobivá”. “Stav “situácie” v posledných týždňoch – práca sa začína,” píše Chodakovskij. Podľa tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksija Danilova Ruská federácia pripravuje ofenzívu v Charkovskej a Záporožskej oblasti.

Americký inštitút pre vojnové štúdie zasa uviedol, že Rusi pravdepodobne neočakávajú vážnu ofenzívu smerom na Záporožie.

Reklama

 

15:38 – V dôsledku výbuchu v kyjevskej štvrti Darnickij zomrel jeden človek, uviedla kyjevská mestská vojenská správa. Tri ďalšie osoby boli zachránené spod trosiek.

 

15:37 – Na území bývalej továrne v kyjevskej štvrti Darnica došlo k výbuchu. Pod troskami môžu byť ľudia. Všetky služby sú na ceste na miesto, povedal starosta Vitalij Kličko.

 

15:36 – Jermak prepísal svoj príspevok o dodávkach zbraní dlhého doletu a stíhačiek Ukrajine.

V jeho príspevku sa teraz píše, že problém “bude pravdepodobne vyriešený”. Predtým táto veta znela pozitívne: “otázka zbraní dlhého doletu a stíhačiek pre Ukrajinu bola vyriešená”.

Reklama

 

15:34 – Spoločnosť Rheinmetall rokuje s Ukrajinou o dodávke diaľkovo ovládaného tanku novej generácie Panther KF51 s dronom kamikadze.

Generálny riaditeľ Rheinmetallu Armin Papperger povedal pre Handelsblatt o rokovaniach s Kyjevom.

Ak nemecká vláda prevod tankov schváli, prvé dodávky by sa mohli začať o 15 až 18 mesiacov. Tank sa má vyrábať v Nemecku alebo Maďarsku.

 

15:01 – Nálet vo východných oblastiach

 

Reklama

15:00 – Zelenskyj uviedol, že odovzdal moldavskému prezidentovi Maii Sanduovej “ruský dokument” s plánom na destabilizáciu politickej situácie v republike.

“Nedávno som hovoril s moldavskou prezidentkou Sanduovou a informoval som ju o tom, čo sa podarilo zachytiť našej spravodajskej službe: podrobný ruský plán na destabilizáciu politickej situácie v Moldavsku. Ruský dokument, ktorý ukazuje, kto, kedy a v dôsledku akých krokov sa chystá rozbiť Moldavsko, demokratický poriadok tejto krajiny a zaviesť nad ňou svoju kontrolu,” povedal Zelenskyj na samite EÚ v Bruseli.

Ruský minister zahraničných vecí Lavrov predtým povedal, že Moldavsko by sa mohlo stať “novou Ukrajinou”, pretože sa usiluje o vstup do NATO.

 

14:15 – Zatiaľ čo Ukrajina nalieha na západných spojencov, aby dodali tanky, lietadlá a dokonca aj ponorky a lode, ukrajinskí bojovníci z frontovej línie hlásia, že chýbajú oveľa jednoduchšie veci. Vojakom chýbajú konvenčné mínomety a náboje. A sú rozhorčení, prečo sa týmto problémom nevenuje pozornosť.

Reklama

Ako včera uviedol tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksij Danilov, chýbajú aj náboje pre západné delostrelectvo.

Podľa neho sú delostrelecké granáty, najmä tie kalibru 155 mm, “jednou z naliehavých potrieb” obranných síl. Pretože ak máte zbrane, ale nemáte s čím strieľať, je to výzva.”

 

14:09 –  Vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak uviedol, že “otázka zbraní dlhého doletu a stíhačiek pre Ukrajinu bola vyriešená”.

Sľúbil, že podrobnosti poskytne neskôr.

 

14:07 -Na stretnutí Zelenského, Macrona a Scholza v Paríži sa o presune stíhačiek na Ukrajinu nehovorilo, uviedol francúzsky prezident.

“Pretože najbližších niekoľko týždňov alebo mesiacov bude rozhodujúcich, musíme sa pozrieť na to, čo je dosiahnuteľné v krátkodobom horizonte,” povedal Macron, čím zrejme narážal buď na prípravy Ruskej federácie na novú ofenzívu, alebo na prípravy na ofenzívu AFU. Britský minister obrany predtým tiež uviedol, že Londýn v dohľadnom čase neodovzdá Ukrajine stíhačky.

 

13:37 – Budapešť neratifikuje členstvo Ukrajiny v EÚ, kým sa nevyrieši problém s Maďarmi na Zakarpatsku, uviedol maďarský kabinet ministrov.

 

13:30 – Hlavné informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily počas ofenzívy v Donecku zničili až 90 vojakov AFU.

– Ruské sily protivzdušnej obrany zostrelili ukrajinské lietadlo Su-25 pri Chersone.

– Ruské ozbrojené sily ničia muničný sklad ukrajinských ozbrojených síl pri Ugledare.

Reklama

– Ruské ozbrojené sily zničili až 30 ukrajinských vojakov a jeden delostrelecký systém M777 v smere na Kupjansk.

– Viac ako 110 príslušníkov armády a muničný sklad AFU v Charkovskej oblasti zničila skupina jednotiek Centra v Krasnolimanskom smere.

– Ruské ozbrojené sily zničili štyri muničné sklady AFU pri Slovjansku, Avdejevke a Malinovke v DĽR.

– Ruské ozbrojené sily zničili viac ako 85 vojakov AFU pri Vodňanoch a Ugledare v Doneckej ľudovej republike.

– Ruské sily protivzdušnej obrany zničili 11 ukrajinských dronov a 13 rakiet HIMARS.

– Ruské ozbrojené sily zasiahli 83 delostreleckých jednotiek AFU v palebných postaveniach.

– Ruské letectvo zostrelilo ukrajinskú stíhačku MiG-29 v Doneckej ľudovej republike.

 

13:20 – Britský minister obrany Ben Wallace vyhlásil, že Londýn v blízkej budúcnosti neposkytne Ukrajine stíhačky.

Pripomeňme, že včera britský premiér požiadal šéfa ministerstva obrany, aby zistil, ktoré lietadlá môže Británia potenciálne presunúť na Ukrajinu.

 

12:43 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok na pôde Európskeho parlamentu žiadal ďalšiu vojenskú podporu pre svoju krajinu a zdôraznil spoločný boj proti “protieurópskej sile”. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

“Európa navždy bude a zostane Európou, pokiaľ stojíme pri sebe a staráme sa o našu Európu, staráme sa o európsky spôsob života,” povedal ukrajinský prezident. Rusko podľa neho chce tento spôsob života zničiť, Ukrajinci to však nedovolia, píše AFP.

“Bránime pred najviac protieurópskou silou moderného sveta. Bránime sami seba, my Ukrajinci na bojisku spolu s vami,” povedal Zelenskyj, ktorého vyjadrenia sprostredkoval tlmočník.

 

Reklama

12:02 – Poľsko je pripravené odovzdať Kyjevu stíhačky, ale “nie v prvom rade”, uviedol poľský premiér Mateusz Morawiecki. Podľa jeho názoru by mali ako prvé konať krajiny, ktoré majú viac lietadiel.

 

11:40 – Kremeľ sa vyjadril k želaniu Spojeného kráľovstva odovzdať Ukrajine stíhačky.

“Vnímame to ako rastúce zapojenie Spojeného kráľovstva, Nemecka a Francúzska do konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Hranica medzi nepriamou a priamou účasťou sa postupne stráca. Možno len vyjadriť ľútosť a konštatovať, že takéto kroky vedú k eskalácii, predlžujú konflikt, robia ho pre Ukrajinu ešte bolestivejším,” povedal hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Podľa neho “tieto kroky krajín v zásade nezmenia výsledok konfliktu a nezmenia ani trajektóriu, ktorou sa naša krajina uberá, pokiaľ ide o dosiahnutie svojich cieľov v rámci EÚ.

 

11:18 – Znečistenie ovzdušia v Kyjeve je vážne. Hlavné mesto sa dostalo na 11. miesto vo svetovom rebríčku miest s najznečistenejšou atmosférou.

 

10:58 – Zelenskyj pricestoval do Bruselu na samit EÚ. Okrem iného sa tam bude diskutovať o otázke dodávok bojových lietadiel na Ukrajinu.

 

10:37 – Ruská federácia tvrdí, že došlo k útoku na ropovod Družba v Brjanskej oblasti.

Podľa telegramového kanála Mash boli bezpilotné lietadlá použité na útok na kontrolnú stanicu v blízkosti obce Naitopoviči.

Bezpilotné lietadlo, ktoré letelo v malej výške, zostrelili systémy SAM Pantsir vo vzdialenosti niekoľkých kilometrov od cieľa, uviedol kanál Telegram.

 

10:18 – Británia dodá Ukrajine zbrane dlhého doletu.

Reklama

“Od Británie máme silný obranný balík. Dohodli sme sa na veľkom počte obrnených vozidiel, dodávkach zbraní dlhého doletu a súhlasili sme so začatím výcviku ukrajinských pilotov,” povedal Zelenskyj.

 

10:13 – Poľský premiér Mateusz Morawiecki k snahe poraziť Rusko:

“Vojnu na Ukrajine vnímame predovšetkým ako existenčnú hrozbu pre Poľsko a celú Európu. Ak Rusko vyhrá, všetky geopolitické analýzy sa môžu zahodiť. Poľsko si nevybralo svoje miesto na mape, ale plne si uvedomuje zodpovednosť, ktorá z tohto postavenia vyplýva. Poraziť Rusko je poľským aj európskym národným zmyslom,” povedal pre talianske noviny Corriere della Sera.

 

10:08 – Zelenského “mierový vzorec” by mal byť pevným základom pre svetovú konferenciu, povedal francúzsky prezident Emmanuel Macron na tlačovej konferencii pred trojstranným stretnutím s ukrajinským prezidentom.

 

10:04 – Za rok bolo na Ukrajine zabitých viac ako 20 ruských generálov, informoval japonský denník Nikkei Asia s odvolaním sa na japonské spravodajské služby.

Podľa spravodajských informácií, ktoré Japonsko získalo v spolupráci s USA a európskymi krajinami, ukrajinská strana sledovala polohu vysokopostavených ruských vojenských dôstojníkov pomocou signálov mobilných telefónov.

Podľa inej verzie to umožnili ukrajinskí informátori pôsobiaci v Doneckej a Luhanskej oblasti.

 

9:56 – Zelenskyj “naďalej tlačí na Scholza a Macrona, aby na Ukrajinu presunuli stíhačky a rakety dlhého doletu”, píše Bild.

“Francúzsko a Nemecko majú potenciál zvrátiť vývoj a takto vnímam aj naše dnešné rokovania. Čím skôr dostaneme zbrane dlhého doletu a naši piloti moderné lietadlá, tým skôr sa ruská agresia skončí,” povedal na večernom stretnutí s nemeckými a francúzskymi lídrami.

 

9:48 – Francúzsky prezident a nemecký kancelár v Paríži prisľúbili Zelenskému, že budú naďalej podporovať Ukrajinu.

“Máme veľmi málo času. Teraz hovorím o zbraniach potrebných pre mier a ukončenie vojny, ktorú začalo Rusko. Francúzsko a Nemecko majú príležitosť zmeniť pravidlá hry, a tak vidím aj naše dnešné rokovania. Čím skôr dostaneme ťažké zbrane dlhého doletu a naši piloti moderné lietadlá, tým skôr sa ruská agresia skončí,” povedal Zelenskyj na stretnutí.

Nemecký kancelár Olaf Scholz vo svojom prejave v Paríži uviedol, že Európa a USA budú podporovať Ukrajinu v jej vojne proti Rusku tak dlho, ako to bude potrebné, a nemeckí a francúzski lídri na štvrtkovom samite EÚ vyšlú Kyjevu silný signál solidarity.

“Dávam Bruselu jasný odkaz: Ukrajina patrí do európskej rodiny,” povedal Scholz.

Macron v predvečer neskorej večere so Zelenským povedal, že Francúzsko je “odhodlané pomôcť Ukrajine zvíťaziť a obnoviť jej zákonné práva”, a dodal, že Paríž bude “pokračovať v úsilí” dodávať Kyjevu zbrane.

“Bojuje za mier a nesie hodnoty našej Európskej únie: Ukrajina nikdy nebude sama,” napísal Macron na Twitteri hodinu po skončení večere na Champs-Elysées so Zelenským a Olafom Scholzom.

 

9:35 – Ruské víťazstvo by bolo pre Ukrajinu “tragédiou” a predstavovalo by nebezpečenstvo pre krajiny NATO. Povedal to v stredu generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stolteneberg.

 

9:24 – Prigožin oznámil ukončenie náboru väzňov do PMC Wagner.

“Nábor väzňov do PMC Wagner bol úplne zastavený. Tí, ktorí pre nás teraz pracujú, majú všetky povinnosti splnené,” povedal na otázku novinárov.

Otázka znela takto: “Ľudia píšu, že už viac ako mesiac nedošlo k náboru z väzníc do PMC. A vy sami už do kolónií nechodíte.” Prigožin odpovedal na túto otázku: “Áno, to je pravda.”

 

8:45 – Ruské jednotky “prevzali iniciatívu na Ukrajine a začali veľkú ofenzívu v Luhanskej oblasti”, uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny.

Tempo ruských operácií na línii Svatove-Kreminna sa za posledný týždeň výrazne zvýšilo. Ruské zdroje uvádzajú, že ich jednotky útočia na ukrajinskú obrannú líniu s menšími zásahmi severozápadne od Svatova pri Kupjansku a západne od Kreminny.

Geolokačné zábery potvrdili prítomnosť ruských jednotiek v oblasti Dvurečnaja severozápadne od Svatého.

Reklama

Okrem toho ruské velenie zrejme nasadilo pravidelné jednotky na “rozhodujúce útočné operácie”. Sily niekoľkých plukov 144. a 3. motostreleckej divízie (20. kombinovaná armáda, Západný vojenský okruh) a pluku 90. tankovej divízie (Centrálny vojenský okruh) podporované jednotkami 76. výsadkovej divízie, ako aj neidentifikované jednotky Južného vojenského okruhu vedú útočné operácie pozdĺž Svatovo-Kremennej línie.

Zapojenie najmenej troch veľkých divízií do operácií v tejto oblasti naznačuje, že ruská ofenzíva sa začala, domnieva sa inštitút. Pravdepodobne však ešte nedosiahla svoje plné tempo. Ruské velenie zatiaľ nezapojilo jednotky 2. motostreleckej divízie (1. gardová tanková armáda, Západný vojenský okruh), ktoré boli v januári po cvičeniach v Bielorusku presunuté do Luhanskej oblasti.

 

8:32 – Britské spravodajské služby uvádzajú, že počasie naďalej zohráva významnú úlohu vo vojne na Ukrajine. Pôda vo východných častiach krajiny je teraz zamrznutá, ale očakáva sa, že v nadchádzajúcom týždni sa oteplí, takže podmienky sa zhoršia.

 

8:19 – Ukrajina očakáva v najbližších 10 dňoch ďalšiu veľkú ruskú inváziu, uviedol Foreign Policy s odvolaním sa na nemenovaného ukrajinského vojenského predstaviteľa.

V publikácii sa uvádza, že v súvislosti s nárastom nepriateľských akcií sa vojenskí analytici domnievajú, že očakávaná ofenzíva sa už začala a s blížiacim sa prvým výročím invázie sa pravdepodobne ešte zrýchli.

Ukrajinskí predstavitelia odhadujú, že ruské sily v krajine od nedávnej mobilizácie prekročili hranicu 300 000 osôb. Tento počet je síce o niečo nižší, ale výrazne prevyšuje inváznu silu, ktorú Putin použil vo februári minulého roka. Tentoraz sa sústreďujú na východe krajiny.

 

7:55 – Hlavné body z ranného brífingu generálneho štábu AFU 9. februára:

1. Ofenzíva Ruskej federácie pokračuje na smeroch Kupiansk, Liman, Bachmut, Avdejevka a Novopavlivka.

Hlavné boje prebiehajú v oblastiach Kremenna, Bachmut, Avdejevka, Opytne, Marinka a Ugledar. Na zasiahnutie ukrajinských ozbrojených síl sa aktívne využíva frontové letectvo.

2. odrazili nepriateľské útoky v oblastiach:

– Stelmakhovka a Belogorovka v Luhanskej oblasti.

– Fedorovka, Vjemka, Bachmut, Krasnaja Hora, Paraskovijivka, Ivanivske, Chasov Jar, Novokalynove, Vodyany, Pervomajsky, Veseloe, Krasnogorovka, Avdijivka, Marinka, Prečistovka a Bohojavlenka v Doneckej oblasti.

– Novoandrejevka do Záporožia (po ceste západne od Orechova, ktorá vedie do Kamienky).

Rovnako ako včera stojí za zmienku útok priamo na Chasov Jar. Toto mesto je teraz kľúčovou zásobovacou križovatkou Bakhmutu. Zaútočiť na ňu možno len prekročením línie Bachmut-Konstantinovka.

3. Ruská federácia podnikla tri raketové a 45 leteckých útokov, pri ktorých zahynuli traja ľudia.

4. Ostreľovanie severných častí Ukrajiny v Černihivskej a Charkovskej oblasti sa prudko zintenzívnilo. Zasiahnutých bolo viac ako 40 osád.

 

7:11 – Francúzsky prezident Emmanuel Macron prešiel výraznou zmenou čo sa týka jeho postoja k Ukrajine: od toho, ako v prvých mesiacoch ruskej invázie tvrdil, že je s Moskvou dôležité udržiavať otvorené komunikačné kanály, až po posilnenie dodávok zbraní pre Kyjev. V rozhovore pre denník Le Figaro, ktorý bol zverejnený v stredu, to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

 

6:45 – 8. februára. Hlavné z ruského pohľadu:

– Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že dielne ukrajinskej spoločnosti leteckého priemyslu v Charkove, v ktorých modernizovala bezpilotné lietadlá, boli zničené.

– Podľa ministerstva obrany bolo v kľúčových oblastiach zničených viac ako 380 ukrajinských vojenských jednotiek.

Reklama

– Ruské ministerstvo obrany dodalo, že ruské prostriedky protivzdušnej obrany zničili za deň 11 raketometov HIMARS a 10 ukrajinských dronov.

– Ruské ozbrojené sily zničili dva muničné sklady ukrajinských síl pri Avdejevke a Slovjansku v DĽR, zdôraznilo ministerstvo obrany.

– Úradujúci šéf LĽR Pasečnik uviedol, že ukrajinské jednotky v poslednom čase útočia najmä na nemocnice v LĽR, Kyjev predtým vykonával náhodné údery, ale teraz sú ciele selektívne.

– Londýn zvažuje odovzdanie britských stíhačiek Kyjevu, uviedol denník Wall Street Journal.

– Denník Telegraph uviedol, že výcvik prvých ukrajinských pilotov na britských vojenských lietadlách sa začne na jar.

– Dodávka britských stíhačiek Kyjevu bude mať vojenské a politické dôsledky pre európsky kontinent a celý svet, uviedlo ruské veľvyslanectvo.

– Scholz povedal, že Berlín sa nebude zapájať do “špekulácií” o dodávkach bojových lietadiel a ponoriek na Ukrajinu.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali