To najdôležitejšie z Ukrajiny – Kam dosiahnu rakety dlhého doletu, ktoré USA poskytujú Ukrajine?

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Kam dosiahnu rakety dlhého doletu, ktoré USA poskytujú Ukrajine?

Bratislava 3. februára 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Yevgen Honcharenko, Telegram, Screenshot)

Aktualizované 3. februára 2023 20:23

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

ukrajina vojna
Na leteckej snímke pohľad na zničenú bytovku po raketovom útoku ruskej armády 2. februára 2023 v ukrajinskom meste Kramatorsk

20:22 – Ukrajina by mala dostať námornú flotilu zo Západu. V rozhovore pre nemeckú televíziu Welt to vyhlásil námestník ukrajinského ministra zahraničných vecí Andrij Melnyk.

Reklama

„Ukrajina by mala mať nielen letectvo, ale aj námornú flotilu. Nemecko má veľa príležitostí na vybavenie ukrajinského námorníctva. Bude to trvať mesiace, možno aj roky, ale musíme začať,“ povedal Melnyk.

 

Reklama

19:47 – Hlavné body večerného prejavu Volodymyra Zelenského:

  1. Informoval, že situácia na fronte je naďalej zložitá, najmä v Doneckej oblasti. Poďakoval 10. horskej útočnej brigáde za úspešnú protiofenzívu v Doneckej oblasti.
  2. Informoval, že NSDC prijala nové rozhodnutia o sankciách „proti tým, ktorí pracujú pre ruskú agresiu“. Dekréty už boli pripravené.
  3. Hovoril o samite Ukrajina – EÚ, na ktorom boli prijaté rozhodnutia o zblížení Ukrajiny s Európou. Podľa neho existuje dohoda, že rokovania o vstupe do EÚ sa môžu začať už tento rok. Uviedol tiež, že sa pripravuje prehĺbenie integrácie ukrajinských podnikov na európsky trh. Okrem toho boli Európanom odovzdané ukrajinské návrhy desiateho balíka sankcií.
  4. Informoval o rozhovore s poľským ministrom obrany, ktorý začal cvičiť ukrajinskú armádu na tankoch Leopard.
  5. Poďakoval Bidenovi za nový balík vojenskej pomoci.

 

19:21 – Kam dosiahnu rakety dlhého doletu GLDSB, ktoré USA poskytujú Ukrajine: agentúra Reuters uverejnila infografiku. Tmavšou farbou je znázornená 150-kilometrová zóna zániku GLDSB. Rakety budú schopné dosiahnuť okrem iného Berďansk, Mariupol a severnú časť Krymu.

Dosah rakiet dlhého doletu GLDSB

 

19:15 – Vladimír Zelenskyj „pracuje na pláne“, ktorý umožní začať mierový dialóg. Talianska premiérka Giorgia Meloniová to uviedla po rokovaniach s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v Berlíne.

Reklama

„Pomoc Ukrajine je jediným spôsobom, ako priviesť súčasných hráčov k rokovaciemu stolu,“ povedala Meloniová.

Povedala, že sa so Zelenským dohodla na návšteve Kyjeva pred výročím začiatku vojny.

„Pracuje na pláne na začatie dialógu a my musíme zintenzívniť naše úsilie o dosiahnutie spravodlivého mieru. Ak si však myslíme, že na dosiahnutie mieru musíme ľuďom brániť v slobode, nie je to mier. Jediná príležitosť, ktorú máme, je pomôcť Ukrajine,“ povedala Meloniová.

 

19:11 – Európska únia plánuje zvýšiť úsilie s cieľom dosiahnuť, aby sa zmrazený ruský majetok použil na náhradu škôd spôsobených vojnou na Ukrajine. Uviedli to predstavitelia Únie v piatok po skončení summitu EÚ-Ukrajina v Kyjeve.

Reklama

 

18:55 – Ukrajina v piatok oznámila, že začala nahrádzať milióny bežných žiaroviek úspornejšími LED žiarovkami, ktoré jej darovala Európska únia.

 

18:41 – Večerné zhrnutie generálneho štábu ukrajinskej armády:

  1. Ruská armáda vedie ofenzívu na Limanskom, Bachmutskom, Avdijivskom a Novopavlovskom smere. Na Volyni, v Polesku, Seversku a Slobožansku neboli zistené žiadne ruské útočné skupiny.
  2. Ruské sily podnikli raketový útok na Barvenkovo v Charkovskej oblasti a uskutočnili viac ako 20 striel z MLRS.
  3. Letectvo AFU uskutočnilo štyri údery na ruské koncentrácie a jeden úder na ich pozície SAM.

 

18:34 – Podľa švédskeho predsedníctva Rady EÚ sa krajiny Európskej únie dohodli na cenovom strope pre ruské ropné produkty. Agentúra Reuters medzitým píše, že sa dohodli na cenovom strope 100 USD za barel ruských ropných produktov obchodovaných s prémiou a 45 USD za barel obchodovaných so zľavou.

 

18:29 – Nový balík vojenskej pomoci USA pre Ukrajinu zahŕňa vybavenie na protivzdušnú obranu a rakety dlhého doletu HIMARS. Oznámil to Pentagón. Predtým uviedla, že Ukrajina dostala balík vojenskej pomoci v hodnote 2,2 miliardy dolárov.

 

18:20 – Volodymyr Zelenskyj sa domnieva, že Rusi sa chcú koncom februára a začiatkom jari pomstiť: chcú získať späť východ Ukrajiny. Prezident to vyhlásil na tlačovej konferencii po samite Ukrajina – EÚ.

Reklama

„Už sa pripravujeme. Spravodajské a vojenské služby – domnievame sa, že na východe štátu sa zvýši tlak. Rusko sa chce pomstiť. Pomsta chce presne tam, kde zlyhala. Chce sa dostať na východ. Našou úlohou je nedať takúto príležitosť, nedať ju, kým sa naša armáda neposilní vhodnými zbraňami. Verím, že máme všetky šance.

Budú sa tiež chcieť vrátiť a mať revanšistické ťahy, pamätajúc si porážku, ktorú mali na jeseň, smerom k Limanu a podobne. Naša udržateľnosť tam závisí aj od zbraní a motivácie,“ povedal Zelenskyj.

Podľa prezidenta bola na začiatku invázie motivácia a duch ukrajinskej spoločnosti silnejší.

Najmä v čase, keď mala celá ukrajinská spoločnosť pocit, že je jednotná a vo vojne proti ruskej armáde, má Zelenskyj pocit, že niektoré ukrajinské mestá sú na dovolenke.

Podľa neho je to prejav slabosti. Vyzval pripomenúť tým, ktorí na Ukrajine „odpočívajú“, že sme všetci vo vojne, a pripomenúť začiatok invázie vo februári 2022.

Reklama

 

18:12 – Ak západní partneri urýchlia dodávky zbraní dlhého doletu, Ukrajina začne oslobodzovať územia Donbasu, ktoré boli obsadené v roku 2014.

Prezident Volodymyr Zelenskyj to povedal na tlačovej konferencii po samite Ukrajina – EÚ.

„Ak sa zrýchlia zbrane, konkrétne zbrane dlhého doletu, nielenže sa neodsunieme od Bachmutu, ale začneme deokupovať Donbas, ktorý je okupovaný od roku 2014. Máme jasný postoj k tomu, čo potrebujeme,“ povedal Zelenskyj. Predtým prezident povedal, že „Bachmutu sa nikto nevzdá“.

 

Reklama

17:41 – Cieľom Ukrajiny je začať rokovania o členstve v EÚ čo najskôr. Prezident Volodymyr Zelenskyj to povedal na brífingu po samite Ukrajina – EÚ.

„Náš cieľ je úplne jasný: začať rokovania o členstve Ukrajiny v Európskej únii. V práci na zbližovaní medzi Ukrajinou a EÚ nestratíme ani deň… Dnes sme na samite predstavili pokrok v implementácii odporúčaní Európskej komisie. V našom bilaterálnom dokumente, spoločnom vyhlásení zo samitu, je po prvýkrát zaznamenaný náš zámer začať prístupové rokovania a začať ich čo najskôr,“ povedal prezident.

 

17:29 – Až 40 krajín by mohlo bojkotovať budúcoročné olympijské hry v Paríži v reakcii na vyjadrenia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) o možnej účasti športovcov z Ruska a Bieloruska pod neutrálnou vlajkou. Povedal to v piatok poľský minister športu a cestovného ruchu Kamil Bortniczuk.

 

17:22 – Účastníci piatkového summitu EÚ a Ukrajiny rázne odsúdili ruskú agresiu, ocenili úsilie Ukrajiny v oblasti integrácie a vyjadrili tejto krajine podporu.

 

Reklama

17:14 – Nemecko žiada od Švédska odpaľovacie zariadenia IRIS-T na posilnenie protivzdušnej obrany pre Ukrajinu, uviedol nemecký časopis Spiegel.

Nemecko už predtým poslalo na Ukrajinu jeden systém IRIS-T a plánuje poslať ďalšie tri. Zo Švédska zatiaľ neprišla žiadna pozitívna odpoveď.
Zástupca švédskeho ministerstva obrany uviedol, že diskusiu o dodávkach zbraní na Ukrajinu treba posudzovať v kontexte toho, že Švédsko je geograficky blízko Ruska, ale zatiaľ nie je členom aliancie NATO, uviedol Spiegel.

 

15:53 – Letecký poplach na Ukrajine. Dôvodom je štart ruského lietadla Mig-31 v Bielorusku.

Letecký poplach
Letecký poplach na Ukrajine

 

15:38 – Vstup Ukrajiny do Európskej únie bude závisieť od toho, ako úspešne sa na tento krok pripraví, pričom nie sú stanovené žiadne pevné termíny na vstup, ba dokonca ani na začatie rokovaní, uviedla šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová na samite Ukrajina – EÚ v Kyjeve.

Americká tlač v predvečer samitu Ukrajina – EÚ uviedla, že dnes nebudú dané žiadne prísľuby týkajúce sa konkrétneho dátumu pristúpenia.
Predstavitelia EÚ predtým uviedli, že Ukrajina bude môcť počítať so vstupom do EÚ až po skončení vojny.

Reklama

 

15:27 – Zelenskyj na tlačovej konferencii po samite Ukrajina – EÚ povedal, že ukrajinské ozbrojené sily sa nevzdajú Bachmutu. „Bakhmut sa nevzdá. Budeme bojovať, kým budeme môcť,“ povedal.

Prezidentov poradca Mychajlo Podoljak predtým povedal, že Ukrajina „platí veľmi vysokú cenu“ za držanie Bachmutu, ale „nemôže ho nechať za sebou“.

 

15:15 – Pohraničná obec Nikolajevo-Darjino v Kurskej oblasti sa dostala pod paľbu, uviedol šéf oblasti Roman Starovoit.

 

15:10 – „Moja cesta do Kyjeva je určite vylúčená. Zdravý človek nechodí v mraze s holým zadkom. A ako člen priateľského tímu Wagner PMC, objektívne povedané, sa do Kyjeva v tomto časovom rámci nedostanem. Hoci… dokončite odpor v Bachmute, potom môžem ísť z územia Bieloruska. Toľko k rečiam o bezúhonnosti. Ale vážne, príď k Bakhmutovi, v pokoji si sadneme a o všetkom si pohovoríme.“ Takúto odpoveď dostali novinári od šéfa PMC Wagnera Jevgenija Prigožina, ktorý bol predvolaný na ukrajinskú prokuratúru. Bol obvinený z narušenia územnej celistvosti krajiny.

Reklama

 

15:06 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:
– Ruské ozbrojené sily zaujali výhodnejšie línie a pozície počas ofenzívy v doneckom smere;
– Straty ukrajinských ozbrojených síl v Kupjanskom smere dosiahli až 40 vojakov denne;
– Straty AFU v smere na Krasnoliman dosiahli viac ako 70 vojakov denne;
– Ruské ozbrojené sily zničili sklad paliva pre vojenskú techniku AFU pri obci Krasnoarmijsk v DĽR;
– Ruské ozbrojené sily zničili v DĽR raketové odpaľovacie zariadenie Tochka-U a systém SAM NASAMS nórskej výroby;
– Ruské ozbrojené sily porazili dve brigády územnej obrany v Záporožskej oblasti;
– Ruské ozbrojené sily ničia dva muničné sklady ukrajinských ozbrojených síl pri obciach Kurachovka a Michajlivka v Doneckej ľudovej republike;
– Ruské ozbrojené sily zničili raketomet HIMARS pri obci Antonovka v Chersonskej oblasti.

 

15:01 – Rusi sa nesnažia prelomiť obranu Ugledaru, ale snažia sa mesto obkľúčiť z oboch strán, povedal zástupca starostu Maxim Verbovskij pre Suspilnyj.

„Nepriateľský protiútok sa začal 21. januára. Už osem dní je mesto pod silnou paľbou delostrelectva a vrtuľníkov. Mesto bolo zničené. Zničených bolo 100 % domov, zničená bola aj celá infraštruktúra mesta,“ povedal.

Podľa neho „sa situácia stabilizovala, ale je trochu ťažká“.

„Boje pokračujú každý deň. Všetko je pod kontrolou ozbrojených síl Ukrajiny. Rusom zostáva prejsť do mesta ešte dva kilometre, to znamená dostať sa aspoň na okraj mesta,“ informoval. V meste podľa neho stále zostáva približne 500 ľudí vrátane troch detí.

Reklama

 

14:48 – Všetky prostriedky z predaja znárodneného majetku ukrajinských podnikateľov na Kryme budú použité na vybavenie účastníkov špeciálnej operácie, povedal Aksjonov.

 

14:35 – Podľa novozvoleného českého prezidenta Petra Pavla by jediným obmedzením dodávok zbraní na Ukrajinu malo byť to, aby sa tam neposielali jadrové zbrane, uvádza agentúra Bloomberg.

 

14:15 – Predsedovia parlamentov krajín Vyšehradskej štvorky sa dohodli na podpore pokračovania vojenskej a humanitárnej pomoci Ukrajine. Predseda Senátu Miloš Vystrčil povedal.

 

Reklama

14:00 – Telegramové kanály zverejňujú aktuálnu fotografiu ďalšieho komplexu Pantsir S1 v Moskve. Tentoraz na streche budovy ruského ministerstva obrany. Systém je pokrytý maskovacou sieťou.

Pantzir
Na snímke systém Pantsir S1

 

13:47 – Ukrajinská armáda zabila 12 svojich kolegov, ktorí sa rozhodli vzdať, povedal Maročko.

Podľa vojenského experta ukrajinské ozbrojené sily zasypali svoju vlastnú pevnosť delostreleckou paľbou po tom, čo ľudia v nej vztýčili bielu vlajku a vyslali ozbrojeným silám RF rádiovú správu, že zložili zbrane.

 

Reklama

13:00 – Prezidentská kancelária tvrdí, že Ukrajina „platí veľmi vysokú cenu“ za držanie Bachmutu, ale „nemôžeme ho nechať za sebou“.

Takto odpovedal poradca kancelárie prezidenta Mychajlo Podoljak v rozhovore pre 20 minutes na otázku, či je vhodné držať Bachmut, kde zostáva 10 % obyvateľstva.

„Nejde o 10 % obyvateľstva, ale o naše územie, naše domovy. Samozrejme, aj my sa bojíme a za obranu Bachmutu platíme veľmi vysokú cenu. Ale nemôžeme ho vzdať. Ukazuje, čo sme, a v Európe by to malo byť jasne pochopené. Naši mladí ľudia obetujú svoje životy za právo žiť v našich domovoch. Bachmut nie je len miesto, je to náš domov,“ povedal Podoljak.

Zároveň neuviedol mená obetí v Bachmute.

„Pokiaľ ide o ľudské straty, nemôžem vám teraz odpovedať. Tento údaj vám budeme môcť poskytnúť po skončení vojny,“ povedal.

 

12:50 – Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) informovala o likvidácii schémy rozkrádania rozpočtových prostriedkov určených na stravovanie ukrajinskej armády.

V dôsledku trestného mechanizmu štát prišiel o 119,5 milióna hrivien. Podľa vyšetrovania úradníci jedného z oddelení ministerstva obrany uzavreli zmluvy s vedúcimi dvoch obchodných štruktúr o veľkoobchodných dodávkach potravín na vojenské základne. Namiesto dodávok si účastníci vyberali peniaze prostredníctvom viacerých spriaznených firiem.

Pripomíname, že škandál s verejným obstarávaním na ministerstve obrany vypukol po tom, ako sa zistilo, že ceny potravín pre armádu sa nakupujú za nadhodnotené ceny.

GBR a SBU včera zadržali dodávateľov, ktorí predávali potraviny ministerstvu obrany, hoci minister obrany Reznikov predtým pripísal vysoké ceny vajec „technickej chybe“.

 

12:45 – Nemecká vláda potvrdila, že Berlín schválil presun tankov Leopard 1 na Ukrajinu.

 

12:40 – Turecký minister vnútra vyzval veľvyslanca USA v Ankare, aby „dal svoje špinavé paprče preč“ od krajiny, a obvinil ho zo snahy „rozvracať“ Turecko

 

Reklama

11:50 – Pozičné zmeny na fronte k 2. februáru:

️Pri obci Kremennaja prešli ruské jednotky do protiútoku. Je zaznamenaný výrazný postup (asi 50 km štvorcových). Podarilo sa im dostať do dedín Jampolovka a Torskoje.

️Na sever od Soledaru bola obsadená dedina Nikolajevka.

Je citeľný postup vo východnej časti Artemovska. Oslobodená bola celá štvrť. Frontová línia vedie po ulici Dobroljubova.

Už skôr sa uvádzalo, že limanský úsek frontu drží relatívne malé zoskupenie Ozbrojených síl Ukrajiny, a že Liman bude zrejme možné obsadiť ešte rýchlejšie ako Artemovsk, ktorý je už prakticky obkľúčený. S vysokou pravdepodobnosťou možno povedať, že v priebehu niekoľkých dní uvidíme postup ruských jednotiek na líniu Artemovsk-Seversk-Liman.

Pozičné zmeny na fronte k 2. februáru
Pozičné zmeny na fronte k 2. februáru
Pozičné zmeny na fronte k 2. februáru
Pozičné zmeny na fronte k 2. februáru
Pozičné zmeny na fronte k 2. februáru
Pozičné zmeny na fronte k 2. februáru
Pozičné zmeny na fronte k 2. februáru
Pozičné zmeny na fronte k 2. februáru

11:40 – Michail Podoljak, poradca kancelárie ukrajinského prezidenta, odmietol uviesť straty AFU v Artemovsku (Bachmut), ale poznamenal, že Ukrajina „platí najvyššiu cenu“ za udržanie mesta.

 

11:05 – Predvčerom ruské jednotky urobili veľký pokrok smerom na Liman. Včera sa preskupili. Ruskí vojaci upevňovali svoje pozície. Za pár dní bude vidno ďalší pokrok

Včera AFU opustila Belogorovku a stiahla sa do Jegorovky. Takto sa Ukrajinci snažia stiahnuť vojská zo severského polkotla. Včera Rusi obsadili Nikolajevku, dnes sa bude bojovať o Vasjukovku. Po prielome sa presunú smerom na Fedorovku a nakoniec na Seversk. Do mesta vstúpia zozadu. Ukrajinská armáda sa na to pripravuje a snaží sa stiahnuť jednotky, aby obsadil novú obrannú líniu.

V smere na Artemovsk pri Ivanovskom sa Rusi prebíjajú k ceste. V najbližších dňoch ju budú môcť prerezať. Horná Paraskovijevka severne od Artemovska zatiaľ nebola obsadená. Po jej obsadení budú ukrajinské ozbrojené sily v agónii. Scenár Soledar sa zopakuje vo väčšom meradle. Hlavnou zaujímavosťou je, či sa Rusom v rámci tejto ofenzívy podarí obsadiť Časov Jar.

 

10:55 – Nórsky premiér potvrdil plány kráľovstva na nákup 54 tankov Leopard 2.

 

10:50 – Nemecké úrady schválili dodávku tankov Leopard 1 na Ukrajinu z vlastných zásob a rokovali o nákupe 15 samohybných protilietadlových diel Gepard z Kataru na ďalšiu dodávku do Kyjeva – Sueddeutsche Zeitung

 

Reklama

10:45 – Biely dom poprel, že šéf CIA Burns odletel do Moskvy a ponúkol Putinovi ukrajinské územia výmenou za mier.

Takto reagoval Biden na článok v Neue Zürcher Zeitung.

Pripomeňme, že noviny napísali, že Rusko malo podľa údajného plánu, ktorý mu bol ponúknutý, získať asi 20 percent územia Ukrajiny a ukončiť vojnu. Obe krajiny to však odmietli. Ukrajina sa nechcela vzdať území, zatiaľ čo Rusko verí, že z dlhodobého hľadiska môže vyhrať vojnu a zabrať ešte viac území.

 

10:40 – Úradujúci minister vnútra Igor Klimenko poskytol podrobnosti o formovaní útočných brigád Gvardija nastuplenja.

Konkrétne uviedol názvy jednotiek Burevij, Červona Kalina, Kara-Dag, Rubež, Spartan a Azov.

Vytvorí sa aj brigáda SPSU „Oceľová brigáda“ a útočná brigáda národnej polície Ljut.

Celkovo osem nových jednotiek v štruktúrach ministerstva vnútra.

„Žiadne tylové úlohy. Len kvalitný výcvik, neustály výcvik a účasť na operáciách v prvej línii,“ uviedol Klimenko vo vyhlásení, ktoré zverejnila tlačová služba národnej polície.

Formovanie jednotiek už prebieha. Nové brigády sú podľa neho založené na vojenských a policajných dôstojníkoch so značnými bojovými skúsenosťami. V nových brigádach budú pracovať výlučne dobrovoľníci.

Ministerstvo vnútra uviedlo, že nové brigády „sa zúčastnia na oslobodzovaní Luhanska, Donecka a Krymu“.

 

10:35 – Predseda európskeho výboru Bundestagu Anton Hofreiter sa vyslovil za vstup Ukrajiny do EÚ v priebehu nasledujúcich piatich až šiestich rokov, informoval denník Tagesschau.

Povedal, že je ťažké predstaviť si prijatie krajiny, ktorá je stále vo vojne, do EÚ. Ale už teraz by bolo možné rokovať. Závisí to od toho, čo Ukrajina urobí pre splnenie podmienok pristúpenia:

„Nemôžete povedať, že na Ukrajine je všetko v poriadku, pokiaľ ide o stav štátu,“ povedal a medzi problémami uviedol korupciu, právny štát a slobodu médií.

Reklama

 

10:31 – Podľa britskej spravodajskej služby PMC Wagner teraz verbuje menej trestancov ako v lete a na jeseň, keď bol nábor najvyšší.

Spravodajstvo sa riadi údajmi ruskej Federálnej väzenskej služby z 31. januára. Podľa nich je počet väzňov v Ruskej federácii 433 000 – o 6 000 menej ako v novembri 2022.

Zároveň sa počet väzňov od septembra do novembra 2022 znížil o 23 000.

Spravodajské služby Spojeného kráľovstva pripisujú pokles počtu väzňov ich verbovaniu zo strany Wagnera.

Aj „roztrúsené správy od ukrajinskej armády na frontovej línii“ naznačujú, že Ruská federácia sa menej často uchyľuje k taktike živej vlny so zajatcami.

Britská spravodajská služba sa domnieva, že dôvodom zníženia náboru je Prigožinov konflikt s ruským ministerstvom obrany.

Treba poznamenať, že, ako už napísal Strana, ruské opozičné zdroje uvádzajú ešte jeden dôvod zníženia náboru zajatcov do PMC Wagner: veľmi vysoké straty medzi wagnerovcami (vzhľadom na špecifiká ich taktiky neustálych útokov pechotných vĺn) v bojoch v decembri a januári pri Bachmute. Vo väzniciach sa o tom rýchlo dozvedeli, čo viedlo k prudkému poklesu počtu väzňov prihlásených k Wagnerovcom. Ľudia, ktorí chcú bojovať, sa v skutočnosti nechcú pripojiť k PMC. Keďže ruská pravidelná armáda platí približne rovnaké peniaze a úroveň strát je oveľa nižšia ako u Wagnerovcov.

 

10:30 – Zásadný kapacitný deficit, ktorý sa v energetickom systéme objavil včera, pretrváva aj dnes.

Podľa Ukrenergo sa najťažšia situácia uprostred ostreľovania vyvinula v Chersonskej oblasti.

V dôsledku značných škôd boli odpojené aj niektoré zariadenia v Mykolajivskej oblasti.

Limity spotreby platia vo všetkých oblastiach a ich prekročenie povedie k núdzovým výpadkom.

 

10:26 – Operačné velenie Juh opäť tvrdí, že Ruská federácia pokračuje v príprave lodí na bojový kurz.

„Dnes ráno už boli na mori dva nosiče rakiet zem-vzduch so 16 raketami Kalibr, ktoré sú pripravené na použitie. Okrem toho samotné manévre zoskupenia lodí naznačujú prípravu na bojový kurz,“ uviedla hovorkyňa UC South Natalia Gumenyuk v komentári pre 24. kanál.

Pripomeňme, že včera UC Yug informoval, že Rusko sa podľa svojich akcií v Čiernom mori pripravuje na nový raketový úder proti Ukrajine.

 

10:25 – Bojovníci špeciálnych síl Achmat a 2. brigády 2. armádneho zboru znovu dobyli strategicky dôležitú pevnosť ukrajinských ozbrojených síl pri obci Vesoloje. Oznámil to Ramzan Kadyrov.

„Teraz chcú bojovníci pokračovať v úspešnom postupe, pretože sú vo výhodnejšej pozícii ako nepriatelia,“ povedal.zmeníme aj názov : Rusi dobyli VesolojeUkrajinské ministerstvo vnútra začína formovať útočné brigády armády, polície a pohraničnej stráže na obsadenie Krymu a Donbasu, uviedol úradujúci minister vnútra Igor Klimenko

 

10:20 – Krym znárodnil majetok Achmetova, Kolomojského a ďalších ukrajinských politikov a podnikateľov, celkovo približne 500 nehnuteľností, uviedli regionálne úrady

 

10:15 – Podľa mapy na webovej stránke ministerstva obrany boli do oblasti zodpovednosti Južného vojenského okruhu zaradené nové regióny Ruska

Do oblasti zodpovednosti Južného vojenského okruhu boli zaradené nové regióny Ruska
Do oblasti zodpovednosti Južného vojenského okruhu boli zaradené nové regióny Ruska

9:50 – V Dnepropetrovsku sa našla miestnosť, kde bolo ukryté čierne účtovníctvo jednej zo spoločností spojených s kauzou Ukrnafta a Ukrtatnafta. Informovala o tom SBU.

V tomto prípade sa nedávno uskutočnila prehliadka u Ihora Kolomojského.

Boli nájdené dokumenty súvisiacich spoločností a pečiatky.

SBU tiež informovala, že hlavný účtovník spoločnosti Ukrtatnafta je podozrivý.

Uvádza sa, že žena sa nachádzala v Užhorodskom okrese v Zakarpatskej oblasti. Je podozrivá z účasti na sprenevere 40 miliárd hrivien v Ukrnafte a Urtatnafte.

Podľa jednej zo schém spoločnosti neplatili štátu náklady na spotrebnú daň z benzínu, hoci bola zahrnutá v cene pre spotrebiteľov.

Reklama

Pripomeňme, že v stredu generálny prokurátor Ihor Kostin uviedol, že úradujúci prvý zástupca šéfa predstavenstva Ukrtatnafty je podozrivý z daňových únikov.

V ten istý deň SBU uviedla, že v dôsledku prehliadky v dome Ihora Kolomojského odhalila rozsiahle schémy sprenevery 40 miliárd hrivien bývalým vedením spoločností Ukrnafta a Ukrtatnafta.

V Dnepropetrovsku sa našla miestnosť, kde bolo ukryté čierne účtovníctvo jednej zo spoločností spojených s kauzou Ukrnafta a Ukrtatnafta
V Dnepropetrovsku sa našla miestnosť, kde bolo ukryté čierne účtovníctvo jednej zo spoločností spojených s kauzou Ukrnafta a Ukrtatnafta

9:00 – Bývalý americký prezident Donald Trump sa domnieva, že USA by mali rokovať o mieri na Ukrajine, nielen poskytovať vojenskú podporu.

Dodal, že Európa by mala Kyjevu poskytnúť viac vojenskej pomoci, pretože jeho konflikt sa týka „oveľa viac“.

„Myslím si, že USA by mali rokovať o mieri medzi oboma krajinami a nemyslím si, že by mali posielať príliš veľa. Mali by rokovať o mieri. Druhá vec je, že Európa by mala urobiť oveľa viac, pretože v porovnaní s tým, čo robíme my, robí pravdepodobne len malú časť. Sotva, robia len veľmi malú časť toho, čo robíme my,“ povedal rozhlasovému moderátorovi Hughovi Hewittovi v odpovedi na otázku o potrebe dodať Ukrajine lietadlá F-16.

Trump predtým opakovane vyhlásil, že je potrebné deeskalovať rusko-ukrajinskú vojnu.

Konkrétne povedal, že ako prezident by bol schopný ukončiť „eskaláciu“ konfliktu do 24 hodín.

Predtým kritizoval presun tankov na Ukrajinu a vyzval na ukončenie vojny, ktorá by podľa neho mohla prerásť do jadrovej.

 

7:00 – Vojenská operácia, 2. februára 2023. Hlavné udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Rusko má čím odpovedať tým, ktorí ho ohrozujú, a obrnené vozidlá to nebudú, hovorí Putin

– Nikto sa nesnaží presvedčiť Kyjev, aby sa vrátil k rokovaniam, povedal Lavrov

– Scholz, ktorý sľúbil, že na Ukrajinu nepošle lietadlá, je známy tým, že dokáže meniť svoje postoje, povedal ruský minister zahraničných vecí

– Rusko nechce vojnu do posledného Ukrajinca, väčšina ukrajinských občanov sú ľudia, ktorí sa stali obeťami politiky NATO, povedal Naryškin

– Pentagón nevidí spôsob, ako by Kyjev mohol v blízkej budúcnosti získať späť kontrolu nad Krymom, píše Politico

– Dobrovoľníci z Turecka začali bojový výcvik na účasť v ŠVO

– USA vynakladajú čoraz viac úsilia na udržanie jednoty NATO pre agresiu proti Rusku, povedal Naryškin.

– Odhodlanie Západu podporiť Ukrajinu potrvá do konca roka, potom bude na Kyjev vyvíjaný tlak, aby začal rokovania, tvrdí bývalý minister obrany USA Gates

– Južné zoskupenie ruských ozbrojených síl v ofenzíve na doneckom smere zničilo za deň 50 ukrajinských vojakov a šesť kusov techniky, uviedlo ruské ministerstvo obrany

– Ruská skupina vojsk Vostok v južnom Donecku a Záporoží v noci zničila viac ako 65 ukrajinských vojakov a šesť kusov techniky, uviedlo ruské ministerstvo obrany

– Tlačová služba Prigožina informuje, že osada Nikolajevka v Doneckej ľudovej republike bola prevzatá pod kontrolu jeho PMC Wagner

ukrajina vojna
Mapa bojov

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali