To najdôležitejšie z Ukrajiny — Rusi reagujú na plány Francúzska

To najdôležitejšie z Ukrajiny — Rusi reagujú na plány Francúzska

Kyjev 3. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service photo via AP)

Aktualizované 3. apríla 20:04

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine raketa raketomet
Na snímke raketa vypálená z raketového systému ruskej armády na ukrajinské pozície na neznámom mieste

19:35 – GUR tvrdí, že má celý zoznam agentov, ktorí pomáhali pri útokoch na ruské ropné rafinérie.

Reklama

Vadim Skibitskij, hovorca vojenskej spravodajskej služby ministerstva obrany to povedal pre denník The Guardian.

“Niektorí boli Rusi s ukrajinskými koreňmi, iní boli neideologickí Rusi, ale naverbovaní za odmenu,” povedal Skibitskij.

Reklama

Podľa neho Ukrajina v súčasnosti nie je schopná dosiahnuť bezpodmienečné víťazstvo na bojisku pre viaceré faktory: nedostatok munície, nedostatok ľudskej sily a taktického letectva. Preto chcú ukrajinské bezpečnostné služby uskutočniť veľké množstvo sabotážnych operácií proti objektom na ruskom území.

“Kyjev nemá inú možnosť, ako začať bojovať proti cieľom hlboko za nepriateľskými líniami vrátane vojenskej infraštruktúry, centier velenia a riadenia, ako aj priemyselných zariadení na výrobu zbraní a munície,” povedal Skibickij.

 

18:55 – Peskov označil Zelenského vyhlásenie o údajne plánovanej dodatočnej mobilizácii v Ruskej federácii za nepravdivé.

 

Reklama

18:50 – Francúzsky minister obrany Sebastien Lecornu uskutočnil telefonický rozhovor s ruským ministrom obrany Sergejom Šojgu, v ktorom uviedol, že Francúzsko odsudzuje teroristický útok na Crocus City Hall.

Francúzsky minister dodal, že Francúzsko nemá žiadne údaje, na základe ktorých by bolo možné určiť súvislosť medzi teroristickým útokom a Ukrajinou. Odsúdil tiež vojenskú operáciu Ruska na Ukrajine.

 

18:45 – Médiá zverejňujú fotografie z požiaru v ruskom meste Rostov na Done.

K požiaru údajne došlo “v blízkosti obilného terminálu”. Ministerstvo pre mimoriadne situácie uviedlo, že ho už uhasilo. Miestne orgány sa k situácii nevyjadrili.

Reklama
fotografia z požiaru v ruskom meste Rostov na Done.
Fotografia z požiaru v ruskom meste Rostov na Done

18:30 – Pomoc NATO Ukrajine umožnila oslabiť bojový potenciál Ruska bez ohrozenia vojakov aliancie, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

“Podpora spojencov NATO Ukrajine a podpora USA Ukrajine je niečo, čo je v našom vlastnom bezpečnostnom záujme. Pretože vyčlenením malej časti našich obranných rozpočtov sme umožnili Ukrajincom zničiť významnú časť bojového potenciálu Ruska bez toho, aby sme ohrozili jediného vojaka NATO alebo jediného amerického vojaka. Takže toto je naozaj v našom záujme, aby sme pokračovali, a nielen pokračovali, ale robili viac, aby sme zintenzívnili a zabezpečili predvídateľný a dôveryhodný prístup v dlhodobom horizonte,” povedal Stoltenberg.

 

17:40 – Stoltenberg uviedol, že NATO nediskutuje o vojenskej prítomnosti na Ukrajine.

Prevzatím koordinácie vojenských dodávok na Ukrajinu sa NATO nestane stranou konfliktu s Ruskom, uviedol generálny tajomník Severoatlantickej aliancie.

 

17:00 – Ruská armáda odrazila ukrajinské protiútoky pri Rabotine a Verbove, AFU stratila až 50 bojovníkov, uviedol Rogov

 

16:30 – Americký minister zahraničných vecí Blinken pripustil, že Putin sa na zasadnutí G20 ešte zúčastní.

“Ak bude existovať konsenzus medzi všetkými členmi a ak to bude užitočné, tak áno. V súčasnej situácii je ťažké si predstaviť, ako by to mohlo byť užitočné a ako by mohol existovať konsenzus medzi všetkými členmi,” citovala ho webová stránka ministerstva zahraničných vecí.

Reklama

Dodal, že Západ sa nikdy nesnažil “vylúčiť” Rusko alebo Putina a práve konanie Kremľa viedlo k jeho izolácii.

“Ak sa politika zmení, nič nevylučujeme. Problémom je, že v súčasnosti nemáme žiadne dôkazy o tom, že sa politika mení. Dúfam, že príde deň, a dúfam, že ten deň príde skôr ako neskôr, keď vzťahy medzi našimi krajinami a Ruskom budú úplne iné ako v súčasnosti. Žiaľ, nie je to tak a nie je to tak kvôli Putinovej politike,” dodal Blinken.

 

15:40 – Minister zahraničných vecí Péter Szijjártó vyhlásil, že Maďarsko sa nezúčastní na aktivitách NATO zameraných na koordináciu vojenských dodávok na Ukrajinu.

 

Reklama

15:05 – Česká republika zatiaľ nezískala celú sumu na nákup nábojov pre Ukrajinu mimo EÚ, uviedol český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

Praha zatiaľ získala peniaze od približne 20 krajín na nákup 300 000 nábojov, ale “potrebuje viac peňazí” na nákup ďalšieho pol milióna.

“A my potrebujeme viac munície pre Ukrajinu, pretože Rusko je stále schopné vyrobiť veľa, oveľa viac, ako môže Ukrajina použiť na bojisku. Žiaľ, vo vojne na tejto matematike záleží,” povedal Lipavský na brífingu v Bruseli.

 

14:15 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

Reklama

– Ozbrojené sily RF zničili hangár na uskladnenie dronov a sklad zbraní AFU;

– Ruské ozbrojené sily zlepšili situáciu na frontovej línii v smere na Avdejevku, odrazili deväť protiútokov AFU, nepriateľ stratil až 305 vojakov;

– Skupina “Juh” zaujala výhodnejšie pozície na doneckom smere;

– Ruská protivzdušná obrana zostrelila 164 ukrajinských bezpilotných lietadiel a dve riadené bomby JDAM;

– Skupina “Vostok” na južnom doneckom smere zlepšila svoje taktické postavenie a spôsobila palebnú porážku príslušníkom AFU pri meste Vodyanoje v DĽR;

– Ruské ozbrojené sily odrazili tri útoky ukrajinských ozbrojených síl v oblasti Kupjanska, pričom nepriateľ stratil do 30 mužov;

– AFU stratila do 390 mužov, ako aj obrnené vozidlá Kozak a MaxPro na doneckom smere;

Reklama

– AFU stratila až 155 vojakov a vozidlo Grad MLRS na juhu Donecka;

– AFU od začiatku špeciálnej operácie zničila viac ako 18 500 bezpilotných lietadiel AFU;

– Ruskí vojaci odrazili protiútok útočnej skupiny AFU pri Urožajnoje v DĽR.

 

13:50 – Zacharovová označila informácie amerických médií, podľa ktorých USA dva týždne pred útokom varovali Ruskú federáciu, že cieľom útoku by mohol byť Crocus, za zavádzanie.

 

13:00 – Nové vyhlásenia Ruskej federácie o údajnej pripravenosti Francúzska vyslať čo najskôr svoje jednotky na Ukrajinu.

Reklama

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Zacharovová tvrdí, že približne 1 500 príslušníkov vojenského personálu na tento účel už bolo schválených a budú pripravení na vyslanie v apríli.

“Velenie francúzskej cudzineckej légie začiatkom marca schválilo zloženie prápornej taktickej skupiny v počte približne 1 500 mužov. Očakáva sa, že v apríli bude skupina uvedená do stavu plnej bojovej pripravenosti na operačný výjazd do ukrajinského divadla vojenských operácií,” uviedla.

 

12:15 – Viac informácií o článku WSJ:

Vo februári francúzsky prezident vyzval Scholza a Bidena, aby zmenili stratégiu vojny na Ukrajine a zaujali voči Rusku postoj “strategickej nejednoznačnosti”.

To znamená presvedčiť Ruskú federáciu, že Západ je pripravený na všetky možnosti reakcie vrátane vojenských, namiesto toho, aby neustále vyjadroval svoje “červené línie”, za ktoré spojenci nepôjdu.

Biden a Scholz to odmietli, pretože sa obávajú eskalácie a zatiahnutia Západu do konfliktu.

Reklama

Rozhovor sa uskutočnil pred samitom v Paríži, ktorého výsledkom bolo, že Macron po prvýkrát povedal, že by mohli byť vyslané vojenské jednotky. Vedúci predstavitelia USA a Nemecka varovali, že Macronov postoj k vojenským možnostiam zásahu odmietnu, a tak sa aj stalo.

Spojenci sa obávali, že zásah francúzskych síl na Ukrajine by vtiahol do vojny USA a NATO. Macron odpovedal, že ich zásah by v takom prípade nebol potrebný. Odvolával sa na skúsenosti Francúzska v Afrike, kde utrpelo straty bez toho, aby požiadalo o pomoc spojencov.

Macronovu myšlienku na samite odmietli všetci okrem estónskej premiérky.

 

10:20 – GUR plánuje v najbližších mesiacoch zaútočiť na Krymský most tretíkrát a vyradiť ho z prevádzky, uvádza The Guardian s odvolaním sa na spravodajské zdroje.

Tie tvrdia, že zničenie mosta je “nevyhnutné” a Budanov už má “väčšinu prostriedkov na dosiahnutie tohto cieľa” v prvej polovici roka 2024.

Publikácii sa zároveň píše, že “existujú vážne pochybnosti o tom, či je GUR schopná uskutočniť špeciálnu operáciu proti tak dobre chránenému a zjavnému cieľu”.

Reklama

 

09:40 – Macron odkázal USA a NATO, že ich účasť nebude potrebná, ak budú zasiahnuté francúzske jednotky na Ukrajine.

Informuje o tom denník The Wall Street Journal s odvolaním sa na svoje zdroje.

Francúzsky prezident tak reagoval na námietku Washingtonu, že prípadné vyslanie Francúzov na Ukrajinu a ruský úder na nich by mohli zatiahnuť západné krajiny do konfliktu s Ruskom.

 

08:45 – Spojené štáty údajne varovali Rusko, že Crocus City Hall by sa mohla stať terčom teroristického útoku. Informovali o tom hneď dve popredné publikácie – The New York Times a Washington Post s odvolaním sa na svoje zdroje.

NYT píše, že štáty sa o túto informáciu podelili viac ako dva týždne pred streľbou – a deň predtým, ako zverejnili oficiálne varovanie na webovej stránke veľvyslanectva.

Reklama

Varovanie však obsahovalo nepresné načasovanie – naznačovalo, že k útoku mohlo dôjsť v priebehu niekoľkých dní. NYT pripomína, že verejné varovanie veľvyslanectva USA zo 7. marca hovorilo o možných teroristických útokoch “v najbližších dvoch dňoch”.

K teroristickému útoku však v uvedenom časovom rámci nedošlo, čo mohlo znížiť ostražitosť Ruskej federácie.

Niektorí západní predstavitelia zároveň novinám povedali, že Rusko venovalo pozornosť varovaniu moskovskej pobočky CIA a prijalo opatrenia na zabránenie hrozbe.

Pripomeňme, že už skôr jeden zo zamestnancov šatní v Crocuse povedal, že boli varovaní pred možnosťou teroristického útoku a pripravení pre prípad takejto situácie. “Boli sme varovaní pred možnosťou teroristického útoku, dostali sme pokyny, čo máme robiť a kam máme odviesť ľudí,” – povedal Chalilov. Podľa neho sa na mieste konania podujatia vykonávali prísnejšie bezpečnostné kontroly vrátane použitia vycvičených psov.

“Washington Post” zasa píše, že ruská vláda aspoň v počiatočnej fáze brala varovanie USA vážne.

Reklama

Podľa novín tak varovanie pred Crocusom obsahovalo aj informácie o plánoch ISIS zaútočiť na synagógu. Na druhý deň FSB oznámila, že zabránila útoku militantov na synagógu v Moskve.

 

08:30 – Rusku sa nepodarí obsadiť Kyjev, povedal americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken v rozhovore pre francúzsku televíziu.

“Nestane sa to, nestane sa to ani teraz. Na začiatku ruskej agresie v roku 2022 sme si mysleli, že existuje táto možnosť, že Kyjev padne. Ale vďaka neuveriteľnému odporu ukrajinského ľudu a vďaka podpore USA, Francúzska a ďalších krajín sa Putinova túžba dobyť celú krajinu, vymazať ju z mapy, urobiť z nej súčasť Ruska nenaplnila a ani sa nenaplní,” povedal Blinken.

Podľa neho USA už Ukrajine prisľúbili, že Kyjev “nikdy nepadne do Putinových rúk”.

 

06:50 – Porošenko vyhlásil, že má v úmysle kandidovať v nasledujúcich prezidentských voľbách na Ukrajine.

“Ak sa ma pýtate, či plánujem kandidovať v nasledujúcich voľbách, tak áno,” povedal v rozhovore pre televízny kanál Al-Džazíra.

Porošenko povedal, že Kyjev musí uspieť v bojoch, aby sa voľby mohli konať.

Bývalý prezident tiež povedal, že by kandidoval do Európskeho parlamentu, ak Ukrajina vstúpi do EÚ.

 

06:40 – 2. apríla 2024. Hlavné udalosti dňa z ruského pohľadu:

– Šojgu na konferencii na ministerstve obrany povedal, že Kyjev sa snaží získať oporu na niektorých hraniciach a pozíciách, ale nikde nedosiahol svoje ciele, zatiaľ čo ruské jednotky pokračujú v zatláčaní AFU na západ;

– 403 km² nových regiónov sa dostalo pod kontrolu ruských ozbrojených síl, AFU od januára stratila viac ako 80 000 vojakov a 14 000 kusov rôznych zbraní, dodal minister;

– Šojgu: ruské jednotky asymetricky reagujú na trestné činy ukrajinských ozbrojencov; v marci uskutočnili vysoko presné zbrane a bezpilotné lietadlá 190 skupinových a dva masívne údery na Ukrajinu, pričom zasiahli vojenské objekty a objekty energetickej infraštruktúry;

Reklama

– 16 útokov a protiútokov bolo odrazených, Kyjev prišiel o približne 750 vojakov a päť tankov, mnoho delostreleckých diel vrátane tých, ktoré vyrobili USA, Veľká Británia, Poľsko, uviedlo ministerstvo obrany v súhrne;

– Ruské letectvo a delostrelectvo zničilo sklad vzdušných zbraní a dielňu na výrobu a údržbu dronov; protivzdušná obrana zostrelila 195 dronov a 41 rakiet HIMARS a viacnásobných raketometov Vampire;

– Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v utorok uviedla, že spolu s colníkmi odhalila pašerácky kanál s výbušninami z Ukrajiny do Ruska cez krajiny EÚ; výbušniny sa našli v zásielke cirkevného náčinia, zadržaných bolo 27 podomácky vyrobených bômb zamaskovaných v ikonách a pripravených na použitie;

– Vedúci ruskej delegácie na viedenských rokovaniach o vojenskej bezpečnosti a kontrole zbrojenia Konstantin Gavrilov označil za neprijateľné zopakovanie scenára z rokovaní v Istanbule na jar 2022, ak Kyjev dostane prestávku na napumpovanie AFU zbraňami a realizáciu preskupenia vojsk.

 

06:30 – Západ prišiel na to, ako udržať dodávky zbraní na Ukrajinu, keď sa Trump vráti do Bieleho domu.

Politico uvádza, že USA a ďalšie západné krajiny môžu presunúť kontaktnú skupinu pre otázky obrany Ukrajiny (formát Ramstein) pod kontrolu NATO.

Táto iniciatíva má pomôcť zachovať dodávky zbraní Kyjevu v prípade návratu Donalda Trumpa do Bieleho domu, uviedli pre publikáciu respondenti z radov európskych a amerických predstaviteľov. Zámerom je poskytnúť ostatným krajinám v bloku “silnejší hlas” v rámci rozhodovacieho procesu v skupine, vysvetlil jeden zo zdrojov.

O postupnom prechode skupiny pod kontrolu NATO sa má rokovať na stretnutí ministrov zahraničných vecí aliancie v Bruseli 3. – 4. apríla. Podľa publikácie by sa tento krok mal dokončiť na júlovom samite NATO vo Washingtone.

Okrem toho aliancia pracuje na myšlienke päťročného balíka pomoci pre Ukrajinu v hodnote až 100 miliárd dolárov v prípade možných politických zmien. O tomto návrhu s názvom Misia pre Ukrajinu sa bude tiež rokovať zajtra.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:48

Opozičná SaS v pondelok spustila petíciu na ochranu druhého piliera. Dôvodom je obava, že by ho vláda mohla opäť otvoriť. Vyhlásil to v pondelok predseda SaS Branislav Gröhling na tlačovej konferencii s tým, že ak petícia získa 100.000 podpisov, bude sa musieť prerokovať v Národnej rade (NR) SR.

13:47

Pokiaľ vláda neprijme dodatočné opatrenia na konsolidáciu verejných financií, môže v tomto roku deficit verejnej správy (VS) dosiahnuť 7,587 miliardy eur alebo 5,8 % hrubého domáceho produktu (HDP). Vyplýva to z aprílového rozpočtového semaforu Kancelárie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Oproti marcovej prognóze očakáva RRZ nárast schodku o 104 miliónov eur.

13:46

Nemecký minister poľnohospodárstva Cem Özdemir chce rozšíriť štátnu pomoc pre poľnohospodárov v Európskej únii (EÚ). Takzvaná pomoc de minimis, teda finančná podpora, ktorú za určitých podmienok nemusí schváliť Európska komisia (EK), by sa mala viac ako zdvojnásobiť, povedal minister v pondelok. Informovala agentúra DPA.

13:29

Škótsky premiér (prvý minister) Humza Yousaf oznámil, že odstupuje z funkcie a končí aj ako líder Škótskej národnej strany. Tento týždeň mal čeliť dvom hlasovaniam o dôvere.

13:12

Generálny riaditeľ americkej automobilky Tesla Elon Musk počas návštevy v Číne dosiahol dohodu o niektorých kľúčových regulačných prekážkach, ktoré firme dlho bránili uviesť na trh najautonómnejšiu verziu svojho softvéru Autopilot v ázijskej krajine. To je priaznivý výsledok prekvapivej návštevy Muska v Pekingu.

13:05

Najmenej 18 ľudí zahynulo a ďalších 32 utrpelo zranenia pri nedeľnej havárii autobusu neďaleko mexickej metropoly, uviedli miestne úrady.

12:55

Vyšetrovanie českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) potvrdilo, že za útokom na muničné sklady vo Vrběticiach pred ôsmimi rokmi bola ruská vojenská tajná služba GRU. Oznámila to česká Bezpečnostná informačná služba (BIS).

12:41

Konfrontácia Iránu s Izraelom potvrdila, že s krajinami v oblasti Perzského zálivu je potrebná väčšia súčinnosť v oblasti obrany. Uviedol to v pondelok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) počas stretnutia so saudskoarabským ministrom zahraničných vecí Fajsalom bin Farhánom Saúdom v Rijáde
12:33

Dvaja policajti zomreli a štyria utrpeli zranenia pri útoku militantov na policajné kontrolné stanovište v ruskej autonómnej Karačajsko-čerkeskej republike na severe Kaukazu. Oznámili to v pondelok ruské úrady.

12:24

Úrady na gréckom ostrove Samos v pondelok uviedli, že z potápajúceho sa člna, ktorý vyplával z tureckého pobrežia, zachránili 25 migrantov. Jedna osoba zahynula.

12:14

Španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok oznámil, že zotrvá vo funkcii napriek korupčnému vyšetrovaniu svojej manželky.

11:55

Parlament na Šalamúnových ostrovoch sa vo štvrtok pokúsi zvoliť nového premiéra.

Poslanci tichomorskej krajiny sa stretnú v parlamente 2. mája, uviedol v pondelok v písomnom oznámení generálny guvernér David Vunagi. Nominácie na premiérsky post sa skončia v utorok popoludní.

11:44

Rast spotrebiteľských cien v Španielsku sa v apríli 2024 mierne zrýchlil. Dosiahol pritom najväčšie tempo za tri mesiace. Analytici však očakávali ešte vyššiu mieru inflácie v dôsledku zdraženia plynu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pri prehliadke hradu so sprievodkyňou v úlohe Žofie Bosniakovej počas podujatia So Žofiou na hrade v priestoroch hradu Strečno

Autor: FOTO TASR-Daniel Stehlík

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali