To najdôležitejšie z Ukrajiny – Ruská armáda vstúpila do Rabotina a zmocnila sa Lastočkina

❚❚

Kyjev 18. februára 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Roman Chop via AP, Telegram, X/Dmytro Kuleba)

Aktualizované 18. februára 19:40

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine Donecko samohybné vozidlo ostreľovanie
Na snímke ukrajinské samohybné delostrelecké vozidlo páli smerom k ruským pozíciám na frontovej línii v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny

19:35 – Ruské vojenské telegramy hlásia, že ruská armáda vstúpila do Rabotina v záporožskom smere z juhu a tiež sa zmocnila Lastočkina západne od Avdejevky.

.

Tvrdí sa, že AFU sa z Lastočkina stiahla. Ukrajinské zdroje to nepotvrdili.

Generálny štáb AFU už skôr informoval o útokoch na túto obec, ktoré sa začali pred niekoľkými dňami a pokračovali aj dnes.

.

Pokiaľ ide o Rabotino, ukrajinská vojenská publicistika napísala, že boje prebiehajú na južných prístupoch k obci a východne od nej.

Ukrajinské ozbrojené sily predtým potvrdili, že Rusi včera prešli do ofenzívy v úseku Záporožie.

 

18:25 – Americký senátor Lindsey Graham navrhol, aby sa pomoc Ukrajine poskytovala na úver alebo na základe nerastných surovín.

Podľa jeho názoru je teda možné nájsť medzi republikánskymi kongresmanmi zástancov odblokovania pomoci.

.

“Chcem, aby sa balík pomoci zmenil na úver, a to mi dáva zmysel….. Máme dlh vo výške 34 biliónov dolárov. Ukrajina má nerastné suroviny, má veľa zdrojov,” povedal Graham.

Odhadol, že ak pomoc bude vo forme pôžičky, návrh zákona prejde Snemovňou reprezentantov a v Senáte by mohol získať šesť až osem republikánskych hlasov.

“Je to Trumpov nápad. Ak prejde, myslím si, že sa dá získať veľa hlasov v Snemovni reprezentantov a v Senáte,” dodal republikánsky senátor.

 

18:00 – Konflikt medzi Zalužným a Zelenským bol jednou z príčin situácie v Avdejevke, uviedol vojenský pozorovateľ Bildu Julian Röpke.

.

Prezident a generál mali odlišný prístup k problému Avdejevky a ich spor sa vyostril práve kvôli bombardovaniu tohto mesta, domnieva sa novinár.

“Zalužnyj chcel zabrániť obkľúčeniu a stiahnutiu vojsk na poslednú chvíľu s veľkými stratami, ako sa to už stalo v máji 2023 v Bachmute. Zelenskyj však do poslednej chvíle trval na obrane Avdejevky. Namiesto ústupu v polovici novembra, ako to požadoval Zalužnyj, sa prezident sám vybral do mesta koncom decembra,” píše Repke.

Zelenskyj tam sľúbil, že obrancov Avdejevky vystrieda a posilní, “ale trvalo šesť týždňov, kým posily prišli. Bojovníci z tretej útočnej brigády, ktorí dorazili až tento týždeň, nakoniec dokázali zabezpečiť len ústup ukrajinskej armády z Avdeevky”.

Repke sa domnieva, že Avdejevka môže byť “len predbežným vyvrcholením celej série ruských výbojov a ukrajinských porážok na Ukrajine”.

 

16:45 – Rusi včera postúpili na Záporožský front, informoval ukrajinský telegramový kanál Deep State.

Potvrdil tak údaje Rusov o včerajšej ruskej ofenzíve v oblasti Rabotina a Verbovoje, ako predtým ukrajinské ozbrojené sily.

Juhozápadne od Verbovoye Rusi “vypredali obranu” AFU a zakopávajú sa na pozíciách, informoval publik. “Bez zavedenia záloh sa môže vyvinúť zlá situácia – uvedomujú si to naši aj nepriateľ,” dodáva kanál Telegram.

Zároveň pokračujú boje južne a západne od Rabotina, kam sa Rusi snažia preniknúť z juhu. Prebiehajú boje o jednu z pevností.

Pripomenieme, že včera Rusi oznámili začiatok veľkej ofenzívy v úseku Orechovskij. Dnes tvrdili, že postúpili o dva kilometre.

.

Ráno ukrajinské ozbrojené sily tiež hlásili pokusy o útok, ale uviedli, že útoky boli odrazené.

Záporožie
Záporožský front

 

16:35 – Hlavnou nevyslovenou témou mníchovskej konferencie bola “Trumpova hrozba”, píše agentúra Reuters.

Západní lídri sa obávajú jeho vyhlásení o odmietnutí brániť členov NATO (ak nezvýšia svoje výdavky na obranu) a vplyvu bývalého prezidenta na odklad pomoci Ukrajine.

“Európski lídri oslovujú amerických zákonodarcov, podnikateľov a think-tanky v rámci úsilia ovplyvniť Trumpov tábor,” píše sa v článku.

.

V Európe však rastie aj presvedčenie, že jej krajiny “budú musieť prevziať väčšiu zodpovednosť za vlastnú bezpečnosť” – bez ohľadu na to, kto vyhrá ďalšie prezidentské voľby v USA.

V tejto súvislosti Európania na konferencii uviedli, že je potrebné zvýšiť výdavky na obranu. Osobitne hlasno o tom hovorili zástupcovia Nemecka.

Nemci pritom ešte nedosiahli dve percentá HDP, ktoré na výdavky na obranu požaduje Trump.

 

15:30 – Vo Ľvove dnes ráno došlo k výbuchu v priemyselnom podniku.

.

Príčina nie je známa. Na mieste pracuje SBU.

Miestne blogy uvádzajú, že k incidentu došlo v štvrti Železnodorožnyj v blízkosti ulice Antonoviča.

Zhorelo približne 400 metrov štvorcových územia.

Ľvov výbuch
Situácia po výbuchu v priemyselnom podniku vo Ľvove

 

15:20 – Borrell povedal, že situácia na Ukrajine “sa vyrieši do troch mesiacov”.

Na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii dostal šéf diplomacie EÚ otázku o dostupnosti finančných prostriedkov pre Európu na ukončenie svetových konfliktov vrátane tých na Ukrajine.

Borrell dal jasne najavo, že na súčasné prístupy k ukrajinskému problému už nie je čas.

.

“Nemyslím si, že ľudia na najvyššej politickej úrovni, na strednej úrovni a verejná mienka si uvedomujú, že sme v situácii, ktorá si vyžaduje úplne iný prístup. Nie len ‘uvidíme o mesiac na zasadnutí Rady pre zahraničné veci’. Nie, o tri mesiace už bude situácia vyriešená na bojisku,” povedal diplomat.

Európska spoločnosť si však podľa neho zatiaľ neuvedomila, že žije “vo vojnovej situácii”.

“Myslím si, že si to ešte neuvedomujeme, ale musíme si uvedomiť, že žijeme vo vojnovej situácii. Myslím si, že na najvyšších úrovniach, na stredných úrovniach a možno ani verejná mienka ešte nie je v úplne novom mentálnom nastavení,” povedal šéf diplomacie EÚ.

 

14:40 – Ruské ministerstvo obrany uvádza, že ruská armáda pokračuje v ofenzíve v oblasti Avdejevky po tom, ako sa zmocnila mesta a postúpila o 8,6 km. Ruské ministerstvo obrany dnes tiež uviedlo, že ruská armáda “vytvorila úplnú kontrolu nad mestom Avdejevka”.

Na ruských vojenských blogoch sa uvádza, že Rusi teraz útočia na Lastočkino, dedinu západne od koksovne Avdejevka.

Ukrajina nepotvrdila informácie o postupe ruských vojsk po obsadení Avdejevky.

.

Zároveň na mape ukrajinskej vojenskej webovej stránky DeepState frontová línia teraz prechádza v blízkosti Lastočkina.

Avdejevka
Na mape oblasť Avdejevky

 

14:05 – Francúzsko sa v najbližších týždňoch chystá dodať Ukrajine najnovšie bezpilotné lietadlá kamikadze, ktoré Paríž v súčasnosti vyvíja. Oznámil to šéf ministerstva obrany Sebastien Lecornu, píše publikácia Journal du Dimanche.

“V najbližších týždňoch bude Ukrajina jednou z prvých krajín, ktorá dostane tieto bezpilotné lietadlá. To zároveň predstavuje príležitosť na bojové testovanie tejto novej generácie zariadení,” povedal Lecornu.

Podľa neho bude môcť Ukrajina nové bezpilotné lietadlá otestovať na bojisku.

 

13:00 – Putin uviedol, že Ruská federácia je pripravená na dialóg o ukončení vojny na Ukrajine.

.

“Otázka však znie: chce to Kyjev?”, povedal Putin.

Spolu s dnešnými novými hrozbami jadrovej vojny zo strany Dmitrija Medvedeva to vyzerá ako hra na “dobrého” a “zlého” policajta.

“Zlo” straší Ukrajinu a Západ jadrovou vojnou, ak sa dosiahne oficiálny cieľ Kyjeva dosiahnuť hranice z roku 1991.

“Dobrý” navrhuje rokovať na frontovej línii, ako je to teraz.

 

12:40 – Ďalšia hrozba jadrovej vojny od Dmitrija Medvedeva

Zástupca šéfa ruskej Bezpečnostnej rady vyhlásil, že Rusko použije jadrové zbrane, ak Ukrajina dosiahne svoj cieľ vo vojne – dosiahnuť hranice z roku 1991.

.

Medvedev uviedol, že v takom prípade Rusko zasiahne nielen Kyjev, ale aj Berlín, Londýn, Washington a ďalšie miesta, ktoré “sú už dlho zaradené medzi letové ciele ruskej jadrovej triády”.

 

12:20 – SWO sa nezačala skôr, pretože Rusko “počítalo so slušnosťou svojich partnerov”, povedal Putin.

Čo ešte prezident povedal v rozhovore s novinárom Pavlom Zarubinom:

– Moskva prešla od mierových spôsobov riešenia konfliktu k vojenským nástrojom po tom, ako obyvatelia Donbasu požiadali o pomoc;

– aj po začatí SWO sa Rusko snažilo ukončiť konflikt mierovou cestou;

– ak Západ chce mierové riešenie konfliktu na Ukrajine, Rusko je pripravené;

.

– ak by nebolo postoja Západu, konflikt by sa skončil už pred rokom a pol;

– Rusko nevedelo, že jeho európski partneri nebudú plniť minské dohody, “snažili sme sa ich plniť”.

 

12:10 – Podľa správy ruského ministerstva obrany jednotky skupiny vojsk Stred 17. februára počas útočných operácií úplne oslobodili Avdejevku a postúpili do hĺbky 8,6 km. Celková rozloha oslobodeného územia bola 31,75 km².

Ukrajinci stratili viac ako 1 500 vojakov, uviedlo vojenské ministerstvo.

.

 

12:00 – Ruský televízny moderátor a šéf mediálnej skupiny Rossija Segodňa Dmitrij Kiseľov chce urobiť rozhovor s Joeom Bidenom.

Bielemu domu už poslal list so žiadosťou o rozhovor.

Cieľ rozhovoru označil takto: “pokračovať v podpore dialógu medzi Ruskom a Spojenými štátmi po rozhovore Vladimira Putina s Tuckerom Carlsonom”.

 

10:35 – Na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii sa poslanec Oleksij Gončarenko opýtal ministra zahraničných vecí USA Blinkena, či by Ukrajina mala počítať so vstupom do NATO, alebo, v prípade, že k vstupu nedôjde, začať pracovať na konštruovaní vlastných jadrových zbraní.

“Proti nám bojuje jadrový štát, takže buď sa staneme členmi NATO, spojencami jadrových štátov, alebo musíme pracovať na obnove nášho jadrového potenciálu,” načrtol Gončarenko dilemu.

Blinken reagoval slovami, že “poučenie, ktoré si všetci môžeme vziať je, že ukrajinská agresia proti nám bola absolútnym strategickým zlyhaním Vladimira Putina a Ruska”.

“V skutočnosti na moju otázku nebola žiadna priama odpoveď,” uviedol Gončarenko.

 

09:30 – Stíhačky F-16 môžu na Ukrajinu doraziť v júni, cituje Foreign Policy európskych predstaviteľov.

“Myslím si, že ich na Ukrajine uvidíme v júni,” potvrdil túto informáciu litovský minister obrany Arvydas Anusauskas s odvolaním sa na harmonogram, ktorý potvrdil ďalší európsky predstaviteľ zúčastňujúci sa na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii.

Ukrajinská vláda očakáva, že do konca septembra bude na stíhačkách vyškolených 12 pilotov.

 

09:05 – Na Belgorodskú oblasť zaútočilo za posledných 24 hodín 16 bezpilotných lietadiel AFU, na osady v regióne bolo vypálených 28 striel. Zranený bol jeden civilista, poškodený bol aj dom, dve autá, dva traktory a elektrické vedenie, uviedol gubernátor Vjačeslav Gladkov.

.

 

08:55 – Vojnový publicista denníka Bild Julian Röpke je “šokovaný”, že ukrajinské jednotky sa vzdali koksovne v Avdejevke, ktorá bola najviac opevneným objektom v meste.

“Vzhľadom na to, že plánovali “stiahnuť jednotky z mesta a presunúť sa do obrany na výhodnejšie pozície”, môžete vidieť môj mierny šok – keďže tento závod je pravdepodobne najopevnenejšou pozíciou v oblasti,” napísal vojenský pozorovateľ Bildu Julian Röpke.

Na potvrdenie svojich slov zverejnil včerajšie zábery s ruskou vlajkou nad jednou z budov továrne (podľa Röpkeho boli urobené z východnej strany továrne).

Zároveň ruské zdroje uvádzajú, že v závode sa stále nachádzajú ukrajinské jednotky. Ruský minister obrany Šojgu včera tvrdil, že ukrajinské jednotky sú v závode zablokované. Ukrajinská strana zároveň nepotvrdila, že by AFU zostala v koksovni.

Koksovňa v Avdejevke
Zábery z koksovne v Avdejevke

 

08:50 – Kam postupujú ruské ozbrojené sily po Avdejevke?

Dva najbližšie body sú Lastočkino a Orlovka.

Prečo práve tam?

Hlavné zásobovacie trasy do Avdejevky prechádzali cez Lastočkino a Orlovku a AFU sa tam po strate mesta stiahla.

Aký je pokrok v ofenzíve?

V Lastočkine sa ruskí útočníci už skonsolidovali a obsadili časť obce. Po konsolidácii nastala krátka prestávka – delostrelectvo a letectvo od noci aktívne pôsobia na identifikované ciele AFU. Hneď ako zaberú, bude sa pokračovať v pohybe smerom na Orlovku.

Aké sú osobitosti?

Zdá sa, že kombinácia “letectvo + delostrelectvo + pechota” umožnila vypracovať takmer dokonalú schému útoku, v ktorej sa minimalizujú oneskorenia a zdržania pri prenose informácií od útočníkov k letectvu a delostrelectvu.

Ako rýchlo postupujú zálohy?

.

Spočiatku to išlo rýchlo, ale teraz sa postup spomalil. Pri ústupe ukrajinské ozbrojené sily rozptýlili veľké množstvo mín, ktoré treba zneškodniť.

 

08:05 – Biden si nie je istý, či po Avdejevke nepadnú aj ďalšie ukrajinské mestá. Informuje o tom CNN.

Americký prezident tiež označil nedostatočnú americkú pomoc Ukrajine za “neetickú”.

 

07:40 – Ukrajinské ozbrojené sily potvrdili, že Rusi včera prešli do ofenzívy na Záporožskom fronte.

Operačné velenie Západ uviedlo, že bolo zničených 18 jednotiek ruskej techniky, po čom sa ruské jednotky stiahli na svoje predchádzajúce pozície.

Celkovo bolo napadnutých až 30 kusov techniky, dodalo OC.

 

07:30 – Rusi v noci zasiahli infraštruktúrne zariadenie pri Poltave, uviedli regionálne úrady.

Vznikol tam požiar, ktorý sa už podarilo zlikvidovať. O aký objekt ide, sa neuvádza.

Vzdušné sily medzitým tvrdia, že bolo zostrelených 12 lietadiel typu Šáhid. Nebolo oznámené, koľko ich bolo vypustených po celej Ukrajine.

 

07:10 – Prebiehali rokovania o mierovom summite. Ukrajina ho chce zorganizovať vo Švajčiarsku.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Kuleba sa na mníchovskej konferencii stretol so svojím čínskym kolegom Wang Yi.

.

Rokovali o “mierovom summite”, ktorý chce Ukrajina zorganizovať vo Švajčiarsku.

O tom, či Čína súhlasila s účasťou na ňom, sa v správe ministerstva zahraničných vecí nehovorí.

Agentúra Bloomberg predtým napísala, že pre nesúhlas lídrov mnohých krajín sa summit o Zelenského mierovej formule môže odložiť na apríl alebo máj.

Kuleba Wang Yi
Na snímke vľavo ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba a jeho čínsky rezortný kolega Wang Yi

 

07:05 – Biden vie, že stiahnutie z Avdejevky je dôsledkom problémov s dodávkami zbraní na Ukrajinu, povedal Zelenskyj.

Pripomenieme, že dnes telefonicky hovoril s americkým prezidentom, aby prediskutovali situáciu na fronte.

 

07:00 – Spojené štáty považujú odovzdanie Avdejevky pod kontrolu ruských vojsk za “daň za nečinnosť Kongresu”.

Spojené štáty považujú odovzdanie Avdejevky pod kontrolu ruských vojsk za “daň za nečinnosť Kongresu”. Adrienne Watsonová, hovorkyňa Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť, to uviedla na brífingu

McCall ďalej vyzval Kongres, aby “bezodkladne” schválil žiadosť o novú pomoc Ukrajine.

Médiá tiež informovali, že pomoc visí v americkom parlamente minimálne do polovice marca. Kongres sa k otázke pomoci Ukrajine vráti najskôr v polovici marca.

Takýto záver robí agentúra Reuters zo slov šéfa zahraničného výboru Snemovne reprezentantov Michaela McCaula.

“Nechcem hovoriť za predsedu parlamentu, ale myslím si, že chce najprv prejsť procesom prideľovania rozpočtových prostriedkov – čo nás dostane do 8. marca – a potom sa bude zaoberať ďalšími otázkami,” povedal republikán.

Rozpočtové prostriedky sa vzťahujú na rozpočet USA, ktorý ešte nebol schválený pre nezhody medzi demokratmi a republikánmi. Články rozpočtového provizória sa skončia 1. a 8. marca.

 

06:57 – Ruský minister obrany Šojgu informoval Putina o úplnom dobytí Avdejevky.

Potvrdil, že operácii v Avdejevke velí generálplukovník Andrej Mordvičev. Uvádza sa, že mesto bolo silným obranným uzlom AFU.

Šojgu zároveň uviedol, že ruské sily “blokujú a likvidujú ukrajinské jednotky, ktoré sa snažia opustiť mesto a sú ukryté v koksovni Avdejevka”.

Inými slovami, podľa ruského ministerstva obrany sa v koksovni a v meste stále nachádzajú ukrajinské vojenské jednotky.

Putin medzitým zablahoželal ruskej armáde k úspechu v Avdejevke. “Putin si v Kremli vypočul správu ministra obrany Sergeja Šojgu o dobytí Avdejevky. Prezident zablahoželal našej armáde a bojovníkom k takému dôležitému víťazstvu, k takému úspechu,” povedal Peskov.

 

06:52 – Britskí poradcovia Kyjeva sú zodpovední za smrť zajatcov AFU a posádky lietadla Il-76, ktoré bolo 24. januára zostrelené pri Belgorode, uviedol zdroj oboznámený so situáciou.

Podľa neho sa útok na let uskutočnil pod tlakom britských poradcov bez koordinácie s veliteľstvom protivzdušnej obrany v Kyjeve a dodatočného dvojitého preverenia informácií o pohybe lietadiel nad Belgorodskou oblasťou.

 

06:48 – Vyhlásenie Ministerstva obrany Ruskej federácie:

Šojgu dnes v Kremli informoval vrchného veliteľa ozbrojených síl Ruskej federácie o úplnom ovládnutí mesta Avdejevka v Doneckej ľudovej republike skupinou vojsk “Centrum” pod velením generálplukovníka Andreja Mordvičeva, ktorá predstavovala silný obranný uzol ukrajinských ozbrojených síl.

Výsledkom bolo oslobodenie územia s rozlohou 31,75 km2 od ukrajinských nacionalistov. Straty nepriateľa v bojoch o Avdejevku za posledných 24 hodín dosiahli viac ako 1 500 vojakov.

Pod nepretržitou paľbou ruských vojsk sa len niektorým roztrúseným formáciám ukrajinských militantov podarilo narýchlo opustiť Avdejevku a zanechať zbrane a vojenskú techniku.

V súčasnosti sa prijímajú opatrenia na definitívne vyčistenie mesta od militantov a na zablokovanie ukrajinských jednotiek, ktoré opustili mesto a usídlili sa v koksárenskom a chemickom závode Avdejevka.

Oslobodenie Avdejevky umožnilo presunúť frontovú líniu z Donecka, čím sa výrazne zvýšila jeho bezpečnosť pred teroristickými útokmi zločineckého režimu v Kyjeve.

.

Informácie o postupe našich jednotiek boli zverejnené až po úplnej porážke nepriateľa a ovládnutí mesta.

Jednotky skupiny síl Stred pokračujú v útočných operáciách s cieľom ďalej oslobodiť Doneckú ľudovú republiku od ukrajinských nacionalistov.

 

06:45 – Česká republika našla v zahraničí zdroje pre 800 000 delostreleckých granátov pre Ukrajinu, uviedol prezident Petr Pavel. Ak úrady nájdu finančné prostriedky, Kyjev by podľa neho mohol dostať granáty v priebehu niekoľkých týždňov.

 

06:38 – Nemecký obranný koncern Rheinmetall plánuje postaviť továreň na výrobu 155 mm delostreleckých granátov priamo na Ukrajine, informovala tlačová agentúra DPA.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine 17. februára 2024. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany:

– Syrskyj oznámil rozhodnutie stiahnuť jednotky AFU z Avdejevky a prejsť na obranu. Zelenskyj toto rozhodnutie potvrdil;

– Kyjev sa rozhodol stiahnuť jednotky z Avdejevky nie preto, aby “zachraňoval životy”, ale preto, že môže bojovať len za peniaze, na ostatnom ukrajinským orgánom nezáleží, uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Zacharovová;

– Podľa ministerstva obrany ruské jednotky postúpili v smere na Kupjansk, Krasnolimansk, Doneck a Južný Doneck. Straty Ukrajiny počas dňa dosiahli vo všetkých smeroch približne 975 vojakov a dva tanky;

– Protivzdušná obrana zachytila sedem striel HIMARS MLRS, tri protiradarové strely HARM, tri riadené bomby JDAM a tri riadené strely zem-vzduch S-200 upravené na zasahovanie pozemných cieľov;

– Sily protivzdušnej obrany v noci zachytili a zničili 33 ukrajinských dronov nad Kalužskou, Voronežskou, Brjanskou, Belgorodskou a Kurskou oblasťou, uviedlo ministerstvo obrany;

– Česká republika našla v zahraničí možnosti na získanie státisícov delostreleckých granátov, ktoré môžu byť rýchlo dodané na Ukrajinu s potrebnou finančnou podporou partnerov, uviedol prezident krajiny.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali