To najdôležitejšie z Ukrajiny

❚❚

Kyjev 6. decembra 2023 (HSP/Foto:telegram)

 Aktualizované 6. decembra 2023 19:43

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

vojna
Ilustračné foto

19:30 – Bývalý poradca vedúceho prezidentskej kancelárie Arestovič a šéfredaktor webovej stránky Cenzor Butusov obvinili šéfa GUR Budanova, že sa v záujme PR snažil pripísať vraždu Iľju Kiva pri Moskve svojej agentúre, pričom podľa nich išlo o prácu SBU a GUR s ňou nemala nič spoločné.

.

“Znovu a znovu prekvapuje rýchla (príliš rýchla) reakcia GUR ministerstva obrany, ktorá “potvrdila likvidáciu Kivu”. Pokusy médií GUR zachytiť zásluhy niekoho iného, počnúc Krymským mostom, vo mne už dlho vyvolávajú trvalé prekvapenie,” – napísal Arestovič.

 

.

18:45 – USA po prvýkrát v histórii vzniesli obvinenia z vojnových zločinov voči štyrom ruským vojenským dôstojníkom.

Agentúra Reuters citovala americké ministerstvo spravodlivosti, ktoré uviedlo, že obvinenia zahŕňajú mučenie, neľudské zaobchádzanie a nezákonné zadržiavanie občana USA na Ukrajine po začiatku vojny.

 

17:55 – Americký prezident Joe Biden počas dnešného prejavu oznámi poskytnutie ďalšej pomoci Ukrajine vo výške 175 miliónov dolárov.

Agentúre Reuters to povedal americký predstaviteľ, ktorý zároveň vyzval Kongres, aby schválil jeho žiadosť o financovanie národnej bezpečnosti.

.

 

17:00 – Ukrajina dostala od EÚ v roku 2023 480-tisíc nábojov namiesto milióna, ktorý jej prisľúbil Brusel. Informovala o tom agentúra Reuters.

Agentúra zdôraznila, že kľúčová iniciatíva Európskej komisie o urýchlenej výrobe nábojov, ktorá predpokladá zadávanie zákaziek prostredníctvom Európskej obrannej agentúry, umožnila ukrajinským ozbrojeným silám vyrobiť len približne 60 000 nábojov.

 

16:15 – Bývalý ukrajinský poslanec Iľja Kyva bol nájdený mŕtvy v Moskovskej oblasti, informovala ruská televízia Ren-TV.

.

“Telo ukrajinského politika Iľju Kyvu sa našlo v Odincovo pri Moskve,” uviedla televízia s odvolaním sa na zdroje.

 

16:10 – Dnes sa uskutoční mimoriadny samit skupiny G7 o Ukrajine.

Agentúra Bloomberg uvádza, že japonský premiér Kišida zorganizuje v stredu večer online samit G7, na ktorý bol pozvaný Volodymyr Zelenskyj. Na tlačovej konferencii to oznámil generálny tajomník japonského kabinetu.

Podľa Matsuna vedúci predstavitelia G7 plánujú diskutovať o “dôležitých otázkach, ktorým čelí medzinárodné spoločenstvo”, vrátane situácie na Ukrajine a Blízkom východe. Zasadnutie sa bude konať na úplne uzavretom zasadnutí.

 

16:05 – Ukrajinskí dopravcovia vzniesli svoje nároky voči poľským dopravcom.

Obviňujú ich z neochoty cestovať do frontových ukrajinských miest. Tvrdia tiež, že poľskí dopravcovia neblokujú hranice s Bieloruskom.

Navrhujú odmietnuť dovoz poľského tovaru na Ukrajinu a nedovážať ukrajinský tovar do Poľska. Ale len umožniť ich tranzit cez Poľsko do ďalších krajín EÚ.

 

.

15:10 – Situácia na frontoch 6. decembra 2023

Situácia na frontoch 6. decembra 2023
Situácia na frontoch 6. decembra 2023
Situácia na frontoch 6. decembra 2023
Situácia na frontoch 6. decembra 2023

14:30 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Straty AFU na juhodoneckom smere za deň dosiahli 165 vojakov a 3 tanky;

– Ruské ozbrojené sily na kupjanskom smere odrazili päť útokov útočných skupín brigád AFU pri Sinkovke a Ivanovke v Charkovskej oblasti, pri Limanskom jazere;

– Ruské ozbrojené sily odrazili útok AFU v smere na Krasnolimansk, nepriateľ stratil až 290 vojakov a 10 kusov techniky;

.

– Počas dňa boli v DĽR a Záporožskej oblasti zostrelené lietadlá ukrajinského letectva Su-25 a MiG-29;

– Ozbrojené sily RF zasiahli kontrolný bod bezpilotného lietadla 109. mechanizovanej brigády AFU, sklady munície a pohonných hmôt;

– Ozbrojené sily RF zasiahli personál a vybavenie AFU v blízkosti Novomichajlovky a Makarovky v DĽR;

– Ruské ozbrojené sily zasiahli živú silu AFU pri Kleshcheyevke, Mayorsku, Andreevke a Maryinke a nepriateľ stratil do 300 vojakov na doneckom smere;

– Ruská protivzdušná obrana zničila 76 ukrajinských bezpilotných lietadiel, 8 striel HIMARS a bombu JDAM;

.

– Ukrajinské ozbrojené sily stratili na chersonskom smere do 80 vojakov a M109 Paladin SAU.

 

13:45 – Jermak hovoril o “prelomovom” stretnutí s novým predsedom Snemovne reprezentantov USA Mikom Johnsonom (republikán).

“Ubezpečil, že Ukrajina bude pokračovať na ceste reforiem. Poďakoval za podporu Kongresu – pre Ukrajinu je životne dôležitá a my si ju vážime. Vyjadril nádej, že budú prijaté iniciatívy kľúčové pre obranu nášho štátu. Naďalej bojujeme za slobodu a hodnoty, ktoré nás spájajú,” napísal šéf OP.

 

13:01 – Podľa prieskumu centra Levada, Rusov viac znepokojujú sociálne otázky ako vojna na Ukrajine.

Rusov sa pýtali, akú otázku by položili Putinovi na tlačovej konferencii, keby mali tú možnosť.

.

Na prvom mieste je otázka, kedy sa skončí vojna, ktorú Ruská federácia nazýva “špecifickou vojenskou operáciou” (21 %).

Ak však zhrnieme otázky na sociálnu tému – získavajú približne 36 %. Ide o otázky týkajúce sa dôchodkov, nákladov na bývanie, rastu cien, zlepšenia atď.

Otázky korupcie v Ruskej federácii znepokojujú 2 % Rusov.

Pre 20 % je ťažké na ne odpovedať. 10 % – by sa nepýtalo na nič. So všetkým sú spokojní 4 %.

 

12:04 –  Podľa OSN je v súčasnosti na svete 55 ozbrojených konfliktov, čo je najviac od druhej svetovej vojny.

 

.

11:32 –  Počas ostreľovania obce Kozinka v Belgorodskej oblasti zo strany AFU bol poškodený súkromný obytný dom. Informoval o tom gubernátor Vjačeslav Gladkov.

 

11:19 –  Putin odletel do SAE, kde má rokovať s prezidentom Mohammedom bin Zayedom Al Nahyanom.

Potom odcestuje do Saudskej Arábie, kde sa stretne s princom Mohamedom, a zajtra prijme iránskeho prezidenta v Ruskej federácii.

 

11:11 – V Odese sa zrútil dom v centre mesta, informovala štátna pohotovostná služba. K obetiam na životoch nedošlo.

 

.

10:58 – Putin priletel do Spojených arabských emirátov 

 

10:20 – Ruská federácia navrhuje usporiadať prezidentské voľby 17. marca.

Rada federácie Ruskej federácie môže tento termín schváliť zajtra, uviedol šéf ústavného výboru Andrej Klišas.

 

10:02 – Ukrajinské vedenie má vojnový plán na rok 2024, povedal minister obrany Rustem Umerov v rozhovore pre Fox News.

Podľa neho sa AFU v súčasnosti nachádza medzi druhou a treťou obrannou líniou Rusov.

.

“Deokupovali sme 50 % nášho územia, porážame Rusko na našej pôde, získali sme späť územie, oslobodili sme ho. Teraz máme plán na rok 2024,” povedal minister.

Predtým “služobníci ľudu” Arahamija a Bezuglaja uviedli, že velenie nemá žiadny vojnový plán na budúci rok.

 

 09:16 – Nemecko nie je spojencom Ukrajiny, povedal nemecký minister obrany Pistorius v rozhovore pre ZDF.

“Robíme, čo môžeme. To isté platí pre takmer všetkých ostatných spojencov a partnerov. Po prvé, nie sme spojencom Ukrajiny. Nie sme v rovnakej aliancii,” uviedol Pistorius.

 

09:01 –  Minister obrany Umerov povedal, prečo Zelenskyj včera zrušil prejav pred americkými senátormi.

“Toto je vojna, situácia sa mení. Ale myslím si, že Zelenskyj je vďačný a urobí to, keď to bude možné nabudúce,” povedal Umerov v televízii FoxNews.

.

 

08:07 – Finančné prostriedky USA pre Ukrajinu budú postačovať do decembra. Zelenského poradca, ktorého meno sa neuvádza, to povedal pre spravodajský a analytický portál Politico.

Pripomeňme, že v Spojených štátoch sa teraz nachádza “jednotka” z Ukrajiny, na čele ktorej je šéf kancelárie prezidenta Jermak.

“Dochádzajú nám peniaze z hľadiska existujúceho financovania. Po decembri to už nevydrží,” – povedal prezidentský poradca.

Uviedol, že ak Ukrajina nedostane pomoc od Spojených štátov, “Putin tam pravdepodobne nielen získa oporu, ktorú už získal, ale pravdepodobne sa zmocní nového územia…. A nakoniec môže byť ohrozený aj samotný Kyjev,” povedal predstaviteľ Bankova.

.

 

07:25 –  Jednou z hlavných požiadaviek Ukrajiny voči Spojeným štátom sú v súčasnosti radary krátkeho dosahu Sentinel, ktoré sú určené na sledovanie balistických rakiet a pomaly sa pohybujúcich dronov.

Zdroj oboznámený s americko-ukrajinskými rokovaniami uviedol pre noviny Politico.

“Kyjev tiež hľadá 155 mm a 152 mm muníciu a 120 mm protilietadlové rakety Grad. Okrem toho potrebuje menšie protiraketové radary, ktoré sa dajú použiť na odhalenie zdroja ruskej mínometnej a raketovej paľby krátkeho dosahu,” uvádza sa v článku.

 

07:20 – Ak Kongres neschváli pomoc Kyjevu, USA “ponesú zodpovednosť” za porážku Ukrajiny. Uviedla to ministerka financií Janet Yellenová.

Podľa nej je financovanie zo strany USA “nevyhnutné” na zachovanie podpory Ukrajiny zo strany MMF.

“Hovorila som s členmi Kongresu. Myslím si, že chápu, že ide o hroznú situáciu a že môžeme prevziať zodpovednosť za porážku Ukrajiny, ak jej neposkytneme potrebné finančné prostriedky…. Zahrňujem sem aj priamu rozpočtovú podporu, pretože je rozhodujúca,” povedala Yellenová.

Podľa nej “Ukrajine jednoducho dochádzajú peniaze”.

“Míňajú viac ako každý cent, ktorý dostanú na daniach, platoch v armáde a obrane, a nebyť peňazí, ktoré posielame, nemali by školy, nemocnice ani prvú pomoc,” dodala ministerka.

 

07:00 – V noci bolo zostrelených 41 ruských bezpilotných lietadiel, uvádza letectvo.

Celkovo Rusi vypustili 48 “Šáhidov” po celej Ukrajine.

 

06:55 – To hlavné z večerného príhovoru Zelenského:

.

1. Rozprával o stretnutí s holandským ministrom zahraničných vecí, hovorili o situácii na fronte a o európskej integrácii Ukrajiny.

2. Informoval, že každý Hrdina Ukrajiny alebo jeho rodina dostane byt.

 

06:50 – Americká administratíva sa snaží presvedčiť Kongres, aby urýchlene podporil Kyjev

Americkej administratíve už takmer došli peniaze na podporu Ukrajiny. Demokratická väčšina v Senáte prisľúbila, že v blízkej budúcnosti predloží na hlasovanie žiadosť prezidenta Joea Bidena o 106 miliárd dolárov, z ktorých by 61 miliárd malo ísť do Kyjeva. Neexistuje však žiadna záruka, že bude schválená. Ešte menej pravdepodobné je, že dokument rýchlo prejde republikánmi kontrolovanou Snemovňou reprezentantov.

Biely dom ubezpečuje, že bez urýchleného pridelenia finančných prostriedkov na vojenské potreby Ukrajiny dôjde ku “katastrofe”. Podľa úradníkov sú peniaze potrebné nie na konci tohto alebo na začiatku budúceho roka, ale hneď teraz.

06:45 – Vojenský expert nemeckého denníka Bild označil neúspešnú “protiofenzívu” AFU za “jeden z najväčších omylov americkej administratívy za posledné desaťročia”. Podľa neho Spojené štáty zavádzali všetkých “takmer šesť mesiacov, kým si uvedomili realitu”.

 

06:40 – Zelenskyj zrušil plánované vystúpenie pred zákonodarcami, uviedol šéf demokratickej väčšiny v Senáte USA Chuck Schumer.

Zelenskyj mal pred senátormi vystúpiť prostredníctvom videoprenosu so žiadosťou o schválenie finančnej pomoci Ukrajine.

 

06:30 – Vojna na Ukrajine, 5. decembra 2023. Najdôležitejšie udalosti dňa z pohľadu ruskej strany

– Ruská protivzdušná obrana zostrelila v noci na 5. decembra 26 ukrajinských dronov a ďalších 15 zachytila nad Azovským morom a Krymom, uviedlo ministerstvo obrany.

– Ďalších 74 dronov a raketa HARM boli zostrelené v rôznych oblastiach LĽR a DĽR, Záporožskej a Chersonskej oblasti, uviedlo ministerstvo obrany

– Kyjev v priebehu dňa prišiel o 2 lietadlá MiG-29, vrtuľník Mi-8, až 695 vojakov, 12 obrnených vozidiel, delostrelecké zbrane vrátane M777 a M109 Paladin, uviedlo ministerstvo obrany vo svojom zhrnutí

.

– Správa ZNPP oznámila 14. rotáciu inšpektorov MAAE, na Nový rok sa stretnú v elektrárni

– Asistent ruského prezidenta pre medzinárodné záležitosti Ušakov uviedol, že Putin bude o špeciálnej operácii diskutovať na rokovaniach s hlavami SAE, Saudskej Arábie a Iránu

– NATO bude naďalej poskytovať pomoc Ukrajine napriek postoju Maďarska, Slovenska a Holandska, uviedol generálny tajomník aliancie Stoltenberg

– Ukrajinské ministerstvo obrany uviedlo, že po rokovaniach medzi ukrajinským a belgickým ministrom obrany Brusel prisľúbil, že v roku 2025 odovzdá stíhačky F-16

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali