To najdôležitejšie z Ukrajiny – Medvedev povedal, čo bude nasledovať v prípade Putinovho zatknutia

To najdôležitejšie z Ukrajiny – Medvedev povedal, čo bude nasledovať v prípade Putinovho zatknutia

Kyjev 23. marca 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Efrem Lukatsky, Telegram, screenshot)

Aktualizované 23. marca 2023 o 20:00 h.

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Vojna na Ukrajine
Policajt hliadkuje pred poškodenou budovou po útoku dronu v meste Ržyščiv v Kyjevskej oblasti

 

Reklama

20:26 – Predseda Zboru náčelníkov štábov USA Mark Milley počas vypočúvania v Kongrese označil ciele Volodymyra Zelenského, ktoré zahŕňajú návrat Krymu, za “maximalistické”.

Generál bol na vypočutí požiadaný, aby posúdil realizovateľnosť súčasných plánov ukrajinskej vlády na oslobodenie všetkých území v rámci hraníc z roku 1991.

Reklama

“Tento cieľ, skutočne maximalistický cieľ, ktorý si stanovil prezident Zelenskyj, je pravdepodobne mimoriadne ťažko dosiahnuteľný vojensky,” povedal Milley.

Pripomenul, že USA nevedú vojnu s Ruskom, ale len pomáhajú Ukrajine bojovať za územnú celistvosť.

 

20:24 – Ukrajina pripravuje silnú protiofenzívu, ktorá šokuje celý svet.

Toto vyhlásenie vyslovil Dan Rice, poradca hlavného veliteľa AFU, v rozhovore pre NV.

Reklama

Uvádza sa, že Dan Rice je americký vojnový veterán, ktorý bol na jar minulého roka vymenovaný za osobitného poradcu hlavného veliteľa AFU Valerija Zalužného.

 

19:54 – Volodymyr Zelenskij zverejnil príhovor Rade EÚ, v ktorom upozornil na päť hlavných nebezpečenstiev, ktoré podľa neho predlžujú vojnu:

1. Presun zbraní, a najmä zbraní dlhého doletu, našim bojovníkom by sa nemal odkladať.

2. Ukrajina potrebuje modernejšie lietadlá ako MiGy.

Reklama

3. S novými sankciami by sa nemalo ani len náznakom otáľať.

4. Musí sa uskutočniť samit o “mierovom vzorci”, ktorý predložila Ukrajina.

5. Rozhodnutia o ukrajinskej európskej integrácii sa nesmú odkladať.

 

19:31 – Španielsko pošle na Ukrajinu svoju prvú sériu bojových tankov Leopard 2A4 do konca budúceho týždňa.

Vo vyhlásení na Twitteri to uviedlo španielske ministerstvo obrany.

Šesť tankov Leopard 2A4 pripravovaných na odoslanie prešlo záverečnými kontrolami v továrni neďaleko Sevilly na juhu Španielska, uvádza sa vo vyhlásení.

Španielska ministerka obrany Margarita Roblesová navštívila závod vo štvrtok a uviedla, že čoskoro tam dorazia ďalšie štyri tanky Leopard 2A4 určené pre Ukrajinu na kontrolu a testovanie.

 

19:25 – Nemecký internetový podnikateľ a politický aktivista Kim Dotcom:

Reklama

Spojené kráľovstvo pošle na Ukrajinu muníciu s ochudobneným uránom. Spôsobujú rakovinu a vrodené vady. Je to ako keby NATO zhadzovalo na Rusko špinavé bomby, masové otravy. Putin hovorí, že ide o začiatok používania “zbraní s jadrovou zložkou” a Rusko bude musieť reagovať. Jadrová vojna je na spadnutie.

 

19:20 – Americký minister zahraničia Anthony Blinken navrhol vyslať vojakov do Azerbajdžanu:

„Azerbajdžan má dlhú hranicu s Iránom a potrebuje ochranu. Pozmeňujúci a doplňujúci návrh 907 uplatňovaný na Azerbajdžan by sa mal zrušiť.“

Dodatok 907 je dodatok schválený Kongresom USA v zákone o podpore slobody, ktorý zakazuje priamu pomoc USA Azerbajdžanu.

Reklama

 

19:10 – Vstup Fínska do NATO by mohol byť dokončený “do niekoľkých týždňov” – špionážne lietadlá NATO už lietajú

Podľa Halturnerradioshow dnes nad takmer celým Fínskom preleteli dve prieskumné lietadlá “Rivet Joint”, aby zbierali údaje z Ruska. Tieto lety boli veľmi, veľmi nezvyčajné.

Išlo o lietadlá z USA a Spojeného kráľovstva. Jedným bol Boeing RC-135W, volací znak JAKE11 (Spojené kráľovstvo) a druhým bol Boeing RC-135W RR7223 (USA).

Tieto lety sa uskutočnili v ten istý deň, keď Fínsko vyhlásilo, že jeho vstup do NATO by mohol byť dokončený “v priebehu niekoľkých týždňov”.

Reklama
Vstup Fínska do NATO by mohol byť dokončený "do niekoľkých týždňov" - špionážne lietadlá NATO už lietajú
Vstup Fínska do NATO by mohol byť dokončený “do niekoľkých týždňov” – špionážne lietadlá NATO už lietajú

18:44 – Ukrajinské úrady nebudú konfiškovať zbrane obyvateľstvu, ktoré boli distribuované po začiatku vojny vo februári 2022, až do ukončenia bojov.

Uviedol to ukrajinský minister vnútra Igor Klymenko v televíznom maratóne.

“Všetky zbrane, ktoré boli legálne vydané občanom, vrátane jednotiek národnej polície, sú teraz evidované v jednotnej databáze a nevidíme žiadne problémy pri kontrole ich používania,” povedal minister.

 

18:27 – “Šéf” Ruskom menovanej “správy” Chersonskej oblasti Vladimír Saldo tvrdí, že “všetok ruský vojenský personál v Novej Kachovke, ako aj na iných miestach na ľavom brehu Dnepra, zostáva na svojich miestach”.

 

18:24 – Nálet v Dnepropetrovskej a Záporožskej oblasti.

Reklama

 

18:22 – USA sú pripravené na konštruktívnu diplomaciu s Ruskom s cieľom ukončiť ukrajinský konflikt, ale Moskva musí “ukázať známky pripravenosti”.

Takéto vyhlásenie urobil americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken.

 

18:20 – Chersonský novinár Konstantin Ryženko uvádza, že ruské jednotky sa nestiahli z Novej Kachovky, ako uviedol generálny štáb AFU.

“Dnes odtiaľ ostreľovali. Práve som hovoril s informátormi odtiaľ, Rusi sú tam stále. Samozrejme, veľmi by sme chceli, aby tam neboli, ale realita je, žiaľ, zatiaľ taká,” povedal Ryženko.

 

Reklama

17:57 – Na samite EÚ sa potvrdil prísľub poskytnúť Ukrajine 1 milión nábojov a “v prípade potreby” aj rakety zem-zem.

Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení hláv štátov EÚ.

Samit EÚ tiež podporil myšlienku vytvorenia medzinárodného mechanizmu na zúčtovanie škôd spôsobených Ukrajine na účely následných reparácií.

Účastníci samitu sa vyslovili za nové sankcie voči Rusku a zintenzívnenie informačnej vojny.

 

17:35 – Hlavné z večerného zhrnutia ukrajinského generálneho štábu:

1. K 22. marcu všetky jednotky ruskej armády dislokované v Novej Kachovke v Chersonskej oblasti opustili mesto. Celkovo sú Rusi v Záporožskej a Chersonskej oblasti v defenzíve.

Reklama

2. Na Bachmutskom smere pokračujú pokusy Rusov o dobytie Bachmutu, pričom v meste prebiehajú neustále pozičné boje. Ukrajinské ozbrojené sily odrazili útoky v oblastiach Alexandro-Šultino a Vasjukovka.

3. Na smeroch Avdejevka, Marinka a Šachtar sa ruská armáda neúspešne pokúsila postúpiť smerom na Novokalynovo, Stepnoje, Avdejevku a Severnoje v Doneckej oblasti.

4. Na Kupjanskom a Limanskom smere Ruská federácia udržiava jednotky v pohraničných oblastiach, aby AFU nepresunula jednotky na iné smery. Rusi sa neúspešne pokúsili prelomiť ukrajinskú obranu v oblastiach Sinkovka v Charkovskej oblasti a Makejevka v Luhanskej oblasti.

5. Operačná situácia vo Volynskom, Polesskom, Severskom a Slobožanskom okrese sa výrazne nezmenila. Na území Belgorodskej oblasti Ruskej federácie dochádza k zoskupeniu vojsk na vykonávanie demonštračných akcií s cieľom zabrániť presunu jednotiek AFU na iné smery.

6. Ruská armáda uskutočnila dva letecké a dva raketové údery, ako aj 18 odpálení rakiet z MLRS.

7. Vzdušné sily AFU uskutočnili 11 úderov.

 

Reklama

17:33 – Americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken na vypočutí v Kongrese uviedol, že USA nevyhodili Nord Stream do vzduchu.

Dostal otázku: “Potrubie Nord Stream bolo vyhodené do vzduchu v septembri minulého roka. Keď už ste v zápise, môžete ubezpečiť svet, že žiadna agentúra vlády USA tieto plynovody nevyhodila do vzduchu ani k tomu neprispela?”

“Áno, môžem,” odpovedal Blinken.

 

17:31 – USA dodajú Ukrajine tanky Abrams z toho, čo už Pentagón má, a nebudú vyrábať nové, ako sa pôvodne plánovalo, povedal Austin.

 

17:30 – Situácia na Ukrajine je riskantná aj pre samotné USA, hrozí, že sa konflikt rozšíri aj za ich súčasné hranice – povedal šéf Severoamerického veliteľstva protivzdušnej obrany generál Glenn van Herk.

Reklama

 

16:58 – USA považujú zbližovanie čínskych a ruských strategických záujmov za skutočný problém, uviedol Pentagón.

 

16:10 – Kyjevské metro zmenilo svoj cestovný poriadok z dôvodu obmedzenia zákazu vychádzania v hlavnom meste (od 26. marca platí zákaz vychádzania od polnoci namiesto od 23:00).

 

Reklama

15:45 – Situácia na frontoch 23. marca 2023

Situácia na frontoch 23. marca 2023
Situácia na frontoch 23. marca 2023

 

Situácia na frontoch 23. marca 2023
Situácia na frontoch 23. marca 2023

15:38 – Ukrajinu brzdia pomalé dodávky zbraní zo Západu a za oneskorené dodávky sa musí platiť stratami, uviedol denník The Washington Post.

Ak budú meškania pokračovať, Rusko bude mať na bojisku výhodu, uviedli analytici denníka.

“Je zrejmé, že čas je na strane Ruska, čo znamená, že má vojakov a vybavenie na vedenie dlhej vojny na obrovskom fronte. Ukrajina túto výhodu nemá. Ak nebudú zbrane dodané dostatočne rýchlo, bude pre Ukrajinu mimoriadne ťažké brániť sa proti ruským silám,” uviedla analytička Atlantickej rady Rachel Rizzo.

Oneskorenia nie sú jediným problémom. Napriek vyhláseniam o podpore zo strany Západu zostávajú mnohé kľúčové položky na zozname želaní Ukrajiny v oblasti zbraní nesplnené.

Ukrajina od Západu požaduje najmä lietadlá F-16 a rakety dlhého doletu.

 

15:28 – Ukrajinské jednotky vycvičili približne 200 000 záložníkov a dostali aj veľké množstvo vybavenia NATO, povedal Prigožin.

Podľa neho Ukrajina sústredila zoskupenie viac ako 80 000 vojakov v okolí Artemovska.

 

15:26 – Ukrajina otvorí zastúpenie Medzinárodného trestného súdu, dohoda bola podpísaná v Haagu, uviedol úrad ukrajinského generálneho prokurátora.

Ukrajina zároveň neratifikovala Rímsky štatút Medzinárodného trestného súdu.

 

15:24 – SBU tvrdí, že odhalila spoločnosť v Odese, ktorá dodávala do Ruska suroviny na výrobu laserových zameriavačov, uviedla SBU.

Reklama

“Spoločnosť predávala nepriateľovi vysokočistý inertný plyn a zariadenia na jeho spracovanie používané v ruskom vojensko-priemyselnom komplexe. Ukrajinská spoločnosť je jedinečná svojimi schopnosťami, keďže dokáže čistiť inertné plyny na viac ako 90 %. Napríklad v Rusku miestne závody produkujú len 60 % čistotu. Preto sa nepriateľ snažil udržať si kontrolu nad ukrajinskou spoločnosťou. Na tento účel skutoční vlastníci podniku, ktorí sú ruskými občanmi, v roku 2022 formálne odpredali jeho aktíva cyperskej firme a na jeho riadenie najali ukrajinský manažment,” uviedla SBU vo vyhlásení.

 

15:21 – Maďarsko nezatkne Putina na základe zatykača Medzinárodného trestného súdu, ak sa rozhodne prísť do krajiny, uviedol vedúci úradu premiéra.

 

14:41 -“Spoliehame sa len na vlastné sily, úrady nám nepomôžu.”

Obyvatelia Borodjanky sa sťažujú na nečinnosť úradov pri obnove zničených domov.

 

13:48 – Fínsky prezident schválil 14. balík vojenskej pomoci pre Kyjev, ktorý zahŕňa tri tanky Leopard 2, uviedol minister obrany.

 

13:46 – To hlavné z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Straty ukrajinských ozbrojených síl v Kupjanskom smere dosahujú 70 vojakov denne

– Ruské ozbrojené sily zničili v doneckom smere viac ako 250 vojakov

– Ruské vojská zničili vyše 80 príslušníkov ozbrojených síl na Krasnolimanskom smere

– Ruské vojská v Záporožskej oblasti zničili sklad pohonných hmôt a mazív 65. mechanizovanej brigády AFU

– Ruské sily protivzdušnej obrany v noci zničili 16 ukrajinských dronov a zachytili päť striel HIMARS

– Ruské ozbrojené sily zničili v noci na dnes do 50 ukrajinských vojakov a húfnice D-20 a D-30 v južnom doneckom a záporožskom smere

Reklama

– Ruské jednotky zničili muničný sklad 53. mechanizovanej brigády ukrajinských ozbrojených síl pri obci Lastočkino v Doneckej ľudovej republike

13:44 – Volodymyr Zelenskyj pricestoval do Kyjevom kontrolovanej časti Chersonskej oblasti deň po tom, ako navštívil pozície ozbrojených síl krajiny v Artemovskom smere, uviedla tlačová služba ukrajinskej hlavy štátu.

 

13:21 – Pri ostreľovaní obce Belaya Beryozka v Brjanskej oblasti ukrajinskými ozbrojenými silami bol zranený jeden človek. Oznámil to predseda oblasti Alexandr Bogomaz. Strela dopadla v blízkosti administratívnej budovy. Na mieste pracujú operačné služby.

 

12:58 – Obyvatelia Bachmutu sa zámerne skrývajú, aby sa vyhli evakuácii z mesta, uviedol na brífingu predseda regionálnej štátnej správy Pavlo Kyrylenko.

“Sú to ľudia, môžem zodpovedne povedať, ktorí vôbec nechcú opustiť mesto. Na ich evakuáciu je mimoriadne nebezpečné množstvo práce. Ale ľudia nielenže odmietajú odísť, oni sa dokonca skrývajú, aby neodišli,” povedal Kyrylenko. V Bachmute teraz zostáva 3 000 ľudí vrátane 32 detí.

 

12:41 – Ukrajinské ozbrojené sily sa snažia vyčistiť od nepriateľa 20-30-kilometrovú zónu na ľavom brehu Dnepra, uviedli Južné obranné sily.

“Zatiaľ pracujeme na tom, aby nepriateľ pocítil našu prítomnosť, náš tlak. Najmä v rámci protibatériovej konfrontácie sa snažíme vyčistiť 20-30-kilometrový pás na ľavom brehu. Nie je to ľahká práca a komplikuje ju skutočnosť, že nepriateľ sa neustále skrýva za civilistami, snaží sa ukryť svoje jednotky a svoje základne s technikou vo dvoroch miestnych obyvateľov, za obytnými budovami,” povedala Natalia Gumenyuk, vedúca tlačového strediska Južných obranných síl.

 

12:29 – Zelenskyj uskutočnil pracovnú cestu do Chersonskej oblasti. Prezident navštívil obec Posad-Pokrovske na hranici Chersonskej a Mykolajivskej oblasti.

V obci bolo ostreľovaním poškodených mnoho domov a zariadení sociálnej infraštruktúry. Zelenskyj si prezrel miestnu poštu a jeden z mobilných domov zriadených v obci.

 

12:12 – V Belgorodskej oblasti bola ostreľovaná obec Tishanka vo Volokonovskom okrese, nikto nebol zranený, uviedol gubernátor Vjačeslav Gladkov. V obci bola prerušená dodávka plynu a poškodený jeden dom.

Reklama

 

11:57 – Ukrajina zaslala Fínsku žiadosť o prerokovanie možnosti odovzdania stíhačiek F/A-18 Hornet, uviedli fínske médiá. Kyjev tak reagoval na slová premiérky Sanne Marinovej o možnosti diskusie o tejto otázke. Jej slová boli pre fínskeho prezidenta a ďalších lídrov prekvapením.

Podľa denníka Helsingin Sanomat Kyjev navrhuje uskutočniť trojstranné rokovania za účasti USA, ktoré sú výrobcom lietadiel a mali by dať povolenie na reexport.

 

11:38 – Britský denník The Times píše o ukrajinskej jednotke špeciálnych síl, ktorá na základe tipu zo satelitu CIA “Rusov mrzačí, nie zabíja” a zhadzuje na nich bomby.

Odvoláva sa na špeciálnu jednotku “Tor”, ktorá je formálne policajnou špeciálnou jednotkou a je úzko prepojená so CIA.

Ciele na úder sa vyberajú pomocou satelitu americkej Ústrednej spravodajskej služby. Ciele sa zobrazujú v špeciálnej aplikácii na tablete, uviedol veliteľ jednotky. “Ciele vyberáme v aplikácii a ciele tam môže umiestniť buď satelit CIA, alebo náš satelit,” povedal. Väčšina úloh letky zahŕňa zhadzovanie bômb a korigovanie delostreleckej paľby.

 

11:01 – Ukrajinská pravoslávna cirkev vyzvala veriacich, aby “všetkými zákonnými prostriedkami chránili Kyjevsko-pečerskú lavru”.

“Mnohí teraz apelujú na hierarchiu Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi, aby požehnala duchovnú prácu na ochranu nášho legitímneho práva naďalej sa modliť a starať sa o Kyjevsko-pečerskú lavru. Srdečne vám všetkým, drahí bratia a sestry, ďakujeme za vašu neochvejnú vieru v Boha a lásku k Svätej cirkvi. Žiadny dôvod nemôže zlomiť našu pevnú vôľu brániť sväté Pravoslávie,” – uvádza sa vo výzve Synody ukrajinskej pravoslávnej cirkvi.

 

10:43 – Centrum Chersonu bolo v noci ostreľované. Bola poškodená nemocnica a obytné budovy. Zaparkované auto zhorelo do tla. Informuje o tom gubernátor Prokudin.

 

10:21 – O návšteve Si Ťin-pchinga v Moskve sa na Západe živo diskutuje.

Hodnotenia sa rôznia. Niektoré médiá uvádzajú, že Putin nedostal od čínskeho lídra všetko, čo chcel (napr. záruky zvýšeného nákupu plynu). Iné naznačujú, že Kremeľ dosiahol prakticky všetko vrátane prísľubu dodávok zbraní.

Všetci sa však zhodujú v tom, že návšteva je znakom výrazného posilnenia rusko-čínskych vzťahov na pozadí prehlbovania ich spoločnej konfrontácie so Západom. To sa odráža aj v postoji Pekingu k vojne na Ukrajine.

Západných novinárov zaujala najmä jedna z viet, ktorú Si Ťin-pching povedal Putinovi – o bezprecedentných zmenách vo svete za posledných 100 rokov, že “ideme spolu”.

“Si Ťin-pching vyslal Západu desivý odkaz, keď “drahému priateľovi” Vladimirovi Putinovi povedal, že “prichádzajú zmeny, aké tu neboli za posledných 100 rokov, a my nimi hýbeme spoločne”,” napísal denník Daily Mail.

 

10:08 – V Záporoží dnes ráno pokračuje odstraňovanie odpadu z viacposchodových budov, ktoré včera zasiahla ruská raketa. Odstraňovanie trosiek bolo ukončené včera večer. Podľa posledných údajov zomrel jeden človek a 34 osôb bolo zranených.

 

10:00 – Kyjev môže čoskoro začať ofenzívu pri Artemovsku, uviedol veliteľ ukrajinských pozemných síl.

 

9:55 – Biely dom označil ruského pilota, ktorý zhodil americký dron do Čierneho mora, za “idiota”.

Takto komentoval hovorca americkej administratívy John Kirby informácie o vyznamenaní tohto pilota v Rusku. Šojgu udelil pilotom Su-27, ktorí sa zúčastnili na incidente, vyznamenanie Rad odvahy.

“Ak je to statočnosť, tak ju asi chápu inak. Netuším, prečo udelili za statočnosť pilotovi, ktorý ohrozil seba a majetok USA a v najlepšom prípade bol len idiot,” povedal Kirby počas brífingu.

Pripomeňme, že podľa predbežných správ ruské lietadlo niekoľkokrát preletelo popod dron a zhodilo naň palivo, čo spôsobilo poruchu dronu.

Šojgu vyznamenanie pilota
Na snímke ruský pilot stíhačky Su-27 (vľavo), ktorému odovzdáva ocenenie Sergej Šojgu

 

9:47 – Ukrajinská rozviedka nesúhlasí s tvrdením, že Rusko sa pripravuje na ofenzívu na viacerých frontoch, ako to predtým uviedol Biely dom. “Kde je veľká ofenzíva? Rusi prešli k aktívnej ofenzíve začiatkom februára. Ich cieľ zostáva jediný – dosiahnuť hranice Doneckej a Luhanskej oblasti. Už teraz je však jasné, že ruské sily nemajú schopnosť viesť rozsiahle strategické ofenzívy.

“Už na začiatku invázie sa ukázalo, že Rusko nie je schopné súčasne viesť rozsiahlu strategickú ofenzívu v 2 alebo 3 smeroch – je to nemožné,” povedal v rozhovore pre RBC-Ukrajina Vadym Skibitskij, zástupca šéfa Štátnej spravodajskej služby. Podľa rozviedky sa Rusko už pripravuje na obranu na juhu Ukrajiny a očakáva protiofenzívu ukrajinských ozbrojených síl.

Reklama

 

9:16 – Podľa ministra energetiky Haluščenka sú dnes výpadky elektriny možné len v Žitomírskej oblasti. Na zariadeniach sieťovej infraštruktúry postihnutých ostreľovaním sa tam vykonávajú opravné práce. V celej krajine sústava funguje bez obmedzení a dokonca s rezervnou kapacitou. V priebehu jedného dňa bolo možné vrátiť elektrinu do domácností 4 000 odberateľov v Doneckej oblasti a približne 1 000 odberateľov v Charkovskej oblasti.

 

9:11 – Sapéri z Rosgvardije zabránili výbuchu elektrického vedenia v Doneckej ľudovej republike. Našli výbušné zariadenie prilepené na základni jedného zo stĺpov. Odmínovanie trvalo niekoľko hodín. Špecialisti odpojili výbušninu od stĺpa, držali ju v rukách, premiestnili ju niekoľko desiatok metrov od elektrického vedenia a pri dodržaní všetkých bezpečnostných opatrení ju zničili nadstavenou náložou.

 

9:05 – Nočný raketový útok na územie koksovne v Avdejevke zasiahol administratívnu budovu závodu, ktorá bola podľa poslanca Musu Magomedova už dávno rozbitá. K obetiam na životoch nedošlo.

“Tri rakety boli zasiahnuté cielene. Na čo plytvajú raketami? Na budovu, ktorá bola dávno rozbitá? Prečo?” Píše poslanec.

 

9:01 – Smer Avdejevka – situácia ráno 23. marca 2023:

Včera jednotky pokračovali v šturmovaní nepriateľských pozícií severne od mesta a podarilo sa im postúpiť severne od Krasnogorovky od Novobachmutovky smerom na Novokalinovo. Dosiahli cestu a snažia sa postupovať ďalej. Západne od Avdeevky útočili aj jednotky 1. AC smerom na Severnoje a Lastočkino.

Boje o Avdejevku

 

8:50 – V meste Kropivnytskyi došlo k výbuchu. Šéf regionálnej správy Raikovyč hovorí, že išlo o výbuch plynu vo viacposchodovej budove na ulici Jurija Kovalenka. Záchranné služby sú už na mieste a podrobnosti budú známe neskôr.

 

8:39 – V úseku Kreminna v severnej Luhanskej oblasti prebiehajú od začiatku marca prudké boje, ktoré pravdepodobne súvisia s pokusmi Rusov o znovudobytie Kupjanska, ktorý je logistickým centrom, informovala britská spravodajská služba.

Britské ministerstvo obrany tvrdí, že Ruská federácia čiastočne obnovila kontrolu nad bezprostrednými prístupmi ku Kreminne, ktorá bola začiatkom tohto roka pod priamou ukrajinskou hrozbou.

 

8:21 – V Kyjeve je vyhlásený letecký poplach. Zachvátil už celú Ukrajinu.

Letecký poplach
Letecký poplach na Ukrajine

 

8:04 – Veliteľ pozemných síl Oleksandr Syrskyj naznačil, že ukrajinské ozbrojené sily majú v úmysle začať protiofenzívu v blízkosti Bachmutu.

“Hlavnými silami Ruska v tomto smere sú predstavitelia Wagnerovej PMC. Bez toho, aby čokoľvek šetrili, strácajú značné sily a sú vyčerpaní. Veľmi skoro využijeme túto príležitosť, ako sme to kedysi urobili pri Kyjeve, Charkove, Balakleji a Kupjansku,” uviedol Syrskyj na svojom kanáli Telegram.

 

8:01 – Rusi podnikli tri raketové útoky na územie koksovne v Avdejevke. V samotnej Avdejevke za posledných 24 hodín zahynuli podľa guvernéra Pavla Kyrylenka dvaja ľudia. Zasiahnuté boli aj obytné budovy v Kramatorsku.

 

7:58 – Ruské vzdušné a kozmické sily vypustili z kozmodrómu Pleseck raketu Sojuz-2.1a s vojenským satelitom, uviedlo ruské ministerstvo obrany.

 

Reklama

7:53 – Predseda hnutia Sme spolu s Ruskom Volodymyr Rogov označil výbuch v Melitopole za teroristický čin, ktorým sa ukrajinská strana snažila zastrašiť miestnych obyvateľov a destabilizovať situáciu. Rogov tiež uviedol, že k výbuchu došlo v blízkosti hasičskej stanice.

 

7:49 – Ruské jednotky identifikovali a zničili skupinu operátorov bezpilotných lietadiel AFU, ktorí sa ukrývali v súkromnom dome v doneckom smere pomocou štandardných zbraní BTR-82.

 

7:38 – Medvedev povedal, že v prípade Putinovho zatknutia dôjde k raketovému útoku na Bundestag a úrad nemeckého kancelára.

 

7:35 – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že Západ by sa mal pripraviť na dlhotrvajúci konflikt na Ukrajine, pretože neexistuje žiadna perspektíva na jeho vyriešenie.

Stoltenberg v rozhovore pre britský denník The Guardian naznačil, že ruské vedenie “nemá žiadne mierové plány”. Generálny tajomník poznamenal, že západné krajiny musia zvýšiť výrobné kapacity na zásobovanie Ukrajiny novou muníciou a zbraňami.

 

7:32 – O vytvorení demilitarizovanej zóny okolo Záporožskej jadrovej elektrárne sa už neuvažuje, hovoríme o zastavení bojov v okolí jadrovej elektrárne. Uviedol to generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi.

 

7:30 – Zhrnutie ukrajinského generálneho štábu z rána 23. marca:

  • Počas dňa ukrajinské ozbrojené sily odrazili 83 útokov vo východnej časti frontu.
  • Na Kupianskom a Limanskom smere, v oblastiach Makejevka, Bilohorivka.
  • Na Bachmutskom smere – v oblasti Bachmut, Bohdanivka a Predtechino.
  • V smeroch Avdejevka, Marinka a Šachtar – v okolí Novokalynove, Stepnoje, Berdychi, Avdejevka, Lastočkino, Severnoje, Vodyane, Pervomajskoje, Marinka a Pobeda.

 

7:26 – Od polovice apríla Ukrajinu čakajú dobré správy, ktoré približujú víťazstvo”.

V rozhovore s estónskym novinárom Hansom Luykom to povedal bývalý prezidentský poradca Oleksij Arestovyč. Podľa neho by bol ideálny úder na Melitopol.

“Tým by sa zmenšila frontová línia do 23. februára. Ale nenecháme za sebou ani Krym, pretože chceme vytvoriť vnútropolitickú krízu v Rusku,” povedal Arestovič. Vyjadril sa aj k názorom, že Západ dodávkami zbraní tlačí Ukrajinu do protiofenzívy.

“Nás netreba tlačiť, sami sa vrháme do boja. Na úspešnú protiofenzívu potrebujeme zbrane. A tie sa teraz dodávajú. Takže niekde uprostred NATO nás čakajú dobré správy,” povedal bývalý poradca.

 

7:18 – V Melitopole na Krupskej ulici vybuchlo improvizované výbušné zariadenie. Miestne úrady uviedli, že nedošlo k žiadnym obetiam ani škodám. Bol zranený policajt, uviedol regionálny šéf ministerstva vnútra.

 

7:10 – Erdogan povedal, že Turecko sa nezúčastní na vojenských konfliktoch vrátane ukrajinského.

 

7:00 – Následník britského trónu princ William pricestoval do poľského mesta Rzeszow pri ukrajinských hraniciach, kde sa stretol s britským a poľským vojenským personálom.

“Chcel som prísť osobne, aby som vám poďakoval za to, čo robíte deň čo deň,” adresoval britský následník trónu vojenským predstaviteľom. Rzeszow sa nachádza približne 70 km od poľsko-ukrajinskej hranice. Od začiatku konfliktu sa mesto stalo dôležitým logistickým bodom, cez ktorý prúdi vojenská pomoc na Ukrajinu.

 

Reklama

6:54 – Erdogan uviedol, že očakáva rozhovory s Putinom v nasledujúcich dvoch dňoch.

 

6:40 – Hrozba jadrového konfliktu nezmizla – naopak, zvýšila sa, tvrdí Medvedev.

“Každý deň dodávok zahraničných zbraní na Ukrajinu nakoniec túto jadrovú apokalypsu priblíži”.

 

6:30 – Vojenská operácia, 22. marca. Hlavné udalosti dňa z ruského pohľadu:

  • Šojgu uviedol, že dnes ráno sa tri drony pokúsili zasiahnuť ruské ciele na Kryme a v Sevastopole, pričom všetky vozidlá boli zničené;
  • Ruské ministerstvo obrany uvádza, že v kľúčových oblastiach bolo zničených približne 500 ukrajinských bojových prostriedkov;
  • Ruské ozbrojené sily zasiahli dva hangáre so zbraňami a vojenskou technikou ukrajinských jednotiek na letisku Školnyj neďaleko Odesy;
  • Ministerstvo obrany dodalo, že ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad ukrajinskej teritoriálnej obrany pri Kyslovke v Charkovskej oblasti;
  • Gagin, poradca úradujúceho šéfa DĽR, povedal, že Artemovsk bol prakticky zablokovaný, dodal, že v smere na Artemovsk boli správy o tankoch Leopard;
  • Lavrov označil rozhodnutie Londýna dodať Kyjevu muníciu s ochudobneným uránom za krok k výraznej eskalácii.
Situácia na frontoch k 22. marcu

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:30

Začala sa mimoriadna schôdza Národnej rady (NR) SR k zmenám v Rozhlase a televízii Slovenska (RTVS), inštitúcia sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR).

08:15

Ceny ropy v stredu ráno vzrástli, keďže údaje z USA ukázali pokles zásob komodity v krajine. To vyvolalo určité nádeje, že dopyt po palivách v najväčšej svetovej ekonomike sa s príchodom letnej motoristickej sezóny zvyšuje. Trhy sú však opatrné a vyčkávajú na kľúčové údaje o inflácii v USA.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v júni sa v stredu o 7.31 h SELČ predával po 78,66 USD (72,86 eura). To bolo o 64 centov alebo 0,82 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

07:40

Najvyšší súd v Rwande v utorok zamietol odvolanie predstaviteľa opozície, ktorý sa domáhal zrušenia svojich viac ako desať rokov starých odsúdení. Bernard Ntaganda (55) tak nemôže kandidovať v júlových voľbách proti úradujúcemu prezidentovi Paulovi Kegamemu.

07:22

Americké ministerstvo spravodlivosti v utorok rozhodlo, že spoločnosť Boeing môže byť stíhaná v súvislosti s dvoma veľkými haváriami svojich lietadiel 737 MAX z rokov 2028 a 2019, pri ktorých zahynulo dovedna 346 ľudí. 

07:21

Turecký prezident sa po varovaní pred hroziacim štátnym prevratom mimoriadne stretol so šéfmi spravodajských služieb a ministerstva spravodlivosti.

Podľa Türkiye varovanie prišlo po vysokopostavených prepusteniach policajných dôstojníkov, ktorí môžu byť napojení na zločineckú organizáciu Ayhan Bora Kaplan.

06:30

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena údajne kľúčovým zákonodarcom oznámila, že Izraelu plánuje poslať nový balík zbraní a munície v hodnote viac než miliardy dolárov. Agentúre AP to v utorok večer miestneho času povedali traja nemenovaní poradcovia členov Kongresu.

06:16

Rada EÚ sa v utorok rozhodla rozšíriť sankcie uvalené na Irán za jeho vojenskú pomoc ruských silám bojujúcim na Ukrajine, ako aj ozbrojeným skupinám na Blízkom východe a v oblasti Červeného mora. Novými sankciami chce postihovať už nie len dronový, ale aj raketový program tejto krajiny.

05:35

Francúzska Štátna rada odmietla v utorok nároky na dielo Mona Lisa, ktoré si robilo neznáme združenie tvrdiace, že zastupuje dedičov autora obrazu, renesančného maliara Leonarda da Vinciho. Údajní reštituenti sa na justíciu obrátili, pretože rozhodnutie francúzskeho kráľa Františka I. “privlastniť si” toto majstrovské dielo považujú za nezákonné.

05:14

Maďarsko neakceptuje nanucovanie kvót na prijímanie migrantov a spolu s ďalšími krajinami nevykoná opatrenia migračného paktu. Podľa agentúry MTI to uviedol v utorok v Bruseli maďarským novinárom minister financií Mihály Varga v reakcii na schválenie nového paktu Európskej únie o migrácii a azyle.

“Je obzvlášť škodlivé a nerozumné, že na základe ustanovení nového azylového balíka EÚ musí byť sankcia 20.000 eur za migranta v prípade krajín, ktoré nie sú ochotné akceptovať povinnú kvótu na prijímanie migrantov na svoje územie,” povedal Varga.

04:13

Írsko plánuje zvýšiť vekovú hranicu na kúpu tabaku z 18 na 21 rokov. Vláda návrh zákona oznámila v utorok. Írsko tak bude mať najvyššiu vekovú hranicu na kúpu tabaku v Európskej únii (EÚ).

03:12

Nemecký kancelár Olaf Scholz nepodporuje myšlienku znovuzavedenia brannej povinnosti podľa vzoru Švédska. Povedal to počas utorkovej návštevy Štokholmu.

Švédsko obnovilo brannú povinnosť ešte v roku 2017. Na výcvik sú však po vyplnení dotazníka pozvaní len niektorí muži a ženy v odvodovom veku. Vybraná skupina potom dostane ponuky na zamestnanie v armáde.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke účastníci sa zúčastňujú na skákacom fitness počas Seoul Heath Show na Seoul Plaza v Soule, Južná Kórea

Autor: AP/Ahn Young-joon

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Marek Brna

Milan Šupa

Gustáv Murín

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali