To najdôležitejšie z Ukrajiny

To najdôležitejšie z Ukrajiny

Kyjev 22. marca 2023 (HSP/Foto:TASR-MO SR, screenshot)

Aktualizované 22. marca 2023 19:59

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Na Záhorí prebiehajú praktické skúšky prvého dodaného tanku Leopard 2A4
Vo Vojenskom technickom a skúšobnom ústave Záhorie prebiehajú v súčasnosti skúšky prvého dodaného tanku Leopard 2A4

 

19:55 – Pri raketovom útoku na Záporožie bolo zranených 34 ľudí: 29 vrátane troch detí bolo hospitalizovaných. Jedna osoba v nemocnici zomrela.

Reklama

Informovala o tom regionálna polícia vo svojom tg-kanáli.

Uvádza sa tiež, že odstraňovanie trosiek zo zničených viacposchodových budov bolo ukončené.

Reklama

 

19:53 – Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol pre denník The Guardian, že Ukrajina pri vojenských akciách s Ruskom denne použije štyri až sedem tisíc delostreleckých granátov.

Podľa neho spotreba nábojov prevyšuje západnú výrobu tejto munície.

 

19:52 – Predstaviteľ Vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny Jurij Ignat v komentári pre Ligu poprel, že by sa ukrajinskí piloti cvičili vo Francúzsku na stíhačkách Mirage 2000.

Reklama

Denník Le Figaro dnes uverejnil článok, v ktorom tvrdí, že približne 30 ukrajinských pilotov už viac ako mesiac a pol absolvuje zrýchlený výcvik na francúzskych stíhacích bombardéroch Mirage 2000.

 

19:51 – Minister zahraničných vecí Anthony Blinken neodpovedal na otázku, či americké orgány vydajú ruského prezidenta na základe zatykača Medzinárodného trestného súdu, uviedla CNN.

Blinken pripomenul, že USA nie sú zmluvnou stranou ICC.

Blinken údajne odpovedal aj na otázku republikánskeho senátora Lindseyho Grahama na vypočutí v senátnom rozpočtovom výbore o tom, ako by mali európske krajiny postupovať:

Reklama

“Myslím si, že každý, kto je zmluvnou stranou súdu a má záväzky, by si ich mal plniť.”

 

19:50 – Francúzsko už mesiac a pol cvičí ukrajinských pilotov na lietadlách Mirage 2000.

Informoval o tom denník Le Figaro.

Podľa novín sa zrýchlený výcvik na francúzskych stíhacích bombardéroch uskutočňuje na leteckých základniach Mont-de-Marsan a Nancy. Rozhodnutie o výcviku pilotov bolo prijaté pred návštevou prezidenta Volodymyra Zelenského v Paríži 8. februára.

Ak sa prijme politické rozhodnutie, Francúzsko by mohlo dodať ukrajinskej armáde tucet stíhačiek, uvádza sa v správe.

Paríž postupne upúšťa od stíhačiek Mirage v prospech iných lietadiel, najmä Rafale. Variant Mirage 2000-C sa však považuje za dostatočne dobré lietadlo na to, aby sa po dodatočných opravách predalo zainteresovaným krajinám.

 

19:45 – Kurské médiá zverejňuje video so zvukom výbuchu na severozápade mesta.

Objavujú sa aj správy o zvuku výbuchu v blízkosti letiska.

Reklama

 

18:55 – Zástupcovia Záporožskej oblasti požiadali Vyšetrovací výbor, aby začal trestné stíhanie proti Bidenovi.

Dňa 20. marca napísali agentúre vyhlásenie okrem iných aj vedúci predstavitelia ministerstiev regionálneho hospodárskeho rozvoja a agropriemyselného komplexu. Žiadosť bola podaná v reakcii na hanlivé obvinenia ICC voči Putinovi.

Americký prezident je obvinený z porušenia viac ako desiatich článkov ruského trestného zákonníka. Okrem iného je vraj vinný z použitia peňazí amerických a zahraničných daňových poplatníkov na dodávky zbraní neonacistom na Ukrajine, ako aj z vyhladzovania obyvateľstva a ničenia infraštruktúry krajiny.

 

Reklama

18:50 – Hlavné body večerného vystúpenia Vladimíra Zelenského:

– Informoval, že strávil deň v regiónoch, počnúc Bachmutom, kde sa stretol s ranenými. Údajne navštívil aj Kramatorsk.

– Uviedol, že spolu s vedúcim prezidentskej kancelárie strávil popoludnie v Charkovskej oblasti, kde sa zaoberali obrannými a sociálnymi otázkami.

– Zablahoželal moslimom k začiatku ramadánu.

 

Reklama

18:45 – 55 percent Nemcov sa obáva zatiahnutia svojej krajiny do vojny.

Také sú výsledky sociologického prieskumu nemeckej poisťovne R+V, informovala televízia n-tv.

Podľa prieskumu sa toto číslo v porovnaní s rokom 2022 zvýšilo o 13 %.

Uvádza sa tiež, že 63 % Nemcov sa obáva vojenskej porážky SRN v tomto konflikte (v roku 2022 – 40 %) v dôsledku slabej pripravenosti Bundeswehru.

 

18:40 – Obnova ukrajinského hospodárstva po vojne bude stáť 411 miliárd dolárov, čo je 2,6-násobok očakávaného HDP Ukrajiny v roku 2022.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na odhady Svetovej banky.

Reklama

Poznamenáva sa, že celková potrebná suma prudko vzrástla z odhadu 349 mld. dolárov, ktorý bol zverejnený v septembri minulého roka.

Podľa rýchleho hodnotenia Svetovej banky bude Kyjev potrebovať 14 miliárd dolárov na kritické a prioritné investície do rekonštrukcie a obnovy už v roku 2023, čo si vyžiada 11 miliárd dolárov dodatočných finančných prostriedkov nad rámec rozpočtu Ukrajiny na rok 2023.

Ukrajinský premiér Denys Šmygal predtým uviedol, že škody spôsobené krajine vojnou sa odhadujú na 600 až 750 miliárd dolárov.

 

18:35 – Juhoafrická vláda bude konzultovať s Moskvou rozhodnutie Medzinárodného trestného súdu vydať zatykač na Vladimira Putina.

Oznámil to juhoafrický minister zahraničných vecí Naledi Pandor. Uviedla, že takéto konzultácie sa uskutočnia po prvýkrát.

V auguste sa má v juhoafrickom meste Durban uskutočniť samit BRICS vo formáte face-to-face. Juhoafrický prezident Cyril Ramaposa už poslal pozvanie všetkým vedúcim predstaviteľom skupiny.

Reklama

Južná Afrika ratifikovala základné dokumenty týkajúce sa Medzinárodného trestného súdu a zaviazala sa vykonávať jeho rozhodnutia.

 

18:30 – Ruské jednotky zaznamenali v Avdejevke lokálne úspechy zo severu a juhu, ale za cenu veľkých strát.

Pre Rádio Sloboda to uviedol Maxim Morozov z Legie slobody.

Komentujúc správu o prerezaní ciest do Avdejevky Morozov povedal, že pôvodne boli “ak nie pod paľbou, tak pod delostreleckou kontrolou” ruských vojsk.

“Celých deväť rokov vojny sa tu bojovalo. Keď sa začala invázia v plnom rozsahu, mnohí si mysleli, že Avdejevka padne v priebehu niekoľkých hodín,” povedal.

Vojak poukazuje na to, že ukrajinské sily teraz odrážajú všetky pokusy o útok a obsadenie, takže nie je dôvod na stiahnutie sa z Avdejevky.

Reklama

 

18:20 – V Rusku sa zintenzívnila kampaň na zmluvnú vojenskú službu, uvádza Baza.

Podľa novín sa podobné inzeráty od začiatku týždňa objavujú na reklamných tabuliach miest, osád, matričných úradov, knižníc a športových detských škôl.

Zmluvným vojakom ponúkajú vysoké platy, sociálne záruky a výhody.

Podľa Baza boli úradníci osobitne upozornení na potrebu zintenzívnenia kampane.

 

18:15 – Krajiny OPEC+, medzi ktoré patrí aj Rusko, plánujú zachovať rozhodnutie o znížení ťažby ropy o 2 milióny barelov denne do konca roka 2023.

Reklama

Informovala o tom agentúra Reuters.

Podľa zdrojov agentúry vývozcovia nemajú v úmysle túto politiku zmeniť, a to aj napriek tomu, že cena ropy Brent klesla na najnižšiu úroveň za viac ako rok. Dôvodom sú skôr špekulácie než fundamentálne trhové faktory, uviedli zdroje agentúry Reuters.

 

17:05 – Washington nebude brať do úvahy tvrdenia Číny, že dodávky zbraní na Taiwan budú pre Čínu “červenou čiarou”, uviedol generálny tajomník USA Anthony Blinken.

Čínsky minister zahraničných vecí Qin Gang predtým varoval Washington, že zasahovanie do budúcnosti Taiwanu je “prvou červenou čiarou” v čínsko-amerických vzťahoch, keďže vzťahy klesli na nové dno.

Toto vyhlásenie Qin Ganga prichádza v čase zhoršujúcich sa americko-čínskych vzťahov po zostrelení čínskeho dronu v USA.

 

Reklama

17:02 – Čína zatiaľ neposkytla Rusku významnú vojenskú pomoc napriek zvýšenej diplomatickej podpore v podobe návštevy Si Ťin-pchinga v Moskve, uviedol šéf ministerstva zahraničných vecí Anthony Blinken.

“Momentálne nevidíme, že by túto hranicu prekročili. Myslím si, že ich [čínska] diplomatická podpora, politická podpora a určitá materiálna podpora Ruska určite nezodpovedá našej snahe ukončiť túto vojnu,” povedal.

Predtým sa na Západe objavili obavy, že Čína by mohla prejsť na dodávanie zbraní a munície Rusku

 

17:00 – Objekt v Žitomíre, ktorý v noci zasiahli ruské drony, stále horí, napísal na Twitteri novinár Timesov Maxim Tucker a zverejnil fotografiu.

Reklama

“Rusko-iránske kamikadze drony včera večer zasiahli niečo veľké v Žitomíre a stále to horí. Ukrajinské úrady tvrdia, že išlo o “dôležitý objekt kritickej infraštruktúry” a hasiči stále bojujú s veľkým požiarom. Drony museli priletieť z Bieloruska,” napísal.

Objekt v Žitomíre, ktorý v noci zasiahli ruské drony, stále horí, napísal na Twitteri novinár Timesov Maxim Tucker
Objekt v Žitomíre, ktorý v noci zasiahli ruské drony, stále horí, napísal na Twitteri novinár Timesov Maxim Tucker

16:30 – Rada Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) predĺžila suspendáciu ruskej a bieloruskej reprezentácie z medzinárodných súťaží na sezónu 2023/24.

“Rada IIHF zvážila bezpečnostné riziká spojené s návratom ruských a bieloruských národných tímov a klubov do súťaží pod záštitou IIHF. Na základe posúdenia rizík Rada IIHF rozhodla, že návrat ruských a bieloruských národných tímov zatiaľ nie je bezpečný. Reprezentačné tímy Ruska a Bieloruska tak budú v sezóne 2023/24 chýbať,” uvádza sa vo vyhlásení.

Predtým sa v médiách objavili fámy, že Medzinárodná hokejová federácia by mohla vrátiť ruský národný tím na majstrovstvá sveta v roku 2024.

Výnimkou pre ruských hokejistov teraz zostáva severoamerická súťaž (NHL), kde môžu ruskí hráči súťažiť ako členovia členských hokejových klubov NHL.

 

15:50 – Situácia na frontoch 22. marca 2023

ukrajina vojna
Mapa bojov
ukrajina vojna
Mapa bojov

15:45 – Evakuácia ľudí z Avdejevky, ktorú sa Ruská federácia snaží obkľúčiť, prebieha po “ceste smrti”, ktorú Rusi prestrieľali, uviedol šéf miestnej vojenskej správy Vitalij Barabáš.

Podľa jeho informácií za posledné tri týždne opustilo mesto 180 ľudí. V Avdejevke zostáva približne 2 000 ľudí vrátane šiestich detí.

 

15:15 – Počet zranených pri raketovom útoku v Záporoží stúpol na 33, informovali miestne úrady. Predtým sa objavili správy o 25 zranených a jednom mŕtvom.

 

14:15 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily zničili v noci viac ako 50 ukrajinských vojakov v smere na Kupjansk

– Ruské ozbrojené sily v noci zničili približne 40 vojakov AFU a delostrelecký systém M777 v južnom doneckom a záporožskom smere

Reklama

– Ruské vojská zničili v noci vyše 300 vojakov AFU v doneckom smere

– Ruské jednotky zničili viac ako 90 vojakov AFU a samohybnú húfnicu v smere na Krasnodar

-Ruské ozbrojené sily zničili sklad pohonných hmôt pre vojenskú techniku 102. brigády územnej obrany v Záporožskej oblasti

– Ruské ozbrojené sily zničili muničný sklad ukrajinskej brigády teritoriálnej obrany pri Kislovke v Charkovskej oblasti

– Ruské sily protivzdušnej obrany zničili 26 ukrajinských dronov, zostrelili 3 strely HIMARS

– Ruské vzdušné sily zostrelili ukrajinský vrtuľník Mi-8 v Charkovskej oblasti

– Ruské ozbrojené sily zasiahli dva hangáre so zbraňami a vojenským vybavením AFU na letisku Školnyj pri Odese

 

13:50 – Ukrajina môže začať trestné stíhanie správcov telegramových kanálov, ktorí zverejňujú podrobné informácie o pohybe ruských rakiet a dronov počas ostreľovania.

Plukovník Jurij Ignat, hovorca vzdušných síl Ozbrojených síl Ukrajiny, to povedal v televíznom maratóne.

 

13:45 – Rusko sa vyjadrilo k včerajšiemu raketovému útoku na Odesu.

Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že útok bol vedený na letisko Školnyj, kde bolo údajne uskladnené vojenské vybavenie.

Ukrajina to nepotvrdila.

 

Reklama

13:24 – Vyhlásením o dodávkach granátov s ochudobneným uránom do Kyjeva sa Anglosasi podpísali pod svoju snahu vystupňovať konfrontáciu na Ukrajine na novú úroveň, uviedlo ruské ministerstvo zahraničných vecí.

Správanie britskej strany ukazuje, kto je skutočným agresorom a podnecovateľom konfliktu na Ukrajine, a rozhodnutie Londýna nezostane bez odozvy, uviedlo ministerstvo zahraničných vecí.

 

13:10 – V Záporoží zomrela prvá obeť zásahu do deväťposchodovej budovy, informovali miestne úrady.

Podľa posledných informácií je v nemocniciach 25 ľudí. Traja sú vo vážnom stave, 19 v stredne ťažkom a traja v ľahkom (vrátane dvoch detí).

 

13:06 – Územie priemyselnej zóny v Artemovsku bolo takmer úplne vyčistené od ukrajinských ozbrojených síl.

Od 15. marca v oblasti prebiehali ťažké boje, ale 22. marca ráno sa jednotky AFU preskupili a začali ustupovať na susedné pozície v oblasti obilného výťahu a skladov na železničnej stanici Bachmut II, ako aj v oblasti opustenej nemocnice.

Pravdepodobne časť personálu 207. a 243. práporu teritoriálnej obrany mohla byť opustená počas ústupu ukrajinských síl a zablokovaná na území závodu Prommaš, niekoľko desiatok metrov od dielní závodu BZOTSM.

Po začatí útoku na Artemovsk bolo okolo tejto budovy vybudované opevnenie s podzemnými chodbami, cez ktoré sa ukrajinské sily mohli presunúť na pozície hlboko vo vnútri mesta.

Územie priemyselnej zóny v Artemovsku bolo takmer úplne vyčistené od ukrajinských ozbrojených síl
Územie priemyselnej zóny v Artemovsku bolo takmer úplne vyčistené od ukrajinských ozbrojených síl

12:45 – Pri útoku v Záporoží sa zranilo 18 ľudí, uviedla mestská rada Záporožskej oblasti.

Medzi nimi sú dve deti vo veku 7 a 9 rokov. Štyria zo zranených sú vo vážnom stave, sedem je v stredne ťažkom stave. Ďalších päť bolo ošetrených na mieste.

 

12:38 –  Americký novinár Seymour Hersh uviedol, že CIA bola požiadaná, aby v spolupráci s nemeckou spravodajskou službou vypracovala alternatívnu verziu bombardovania Severných prúdov.

 

12:16 – Ruské kanály Telegramu zverejnili video vlaku tankov T-54, ktorý prechádza Ruskou federáciou a zrejme smeruje na Ukrajinu.

Reklama

Treba poznamenať, že tieto tanky boli sériovo vyrobené ešte v roku 1947.

 

12:14 – Dodávky ochudobneného uránu na Ukrajinu zo strany Spojeného kráľovstva nevedú k jadrovej eskalácii konfliktu, uviedol britský minister zahraničných vecí James Cleverley.

“Nedochádza k jadrovej eskalácii. Jediná krajina, ktorá hovorí o jadrových aspektoch, je Rusko,” povedal šéf ministerstva zahraničných vecí. Podľa neho neexistuje žiadna hrozba pre Rusko, “ide výlučne o pomoc Ukrajine pri obrane”.

 

12:13 – Zelenskyj navštívil pozície ukrajinských ozbrojených síl na Bachmutskom smere, uviedla prezidentská kancelária.

Tam sa porozprával s vojakmi a odovzdal im vyznamenania. Nebolo oznámené, ktorý objekt prezident navštívil.

 

12:10 – Ukrajinské ozbrojené sily v posledných dňoch uskutočnili lokálny protiútok západne od Bachmutu, ktorý by mohol zmierniť tlak na zásobovaciu trasu H32 (trasa spája Bachmut a Kosťantynivku), informovala britská spravodajská služba.

Britská rozviedka očakáva, že boje v okolí centra Bachmutu budú pokračovať, pričom hrozba obkľúčenia mesta pretrváva. Ofenzíva ruskej armády však slabne: “stráca dynamiku” aj preto, že ruské velenie presunulo niektoré jednotky do iných sektorov.

 

12:07 – Útok ukrajinského dronu v Džankoj na severe Krymu podľa predbežných odhadov nespôsobil vážne škody.

Poškodené boli dva súkromné a dva bytové domy, obchod, sklad, tri budovy cestnej technickej školy a auto miestneho obyvateľa, uviedol šéf Krymu Sergej Aksjonov.

Krymský šéf tiež poznamenal, že “po páde trosiek bolo prerušené elektrické vedenie; bolo okamžite odstránené”.

Systém protivzdušnej obrany vybuchol 21. marca večer v Džankoj na severe Krymu. Trosky dronu dopadli na obytné oblasti, pričom zranili jednu osobu.

 

12:05 – Zelenskij komentoval útok na Záporoží.

“Toto by sa nemalo stať “obyčajným dňom” na Ukrajine, nikde inde v Európe alebo vo svete. Potrebujeme viac jednoty a odhodlania sveta, aby sme čo najskôr porazili ruský teror a ochránili život,” napísal.

 

11:50 – Vyhlásenia ruského ministra obrany Sergeja Šojgu:

– Dva z troch dronov, ktoré sa dnes ráno pokúšali zasiahnuť ciele v Sevastopole, zničili vojaci

– Až 90 % posádok operačného a taktického letectva a 60 % posádok strategického a diaľkového letectva získalo bojové skúsenosti počas špeciálnej operácie

– Viac ako 85 % príslušníkov ruského letectva obsluhujúcich bezpilotné lietadlá získalo bojové skúsenosti počas špeciálnej vojenskej operácie

– Ruské vzdušné sily počas špeciálnej vojenskej operácie zničili viac ako 20 000 nepriateľských cieľov, pričom uskutočnili viac ako 140 000 operačných letov

– Modernizácia moskovského systému protiraketovej obrany bude dokončená tento rok

– Kozmická riadiaca stanica Razvjazka bude do konca roka zaradená do bojovej služby

– Podiel moderných zbraní v ozbrojených silách dosiahne do konca roka 85 percent

– Vojenská a politická situácia vo Východnom vojenskom okruhu zostáva zložitá

– USA zvyšujú vojenskú prítomnosť v ázijsko-tichomorskom regióne a vytvárajú “bezpečnostnú architektúru USA” v regióne s cieľom odradiť Rusko a Čínu.

 

11:45 – Záporožská regionálna štátna správa tvrdí, že útok pokračuje a vyzýva ľudí, aby neignorovali signály nebezpečenstva.

Reklama

 

11:27- Na východnej a strednej Ukrajine bol vyhlásený letecký poplach.

 

11:23 – Bieloruský prezident Alexander Lukašenko reagoval na vyhlásenie Veľkej Británie o jej zámere dodávať Ukrajine náboje vyrobené z ochudobneného uránu.

Výsledkom tohto transferu bude, že “Rusko nám bude dodávať granáty so skutočným uránom,” povedal Lukašenko.

“Hneď ako táto munícia vybuchne nad pozíciami ruských vojsk, uvidíte, odpoveď bude strašná. Bude to lekcia pre celú planétu. Rusko má nielen ochudobnený urán, vy to veľmi dobre viete,” povedal.

Spojené kráľovstvo reagovalo, že “britská armáda používa ochudobnený urán vo svojich pancierových strelách už desaťročia”. Poznamenajme, že takéto strely nie sú jadrovými zbraňami v pravom slova zmysle, ale existuje polemika o ich zvýšenej škodlivosti pre zdravie a životné prostredie.

 

11:20 – Obranná línia pozdĺž ľavého brehu Chersonskej oblasti bola strojnásobená, uviedol Saldo.

“Obranná línia na ľavom brehu Dnepra v rámci Chersonskej oblasti bola posilnená trojnásobne – nech sa nepriateľ len pokúsi strčiť nos dovnútra, bude čo najtvrdšie odrazený,” napísal úradujúci gubernátor oblasti na svojom kanáli Telegram.

 

11:15 – Vyhlásenie vedúceho tlačového strediska skupiny Vostok

Nepriateľské sily 72. mechanizovanej brigády AFU sa dvakrát neúspešne pokúsili o protiútok na jednotky skupiny Vostok na juhu Donecka.

Všetky útoky boli odrazené námornou pechotou TOF podporovanou delostrelectvom a viac ako 20 nacionalistov bolo zničených.

Systém SAM Osa-AKM bol zostrelený bezpilotným lietadlom Leleka.

V záporožskom smere bol na odhalenie a zničenie nepriateľskej húfnice pri osade Orechov posádkou SAU Msta-S použitý protibatériový systém Penicilín.

Systém Buk SAM zostrelil bezpilotné lietadlo Strepet.

 

11:05 – Pri ostreľovaní obce Borisovka vo Volokonovskom okrese Belgorodskej oblasti ukrajinskými ozbrojenými silami zahynul jeden človek, uviedol regionálny náčelník Vjačeslav Gladkov.

“Ukrajinské ozbrojené sily dnes ostreľovali obec Borisovka vo Volokonovskom okrese. Väčšina striel letela na územie poľnohospodárskeho podniku. Bol zabitý jeden človek. Je to muž, strážnik podniku. Vyjadrujem sústrasť príbuzným a priateľom zosnulého,” napísal Gladkov.

 

11:02 – Podľa správy Vojenského mediálneho centra bolo počas 24 hodín ostreľovania zabitých 14 civilistov a 24 bolo zranených.

Ostreľovanie zasiahlo jedenásť regiónov. Poškodených bolo 42 objektov infraštruktúry. Najväčší počet ostreľovaní postihol Doneckú a Chersonskú oblasť.

 

10:59 – Vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak potvrdil ostreľovanie Záporožia.

Reklama

“Pod paľbou nepriateľa sú obytné budovy, tiež ostrov Chortycja,” informoval.

 

10:43 – Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov uviedol, že počas rozhovorov medzi Putinom a Si Ťin-pchingom sa nehovorilo o ukrajinskom mierovom pláne (predpokladajúcom stiahnutie ruských vojsk).

“Došlo k výmene názorov na ustanovenia čínskeho plánu,” povedal.

Treba poznamenať, že Putin včera na rokovaniach so Si Ťin-pchingom v skutočnosti podporil čínsky plán pre Ukrajinu.

 

10:36 – Vyhlásenie vedúceho tlačového strediska skupiny Yug

V smere Avdejevka vojaci delostreleckej brigády 1. AK v noci pomocou termovíznej kamery zistili pokus o presun ukrajinských ozbrojencov. Po tom, čo počkali, kým sa celá nepriateľská skupina zhromaždila na jednom mieste, sa im podarilo presnou streľbou z protitankového riadeného raketového systému zlikvidovať šesťčlennú nepriateľskú skupinu.

V okolí Marinky prieskumná jednotka identifikovala dve posádky nepriateľských mínometov, ktoré strieľali na naše útočné skupiny. Obe mínometné posádky boli zničené samohybnými húfnicami MSTA-C, čo umožnilo útočným skupinám vytlačiť nepriateľa a obsadiť pevnosť.

 

10:23 – V Záporoží sa spustil poplach a zaznel výbuch. Úrady vyzvali ľudí, aby sa ukryli.

 

10:18 – Na Ukrajine bolo poškodených 28 blokov elektrární a všetky nebudú opravené do začiatku vykurovacej sezóny, uviedla spoločnosť DTEK.

Vraj sa už začali pripravovať na ďalšiu vykurovaciu sezónu a opravujú energetické bloky. Prvé opravy budú ukončené do konca mesiaca a všetkých 28 blokov bude obnovených až do konca roka.

 

10:17 – Putin podporil návrh na udelenie osobitného štatútu deťom zraneným v špeciálnych operáciách.

Na výhodách a mechanizme identifikácie takýchto detí sa teraz pracuje, uviedla Maria Lvova-Belova, prezidentská komisárka pre práva detí.

 

9:58 –  Z piateho poschodia ubytovne v Ržiškove, ktorú zničili šahidi počas nočného útoku dronov, práve vyniesli ďalšiu obeť.

Štvrtou obeťou bol 40-ročný vodič. Muž počas náletu nestihol zísť do krytu, uviedol šéf kyjevskej oblastnej polície Andrij Nebytov.

 

9:54 –  Pri výbuchu granátu neďaleko detského ihriska v Kyjeve dnes ráno zahynul 29-ročný mladík.

Polícia uviedla, že k incidentu došlo na Aprelskej ulici a granát mu vybuchol v rukách.

Polícia začala konanie podľa článku “úkladná vražda” s označením “samovražda”, čo je pravdepodobne hlavná verzia vyšetrovania. Okrem zosnulého nebol nikto zranený.

 

9:43 –  V Odese sa naďalej zverejňujú videá vynaliezavých vojenských dôstojníkov.

Reklama

Obyvatelia mariňáckeho pôvodu oznámili, že vojenskí pridelenci sa ráno vlámali do ich dvora s krompáčom.

Na videu je vidieť muža vo vojenskej uniforme, ktorý sa opiera o dvere do dvora a 40 sekúnd vykonáva nejakú manipuláciu, po ktorej sa dvere otvoria. Potom do dvora vstupuje skupina mužov vo vojenskej uniforme. O incidente sa neuvádzajú žiadne podrobnosti a oficiálne sa k nemu nikto nevyjadril.

 

9:13 – Vo Vyšnom neďaleko Kyjeva matka vyhodila z piateho poschodia novorodenca, uviedol šéf policajného oddelenia Andrij Nebitov.

 

8:55 –  Dnešný útok dronov na Ukrajinu ukazuje, že Rusko sa neusiluje o mier.

Globálny tlak na agresora by sa mal zvýšiť, aby sa obnovila globálna stabilita, napísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij na Twitteri.

“Viac ako 20 iránskych vraždiacich dronov plus rakety, početné ostreľovanie. A to len za poslednú noc ruského teroru proti Ukrajine. Zakaždým, keď sa niekto pokúsi počuť slovo ‘mier’ v Moskve, je tam vydaný ďalší rozkaz na takéto zločinecké údery,” uviedol v príspevku.

 

8:51 –  Spojené štáty spresnili časový harmonogram už skôr oznámeného urýchlenia dodávok tankov na Ukrajinu.

Budú dodané na jeseň.

Pripomeňme, že médiá s odvolaním sa na zdroj z Pentagónu včera informovali, že urýchlené dodávky sa uskutočnia prostredníctvom presunu starších modifikácií M1A1 na Ukrajinu namiesto nových M1A2.

Dnes hovorca Pentagónu Pat Ryder uviedol časový harmonogram takýchto dodávok. Uviedol, že USA plánujú dodať Ukrajine už skôr sľúbené tanky Abrams do jesene, a potvrdil, že ide o M1A1.

Na otázku, aký bude harmonogram dodávok tankov M1A2, Ryder odpovedal, že americká vláda pôvodne nemala v pláne konkrétne termíny, čo naznačuje, že dodávky Abramsov budú trvať viac ako rok.

 

8:37 – Hovorca Rady pre národnú bezpečnosť USA John Kirby uviedol, že nadchádzajúce týždne budú vo vojne “rozhodujúce”.

Povedal, že Putin “sa pokúsi spustiť ďalšiu ofenzívu” a možno na mnohých frontoch.

Na otázku CNN, či Kyjev nestrávil príliš veľa času bojmi o Bachmut, Kirby povedal, že Ukrajinci stále “statočne bojujú” v meste na východe krajiny. Zdôraznil však, že USA budú Ukrajine naďalej poskytovať “všetko, čo potrebuje”.

“Musíme sa uistiť, že urobíme všetko, čo je v našich silách, aby sme zabezpečili, že Ukrajina bude pripravená,” povedal.

Kirby uviedol, že USA chcú, aby sa Ukrajinci dokázali chrániť pred akoukoľvek ruskou ofenzívou a aby boli schopní “viesť vlastné útočné operácie kedykoľvek, kdekoľvek a v akomkoľvek rozsahu”.

 

8:22 – Ministerstvo vnútra zverejnilo podrobnosti o útoku ruského dronu na špeciálne lýceum a jeho internát v Kyjevskej oblasti.

K úderu došlo okolo tretej hodiny ráno, po ktorom nasledovala ďalšia séria, uviedol šéf regionálneho policajného oddelenia Andrij Nebitov.

Zahynuli traja ľudia a sedem ďalších bolo zranených, medzi nimi aj 11-ročné dieťa. Viac ako 20 ľudí bolo prevezených do nemocnice. Osud ďalších piatich ľudí nie je známy. Pátranie pokračuje. Polícia a záchranné služby evakuovali viac ako 200 ľudí. Jedna časť budovy internátu bola takmer úplne zničená. Vypukol tam požiar.

 

Reklama

8:00 – Poradca hlavy republiky Oleha Kriučkova uviedol, že na Kryme došlo k hackerskému útoku na vysielanie niekoľkých rozhlasových staníc a vysielače sú vypnuté.

Predtým miestni obyvatelia na sociálnych sieťach zverejnili video, na ktorom niektoré rozhlasové stanice namiesto bežného vysielania vysielajú správy o prípravách na evakuáciu.

 

7:57 – Počas včerajšieho ruského ostreľovania Odesy bol poškodený Iverský kláštor ukrajinskej pravoslávnej cirkvi.

Všetky chrámy sú neporušené, len ich okná boli vyrazené, strecha obytnej budovy bola poškodená.

Žilo tam 15 ľudí, z toho piati na 3. poschodí, pod samotnou strechou, ale všetci zostali nažive.

Aj kaplnka bola ostreľovaním vážne poškodená, ale obraz Panny Márie, ktorý je v kaplnke, zostal nepoškodený.

 

7:44 – Podrobnosti o útoku dronu v Kyjevskej oblasti. Podľa Štátnej pohotovostnej služby sa to stalo v meste Ržyščiv.

“Útok nepriateľa čiastočne zničil 4. a 5. poschodie dvoch päťposchodových internátov a trojposchodovú výučbovú budovu odborného lýcea s následným vznietením,” uvádza sa vo vyhlásení.

Od 07.00 h zahynuli traja ľudia, dvaja boli zranení a jedna osoba bola zachránená. Štyri osoby sú pravdepodobne pod troskami.

 

7:38 –  V Žitomírskej oblasti bol potvrdený ďalší prílet po nočnom zásahu Šahídov.

“V regióne bolo poškodené jedno z infraštruktúrnych zariadení. Nedošlo k žiadnym obetiam ani zraneniam,” uviedol gubernátor Vitalij Bunyechko.

 

7:26 – Pri nočnom útoku dronu v Kyjevskej oblasti bol poškodený civilný objekt.

V súčasnosti sú známi traja mŕtvi a sedem zranených. Informácie sa aktualizujú, uviedla kyjevská regionálna vojenská správa. Od 05:50 bol požiar lokalizovaný. Na mieste pracujú záchranári.

 

7:24 – Veľká Británia reagovala na obvinenia Ruska v súvislosti so strelami s ochudobneným uránom, ktoré Londýn plánuje odovzdať ukrajinským ozbrojeným silám.

 

7:23 – Ranný brífing generálneho štábu AFU:

Za posledných 24 hodín ukrajinské sily odrazili 114 nepriateľských útokov na východnom úseku frontu.

Na Bachmutskom smere – v oblastiach Orechovo-Vasiljevka, Hryhorovka, Bohdanivka, Ivanivske, Bachmut, Kleščejevka a Majorsk.

Na smeroch Avdejevka, Marinka a Šachtar nepriateľ uskutočnil ofenzívy v oblastiach Novobachmutovka, Novokalynove, Krasnogorovka, Stepnoje, Berdyči, Avdejevka, Severnoje, Vodyane, Pervomajskoje, Marinka a Víťazstvo. Pri Marinke nepriateľ podnikol takmer 20 neúspešných útočných pokusov.

 

Reklama

7:17 – Nepriateľ v noci podnikol ďalší masívny letecký útok Šahídmi, informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl. Podľa predbežných informácií bolo zničených 16 z 21 vypustených bezpilotných lietadiel.

Kyjevské orgány tvrdia, že všetky šahidské lietadlá boli zostrelené. Práca protivzdušnej obrany bola potvrdená v Žitomírskej a Chmelnickej oblasti. Presné miesta, kde boli zostrely uskutočnené, zatiaľ nie sú oznámené. Telegramové kanály informovali o výbuchoch v Kyjevskej oblasti.

 

7:10 –  Charkovská oblasť nevylúčila vyhlásenie povinnej evakuácie z osád postihnutých ostreľovaním. Zároveň už boli evakuované všetky deti z obce Dvurečnaja.

 

7:08 – V Kramatorsku v Doneckej oblasti sú hlásené výbuchy.

 

7:05 – Vedúci prezidentskej kancelárie Andrij Jermak uviedol, že Rusi ostreľovali Odesu štyrmi raketami, predbežne X-59.

 

7:04 – Ukrajinské ozbrojené sily počas útoku na Odeskú oblasť zostrelili dve rakety X-59. Informovali o tom vzdušné sily na svojom kanáli Telegram.

 

7:03 – Včerajšie výbuchy v Džankoj spôsobili poškodenie uzlovej stanice, jej používanie zatiaľ nie je možné.

Hovorkyňa operačného velenia Juh Natalija Humenyuková uviedla: “Chápeme, že sa budú snažiť čo najrýchlejšie obnoviť to, čo je poškodené, pretože priamo cez železničné spojenie sa dopravujú ťažké zbrane a personál. My však naďalej pracujeme, najmä na kontrole paľby, aby tieto snahy neboli márne.”

 

7:00 – V Kosťantynivke v Doneckej oblasti sú hlásené výbuchy.

 

6:55 –  Oficiálna návšteva prezidenta Si Ťin-pchinga v Rusku sa skončila: čínska hlava štátu opustila moskovské letisko Vnukovo.

Hosťa sprevádzal Dmitrij Černyšenko, podpredseda ruskej vlády. Výsledkom trojdňovej návštevy bolo podpísanie mnohých dôležitých dokumentov o spolupráci medzi Ruskom a Čínou.

 

6:50 – Sevastopolský gubernátor Michail Razvozžajev informoval o odrazenom útoku dronu v Sevastopole:

“Dnes v skorých ranných hodinách naša flotila odrazila útok bezpilotných lietadiel. Do tejto hodiny boli zničené celkovo tri objekty. Pokúšali sa preniknúť do zálivu, naši námorníci na nich strieľali z ručných zbraní. Na vzdušný cieľ zafungoval aj systém protivzdušnej obrany. Vojnové lode neboli poškodené,” napísal Michail Razvozžajev na svojom kanáli Telegram. Podľa neho boli od výbuchov rozbité okná na niektorých budovách. Ľudia neboli zranení.

 

6:40 – Aké škody spôsobujú strely s ochudobneným uránom?

Strely s ochudobneným uránom sa používajú v mnohých armádach NATO a existujú v rôznych kalibroch.

Existuje napríklad 120 mm munícia pre rodiny tankov Leopard 2 a M1 Abrams s kalibrom 120 mm, pre BMP M2/M3 Bradley s kalibrom 25 mm a pre nemecké BMP Marder s kalibrom 20 mm. Tento typ munície sa používa aj v kanónoch protivzdušnej obrany krátkeho dosahu Mark 15 Phalanx a 30 mm kanónoch GAU-8 v lietadlách A-10 Thunderbolt II.

Reklama

Munícia s ochudobneným uránom je vysoko toxická a karcinogénna. Niekoľko stoviek použitých nábojov môže viesť ku kontaminácii pôdy, vody a k vážnym ochoreniam miestneho obyvateľstva.

Na Okinawe používali americké vojenské lietadlá pri cvičeniach strely s jadrami z ochudobneného uránu. Po tomto incidente miestne úrady požadovali, aby americká armáda odstránila škody.

Obzvlášť nebezpečný bol jemný aerosól, ktorý mohli ľudia vdýchnuť, ak boli takéto strely vystrelené vo vnútri tanku. Prehltnutie prachových častíc uránu do tráviacich a dýchacích orgánov môže spôsobiť ťažkú chemickú otravu a môže viesť k rakovine.

 

6:30 – Vojenská operácia, 21. marca 2023

– Putin a Si Ťin-pching po rokovaniach vyhlásili, že Rusko a Čína vyzývajú na ukončenie všetkých krokov, ktoré prispievajú k eskalácii napätia a predlžovaniu nepriateľských akcií na Ukrajine

– Si Ťin-pching uviedol, že ČĽR je pripravená naďalej zohrávať konštruktívnu úlohu pri politickom riešení otázky Ukrajiny

– Putin uviedol, že čínsky mierový plán by sa mohol stať základom pre mierové urovnanie situácie na Ukrajine, keď naň budú Západ a Kyjev pripravení

– Námestník britského ministra obrany Goldie povedal, že Británia odovzdá Ukrajine muníciu s ochudobneným uránom

– Putin povedal, že ak Západ začne používať kolektívne zbrane s jadrovou zložkou, Rusko bude nútené odpovedať

– Stály zástupca Ruska pri Organizácii pre zákaz chemických zbraní Šulgin povedal, že hrozba chemickej provokácie zo strany Kyjeva je reálna a že Západ pred ňou zatvára oči

– Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že na hlavných trasách bolo zabitých viac ako 405 ukrajinských bojovníkov

– Ministerstvo obrany dodalo, že ruské ozbrojené sily zničili v priebehu jedného dňa tri radary ukrajinských vojsk americkej výroby

– Krymský vodca Aksjonov uviedol, že situácia v Džankoj, na ktorý zaútočili ukrajinské drony, je pod kontrolou

– Gubernátor Brjanska Bogomaz informoval, že ukrajinský dron zaútočil na lokalitu ropovodu Družba, obete neboli hlásené

– Publikácia Bild sa domnieva, že Kyjev pripravuje ofenzívu v Luhansku a Záporoží s cieľom odrezať pozemné spojenie Ruskej federácie s Krymom

– Hovorca Pentagónu Ryder uviedol, že USA sa rozhodli poskytnúť Kyjevu staršiu verziu tankov Abrams, aby urýchlili ich dodávku.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:12

 Diskontný reťazec Action pokračuje v rozširovaní siete svojich prevádzok na Slovensku. Ďalšiu predajňu otvoria v Poprade v OC MAX.

09:11

Ľudia pracujúci v zahraničí, ktorí tam chcú ukončiť zamestnanie a vrátiť sa na Slovensko, by mali o dávku v nezamestnanosti požiadať v krajine, kde pracovali a boli poistení, a to ešte pred ukončením zamestnania. Ak totiž neboli v rozhodujúcom období na Slovensku poistení alebo boli poistení príliš krátko, nárok na dávku v nezamestnanosti im v domovine nemusí vzniknúť. Upozornil na to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský.

09:06

Záchranári odpratávali trosky z miesta smrtiaceho ruského útoku na ukrajinské mesto Černihiv, kde zahynulo najmenej 18 ľudí. Tento útok spustil nové žiadosti Ukrajincov, aby západní spojenci pomohli pri posilnení nedostatočného počtu systémov protivzdušnej obrany.

08:57

Amsterdam plánuje rázne znížiť počet riečnych výletných lodí, ktoré môžu zakotviť v meste. Miestne úrady chcú ich počet do piatich rokov znížiť takmer o polovicu.

08:49

Kanadské a americké úrady zadržali šesť ľudí a po ďalších troch pátrajú v spojitosti s jednou z najväčších krádeží zlata v dejinách Kanady.

08:33

Ministri zahraničných vecí Číny a Indonézie v Jakarte vyzvali na okamžité a trvalé prímerie v Pásme Gazy. Čína i Indonézia vidia riešenie palestínskeho problému prostredníctvom dvojštátneho riešenia, povedala novinárom indonézska ministerka zahraničných vecí Retno Marsudiová.

08:26

Ukrajinsko-poľské protetické centrum otvoria v Boroďanke, ukrajinskom meste vážne zničenom vojnou.

08:26

Ceny ropy mierne vzrástli po poklese o 3 % v predchádzajúcom dni. Situáciu na trhu ovplyvňujú na jednej strane obavy o dopyt a na strane druhej konflikt v kľúčovom regióne, na Blízkom východe.

08:11

Štvorec a nápis načrtnutý na kus žltého papiera talianskym renesančným umelcom Michelangelom Buonarrotim v New Yorku vydražili za 201.600 dolárov (189.510 eur). Ide o 33-násobok vyvolávacej ceny.

08:10

Do Kyjeva pricestoval podpredseda nemeckej vlády Robert Habeck.

07:54

Brazílska polícia zatkla ženu, ktorá sa pokúšala od banky získať pôžičku pre mŕtveho seniora. 

07:52

Vo veku 93 rokov zomrel Jacques Cooper, dizajnér prvého francúzskeho ultrarýchleho vlaku. TGV (Train Grande Vitesse – vysokorýchlostný vlak) bol uvedený do prevádzky v roku 1981 a odvtedy prekonal mnohé svetové rýchlostné rekordy.

07:39

Šéfovia štátov a vlád členských krajín EÚ sa v prvý deň mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, zhodli na potrebe poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali