Svetoznámy slovenský architekt L. Hudec má prvú monografiu v rodnom jazyku

Svetoznámy slovenský architekt L. Hudec má prvú monografiu v rodnom jazyku

Bratislava 14. októbra (TASR) – Život a dielo svetoznámeho slovenského architekta, emigranta Ladislava Eduarda Hudeca (1893-1958), predstavuje prvá kniha o ňom v rodnom jazyku. Pod názvom Po stopách architekta L. E. Hudeca ju napísala historička architektúry Klára Kubičková s kolektívom. Vyšla v neziskovej organizácii Centrum architekta L. E. Hudeca (C.A.L.E.H.) s podporou Úradu vlády SR v programe Kultúra národnostných menšín.

"Vydali sme ju na počesť 120. výročia narodenia a 55. výročia úmrtia tejto osobnosti, aby sme ju zdokumentovali, dostali viac do povedomia verejnosti a šírili veľké Hudecovo posolstvo. Problémom bolo získať aktuálnu podobu objektov, ktoré boli rekonštruované k svetovému Expu v Šanghaji. Tie nám poskytol architektov vnuk Ervín Hudec z USA," prezradila Kubičková na nedávnej prezentácii knihy v Spolku architektov Slovenska v Bratislave.

Podľa nej príbeh tohto architekta je podivuhodný a vzrušujúcou históriou jedného plodného života, ktorý vyústil do monumentálneho stavebného diela v dnes 23-miliónovej čínskej metropole Šanghaj. Vydaniu vyše 140-stranovej populárno-vedeckej knihy predchádzal výskum v rôznych archívoch, cirkevných matrikách, katastrálnych úradoch a súkromných rodinných dokumentoch vo viacerých krajinách. Meno architekta Hudeca bolo v rodnej krajine 90 rokov neznáme. Pred odchodom na front prvej svetovej vojny bol čerstvým absolventom Uhorskej kráľovskej technickej univerzity v Budapešti. Okrem kaplnky v kúpeľoch Vyhne, ktorú projektoval ako študent v roku 1913, nezanechal na Slovensku žiadne dielo.

Z ruského zajateckého tábora sa mu podarilo utiecť do Šanghaja, kde pôsobil od roku 1918 do 1947. Po druhej svetovej vojne sa musel s rodinou opäť zachrániť útekom tentoraz na západ. Najskôr do Európy a potom do USA, kde prežil záverečných 10 rokov. Jeho staviteľské úspechy publikované vo svetových odborných časopisoch nevzbudili ohlas v rodnej krajine. Ďalším dôvodom nezáujmu o dielo Hudeca bol odchod členov jeho pôvodnej rodiny zo Slovenska do Maďarska začiatkom 20. rokov. Tak v jeho rodnej krajine nezostala dokumentácia ani rodinná pozostalosť. Negatívom bola aj skutočnosť, že Hudec a jeho rodinní príslušníci v západnej Európe, Kanade a USA boli považovaní za emigrantov, o ktorých sa po dlhé desaťročia nesmelo publikovať.

Reklama

"Aj v Číne bola spoločenská situácia taká, že sa meno Hudeca nespomínalo. Bolo spojené s pôsobením kapitalistov, koncesionárov so západnej Európy a USA. Až po 90. rokoch, keď sa znovu objavili tieto hodnoty architektúry, ktoré po rekonštrukcii teraz slúžia pre potešenie bohatého turistického ruchu. Ním navrhnuté domy sa stávajú chránenými pamiatkami, vychádzajú o nich knihy, o Hudecovi sa učia v šanghajských školách. V roku 2008 tam prvýkrát usporiadali Hudecov rok, kde boli aj naši odborníci a štátnici. Tohtoročný bedeker sprevádza turistov po 35 Hudecových budovách," uviedla pre TASR Kubičková.

Reklama

Hudecov rok bol tiež impulzom pre následné výstavy v Banskej Bystrici a Bratislave, i záujem o najznámejšieho Slováka v Číne. Dôsledkom toho je aj vlani založená organizácia C.A.L.E.H. v Banskej Bystrici a spomínaná kniha. Čitateľ sa v nej dozvie o koreňoch Hudecovej rodiny, jej zázemí a definitívne uzatvára polemiku okolo pôvodu architekta, čo potvrdzuje genealogička Eva Furdíková na základe matričných listín. Okrem obsiahleho textu v slovenčine, maďarčine a angličtine obsahuje 156 aktuálnych a dobových fotografií. Medzi nimi Hudecov rodný dom v centre Banskej Bystrice a v Šanghaji Park Hotel, Union Brewery, Grand Theater, American Club, Moore Memorial Church a iné kostoly, či banka, nemocnica, škola,  študentský domov, rodinné vily aj iné stále funkčné objekty.

Ladislav E. Hudec zomrel 26. októbra 1958 na srdcový infarkt v kalifornskom Berkeley. Od roku 1970 sú jeho telesné pozostatky na evanjelickom cintoríne v Banskej Bystrici.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukové záznamy

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali