Svedkovia Kovidovi: Odkiaľ pochádza ich patologická viera a fanatická nenávisť voči neočkovaným?

Svedkovia Kovidovi: Odkiaľ pochádza ich patologická viera a fanatická nenávisť voči neočkovaným?

Bratislava 22. júla 2021 (HSP/Foto:TASR/AP-Attila Balazs/MTI via AP)

 

Pozná to asi každý nezaočkovaný: tú tichú nevraživosť, prípadne až otvorenú agresiu zo strany zaočkovancov. Tú ťažko ovládnuteľnú túžbu dať nám najavo svoju pravdu a pohŕdanie. Prečo to tak je?

vakcína očkovanie
Ilustračné foto

Dávajú nám všemožne najavo svoje presvedčenie, že my nezaočkovaní máme vymyté mozgy, že sme ovplyvnení, postihnutí, retardovaní a kadečo iné. Vidia v tom akúsi diagnózu, nejaké primitívne zlo, ktorý nás núti veriť v niečo, čo je, podľa nich, úplne hlúpe a nezmyselné.

Reklama

Poďme sa však pozrieť na nich. Či náhodou to nie sú práve oni, kto sa stal obeťou nejakého psychologického mechanizmu, ktorý spôsobil ich iracionálnu až fanatickú vieru v božstvo svätej vakcinácie. „Vakcína nás zachráni, jedine vakcína je riešením, vakcína je sloboda, nevakcinovaných treba čo najprísnejšie trestať…“ Nepripomína vám to nejakú sektu?

 

Reklama
Iracionálna viera ako psychická opora

Tá podobnosť však nie je náhodná. Ľudia oddávna vedia, že viera, a to akákoľvek, má na duševné rozpoloženie človeka pozitívny vplyv. A to je presne to, čo človek v týchto neistých a divných časoch potrebuje.

Zdá sa, že prinajmenšom v najbližších rokoch je nereálne očakávať, že svet sa vráti k normálu, do stavu, ako sme ho poznali: s možnosťou bezstarostného pohybu medzi ľuďmi, posedávania s blížnymi v kaviarni, reštaurácii či inom podniku, s možnosťou voľného cestovania po celej planéte. So svetom sa čosi stalo, čosi otriaslo všetkými našimi istotami. Všetky tie zlovestné zmeny zasiahli psychickú pohodu a rovnováhu každého z nás. A každý z nás s tým naložil po svojom.

Niekto začal s tým bojovať, začal analyzovať a začal pochybovať o veciach, o ktorých sa nepochybovalo. Niekto sa uzavrel do seba a utiekol do nejakej inej dimenzie. Iný si nahovára, že sa vlastne nič nedeje a všetko je tak, ako bolo. A nemalá časť obyvateľstva si pripustila, že sa čosi nepríjemné stalo, ale existuje riešenie, ktoré nás všetkých spasí a zas všetko bude tak, ako kedysi, za starých dobrých čias. Barlička v podobe iracionálnej viery vo vakcináciu je veľmi elegantným riešením. Pichnú nám pár včeličiek a všetko bude ako predtým…

 

Čo urobí pštros, keď mu vytiahnete hlavu z piesku?

Milosrdný sebaklam, to je fenomén pre ľudskú psychiku absolútne prirodzený, netreba sa mu čudovať. Prirodzené sú aj sprievodné príznaky. Keďže podstatou tohto riešenia je pštrosí princíp – strčiť hlavu do piesku – tak títo ľudia potrebujú, aby im ich vieru nikto nenabúraval. A presne to robí každý, kto v ich vakcinačné zlaté teľa neverí, kto spochybňuje absolútnosť účinnosti vakcín, kto dokonca hovorí o ich potenciálnej škodlivosti a nebezpečnosti. Zle im robí už len to, že vedľa nich s odlišným názorom existujete.

Reklama

Preto nenávidia každého, kto sa nechce dať zaočkovať, kto cituje seriózne odborné štúdie, ktoré oficiálnu vakcinačnú propagandu spochybňujú, kto nie je oddaným otrokom celej tej koronafašistickej testovacej, vakcinačnej, certifikačnej, sledovacej, kovidpasovej mašinérie. Nehovoriac už o tých, ktorí sa snažia im tú pštrosiu hlavu z piesku vyťahovať, otvárať im oči a ukazovať, že vakcína nie je jedinou cestou ku spaseniu.

Každý takýto človek im totiž berie ich vieru, a tým im berie nádej na to, že po vakcinácii už bude dobre. Berie im nádej, že vakcína im navráti všetko, o čo prišli. A preto ho nenávidia, preto sú voči nemu agresívni.

 

Logika, slušnosť, tolerancia… len keď sa to hodí

Preto sa v súvislosti s ochorením Covid-19 tak zúfalo upínajú na svoje mantry a na svojich kazateľov, nasilu zatvárajú oči pred všetkými faktami, ktoré nie sú v súlade s ich vierou a militantne reagujú na každý odlišný názor nielen na očkovanie či liečbu, ale aj na tzv. protipandemické opatrenia, na ktoré sa niekedy hodí skôr výraz „korona teror“.

V tomto ich džiháde aj logika ide bokom. Je až smiešne ako zúrivo bojujú proti neočkovaným, pričom im ani nenapadne sa zamyslieť nad tým, že tým vlastne dávajú najavo svoju nedôveru k očkovaniu: veď ak to očkovanie naozaj funguje, tak oni ako zaočkovaní sú predsa chránení…

Reklama

Hoci sa verbálne hlásia k slušnosti, tak im nedochádza, že je vrcholne neslušné nanucovať druhým svoje presvedčenie. Hoci sa tak vehementne hlásia k slobode, tak nejako nechcú chápať, že sloboda sa začína a končí možnosťou slobodne vyznávať a prejavovať svoj názor. A hoci sa tak hrdo hlásia ku kritickému mysleniu, tak vôbec nepripustia, že základom kritického myslenia je pochybovať a brať do úvahy aj možnosť, že pravda môže byť aj niekde inde, než len tam, kde to povie autorita, na ktorú ukáže pán.

Ivan Lehotský

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali