Šutaj Eštok: Ďalšie nahrávky potvrdzujú nezákonné praktiky Čurillovcov

Šutaj Eštok: Ďalšie nahrávky potvrdzujú nezákonné praktiky Čurillovcov

Bratislava 6. júna 2023 (HSP/Facebook/Foto:Facebook)

 

Poslanec Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok zverejnil nahrávky potvrdzujúce praktiky tzv. Čurillovcov, hlavne ich úzke kontakty s vyšetrovateľmi na Úrade inšpekčnej služby (UIS), ktorý pritom proti nim vedie trestné stíhanie

záznam nahrávky
záznam nahrávky s Jánom Čurillom, zverejnej poslancom Hlasu-SD Matúšom Šutajom Eštokom

“Ďalšie nahrávky potvrdzujú nezákonné praktiky Čurillovcov. Úrad inšpekčnej služby má vyšetrovať podozrenia z trestnej činnosti policajtov. Tento úrad stíha aj tzv. Čurillovcov na základe poznatkov o manipulovaní vyšetrovaní, ale napríklad stíha aj vyšetrovateľa Martina Juhása za zneužívanie právomocí verejného činiteľa. Ten si vymyslel zámienku s poľovníckou chatou, len aby mohol nelegálne odpočúvať opozičných politikov,” povedal Šutaj Eštok na úvod znepokojivého odhalenia.

Reklama

“Poďme ale späť k inšpekcii. Po mnohých otrasoch je na jej čele Peter Juhás, brat spomínaného stíhaného Martina Juhása. Aby sme mali predstavu ako je dôležité aby šéf inšpekcie, vrátane vyšetrovateľov inšpekcie, boli nezávislí, je nutné aby informácie z prostredia vyšetrovania neunikali k nepovolaným ľuďom. Tobôž nie k osobám, ktoré inšpekcia stíha,” zdôraznil poslanec.

Následne sa už venoval samotným nahrávkam: “No a za malú chvíľku budete počuť dve nahrávky, z ktorých je evidentné, že Čurillovci boli informovaní o stave vyšetrovaní bývalého šéfa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana a bývalom šéfovi operatívcov Jána Kaľavského. Práve preto som presvedčený, že ak sa takto ľahko vedeli dostať k informáciám o vyšetrovaní iných ľudí, vedeli jednoducho získať informácie aj vo vlastnom prípade.”

Reklama

V prvej nahrávke Ján Čurilla menuje skupinu vyšetrovateľov, s ktorými NAKA podľa všetkého spolupracuje. Dvaja z menovaných Kráľovič a Kulich  zároveň vyšetrujú pre Čurillovcov nepohodlné osoby Zuriana a Kaľavského.

Čurilla: “Zuriana robí Kráľovič…no dobré som si myslel… Tiež tam (na UIS) sú jedna skupina, že Miro Kulich, Peťo Kráľovič, Rasťo Duraj…a vyšetrovateľ čo bol zo západu oný…čo bol taký tučný a schudol Mišo Grajciar.”

V druhej nahrávke počuť rozhovor Čurillu s vyšetrovateľom Petrom Kráľovičom, kde ten druhý vyzrádza informácie z inšpekcie Jánovi Čurillovi o obvinení Branislava Zuriana. Tiež hovorí, že vie kto robí na Jánov Kaľavskom. Na uvedenej nahrávke sám Kráľovič hovorí, že Čurilla chce od neho príliš veľa informácií, na ktoré nemá nárok. Na čo mu Čurilla na záver navrhne aby si viac povedali na osobnom stretnutí. Pozorne počúvajte,” upozornil Šutaj Eštok.

Záznam z rozhovoru, na ktorom Čurillovi volá Peter Kráľovič, vyšetrovateľ UIS.

Kráľovič: “Čau Janči volal si…”

Reklama

Čurilla: “Dá sa ti rozprávať?”

Kráľovič: “Noooo šak skúús, idem do miesta, do priestoru, ktorý som už urobil, takže…”

Čurilla:”…Noo, tak, no no no lebo som sa dozvedel novinku a hneď som povedal, že toto keď niekto robí to bude určite Peťo Kráľovič…”

Kráľovič: “hahaha…smiech…no vidíš to…”

Čurilla: “…takže je to tak hej?”

Reklama

Kráľovič: “hej, hej…”

Čurilla: “dobre bo tu len mne len prišlo oné vieš článok, Denník N aaa, hovorím si k*rva o ničom neviem, bo viem, že chalani robia, Miro (Kulich) robí Jána Kaľavského…”

Kráľovič: “hej, hej…”

Čurilla: “…a a oné tak tak ste si to naplánovali na jeden deň..”

Kráľovič: “no no no…”

Čurilla: “…No tak dobre, dobre, tak držíme palce no (Čurilla neskrýva radosť) …aaa počúvaj len tak pre zaujímavosť je obvinený či podozrivý, či jak ho tam máš?”

Kráľovič: “Už, už, už, už je…”

Čurilla: “Už je hej?”

Kráľovič: “Už je, ale ja ho nemám…”

Čurilla: “Ty ho?”

Reklama

Kráľovič: “…Počkajte prosím vás vonku, lebo neviem kto ste…čo ste došli (Kráľovičovi niekto vstúpil do priestoru kde vykonáva prehliadku?) …Jááj dobre šak sekundu počkajte vonku, dobre?…Nám došiel nejaký človek, lebo som ho musel dať dvere vypratať…”

Čurilla: “Jááj…”

Kráľovič: “…lebo tu nikto nebol…”

Čurilla: “…Že už je obvinený ale nie u teba?”

Kráľovič: “…No ja, ja ho tu nemám, on je niekde v prdeli, niekde vonku…”

Reklama

Čurilla: “Jááj tak, ale, že obvinený je u teba?”

Kráľovič: “áno, hej, hej, hej…”

Čurilla: “Hej, no šak čítal som, na tom Denníku N, že je kdesi v zahraničí, že s vyšetrovateľom komunikuje, že si dá spraviť testy a príde…aspoň tak písali…”

Kráľovič: “hej, hej…”

Čurilla: “No dobre a čo tam má, čo tam má, zneužívačku?”

Reklama

Kráľovič: “Ááá, tak veľa informácií chceš odo mňa (smiech)…”

Čurilla: “…p*či však len tak onééé, veď len tak aby som vedel, či tam má aj niečo také závažnejšie, alebo klasika, len tieto vyzrádzačky…”

Kráľovič: “Klasika…”

Čurilla: “Klasika…”

Kráľovič: “hej, hej tieto presne tieto veci zatiaľ, zatiaľ…”

Čurilla: “Dobre kamarát šak potom radšej na osobnom aby som nevyzvedal cez telefón…”

Kráľovič: “no však tak tak…”

Reklama

“Keď si nahrávky vypočuje ktokoľvek kto je aspoň trochu zorientovaný v policajnej praxi má v tom hneď jasno. Ide o ďalší dôkaz, že v polícii si skupinka politických prisluhovačov hrá svoje vlastné nezákonné hry. Toto všetko musí skončiť,” povedal  na záver Šutaj Eštok.

Čurillovci

V prípade úniku odposluchov v kauze obvinených vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Jána Čurillu a spol. sa v marci začalo trestné stíhanie. Podozrivým je príslušník Policajného zboru.

Trestné stíhanie začal vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby z dôvodu, že podozrivým z vyzradenia utajovaných skutočností pod stupňom utajenia „Vyhradené“ je príslušník Policajného zboru.

Príslušníkov NAKA a tiež bývalého dočasne povereného šéfa Úradu inšpekčnej služby Petra Scholza obvinili v septembri 2021. Krajský súd v Bratislave ich v októbri 2021 prepustil z väzby na slobodu a skonštatoval, že ich trestné stíhanie je neopodstatnené.

Peter Juhás

Peter Juhás, brat spomínaného stíhaného Martina Juhása, pôsobí od marca, keď sa začalo aj vyšetrovanie proti tzv. Čurillovcom, ako dočasne poverený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby. Vymenoval ho vtedajší dočasne poverený minister vnútra Roman Mikulec.

Juhás bol šéfom vyšetrovacieho tímu vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. V služobnom pomere príslušníka Policajného zboru je od júla 2008, keď bol prijatý a ustanovený do funkcie vyšetrovateľa na okresné riaditeľstvo v Leviciach, neskôr pôsobil ako starší vyšetrovateľ na krajskom riaditeľstve v Nitre. Od roku 2018 bol zaradený v rámci Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru, najskôr ako starší vyšetrovateľ špecialista a od roku 2022 ako zástupca riaditeľa odboru západ. Študoval na Akadémii Policajného zboru v Bratislave, v roku 2010 získal titul doktor práv.

ÚIS nemá riadneho riaditeľa už od júna 2021, keď odvolali z funkcie Adriána Szabóa. Na základe dočasného poverenia úrad následne viedli napríklad Peter Scholtz a Robert Miko.

Reklama

Branislav Zurian

Branislav Zurian, bývalý riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), čelil už dvom obvineniam od vyšetrovateľa Úradu inšpekčnej služby. V roku 2021 mu ho Generálna prokuratúra zrušila. V tomto roku ho opäť obvinil vyšetrovateľ za prečin ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti.

Generálnej prokuratúry vnímala obvinenie ako nezákonné a v máji ho už druhýkrát zrušila.

Z uvedeného skutku ho na konci tohtoročného januára obvinil vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby Peter Kráľovič, ktorý v tejto veci koná voči Zurianovi už od roku 2021.

Zuriana obvinili na základe výpovede bývalého námestníka SIS Borisa Beňu.

Ján Kaľavský

Kaľavský je kľúčovým svedkom proti takzvaným čurillovcom z NAKA v prípade údajného manipulovania výpovedí. Sám čelí obvineniu z korupčného prijímania darov, napríklad mobilného telefónu. Kaľavský ušiel do Bosny a Hercegoviny už dávnejšie. Tiež ho tam zadržali, on požiadal o azyl a odvtedy si v tejto krajine žije relatívne slobodne.

Proces v prípade obžalovaného expríslušníka Národnej kriminálnej agentúry Kaľavského sa vedie na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.

Obžalovaný sa na pojednávaniach osobne nezúčastňuje, keďže sa nachádza v zahraničí.

Reklama

Vypovedať by malo viacero svedkov vrátane expolicajta Mariána Kučerku, ktorý je tiež v Bosne a Hercegovine.

 

Prečítajte si tiež:

Šutaj Eštok: Imrecze a Čurillovci sa na nahrávke usvedčili z manipulácie

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali