Sudca zamietol ďalšiu liečbu vážne chorého britského dieťaťa mimo krajiny

Sudca zamietol ďalšiu liečbu vážne chorého britského dieťaťa mimo krajiny

Bratislava 9. novembra 2023 (HSP/Live Action News/Foto: Screenshot Youtube)

 

Britský sudca zamietol žiadosť rodičov Indi vziať svoje kriticky choré dieťa na liečbu do Talianska napriek tomu, že talianska vláda jej udelila núdzové občianstvo. Sudca Robert Peal nariadil, aby bola Indi vo štvrtok o 14.00 miestneho času odpojená od prístrojov. Informuje Live Action News

Indi Gregory
Indi Gregory

Osemmesačné dievčatko Indi Gregory bojuje so zriedkavým mitochondriálnym ochorením. Jej rodičia Dean Gregory a Claire Staniforthová vedú súdny spor s lekármi z Nottinghamskej univerzitnej nemocnice NHS Foundation Trust, ktorí tvrdia, že pre Indi sa nedá nič robiť a že by mala byť odpojená od prístrojov na podporu života a dýchania.

Reklama

“To, že nemocnica a britské súdy jednoducho ignorovali ponuku talianskej vlády, je hanebné,” povedal Indin otec Dean Gregory, ako informoval Christian Concern. “Vyzývam britskú vládu, aby umožnila Indi prísť do Talianska skôr, ako bude neskoro. Ako otec som nikdy v živote o nič nežiadal, ale teraz prosím britskú vládu, aby pomohla zabrániť tomu, aby našej dcére zobrali život.”

Rodina uviedla, že sa proti rozhodnutiu odvolá. Jej rodičia, ktorých zastupuje Kresťanské právne centrum, požiadali o prevoz Indi do Ríma, kde lekári v detskej nemocnici Bambino Gesu súhlasili s jej liečbou. Sudca Robert Peel však túto žiadosť zamietol a rozhodol, že je v “najlepšom záujme” Indi zomrieť v Spojenom kráľovstve namiesto cesty do zdravotníckeho zariadenia, ktoré by jej mohlo dať nádej na život.

Reklama

“Nič nenasvedčuje tomu, že by sa prognóza Indi liečbou v taliansku priaznivo zmenila,” uviedol sudca.

Otec maličkej Indi, Dean Gregory, s tým nesúhlasil. “Nechápeme, ako je v Indinom “najlepšom záujme” , aby bola prevezená do hospicu alebo domov, kde by mohla zomrieť, keď máme túto skutočne skvelú ponuku z Talianska a z nemocnice, ktorá je ochotná jej pomôcť a liečiť ju,” povedal. “Máme dvoch odborníkov, ktorí sa zhodli na tom, že práve naopak, v jej “najlepšom záujme” je absolvovať túto liečbu.”

Indin otec tiež kritizoval zdravotné zákony Spojeného kráľovstva, ktoré mu zabraňujú robiť to, čo považuje za najlepšie pre svoju dcéru. “Ako rodičia by sme mali mať viac práv pre svoje dieťa. Lekári nie vždy postupujú správne. Špecialisti na jej stav sa s inými lekármi hádajú – a to vás núti premýšľať, či je to v najlepšom záujme Indi alebo lekárov,” povedal.

“Cítim sa zahanbene, že som Brit, keď existujú iné krajiny ochotné uskutočniť jej liečbu a tu jej ani len nepomôžu.” Vraví Indin otec.

“Zákon je tu na to, aby chránil život a najzraniteľnejších členov našej spoločnosti. To, čo sa deje v tomto prípade, predstavuje veľmi znepokojujúci precedens, pokiaľ ide o túto zásadu,” povedala Andrea Williamsová, výkonná riaditeľka Kresťanského právneho centra. “Je veľmi znepokojujúce, že sa môže o dieťati rozhodovať proti vôli rodičov, keď majú k dispozícii alternatívnu liečbu. Presun Indi do Talianska nepredstavuje pre daňových poplatníkov ani NHS žiadne náklady,” dodala.

Reklama

V sobotu dvaja sudcovia na odvolacom súde zamietli odvolanie rodičov proti tomuto rozhodnutiu bez pojednávania. Ide pravdepodobne o prvý prípad, keď súd zamietol odvolanie rodičov voči príkazu na ukončenie život udržujúcej liečby ich dieťaťa bez pojednávania.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:18

Slovenská reprezentantka v pretláčaní rukou Barbora Bajčiová dosiahla na ME v Bratislave zlaté double. Po piatkovom triumfe v súťaži ľavou rukou nenašla v kategórii nad 90 kg premožiteľku ani v pravačke. Lucia Debnárová vybojovala v sobotu v Dome športu v kategórii do 60 kg striebro. Bronzové medaily zavesili na krk Martine Sojkovej (do 55 kg) a Petrovi Celesovi (do 100 kg).

Včera 18:07

Už vyše 300 obetí na životoch si vyžiadali záplavy vo viacerých afganských provinciách. Oznámil to v sobotu Svetový potravinový program (WFP) spádujúci pod OSN. Úrady v krajine vyhlásili núdzový stav a do oblastí vyslali tímy záchranárov.

Včera 17:27

Približne 150.000 ľudí už od pondelka utieklo z mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, ktorému hrozí rozsiahla izraelská vojenská ofenzíva, uvádza v sobotu Agentúra OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA). O výrazne vyššom počte, a síce 300.000 evakuovaných, informuje izraelská armáda, píše agentúra DPA s tým, že tieto tvrdenia nie je možné nezávisle overiť.

Včera 17:04

Traja civilisti prišli v sobotu o život pri raketovom útoku na reštauráciu v ruskom okupovanom Donecku a prinajmenšom ôsmi ďalší utrpeli zranenia. Oznámil to Moskvou dosadený gubernátor Doneckej oblasti Denis Pušilin, pričom útok prepísal Kyjevu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke polárna žiara v obci Zohor

Autor: Karin Ort

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali