Stredoškolák Juraj odpálil nielen dvoch homosexuálov, ale aj mentálne skratky

Stredoškolák Juraj odpálil nielen dvoch homosexuálov, ale aj mentálne skratky

Bratislava 15. októbra 2022 (HSP/Foto: Twitter)

 

V stredu večer stredoškolák Juraj zastrelil dvoch ľudí (Juraja a Matúša) v podniku Tepláreň v centre Bratislavy, ktorý je známy tým, že sa v ňom schádzajú najmä homosexuáli

Juraj K.
Na snímke Juraj K.

Keďže obeťami boli „iba“ dvaja ľudia, polícia pracovala nielen s verziou, že išlo o zločin z nenávisti namierený proti komunite homosexuálov, ale aj s verziou, že páchateľom mohol byť homosexuál a išlo o nezvládnuté vzťahy.

Reklama

Juraj zrejme nebol psychicky v poriadku, ako by aj pri takom skutku mohol byť?

Páchateľ o udalosti tvoril tweety a nakoniec sa zastrelil.

Reklama

Pomerne rýchlo sa zistilo, že otec páchateľa kandidoval za Harabinovu stranu Vlasť, čo u mnohých odpálilo predvídateľné skratky.

Mnohí komentujúci inkluzivisti kvôli tejto udalosti obviňujú konzervatívnych či národných politikov a podsúvajú im to ako ich spoluzodpovednosť. Najprv by si ale mali zvážiť, či sa cítia spoluzodpovední za všetky trestné činy vrátane vrážd a znásilnení zo strany imigrantov, ak verejne schvaľujú či podporujú imigráciu do Európy.

Viniť však slovenskú spoločnosť či jej konzervatívnu alebo národnú časť je absurdné aj vzhľadom na ideologické ukotvenie páchateľa Juraja. Manifest, ktorý zanechal, hovorí o jeho hodnotovom ukotvení jednoznačne.

Náboženstvá ho skôr odpudzovali. Pre jeho silný antisemitizmus kresťanstvo nevynímajúc.

Jeho myšlienky a skutky sformovalo hlavne americké podhubie tzv. militantného akceleracionizmu. Podľa historika a odborníka na pravicový extrémizmus Mateja Medveckého ide o ideológiu, ktorá sa snaží vyvolať v spoločnosti chaos pomocou vrážd či terorizmu s cieľom, aby padol aktuálny systém a mohol vzniknúť nový poriadok založený na rasovej čistote.

Reklama
heger, dúhová vlajka
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) s dúhovou vlajkou pred pochodom za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite

Len tak pre zaujímavosť, Juraj odsudzoval Putina i učenie Alexandra Dugina. Kvôli tomu, že biely svet vrhajú do spojenectva s Aziatmi. Z vraždy Duginovej dcéry sa vysmieval ešte o niečo cynickejšie ako „liberálny“ poslanec Krúpa. Podľa jeho príspevkov na sociálnej sieti Twitter sa tešil aj z útoku na Kerčský most.

V manifeste použil Juraj symbol „čierneho slnka“, aký má v logu ukrajinský Azov, ktorý bol v poslednej dobe pre prozápadné médiá pomaly varený-pečený.

Ako sa nám ten svet komplikuje, všakže?

Keď vezmeme Jurajov odpor k náboženstvu, Putinovi či Duginovi, jeho ideologických spojencov by sme mohli vidieť skôr pri ľuďoch ako Jaroslav Naď či Juraj Krúpa. Samozrejme, je to rovnako absurdné, ale teda rozdávajme karty „spoluzodpovednosti“ férovo.

Mnohí sa v súvislosti s týmto zrejme prvým dokonaným teroristickým činom na Slovensku vyjadrujú o Slovensku ako o krajine, ktorá sa nachádza v stredoveku či rovno ako o čiernej diere (predseda PS Šimečka). Opäť tým ale odkrývajú iba vlastné predsudky či komplexy.

Reklama

Čo potom Nórsko, ktoré má Breivika, ktorý zavraždil 79 mladých ľudí? Čo USA, kde sa takéto útoky dlhodobo a najčastejšie dejú?

Podľa ich logiky asi tieto krajiny patria potom do praveku. A ich vzory by, naopak, mohli byť Maďarsko či Bielorusko, kde sa podľa mojich vedomostí takéto tragédie zatiaľ neodohrali.

Ako sa nám ten svet komplikuje ešte viac, všakže?

Prezidentka Zuzana Čaputová zanechala na svojom Facebooku dojímavú fotografiu, ako objíma prívrženca LGBT. Bolo by to pekné a milé, ak by sme rovnaké vizuály videli od nej aj s rôznymi obyvateľmi obcí, v ktorých rómski osadníci zabili nejakého seniora kvôli pár eurám. V opačnom prípade je to selektívna pozornosť jednotlivým tragédiám a prispieva to polarizácii, ktorú tak rada kritizuje.

Terorista Juraj absurdne obviňoval homosexuálov a Židov za problémy bieleho sveta.

Mnohé hlásne trúby rovnako absurdne obviňujú za problém extrémne sporadického teroristického činu väčšinovú konzervatívnu či národnú časť spoločnosti.

A tu si treba uvedomiť tragédiu toho celého. Že akí sú si mentálne podobní, pričom rozdiel medzi Jurajom a nimi je iba v extrémnosti ich skutkov.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:35

Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. Informovala agentúra Reuters.

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali