Kto je hlavný vinník prešovskej tragédie? Podľa Stavebnej komory SR to nie sú traja robotníci, a preto podáva trestné oznámenie

Kto je hlavný vinník prešovskej tragédie? Podľa Stavebnej komory SR to nie sú traja robotníci, a preto podáva trestné oznámenie

Bratislava 12. decembra 2019 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Stavebná komora SR (SKSR) podala v súvislosti s výbuchom plynu v Prešove trestné oznámenie. Ako agentúru SITA za SKSR informovala Ingrid Kántorová, komora sa nestotožňuje s názorom, že hlavnými vinníkmi sú traja robotníci, ktorí obsluhovali technologické zariadenie na vykonanie prikázanej práce

Na snímke zhorený bytový dom v Prešove

Trestné oznámenie pre podozrenie zo zvlášť závažného trestného činu všeobecného ohrozenia s následkom usmrtenia a ujmy na zdraví ľudí podala komora v stredu. Trojicu obvinených poslal tento týždeň Okresný súd v Prešove do väzby.

Reklama

Prezident komory Ivan Pauer uviedol, že po analýze doposiaľ známych zverejnených faktov a informácií so svojimi odborníkmi s dlhodobými praktickými skúsenosťami aj z podobných prípadov komora dospela k pochybnostiam o možnej vine troch robotníkov ako hlavných vinníkov tragédie v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove.

„Zaistení robotníci vykonávali stavebné prace na prerážaní podzemnej trasy pre nejaký podzemný rozvod a ich úlohou bola obsluha technologického zariadenia a dodržanie vytýčenej trasy vrtu,“ vysvetlil.

Reklama

Ďalej uviedol, že je všeobecne známe, že systémom podvrtávania, pretláčania otvorov v zemi ľudovo nazývaným „krtkovanie“ sa občas stáva, že bez vplyvu operátora zariadenia pretláčacia hlavica po náraze na tvrdú prekážku nekontrolovane zmení smer. „Toto sa mohlo stať aj v danom prípade, ale mohlo sa stať aj to, že plynové potrubie nebolo tak uložené, ako to niekto deklaroval pri vyjadrovaní k projektovej dokumentácii, prípadne chybne zakreslil do projektovej dokumentácie. Taktiež sa mohlo stať, že pred zahájením pretláčania boli podzemné rozvody chybne identifikované a vytýčené.To sú činnosti, za ktoré robotníci obsluhujúci stroj by nemali niesť zodpovednosť,“ zdôraznil.

Komora upozorňuje, že sa vynára aj otázka, prečo plyn nevybuchol v mieste narušenia, ale až desiatky metrov ďalej v najvyšších poschodiach budovy, ale sú aj ďalšie otázky pre odborníkov a vyšetrovateľov, ktoré spochybňujú základnú vinu troch robotníkov vyšetrovaných vo väzbe.

Podľa Pauera a jeho odborného tímu komory činnosť vyšetrovaných robotníkov by sa nemala považovať za hlavnú príčinu výbuchu údajne niekoľko dní hromadeného plynu v bytovom dome. „Mohol byť maximálne len sekundárnym spúšťačom, ak naozaj ním bol,“ tvrdí.

Prezident komory sa takisto pýta, ako je možné, že v bytovom dome bolo niekoľko dní cítiť zápach plynu a pravdepodobne nikto zo zodpovedných s tým nič nerobil. „Na čo čakali? Taktiež je nezodpovedaná otázka, ako je možné, že sa plyn niekoľko dní hromadil v stúpačkách domu a nevychádzal vetracími otvormi nad strechu a mnohé iné otázky, ktoré čakajú na odpoveď odborníkov, a ktoré považujeme za kľúčové a zásadné pre rozhodnutie o vine a nevine dotknutých zodpovedných osôb a organizácií,“ povedal prezident komory.

Pauer záverom uviedol, že na základe podozrení zo zanedbania pracovných povinností a neodborného prístupu pri správe a užívaní bytov v bytovom dome, podozrení z hrubého zanedbania povinností projektantov navrhujúcich stavebné zmeny v bytoch ich vlastníkov; možných pochybení projektanta obnovy bytového domu, alebo jeho jednotlivých častí; možného hrubého porušenia povinností pri správe a odstraňovaní poruchy plynárenského verejnoprospešného zariadenia alebo rozvodov v dome, ktorých suma – súčet môže mať znaky zvlášť závažného trestného činu všeobecného ohrozenia s následkom usmrtenia a ujmy na zdraví ľudí.

Reklama

 

Stavebná firma bola o prácach v ochrannom pásme plynovodu dostatočne oboznámená, zdôrazňuje SPP-distribúcia

Stavebná spoločnosť, ktorá vykonávala práce pri výbuchom poškodenom bytovom dome v Prešove, bola dostatočne oboznámená s podmienkami činnosti v ochrannom pásme plynovodu. Je o tom presvedčená spoločnosť SPP-distribúcia.

„Upozornili sme ju na riziká nedodržania podmienok. Z hľadiska zabezpečenia bezpečnosti v prípade poškodenia plynovodu sme v dokumentácii uviedli aj číslo na poruchovú linku. Mieru porušenia podmienok a ignorovania upozornení objasní až vyšetrovanie, ktoré ešte neskončilo,“ uviedol hovorca SPP-distribúcia Milan Vanga.

Spoločnosť SPP-distribúcia, ktorá je dotknutým orgánom v každom stavebnom a kolaudačnom konaní tvrdí, že na základe žiadostí stavebníkov na svoje náklady poskytuje vytyčovanie plynárenských zariadení, a to až do dĺžky siete 100 metrov. „Cieľom je čo najviac eliminovať riziko vzniku mimoriadnych udalostí s dopadom na všeobecné ohrozenie života, zdravia a majetku obyvateľstva. V zmysle zákona o energetike akákoľvek činnosť v ochrannom pásme podlieha súhlasu našej spoločnosti,“ reagoval Vanga v súvislosti s ešte neukončeným vyšetrovaním explózie plynu v prešovskom bytovom dome.

Reklama

Plynári doposiaľ nedisponujú overenou informáciou o presnom mieste, spôsobe a rozsahu poškodenia plynovodu pretláčacím mechanizmom spoločnosti, ktorá realizovala stavebnú činnosť. „Stavebnej spoločnosti sme na základe jej žiadosti v rámci vytyčovania farbou vyznačili os plynovodu a v dokumentácii uviedli aj hĺbku jeho uloženia v rozmedzí 0,7 až 1,3 metra. Z hľadiska zabezpečenia bezpečnosti plynovodu práve toto rozmedzie ráta aj s možnými zmenami terénneho profilu v čase. V neposlednom rade v zmysle technických noriem určujeme stavebníkom podmienku kopať výhradne ručne vo vzdialenosti jedného metra od osi uloženého plynovodu,“ zdôraznil Vanga s tým, že všetky spomenuté prvky zaisťujú maximálne zníženie rizika poškodenia plynovodu výkopovými prácami.

V zmysle zákona o energetike je ochranné pásmo plynovodu miestnej siete, čo je aj prípad Mukačevskej ulice v Prešove, stanovené na jeden meter na každú stranu od osi jeho uloženia. „Dodržanie alebo porušenie podmienok činnosti predmetnej stavebnej spoločnosti v ochrannom pásme plynovodu je predmetom vyšetrovania. Hĺbka miesta poškodenia plynovodu je stále iba tvrdením obvinených. Kopanie v ochrannom pásme plynovodu iným spôsobom ako ručne, je jasným porušovaním zákona a technických noriem!,“ zdôraznil Vanga.

Pre zaistenie najvyššej miery bezpečnosti v dokumentácii k vytyčovaniam plynárenských zariadení SPP-distribúcia uvádza upozornenie na riziká spojené s činnosťou v ochrannom pásme plynovodu. „Bolo tomu tak aj v prípade spoločnosti, ktorá realizovala zemné práce na Mukačevskej ulici č. 7. V dokumentácii k vytýčeniu sme explicitne uviedli, že všetky zemné práce vo vzdialenosti menšej ako 1,5 metra od vytýčených vysokotlakových plynovodov a jeden meter od vytýčených plynovodov miestnej siete je nutné vykonať výhradne ručne,“ zopakoval Vanga.

Plynári upozornili, že poškodením plynového zariadenia môžu dotyční spáchať správny delikt, za ktorý môže Slovenská obchodná inšpekcia uložiť pokutu vo výške od 300 eur do 150-tisíc eur. „Môže dôjsť až k spáchaniu trestného činu všeobecného ohrozenia, prípadne trestného činu poškodzovania a ohrozovania prevádzky všeobecne prospešného zariadenia, za ktoré môže byť uložený trest odňatia slobody,“ konštatoval Vanga, podľa ktorého je akékoľvek mechanické poškodenie plynárenského zariadenia alebo izolácie potrebné neodkladne hlásiť na poruchovú nonstop linku 0850 111 727.

Piatkové nešťastie v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove má sedem potvrdených obetí. Jedna osoba je stále nezvestná. Na mieste zasahovalo takmer 90 profesionálnych a 29 dobrovoľných hasičov s použitím 40 kusov hasičskej techniky. V Prešove naďalej platí vyhlásená mimoriadna situácia.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali