Soňa Peková: Je úplne absurdné, aby sa ľudia nechávali očkovať proti nejakým laboratórnym šmejdom

Soňa Peková: Je úplne absurdné, aby sa ľudia nechávali očkovať proti nejakým laboratórnym šmejdom

Bratislava 13. júla 2021 (HSP/Foto:Screenshot video)

 

Včera sme priniesli článok o najnovšom vyjadrení molekulárnej genetičky Sone Pekovej. Podľa mohutného kriku z malomestskej kaviarne, ktorý sa začal ozývať, sa zdá, že niekomu poriadne stúpila na otlak…

Soňa Peková, doktorka, genetika
Na snímke Soňa Peková

Kto je odborník? To je otázka…

Ku koronavírusovej pandémii sa vyjadruje veľa ľudí a v prípade mnohých z nich sa na prvý pohľad zdá, že z titulu svojho vzdelania majú nárok byť považovaní za odborníkov. Lenže skutočnosť je taká, že každý je odborníkom s naozaj relevantnými vedomosťami a skúsenosťami iba v oblasti, v ktorej je doma – a v tých ostatných témach je na tom podobne ako ktokoľvek iný, kto si prečíta príslušné štúdie a má rámcovo vzdelanie umožňujúce mu ich na primeranej úrovni chápať.

Reklama

Vždy keď vidíme v televízii „odborníka na koronu“, treba si položiť kontrolnú otázku, aký hodnotný môže byť konkrétny jeho informačný príspevok k danej konkrétnej podotázke celej témy koronovej pandémie.

Tak napríklad, čo nám o víruse môže povedať lekár, hoci aj špičkový? Môže hovoriť o svojich praktických skúsenostiach s pacientmi. Alebo si môže prečítať nejaké štúdie a na ich základe urobiť kvalifikovaný záver o tom, ako by mal vírus (so štatistickou pravdepodobnosťou) pôsobiť, ako sa bude šíriť, ako sa treba pred ním chrániť. Samozrejme, to sú dôležité veci. Ale aká je hodnota jeho názoru na to, odkiaľ vírus prišiel, čím je jedinečný a ako treba z tohto hľadiska k nemu pristupovať?

Reklama

Alebo evolučný biológ. Môže so štatistickou pravdepodobnosťou fundovane predpokladať, ako sa asi bude vyvíjať pandémia, ak sa bude napĺňať ten či onen scenár. Ale čo on vie o konkrétnom víruse? A podobne aj virológ, imunológ, epidemiológ, skrátka každý odborník, ktorý vírus skúma „zvonka“: skúma jeho prejavy, dynamiku, spôsoby šírenia, príznaky choroby, ale nepozrie sa na vírus z hľadiska jeho genetickej stavby.

Každý z vyššie spomenutých odborníkov má svoje pole pôsobnosti, ktoré je samozrejme veľmi dôležité. Ale ak by sme chceli vedieť, čo to je za vírus, kde sa vzal, aký je jeho naozajstný potenciál, čím nás ešte môže prekvapiť, to nám nikto z týchto ľudí nevie povedať tak fundovane ako odborník, ktorý ten vírus naozaj pozná zvnútra, ktorý ho prečítal písmenko po písmenku, a ktorý vie za základe svojich skúseností „prečítané“ aj interpretovať.

 

Komu a prečo prekáža Peková?

Jedným z takýchto ľudí je molekulárna genetička a mikrobiologička Dr. Soňa Peková, ktorá v Českej republike vyvinula prvý test na SARS-CoV-2 mimo štátnych štruktúr. Jej názor na pôvod a kvality vírusu je relevantný nielen preto, že má genóm vírusu SARS-CoV-2 „dôkladne naštudovaný“ – genóm tohto vírusu medzitým sekvenujú už aj na Slovensku na Univerzite Komenského v Bratislave a od roku 2021 aj na Virologickom ústave SAV – ale najmä pre jej dlhoročné skúsenosti s podobnými vírusmi a priekopnícku prácu na tomto poli.

Peková sa dostala do nemilosti systémových médií, pretože hovorí veci, ktoré nabúravajú režimnú propagandu. A ešte väčším „verejným nepriateľom“ režimnej koronovej mašinérie sa stala tým, že svoj test poskytla zdarma, resp. lacno viacerým pracoviskám a pokazila tak hru veľkým farmafirmám.

Reklama

To však nič nemení na skutočnosti, že Peková dokáže genóm vírusu SARS-CoV-2 nielen sekvenovať a interpretovať, ale tiež porovnávať s genómami iných koronavírusov a na základe podobností a odlišností jednotlivých častí genómu povedať svoj odborný názor na možný pôvod tohto vírusu. V médiách sa objavuje iba zriedka, teraz však opäť bol zverejnený rozhovor s ňou, v ktorom povedala viacero zaujímavých vecí (písali sme o tom tu, celý rozhovor nájdete tu).

 

Kto je povolaný vysloviť názor, ak nie ona?

Dr. Peková už od roku 2006 konštruuje diagnostické testy pre molekulárnu mikrobiológiu. „Naučila som sa poznávať mikróby nie podľa toho ako vyzerajú, ale podľa ich nukleovej kyseliny, vyhľadávam v nich oblasti, ktoré sú pre daný mikroorganizmus unikátne,“ hovorí.

Keď sa objavila pandémia Covid-19, neboli na trhu žiadne diagnostické testy na tento vírus, a preto sa do toho pustila. Našla oblasť genómu, o ktorej usúdila, že je dôležitá, a o ktorej sa neskôr ukázalo, že je naozaj unikátna, a na základe toho vyvinula testovaciu metódu, ktorá potom úspešne prešla v Českej republike aj v zahraničí najprísnejšími testmi kvality.

Globálny koronový valec má s Pekovou vážny problém, pretože ona tvrdí, že vírus SARS-CoV-2 nevznikol prirodzene, ale bol umelo vytvorený, pričom ako poprednú odborníčku ju nemôžu úplne vysmiať a ignorovať.

Reklama

K názoru, že ide o umelo vytvorený vírus, dospela už vo februári 2020, keď študovala jeho genóm. Už vtedy si všimla, že centrálna „regulačná“ časť genómu vírusu, ktorá je veľmi citlivá na mutácie a väčšinou sa v nej dejú len drobné zmeny, je celá „poprehadzovaná“ a je veľmi málo pravdepodobné, že by sa také niečo stalo prirodzene.

 

Jedna z najväčších budúcich hrozieb pre ľudstvo?

Peková dáva tento prípad do možnej súvislosti s problémom, na ktorý už v minulosti opakovane varovala. Je ním nekontrolovaný rozvoj syntetickej genomiky, ktorá umožňuje čoraz väčšiemu množstvu ľudí a organizácií dať si vyrobiť ľubovoľný genetický materiál podľa svojich požiadaviek. S pomocou moderných technológií genomiky a umelej inteligencie je čoraz jednoduchšie aj pre menej kvalifikovaných a morálnych jedincov dať si vyrobiť genetický materiál s požadovanými vlastnosťami a použiť ho na eugenické, ale aj bioteroristické účely.

Peková hovorí, že práve unikátna genetika tohto vírusu je príčinou, prečo má takú obrovskú replikačnú schopnosť (dokáže sa množiť až tisíckrát rýchlejšie než vírus ochorenia SARS), obrovskú chybovosť a variabilitu, nie je citlivý na ročné obdobie a má aj ďalšie charakteristiky, ktoré boli doposiaľ nevídané a nemajú precedens ani v humánnej, ani vo veterinárnej mikrobiológii.

Hovorí, že na to upozorňuje nie preto, že by na niekoho konkrétneho chcela ukázať prstom, ale preto, že to je environmentálna katastrofa. Netvrdí, že išlo o zámerné vypustenie, mohlo ísť aj o náhodný únik. A poukazuje na ľudskú úbohosť a ťažko pochopiteľnú predpojatosť ľudí, ktorí na ňu pre jej tvrdenia útočia a odmietajú čo i len teoreticky pripustiť, že môže ísť o umelý vírus. Podobne, ako silou-mocou odmietajú možnosť, že vzhľadom na to, že tu ide o potenciál miliardových ziskov, by mohla stopa viesť aj ku farmaceutickým korporáciám, ktoré o „etike“ svojho podnikania v minulosti poskytli už veľa dôkazov.

 

Netreba byť konšpirátor, aby si človek všimol, že tu čosi nehrá

Peková upozorňuje na to, že dianie a komunikácia okolo korona pandémie sú veľmi zvláštne. „Keď sa vyvíjal nejaký psychiatrický liek a zomrelo pritom šesť beaglov (plemeno psa, pozn. red.), tak ho okamžite stiahli. Keď sa očkovali proti chrípke H1N1 a u nejakej desiatky ľudí boli nežiadúce efekty, tak tú vakcínu všetku stiahli. A teraz sa hlásia úmrtia, nežiadúce efekty sa hlásia minimálne, pretože tá dokumentácia k tomu je taká komplikovaná, že ten lekár to takmer ani nedokáže vyplniť.“

„Aby sa ľudia nechávali očkovať proti nejakým laboratórnym ,šmejdom‘, to mi príde úplne absurdné. A že experimentálna vakcína môže viesť k experimentálnym následkom, to sa ani nesmie povedať. Každý kto si to nechá pichnúť, má byť zachránený a má zachrániť celú spoločnosť. Celé je to prekrútené a otočené a hrubo spolitizované a o zdravie ľudí tu skoro ani nejde,“ hovorí Peková.

Ale to všetko sú podľa propagandistickej úderky len také konšpiračné táraniny. Zdá sa, že karavána musí ísť za každú cenu ďalej, aj keď psi štekajú, že sú už tisíce zdokumentovaných prípadov úmrtí po vakcinácii, že farmakorporácie zaznamenali rekordné zisky, že deti na koronu takmer nezomierajú, zato na vakcíny áno, že sa už párkrát preriekol dokonca aj samotný pán Krčméry, napríklad o účinnosti vakcín a o tom, že ich skutočné pôsobenie spoznáme až o pár rokov… nič z toho oficiálna verzia neberie do úvahy. V štýle Dr. Plzáka: zatloukat, zatloukat, zatloukat. A zamyslený občan si môže klásť otázku: kam to všetko povedie?

Ivan Lehotský

Reklama

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali