SNS opäť posiela slovenských vojakov na ruské hranice: Ostrá roztržka s Kotlebovcami v parlamente, Danko Mazurekovi vypol mikrofón

SNS opäť posiela slovenských vojakov na ruské hranice: Ostrá roztržka s Kotlebovcami v parlamente, Danko Mazurekovi vypol mikrofón

Bratislava 21. júna 2019 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Ministerstvo obrany pod vedením Slovenskej národnej strany chce opäť vyslať slovenských vojakov do Pobaltia v blízkosti ruských hraníc. V parlamente sa preto odohrala ostrá roztržka medzi Kotlebovcami a Andrejom Dankom. Poslanec Milan Mazurek poukázal na dvojtvárnosť SNS vo vzťahu k Rusku. Predseda parlamentu sa ostro ohradil a vypol Mazurekovi mikrofón. Nakoniec ho však nechal dokončiť jeho prejav

Na snímke vľavo poslanec NR SR Milan Mazurek (ĽSNS) a vpravo predseda NR SR Andrej Danko (SNS)

 

Reklama

Ministerstvo obrany na čele s Petrom Gajdošom-nominantom SNS  už po tretíkrát vyšle do Pobaltia slovenských vojakov. Návrh sa prerokovával aj v parlamente, kde nastala ostrá roztržka.

Kotlebovci vyčítali Dankovej SNS dvojtvárnosť ich politiky. Na jednej strane sa predseda SNS Andrej Danko tvári ako najväčší priateľ Ruska, no na strane druhej podľa nich posiela provokovať našich vojakov na ruské hranice.

Reklama

Najostrejšia konfrontácia v parlamente nastala, keď sa k slovu dostal poslanec ĽSNS Milan Mazurek, ktorý označil tento návrh SNS za vlastizradu.

Mazurek najprv skritizoval odôvodnenie k návrhu, ktoré predložilo ministerstvo obrany pod vedením SNS. Píše sa tam, že NATO je obranný pakt postavený na hodnotách ako sú sloboda jednotlivca, demokracia, ľudské práva a vláda zákona.

“Kde Severoatlantická aliancia šírila ľudské práva, slobodu jednotlivca, vládu zákona? V Juhoslávii? Kde vraždili nevinných civilistov? Kde bombardovali obytné štvrte? Kde útočili priamo na civilné vlaky? Kde? V Sýrii, v Líbyi, v Iraku? Čo vidím ja, je to, že kdekoľvek vstúpi NATO, vidíme teror, násilie, smrť miliónov ľudí, exodus celých národov vedúcich k migračnej kríze, ktorej dnes EÚ čelí,” povedal Mazurek vo svojom prejave.

V správe ministerstva obrany, prečo musíme poslať vojakov do Pobaltia, sa tiež píše, že  je to potrebné na odstrašenie nepriateľa. Nepíše sa tam už však, kto je náš nepriateľ a koho máme odstrašiť.

Mazurek na to ostro zareagoval:

Reklama

“Koho to chcete odstrašovať ? Toto mi v tom návrhu chýba. Aké hrozby tu máme, ktoré potrebujeme zastrašiť niekde ďaleko preč? A tých 150 slovenských vojakov, ktorých tam opätovne posielate spolu s tými stovkami, resp. tisíckami ďalších zahraničných vojakov, čo tí predstavujú, akú skutočnú silu odstrašenia? Ak už hovoríte o tom vašom veľkom nepriateľovi, teda o Ruskej federácii.”

Ďalej poukázal na dvojakú tvár SNS vo vzťahu k Rusku. “Snažíte sa vyhnúť priamemu pomenovaniu štátu, proti ktorému je toto celé namierené , proti ktorému tu SNSka aktívne brojí a potom sa chodí do Moskvy klaňať a tváriť sa, že všetko je v poriadku,” vyhlásil Mazurek, na čo ho predsedajúci parlamentu Andrej Danko upozornil, aby sa držal témy, lebo ho vypne.

Mazurek sa však ohradil, že sa témy drží a pokračoval v prejave: “Poukazujem na dvojtvárnosť vašej politiky, vadí vám to, pretože na jednej strane hovoríte niečo o slovanskom bratstve, o priateľstve a na druhej strane posielate slovenských vojakov na ruské hranice.”

Andrejovi Dankovi vtedy došla trpezlivosť a prikázal vypnúť Mazurekovi mikrofón: ” V zmysle paragrafu 32, odsek 1 vám odnímam slovo .

Mazurek však odmietol opustiť rečnícky pult a pridal sa aj predseda ĽSNS Marian Kotleba, ktorý sa postavil pred Andreja Danka a hlasne mu vysvetlil, že to čo predvádza môže javiť znaky zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Reklama

Danko nakoniec ustúpil a povolil Mazurekovi pokračovať v jeho prejave.

Mazurekov prejav a konfrontáciu s Dankom si môžete pozrieť tu:

 

Milan Mazurek o treťom vyslaní vojakov na ruské hranice

FALOŠNÝ KAPITÁN A FALOŠNÝ DOKTOR ANDREJ DANKO POSIELA TRETÍ KRÁT VOJAKOV NA RUSKÉ HRANICE!Neustále poukazujeme na hanebnú dvojtvárnosť politiky SNS, ktorá jedno ústami svojho predsedu deklaruje a niečo úplne iné robí. Reči o Slovanskom priateľstve a bratstve, mieri a snahe o zmierlivý tón ostávajú iba obyčajným politickým marketingom, pretože v skutočnosti SNS už tretí krát posiela našich vojakov provokovať na ruské hranice.Sme jediná politická strana, ktorá konštantne hlasuje a bojuje proti vysielaniu vojakov na ruské hranice a ostatnými sme za to urážaní a nálepkovaní.Naši vojaci sú na ruských hraniciach zbytoční, nemajú tam čo robiť a provokácie zo strany NATO môžu doviesť Európu do vojenského konfliktu s Ruskom, ktorý by mal pre Slovensko fatálne dôsledky. Nesmieme sa do týchto hier nechať zatiahnuť.

Uverejnil používateľ Milan Mazurek – poslanec NR SR Streda 19. júna 2019

 

Samuel Gdovin

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali