Smer-SD podá v pondelok návrh na mimoriadnu schôdzu NR, chce na nej odvolávať Mikulca. Fico tvrdí, že minister navštevoval takáčovca Zemana. Mikulec reaguje

Smer-SD podá v pondelok návrh na mimoriadnu schôdzu NR, chce na nej odvolávať Mikulca. Fico tvrdí, že minister navštevoval takáčovca Zemana. Mikulec reaguje

Bratislava 19. augusta 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann, Jakub Kotian,SITA-Jana Birošová

 

Opozičný Smer-SD má v pondelok (23. 8.) podať návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chce odvolávať ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Oznámil to šéf strany Robert Fico s tým, že nebude čakať na september, na kedy je presunutá schôdza o Mikulcovom odvolávaní, ktorá sa mala konať v júli

Roman Mikulec a Matej Zeman
Na snímke minister vnútra Roman Mikulec a Matej Zeman

Fico tvrdí, že Mikulec mal navštevovať takáčovca Mateja “Zemáka” Zemana v jeho byte a koordinovať s ním výpovede. Zeman hrá dôležitú úlohu napríklad pri obvinení bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.

Reklama

“Opakovane sme upozorňovali, že súčasný minister vnútra Mikulec mal a má vzťahy na takáčovcov,” tvrdí Fico s tým, že Mikulec v čase jeho pôsobenia na čele vojenského spravodajstva údajne použil takáčovcov pri riešení vlastného susedského sporu. Má o tom svedčiť aj úradný záznam z prostredia vojenskej tajnej služby.

Fico uviedol, že z prostredia portálu Aktuality.sk informoval stranu Smer-SD zdroj, že šéfredaktor Bárdy stopol publikovanie investigatívneho článku o priamom prepojení ministra vnútra Mikulca a kajúcnika Mateja Zemana. 

Reklama

“Začali sme to preverovať, zistili sme a mali sme to pripravené už 25. júla, že minister Mikulec osobne pozná Zemana a že sa s ním aj pravidelne a často stretáva,” dodal s tým, že neverím Mikulcovej mediálnej výhovorke o tom, že v rovnakej bytovke navštevoval frajerku.

“Ten príbeh potvrdzuje, že tu na ministerstve vnútra máme organizovanú skupinu, že ju riadi minister Mikulec a krstnými otcami tejto skupiny sú Lipšic a Matovič.”

Vládna koalícia podľa Fica zmarila nedávny pokus Smeru na odvolávanie Mikulca práve preto, že sa obávala zverejnenia týchto informácií.

 

Zastavenie akcie voči svedkom

Fico zdôraznil, že to bol práve Mikulec, kto vedel o akcii inšpekcie voči trom svedkom Domoterovi, Petrovovi a Zemanovi a ktorú zastavil šéf polície Peter Kovařík. Ten nedávno na svojej tlačovej konferencii potvrdil, že o akcií sa v to ráno rozprával s ministrom Mikulcom, nedostal však údajne pokyn na jej zastavenie. Ten vydal na základe svojej pochybnosti o zákonnosti nasadenia špeciálnej jednotky zo Sobraniec.

Reklama
Robert Fico
Na snímke predseda SMER-SD Robert Fico

Šéf Smeru-SD kritizoval obštrukciu zo strany koalície pri mimoriadnej schôdzi, na ktorej chceli koncom júla odvolávať Mikulca. “Vládna koalícia nechce o tom rokovať, lebo sa týchto informácií bála,” povedal s tým, že v pondelok podávajú nový návrh. Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár (Sme rodina) má do siedmich dní zvolať schôdzu.

Fico tiež dodal, že Mikulec mal mať ešte ako riaditeľ vojenského spravodajstva kontakty na skupinu takáčovcov. Mal využívať ich služby na riešenie svojich osobných sporov.

Člen bratislavskej skupiny takáčovcov Matej Z. je jedným z trojice obvinených svedkov v mediálne známych policajných kauzách. Po ňom a po podnikateľovi Petrovi P. vyhlásili pátranie. Csabu D. v tomto prípade odsúdili za krivú výpoveď na 32 mesiacov podmienečne s odkladom na päť rokov. Petra P. zobral do väzby v sobotu (14. 8.) Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku v inej korupčnej veci.

Matej Z. je obvinený v kauze manipulovania svedeckých výpovedí. Aktuálne by sa mal nachádzať v Chorvátsku, kde podľa svojich vyjadrení požiadal o politický azyl. Je ochotný vypovedať prostredníctvom telemosta.

 

Reklama

 

Mikulec: Mateja Zemana nepoznám a nikdy som ho nestretol, Fico šíri konšpirácie

Člena bratislavskej skupiny takáčovcov Mateja Z. minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) nepozná a nikdy sa nestretli. Minister to uviedol v reakcii na tvrdenia šéfa opozičného Smeru-SD Roberta Fica, že sa s Matejom Z. stretával v jeho byte, kde mali preberať koordinovanie výpovedí. Fico podľa ministra šíri konšpirácie a spája nespojiteľné. Smer-SD má v pondelok 23. augusta podať návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu, na ktorej chce Mikulca odvolávať.

“Nikdy sme sa nestretli ani na adrese, kde údajne býva a ani nikde inde. Je to len nevyslyšané prianie poslanca Fica,” uviedol Mikulec v súvislosti s tým, že Mateja Z. nepozná. Fico je podľa neho “ukážkovým príkladom skrachovaného politika”. “Je veľmi fascinujúce pozorovať Ficovu morálnu flexibilitu a povedzme, že aj istú odvahu, keď ukazuje prstom na druhých, keď on sám býval u odsúdeného daňového podvodníka Ladislava Bašternáka a jeho blízke osoby buď sedia vo väzbe, alebo je na nich vydaný zatykač,” skonštatoval minister.

 

Svedok Matej Z. vyvracia informácie o stretávaní sa s ministrom vnútra

Matej Z. odmieta, že by sa mal stretávať s ministrom vnútra Romanom Mikulcom (OĽaNO). Informoval o tom spravodajský web televízie Joj noviny.sk. O tom, že sa s ním mal stretávať, informoval predseda strany Smer – sociálna demokracia Robert Fico.

Matej Z. sa momentálne nachádza v Chorvátsku, kde požiadal o politický azyl. „Fico hrubo klame verejnosť do médií a vymýšľa si nezmyselné príbehy. Ministra Mikulca nepoznám, nikdy som sa s ním osobne nestretol. Nevyužíval služby zločineckej skupiny, v ktorej som pôsobil,“ uviedol pre portál noviny.sk na Slovensku obvinený takáčovec.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali