Bratislava 25. júna 2018 (HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)
Vodič zo Zvolena, ktorý prešiel s 5 promile alkoholu v krvi 150 kilometrov drží slovenský rekord, informuje portál Noviny.sk
Nameraná hodnota bola tak vysoká, že skoro prekročila hranicu, ktorú mohol namerať alkoholtester. Ten je kalibrovaný na hodnotu 5,3 promile.
Odborník na kalibráciu, VLAN, Andrej Sloboda k tomu dodal, že takáto situácia môže nastať buď vtedy ak má vodič v krvi viac alkoholu ako je rozsah merania alebo, že tesne pred fúkaním požil alkohol, čo je podľa neho pravdepodobnejšie. Ak je výsledok merania vyšší ako rozsah kalibrácie, tak to prístroj vždy oznámi. Takýto výsledok je však spochybniteľný.
Podľa slov advokáta Milana Ficeka sudca musí vždy prejednať, či je daný prípad spochybniteľný alebo nie. Ak je nejaká pochybnosť ohľadom výšky nameranej hodnoty, tak sudca vtedy vždy nazerá v prospech obžalovaného. Preto policajti pre istotu dávajú vodičovi fúkať minimálne dvakrát a dodržujú 15 minútový časový odstup, aby vyvrátili pochybnosti. Ak absolvujete dychovú skúšku, tak krvnú už absolvovať nemusíte, no môžete si ju vyžiadať.
Prístroj dokáže fungovať v prostredí s teplotou od -10 až do 50 stupňov celzia. Ak sa nachádzate mimo týchto teplôt, tak prístroj túto skutočnosť oznámi. No aj keď je vonkajšia teplota menšia ako -10 stupňov, policajt môže dať vodičovi fúkať, pretože prístroj vyberá len na vykonanie dychovej skúšky a trvá istú dobu kým by sa schladil natoľko, aby prestal pracovať.
Na záver Sloboda dodáva, že Slovensko používa najmodernejšie meracie prístroje a v porovnaní s inými štátmi využíva to najlepšie, čo je na trhu.
Lekári v Martine otestovali potraviny, pri ktorých by ste mohli nadýchať
Súdni lekári z Martina sa rozhodli na vlastnej koži vyskúšať potraviny v ktorých by mohol byť skrytý alkohol. Reportáž televízie Markíza ukázala ako to dopadlo, píše Nova.cz.
Test prebiehal tak, že lekári sa pravidelne stretli nad danými výrobkami a následne fúkali do alkoholtesterov, požičaných od žilinskej dopravnej polície. Nakoniec výsledky zapísali.
Okrem rizikových potravín, ktoré vybrali na základe odborných článkov z celej Európy, otestovali aj voľne dostupné lekárske prípravky určené na bolesti v krku.
Jedna z testujúcich uviedla, že najviac ju prekvapilo to, že dychová skúška bola pozitívna aj po zjedení croissantu. Ochranná atmosféra v ktorej je croissant zabalený totiž naozaj obsahuje alkohol. Lekár potvrdil, že dychová skúška je pozitívna, no alkohol do krvi neprenikol.
Výsledky testov by mali byť známe v priebehu leta a budú návodom pri vytváraní posudkov pri súdnych konaniach s vodičmi, ktorí riadili pod vplyvom alkoholu.