Slovan ukoristil skalp Petrohradu, prerušil sériu prehier

Slovan ukoristil skalp Petrohradu, prerušil sériu prehier

Bratislava 22. februára 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Belasí v pozliepanej zostave odohrali s druhým tímom tabuľky fantastickú partiu

Hokejisti Slovana Bratislava získali v nedeľu cenný skalp, keď v domácej Slovnaft aréne zdolali jedného z ašpirantov na zisk titulu SKA Petrohrad 5:2. Zverenci trénera Petriho Matikainena tak pretrhli sériu siedmich prehier v KHL, nič to však nemení na fakte, že v Západnej konferencii obsadia poslednú 14. priečku.

Reklama
Na snímke strelci gólov Slovana Vladimír Mihálik (vľavo), Ladislav Nagy a Libor Hudáček po víťazstve 5:2

Slovan nastúpil iba s tromi nekompletnými pätorkami, fínsky kouč domácich nasadil do hry len piatich obrancov a deviatich útočníkov. Napriek tomu odohrali “belasí” v pozliepanej zostave s druhým tímom tabuľky fantastickú partiu. Domáci dokázali udržať na dištanc jagavé hviezdy súpera, výborne bránili v oslabeniach a podnikali nebezpečné brejky. Slovan sa ujal vedenia v 18. minúte zásluhou presilovkového gólu Libora Hudáčeka, na 2:0 zvýšil v druhej tretine slovinský reprezentant Rok Tičar. A keď obranca Vladimír Mihálik v 44. minúte zakončil učebnicovú akciu gólom na 3:0, začalo sa rysovať nečakané víťazstvo slovenského tímu. Hostia však duel ešte poriadne zdramatizovali, z trestného strieľania skóroval Patrick Thoresen a v 57. minúte znížil na rozdiel jedného gólu Roman Červenka. Domáci napokon odolali záverečnému tlaku súpera a v závere spečatili ich triumf gólmi do prázdnej bránky najproduktívnejší hráč Slovana Ladislav Nagy a zadák Ivan Baranka.

“Belasí” zvíťazili prvýkrát od 10. januára, keď takisto pokorili Petrohrad na jeho pôde 2:1 po nájazdoch. Slovanisti zakončia sezónu utorkovým duelom s Jokeritom Helsinki (19.00 h).

Reklama

 

Slovan Bratislava – SKA Petrohrad 5:2 (1:0, 1:0, 3:2)

Góly: 18. Hudáček (Murley), 28. Tičar (Barker, Nagy), 44. Mihálik (Hudáček, Bartovič), 59. Nagy (Murley, Brejčák), 60. Baranka – 48. Thoresen (z tr. strieľania), 57. Červenka (Kovaľčuk). Rozhodovali: Jeřábek, Sergejev – Balodis, Birin, vylúčení: 4:2, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 9954 divákov.

Slovan Bratislava: Backlund – Sersen, Baranka, Brejčák, Barker, Mihálik – Jeglič, Tičar, Nagy – Hudáček, Murley, Bartovič – Netík, Šťastný, Rehák

SKA Petrohrad: Koskinen – Rukavišnikov, Belov, Kutejkin, Alexandrov, Chafizullin, Čudinov, Judin, Jermakov – Červenka, Ericsson, Kovaľčuk – Dadonov, Šipačov, Ketov – Tichonov, Martensson, Thoresen – Ponikarovskij, Chochrjakov, Burdasov

Reklama

 

Dôstojná partia

Slovan hral v prvej tretine s favoritom dôstojnú partiu. Hráči Petrohradu sa síce vďaka korčuliarskej a technickej prevahe dokázali dostať do streleckých pozícií, ale zväčša pálili len zo stredných vzdialeností a pri tých nebezpečenejších šanciach zasa podržal domácich brankár Backlund. Už v 20. sekunde zasahoval lapačkou pri Kovaľčukovej strele, potom ho nečakaným tečom a následne aj bekhendom zamestnal Červenka. “Belasí” trpezlivo narúšali hosťom útoky na obrannej modrej čiare a ak sa naskytla šanca, vyrazili smerom dopredu, ako to ukázal v 12. min Šťastný, jeho pokus spoza obrancu ale v pohode kryl Koskinen. Slovanisti sa úspešne bránili aj pri oslabeniach, v 17. min sa dokonca dostali do prečíslenia 2 na 1, no Netík sľubnú akciu pokazil. Všetko si to domáci vynahradili v 18. minúte, keď svoju prvú presilovku v zápase využili expresne – už po 10 sekundách. Murleyho delovku vyrazil Koskinen iba pred seba a Hudáček z dorážky otvoril skóre.

Na snímke vľavo Andrej Šťastný (Slovan) a vpravo Jimmie Ericsson (SKA)

Slovan to nakoplo a hneď po prestávke mohol pridať druhý gólový úder, Nagy pri akcii 2 na 1 prihral na Tičara, ktorý trafil iba bočnú sieť. Domáci potom prežili bez ujmy ďalšie oslabenie a v 26. minúte si vypracovali ďalšiu tutovku, Barker sám medzi kruhmi napálil iba do Koskinena. Favorit nebral hrozby vážne a tak v 28. minúte druhýkrát inkasoval. Barkerovu strelu od modrej úspešne tečoval pred bránkou Tičar a Slovan senzačne viedol už o dvojgólovým rozdielom. Petrohradčania boli stavom viditeľne zaskočení, ich kombinácie už neboli také rýchle a ladné, ako v prvom dejstve, naopak domáci dostali krídla a oveľa viac si verili v ofenzíve. V 36. minúte sa natlačil pred Backlunda Thoresen, no neuspel, rovnako ako na druhej strane v dobrej pozícii Nagy.

Na snímke vpravo Andrej Šťastný (Slovan) a vľavo Jimmie Ericsson (SKA)

SKA začal tretiu tretinu šancou Ericssona, no pozorný Backlund si držal čisté konto. Slovanisti pokračovali v trpezlivej hre, ešte viac sa stiahli dozadu a čakali na brejky. V 44. minúte im ďalší vyšiel – po učebnicovej akcii a prihrávkach Bartoviča a Hudáčeka zvýšil na 3:0 netradičný strelec, obranca Mihálik. Hostia reagovali mohutnou ofenzívou, Dadonov sa ocitol v superšanci, vzápätí prišiel nebezpečný teč Tichonova, no spoľahlivý Backlund predviedol ďalšie skvelé zákroky. Následne Ketov mieril v sľubnej pozícii mimo. V 48. minúte Mihálik hákoval v šanci Thoresena a rozhodcovia nariadili trestné strieľanie, ktoré nórsky útočník chladnokrvne premenil strelou pomedzi betóny Backlunda. Hostia ešte viac ožili, v 52. minúte Backlund zneškodnil ďalšiu šancu Červenku. Duel mohol potom definitívne rozhodnúť Bartovič, no v nájazde trafil pravú žrď Koskinenovej bránky. Petrohrad dostal v 55. minúte možnosť hrať presilovku pri vylúčení Netíka, tréner hostí navyše odvolal brankára a poslal do hry šiesteho korčuliara, domáci sa však v oslabení ubránili. Po uplynutí trestu ale znížil na 2:3 z dorážky Červenka a tak sa záver zmenil na poriadnu drámu. V ňom mali slovanisti šťastie, keď Thoresen v šanci iba tesne minul bránku. Slovan však vedenie udržal a v závere ešte spečatil víťazstvo gólmi Nagya a Baranku do prázdnej bránky.

Reklama

 

Matikainen: “Odohrali sme výborný zápas

Petri Matikainen, tréner Slovana: “Je veľmi pekné vyhrať nad takým silným súperom, akým je Petrohrad. Odohrali sme výborný zápas, všetky tri pätorky podali vyrovnané výkony. Moji hráči si zaslúžia uznanie za to, ako dnes hrali a ako sa popasovali s náročnou situáciou. Súperovi prajem veľa šťastia v play off.”

Ivan Baranka, obranca a autor piateho gólu Slovana: “Naša zostava nie je optimálna, je nás málo, miestami to vyzerá, že ťaháme nohy na ľade. Točíme sa piati obrancovia, je to veľká ‘parádička’, chodíme na ľad unavení, z ľšadu ešte unavanejší, nie je to už sranda. Aspoň je vidno, že sme to nezabalili, dali do toho všetko a odvďačili sa fanúšikom. Ak mám hovoriť za seba, mne už to víťazstvo ani nechutí, som rád iba pre fanúšikov, že sme im ho mohli darovať. V tomto štádiu sezóny to už mňa nejako extrémne neteší. Samozrejme, je lepšie vyhrať ako prehrať, škoda však, že tri body nič neznamenajú. Iné mužstvá, podstatne nabitejšie ako my, majú problém zdolať Petrohrad, nám sa to podarilo v krátkom časovom slede hneď dvakrát. Sme na nich špecialisti, ale oni budú hrať play off a my nie.”

Vladimír Mihálik, obranca a strelec tretieho gólu Slovana: “Podali sme veľmi bojovný výkon, všetci hrali super, asi by sme mali hrať stále proti Petrohradu, keď nám to tak proti nim ide. Pri mojom góle som dal do brejku všetky sily, ktoré mi zostali, bol to môj prvý a zároveň aj posledný útočný výlet v zápase.”

Ladislav Nagy, útočník a autor štvrtého gólu Slovana: “Petrohradčania si zrejme mysleli, že nám dajú dva-tri rýchle góly a bude po zápase. Asi nás trochu podcenili. Atmosféru sme si my hráči veľmi dobre užili, ak by sme v budúcej sezóne nehrali KHL, ruským mužstvám určite bude chýbať hrať pred takýmito fanúšikmi. Máme najlepších fanúšikov v súťaži, bola by veľká škoda, ak by sme nepokračovali v KHL.”

Libor Hudáček, autor prvého gólu Slovana: “Bol to pre nás ešte ťažší zápas ako s Rigou, lebo sme veľa korčuľovali bez puku. Po psychickej stránke to bolo trochu náročnejšie, ale podarilo sa nám streliť päť gólov. Petrohrad sme zdolali už druhýkrát, asi to na nich vieme, lepšie sa dokážeme na nich namotivovať. Škoda, že sme nepostúpili do play off zo siedmeho miesta, stretli by sme sa v 1. kole… Ale vážne, škoda, že sme nevyhrali viac iných zápasov.”

Vjačeslav Bykov, tréner SKA: “Gratulujem súperovi k víťazstvu. Slovan dal do hry viac srdca, ukázal viac emócií a preto zaslúžene vyhral.”

ml

 

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali