Slováci nabrali smer Kodaň, stavať chcú na dobrom kolektíve

Slováci nabrali smer Kodaň, stavať chcú na dobrom kolektíve

Bratislava 2. mája 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Dobre naladení odcestovali v stredu krátko popoludní slovenskí hokejoví reprezentanti do Kodane, kde ich od soboty 2. mája čakajú boje na 82. majstrovstvách sveta. Výprava sa od bratislavského hotela DoubleTree by Hilton premiestnila do Schwechatu, odkiaľ sa letecky presunula do dánskej metropoly, kde ju ešte večer čakal prvý tréning na hlavnej ploche Royal Areny.

Na snímke slovenská hokejová reprezentácia pred odchodom na MS v Dánsku. Vpravo tréner tímu Craig Ramsay

Slováci začnú svoje účinkovanie v základnej skupine MS v sobotu o 20.15 h derby s Českom. “Tešíme sa už na to. Niektorí chalani sa už pripravujú s mužstvom dlhšie a sú radi, že to konečne vypukne. Z tímu mám dobrý pocit, prípravné zápasy boli z našej strany kvalitné, ale sami vieme, že dôležité budú až ostré zápasy na MS,” povedal pred odchodom útočník Tomáš Marcinko, pre ktorého to budú tretie MS v kariére.

Reklama

Zverenci trénera Craiga Ramsayho zamierili do Kodane so skromnými cieľmi. Záchranárske práce tento rok nehrozia, keďže Slovensko ako organizátor má účasť na budúcoročných MS istú, mužstvo však dúfa, že oproti predošlým šampionátom pridá niečo navyše. Slováci sa naposledy prebojovali do štvrťfinále MS ešte v Helsinkách 2013, odvtedy márne čakajú na prienik medzi najlepšiu osmičku. Vlani v Kolíne nad Rýnom sa ešte pod vedením Zdena Cígera triasli, aby nezostúpili. “Už by bolo na čase to prelomiť. Nemôžeme však teraz rozmýšľať, kde budeme za 10-15 dní, ale sústrediť sa na ten najbližší zápas,” zdôraznil Marcinko. “Každý rok je cieľom postúpiť do štvrťfinále, niekedy to vyjde, niekedy nie. Tento rok máme výborný kolektív, tak verím, že sa nám to podarí. Máme v mužstve dobrých lídrov, ak budeme hrať tímovo a dodržiavať taktiku, ktorú nám stanoví tréner, tak máme šancu na úspech,” tvrdí Pavol Skalický, ktorý rovnako cestuje na svoj tretí šampionát.

V kádri SR figurujú tri posily zo zámoria – obrancovia Andrej Sekera (Edmonton Oilers), Christián Jaroš ((Belleville Senators/Ottawa Senators) a útočník Tomáš Jurčo (Rockford IceHogs/Chicago Blackhawks). V prebiehajúcej sezóne si v KHL zahrala štvorica Michal Čajkovský, Marek Ďaloga, Juraj Mikúš a Pavol Skalický, ten sezónu odštartoval v drese Slovana Bratislava a potom získal tipsportligový titul s Banskou Bystricou. Denis Godla chytal vo fínskom klube KalPa Kuopio a Martin Fehérváry hral za švédsky IK Oskarshamn. Najväčšie zastúpenie má česká extraliga, ktorá dodala do Ramsayho výberu dvanásť hráčov, z domácej Tipsport Ligy je sedem hokejistov. Dvanásť z nominovaných sa predstavilo aj na februárových ZOH v Pjongčangu, deviati zažijú premiéru na svetovom šampionáte.

Reklama

Dokopy sú v kádri traja brankári, osem obrancov a 14 útočníkov. Ramsay nemusí napísať hneď na šampionátovú súpisku všetkých 25 hráčov. Reglement mu nariaďuje pred prvým zápasom na turnaji zapísať na ňu minimálne dvoch brankárov a pätnásť korčuliarov. Najviac môže uviesť na súpisku 22 korčuliarov a troch brankárov.

Slováci odohrajú svojich prvých sedem zápasov v kodanskej A-skupine. Odštartujú v sobotu 5. mája o 20.15 h derby s ČR, potom ich v priebehu piatich dní čakajú tri súboje s tímami, ktoré veľa povedia o tom, či budú hrať o postup. V nedeľu opäť vo večernom čase sa stretnú so Švajčiarmi, po dni voľna ich čakajú Rakúšania (16.15) a po ďalšom voľnom dni narazia vo štvrtok 10. mája na Francúzov (16.15). Piatym súperom SR budú úradujúci majstri sveta Švédi (12.15) a po dni voľna ich čaká záverečný východoeurópsky dvojboj, v pondelok 14. mája sa stretnú so zbornou (16.15) a v utorok v rovnakom čase s Bieloruskom.

 

Nominácia SR na MS v Dánsku:

brankári: Denis Godla (KalPa Kuopio/Fín.), Marek Čiliak (Kometa Brno/ČR), Patrik Rybár (Mountfield Hradec Králové/ČR)

Reklama

obrancovia: Adam Jánošík (HC Bílí Tygři Liberec/ČR), Michal Čajkovský (Avtomobilist Jekaterinburg, Rus./KHL), Marek Ďaloga (Červená hviezda Kchun-lun, Čína/KHL, Sparta Praha/ČR), Martin Fehérváry (IK Oskarshamn, HV 71/Švéd.), Dominik Graňák (Mountfield Hradec Králové/ČR), Mário Grman (Piráti Chomutov/ČR), Christián Jaroš (Belleville Senators/AHL, Ottawa Senators/NHL), Andrej Sekera (Edmonton Oilers/NHL)

útočníci: Pavol Skalický (Slovan Bratislava/KHL, HC ’05 Banská Bystrica), Martin Bakoš (HC Bílí Tygři Liberec/ČR), Lukáš Cingel (Mountfield Hradec Králové/ČR), Dávid Bondra, Dávid Buc, Patrik Svitana (všetci HK Poprad), Michal Krištof (HK Nitra), Juraj Mikúš (Slovan Bratislava/KHL, HC Litvínov/ČR), Marcel Haščák (Kometa Brno/ČR), Tomáš Marcinko (Oceláři Třinec/ČR), Andrej Kudrna (Sparta Praha/ČR), Ladislav Nagy, Marek Hovorka (obaja HC Košice), Tomáš Jurčo (Chicago Blackhawks/NHL, Rockford IceHogs/AHL)

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:40

Nemecký maloobchod dosiahol vo februári slabšie výsledky. Tržby sa znížili v porovnaní s januárom aj s rovnakým mesiacom minulého roka, oznámil vo štvrtok spolkový štatistický úrad Destatis.

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali