Rusko na bezprecedentný krok Česka odpovie, vidí aj americkú stopu: „V snahe zavďačiť sa USA v súvislosti s americkými sankciami proti Rusku prekonalo svojich pánov zo zámoria.“ Vyhostí 20 zamestnancov českej ambasády v Moskve

Rusko na bezprecedentný krok Česka odpovie, vidí aj americkú stopu: „V snahe zavďačiť sa USA v súvislosti s americkými sankciami proti Rusku prekonalo svojich pánov zo zámoria.“ Vyhostí 20 zamestnancov českej ambasády v Moskve

Moskva 18. apríla 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/Sputnik/Sputnik/Sputnik/HSP/Foto:Pixabay, TASR-Jaroslav Novák, Sputnik-Aleksei Druzhinin, SITA-Marko Erd, Twitter)

 

Rusko dôrazne protestuje voči postupu českých orgánov, ktoré sa v sobotu rozhodli vyhostiť 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe, identifikovaných ako dôstojníci tajných služieb. Moskva prijme „odvetné opatrenia, vďaka ktorým si autori tejto provokácie uvedomia svoju plnú zodpovednosť za zničenie základov normálneho rozvoja vzťahov medzi našimi krajinami,“ uvádza sa v oficiálnom stanovisku ruského ministerstva zahraničných vecí zverejnenom na jeho webovej stránke

policajt, Praha
Na snímke policajt kráča okolo posteru, ktorí umiestnili demonštranti na bráne ruského veľvyslanectva v Prahe

Rozhodnutie českej vlády považuje rezort ruskej diplomacie za bezprecedentné. Dôvody vypovedať 18 zamestnancov ruského veľvyslanectva, ktorým má byť podiel ruských tajných služieb na výbuchu vo vojenských skladoch v obci Vrbětice v roku 2014, označil za „neopodstatnené“ a „pritiahnuté za vlasy“.

Reklama

„Je to o to absurdnejšie, že česká vláda už predtým pripísala zodpovednosť firmám, ktoré tieto sklady vlastnili,“ konštatuje sa vo vyhlásení ministerstva.

Tento nepriateľský krok je podľa neho pokračovaním série protiruských opatrení, ktoré Česká republika podnikla v posledných rokoch. „Nemožno prehliadnuť ani americkú stopu. V snahe ulahodiť USA v súvislosti s nedávnymi americkými sankciami uvalenými na Rusku české orgány v tejto súvislosti dokonca prekonali svojich pánov zo zámoria,“ píše sa v stanovisku.

Reklama

 

Babiš chce odtajnenie vyšetrovania výbuchov; prvý bol podľa Hamáčka neplánovaný

Český premiér Andrej Babiš, bude žiadať, aby vláda na svojom pondelkovom rokovaní rozhodla o odtajnení dokumentu tajnej služby o vyšetrovaní výbuchov muničných skladov v obci Vrbětice z roku 2014, na základe ktorého vyhostilo ČR 18 pracovníkov ruskej ambasády v Prahe.

Andrej Babiš
Na snímke český premiér Andrej Babiš

„Dokument som dostal v piatok o 16.54, pán Hamáček tiež v približne rovnaký čas. Bude ho v pondelok prerokúvať vláda, pretože ostatní ministri ho nevideli, a budem chcieť, aby bol ten dokument odtajnený,“ povedal Babiš v nedeľu v rozhovore pre český portál Lidovky.cz.

Český vicepremiér, minister vnútra a dočasný minister zahraničných vecí Jan Hamáček v nedeľu v relácii Českej televízie (ČT) Otázky Václava Moravce zase uviedol, že v zmienenom dokumente sú dostatočné dôkazy o angažovaní ruskej tajnej služby GRU vo Vrběticiach. Z vyšetrovania podľa neho vyplynulo, že prvý výbuch v októbri 2014 nebol plánovaný, munícia mala explodovať mimo územia Česka.

„Dá sa povedať, že sa odohralo niečo, čo nebolo takto plánované,“ uviedol v nedeľu Hamáček k prvému výbuchu. Naopak druhý výbuch podľa všetkého prebehol časovo podľa plánu, kedy už mala byť munície v Bulharsku, kam sa mala vyvážať, informuje portál Novinky.cz.

Reklama

Prvý muničný sklad vo Vrběticiach explodoval 16. októbra 2014 a druhý 3. decembra toho istého roku. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia.

O dvojici mužov spájaných s výbuchmi podľa Hamáčka polícia vedela od začiatku. Ich totožnosť a skutočnosť, že ide o agentov ruskej vojenskej rozviedky GRU však vyšla najavo až v roku 2018 – po pokuse o vraždu bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v britskom meste Salisbury.

Hamáček potvrdil, že Česko pri vyšetrovaní spolupracuje so zahraničnými partnermi. Podľa jeho slov zároveň musí byť pripravené na recipročné vyhostenie 18 českých diplomatov z Ruska, čo by mohlo mať vplyv aj na fungovanie českej ambasády v Moskve. Hamáček pripustil, že vyhostenie 18 ruských diplomatov je bezprecedentným krokom, dodal však, že vláda postupovala v súlade s odporúčaniami tajných služieb.

Hamáček neuviedol, kedy presne dostal informáciu aj zapojení príslušníkov GRU do výbuchov. Nevyjadril sa ani k tomu, že jeho plánovaná návšteva Moskvy mohla byť krycím manévrom, uvádzajú Novinky.cz. Tvrdenie, že chcel ísť do Ruska vyzradiť informácie o vyšetrovaní výbuchu vo Vrběticiach však označil za absurdné a uviedol, že nejakú dobu v súvislosti s prípadom prebiehala koordinácia vlády a bezpečnostných zložiek a celú vec nebolo možné uponáhľať.

Objasnenie okolností ohľadne toho, ako dlho mala vláda tieto informácie od tajných služieb, požaduje pravicová opozícia. Samotný Hamáček v Otázkach Václava Moravce uviedol, že rozhodnutie vyhostiť 18 ruských diplomatov konzultoval ešte v stredu s českým veľvyslancom v Rusku Vítězslavom Pivoňkom, ktorý pre to prišiel do ČR.

Reklama

Hamáček až do piatku plánoval nadchádzajúci pondelok odcestovať do Moskvy, kde chcel rokovať o dodávkach ruskej vakcíny Sputnik V. V piatok bola jeho cesta zrušená. Podľa šéfky opozičnej strany TOP 09 Markéty Pekarovej Adamovej by mal Hamáček rezignovať, keďže o ruskom zapojení do výbuchov vedel už dlhšie a napriek tomu chcel ísť do Moskvy.

 

Pred ruskou ambasádou v Prahe sa demonštrovalo

Niekoľko desiatok ľudí demonštrovalo v nedeľu pred ruskou ambasádou v Prahe. Pravdepodobne ide o reakciu na správy od premiéra Andreja Babiša a ministra vnútra Jana Hamáčka o tom, že do explózií muničných skladov vo Vrběticích boli zapojení ruskí agenti.

Podľa informácií českých médií protestujúcich bolo okolo 15 hodiny približne 100 z ktorých niektorí demonštrovali proti Rusku a časť zase proti nim.

Stretnutie pred ruským diplomatickým zastúpením bolo iniciované aktivistami zo spolku Milion chvilek pro demokracii.

Dnes o 14:00 sa ide Benjamin prejsť k ruskej ambasáde a bude tam hľadať svedomie, ktoré tam niekde naša vláda stratila. Pomôžete mu?“ uviedol na svojom Twitteri spolok.

 

Reklama

Pred Ruskou ambasádou v Prahe dohliadame na neoznámené zhromaždenie. Na mieste je niekoľko desiatok osôb s protichodnými názormi, preto dávame pozor na to, aby medzi nimi nedošlo ku konfliktu. Jedna osoba bola zaistená pre priestupkové konanie,uviedla na svojich sociálnych sieťach polícia.

 

Reklama

 

Rusko si predvolalo českého veľvyslanca

Ruské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo českého veľvyslanca Vítězslava Pivoňku potom, čo Praha označila 18 ruských diplomatov na veľvyslanectve v Česku za persony nongrata.

Vítězslav Pivoňka
Na snímke Vítězslav Pivoňka

Ministerstvo zahraničia Ruska predtým vyjadrilo protest na adresu českej vlády a uviedlo, že budú nasledovať odvetné opatrenia.

České úrady prijali bezprecedentné rozhodnutie a vyhostili 18 zamestnancov ruského veľvyslanectva na základe nepodložených a pritiahnutých za vlasy zámienok o zapojení ruských tajných služieb do výbuchu vo vojenských skladoch vo Vrběticích v roku 2014. Je to o to absurdnejšie, že české úrady už skôr z explózií vinili firmy, ktoré tieto sklady vlastnia,“ uviedlo ruské ministerstvo zahraničia.

Moskva odovzdala Prahe informácie ohľadom odvetných opatrení za 18 vyhostených ruských diplomatov z Prahy, vyhlásil pre novinárov český veľvyslanec Vítězslav Pivoňka.

Reklama

Teraz sme informovaní (o odvetných opatreniach). To bola odpoveď Ruska,povedal Pivoňka, keď opúšťal budovu ruského ministerstva zahraničných vecí, kam bol predvolaný.

Podľa slov korešpondenta Sputnika nebol český veľvyslanec v budove ruského ministerstva zahraničia dlhšie ako 20 minút.

Odpoveď dostanete od ministerstva (zahraničných vecí) Ruska, povedal český veľvyslanec na otázku, o aké konkrétne odvetné opatrenia sa jedná.

 

Ruské MZV: Česko bude v dohľadnej dobe čeliť následkom rozhodnutia o vyhostení ruských diplomatov

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová uviedla, že české úrady predviedli absenciu nezávislej línie ako v medzinárodných záležitostiach, tak aj pri budovaní vzťahov s Ruskom.

Marija Zacharovová, hovorkyňa, Rusko, diplomacia
Na snímke Marija Zacharovová

Absolútne karikatúrnymi najmä skutky Prahy, ktorá včera predviedla absenciu akejkoľvek samostatnej línie ako v medzinárodných záležitostiach, tak aj v priamom budovaní bilaterálnych vzťahov s našou krajinou. To je tiež časťou spoločnej schémy vazalstvo 21. storočia,povedala Zacharovová pre televíziu Rossija 1. Dodala, že by sa mohlo zdať, že svet upustil od vazalskej závislosti, ale jeho mechanizmus bol opäť naštartovaný.

Spojené štáty americké uviedli do pohybu práve teraz v aktívnom informačnom a politickom priestore vazalský mechanizmus na novej technologickej úrovni, ale princíp zostáva rovnaký: totiž, že Varšava a Praha konajú v záujme Spojených štátov, povedala Zacharovová.

Reklama

Podľa Zacharovovej možno v najbližšej dobe očakávať reakciu zo strany ruského rezortu zahraničia na vyhostenie ruských diplomatov z Česka.

Nebudeme predbiehať udalosti, je pred nami ešte pracovný týždeň. Bolo dôležité jasne odpovedať na podobné kroky, a konkrétne praktická realizácia tohto rozhodnutia nás ešte čaká,odpovedala Zacharovová na otázku novinára, nakoľko tvrdé budú reakcie Ruska na vyhostenie ruských diplomatov z Česka.

 

 Rusko vyhostí 20 zamestnancov českej ambasády v Moskve

Rusko vyhostí 20 zamestnancov ambasády Českej republiky v Moskve, ako odvetu za sobotňajšie vypovedanie 18 pracovníkov ruského veľvyslanectva v Prahe. Oznámil to v nedeľu český vicepremiér Jan Hamáček, ktorého citoval český Deník N.

Rozhodnutie o vypovedaní 20 zamestnancov českého veľvyslanectva bolo tlmočené v nedeľu večer veľvyslancovi v Moskve Vítězslavovi Pivoňkovi, ktorého si predvolali na ruské ministerstvo zahraničných vecí.

„Veľvyslanec Pivoňka sa vrátil z ruského ministerstva zahraničných vecí. Informovali ho, že ruská strana vyhosťuje 20 pracovníkov českej ambasády v Moskve. Termín na opustenie Ruskej federácie bol stanovený do zajtrajšej polnoci,“ uviedol pre web Blesk Zprávy Hamáček, ktorý je aj ministrom vnútra a dočasne vedie i rezort diplomacie ČR.

Podľa Hamáčka v pondelok zasadne krízový štáb ministerstva zahraničných vecí ČR, ktorý by mal vyslať do Moskvy letecký špeciál, aby dopravil vyhostených českých občanov naspäť do vlasti.

Reklama

Vyhostenie pracovníkov ruskej ambasády, ktorí boli identifikovaní ako agenti tajných služieb, súviselo s vyšetrovaním výbuchov muničných skladov v obci Vrbětice z roku 2014. Podľa českého premiéra Andreja Babiša existuje dôvodné do výbuchov muničných skladov vo Vrběticiach boli zapojení dôstojníci ruskej GRU. Rusko označilo tieto tvrdenia za absurdné a avizovalo, že na krok českej strany náležite zareaguje.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Včera 20:16

Slovenské futbalové reprezentantky neuspeli v úvodnom zápase 2. fázy kvalifikácie ME 2024 do 17 rokov. V pondelkovom stretnutí A1 skupiny v Hannoveri nestačili na rovesníčky z Francúzska 0:5. Češky remizovali s Nemkami 0:0.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Miami. Vo finálovom druhom kole kvalifikácie zdolala v pozícii nasadenej jednotky svoju krajanku Rebeccu Šramkovú 6:3, 3:6, 6:3. Vo vzájomnej bilancii vedie 3:1.

Včera 19:58

Biden povedal Netanjahuovi, že uskutočnenie rozsiahlej vojenskej operácie v Rafahu by bolo chybou.

Informoval o tom Biely dom.

Zároveň uviedli, že Netanjahu prijal Bidenov návrh vyslať do Washingtonu delegáciu, ktorá bude rokovať o plánoch vojenskej akcie v Rafahu.

Včera 19:52

Ceny ropy vzrástli v pondelok o viac než 1,5 %, pričom cena Brentu sa priblížila k hranici 87 USD za barel (159 litrov). Náladu na na trhoch ovplyvňuje nižší export zo Saudskej Arábie, plány Iraku svoj export obmedziť, ako aj útoky Ukrajiny na ruské ropné rafinérie.

Včera 19:51

Prezident USA Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok spolu telefonovali a bol to ich prvý kontakt za vyše mesiaca, oznámil Biely dom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali