Ruskí motocyklisti navštívili Nitriansky hrad, Misijný dom Matky Božej v Nitre a v Dolnej Krúpe otvorili filiálku Nočných vlkov na Slovensku

Ruskí motocyklisti navštívili Nitriansky hrad, Misijný dom Matky Božej v Nitre a v Dolnej Krúpe otvorili filiálku Nočných vlkov na Slovensku

Nitra, Trnava, Bratislava 25. júna 2018 (HSP/Foto:Eugen Rusnák)

 

Včera v slovenských mestách zasa videli ruských motorkárov. Na poludnie sa zastavili na bratislavskom Slavíne, kde tradične položili vence a kvety, potom navštívili Nitriansky hrad, Misijný dom Matky Božej v meste pod Zoborom a večer v Dolnej Krúpe blízko Trnavy otvorili prvú filiálku Nočných vlkov na Slovensku. 

Ruskí motocyklisti

Ako už sme pre pár týždňami informovali našich čitateľov, Federácia motocyklového turizmu Ruska v spolupráci s motorkárskym klubom Noční vlci a spolkom Ruskí motocyklisti zorganizovala motocyklovú jazdu Slovanský svet 2018, trasa ktorej vedie cez mnohé slovanské krajiny Európy, vrátane Slovenska.

Reklama

Ruskí motocyklisti štartovali 20. júna v Moskve, pár dní sa zdržali na Slovensku a dnes zasa vyrazili na cesty. Dnes prenocujú v Novom Sade. V priebehu 22 dní prejdú 8 500 km a navštívia mnohé mestá a obce, spojené so slovanskou kultúrou a históriou. Prekonajú trať: Moskva – Smolensk – Minsk – Brest – Trnava – Nitra – Budapešť – Novi Sad – Brčko – Banja Luka – Doboj – Tivat – Herceg Novi – Tivat – Durres – Tirana – Ochrid – Skopje – Kyustendil – Sofia – Bela Polanka – Niš – Belehrad – Maribor – Bratislava.

Včera na poludnie Ruskí motocyklisti sa tradične zastavili na Slavíne a položili vence a kvety pri pamätníku sovietskych vojakov padlých počas druhej svetovej vojny na Slovensku. O 16. hodine internacionálna vyše 20-členná kolóna motorkárov /tvorili ju nielen Rusi, ale aj Bielorusi, Ukrajinci, Česi, Slováci, Macedónci, Chorváti a iní/ prišla na parkovisko pod Nitrianskym hradom.

Reklama

Motorkári absolvovali exkurziu na Nitrianskom hrade. Oboznámili sa s jeho históriou a vlastne s celou vyše tisícročnou históriou Slovenska, pôsobením slávnych slovenských kniežat Pribinu a Svätopluka, činnosťou Cyrila a Metóda, vzácnymi exponátmi v Diecéznom múzeu, opevneniami hradu a pod. Perfektne tomu napomohol výklad dr. Jaroslava Koprdu, ktorý bol odborný, mimoriadne zaujímavý a preplnený faktami a historickými perličkami. Dr. Koprda previedol ruských motocyklistov Nitrianskym hradom a prezentoval im jeho najzaujímavejšie zákutia a vzácnosti.

Potom sa motorkári premiestnili do mestského parku, kde sa uskutočnila malá spomienková slávnosť vedľa slovanskej lipy, ktorú tiež zasadili motorkári a členovia nitrianskeho občianskeho združenia Slavica, a pomníku Slovanský svet. Našim hosťom sme porozprávali o našej iniciatíve vyhlásenia 22. júna za pamätný Deň genocídy Slovanov.

Následne kolóna ruských motorkárov prešla centrom Nitry a prišla k Misijnému domu Matky Božej na Kalvárii. Tam rektor P. Marek Poláčik SVD po krátkej besede s motorkármi celebroval improvizovanú omšu a modlil sa spolu s motorkármi a potom požehnal ich motorky. Vzápätí ich pozval na exkurziu do misijného múzea, kde ruskí motorkári, ako aj na hrade, tiež obdivovali množstvo vzácnych historických unikátov.

O 19. hodine internacionálna kolóna motorkárov a dve sprievodné vozidla vyrazili smerom do Trnavy. Všetci prišli do Dolnej Krúpej /10 km od Trnavy/, do takpovediac nového slovenského „brlohu“ Nočných vlkov. Práve tam včera večer slávnostne otvorili prvú filiálku Nočných vlkov na Slovensku.

Nechýbal tradičný program, občerstvenie, chutný slovenský guláš, hudba, veselé debaty. Hostitelia nás previedli celým areálom a prezentovali nám všetko, čo sa tam nachádza: múzeum vzácnych motoriek a áut a… Ako hovorieva slovenský politický „klasik“, o tom – potom… Dohodli sme sa s hostiteľmi, že všetky zaujímavosti o tomto stredisku Nočných vlkov na Slovensku podrobne porozprávame našim čitateľom v septembri, kedy sa uskutoční jeho oficiálne otvorenie pre verejnosť – so všetkými službami a zariadeniami. Jedno však môžem prezradiť už teraz. Určite budete vyvaľovať oči – nič podobné na Slovensku neexistuje…

Reklama

Potom sa konala improvizovaná tlačová konferencia s predsedom Federácie motocyklového turizmu Ruska Jevgenijom Strogovom, počas ktorej pripomenul, že séria motocyklových a automobilových jázd „Slovanský svet“ sa koná už viac ako 10 rokov a sú zamerané na zjednotenie slovanských národov, rozvoj inštitúcií verejnej diplomacie, popularizovanie slovanskej kultúry, propagáciu kresťanských a univerzálnych hodnôt slovanského sveta.

Vzápätí sme sa s Jevgenijom Strogovom porozprávali osobne, aby sme pripravili exkluzívny rozhovor pre našich čitateľov. Publikujeme ho v nasledujúcich dňoch.

Slávnosti pri príležitosti otvorenia filiálky Nočných vlkov na Slovensku sa v areáli v Dolnej Krúpe skončili tradičným sadením slovanskej lipy, aj keď za trochu netradičných podmienok. Motorkári a pozvaní hostia začali kopať jamu až po desiatej hodine večer, prakticky za tmy. Preto jeden z motorkárov pomáhal svietením reflektora. Zasadili lipu, odfotili sa, ešte trochu sa porozprávali a lúčili sa. Väčšina motorkárov zo Slovenska išla spať domov a hostia sa ubytovali v hoteli, ktorý sa nachádza priamo v areáli nového strediska Nočných vlkov na Slovensku. Dnes ráno internacionálna kolóna vyrazila do Nového Sadu.

 

 

Reklama

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali