Bratislava 3. januára 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR)
Rozmrazovať mäso v stojatej vode alebo pri izbovej teplote predstavuje podľa hygienikov zdravotné riziko, pretože sa v ňom môžu premnožiť mikroorganizmy

Stojatá voda a izbová teplota sú podľa nich kultivačným prostredím a mäso môžu kontaminovať. „Napríklad salmonelou, Campylobacterom alebo črevnými baktériami,“ informovala TASR hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR Lenka Skalická.
Ľudia v domácnostiach by s mäsom mali podľa nej manipulovať rovnako ako pracovníci v stravovacích zariadeniach. „Tam z hľadiska zachovania zdravotnej neškodnosti platí, že mäso možno rozmrazovať buď v rozmrazovačoch alebo v chladničke pri teplote najviac štyri stupne Celzia,“ povedala. V stojatej vode či izbovej teplote to stravovacím zariadeniam zakazuje vyhláška. Ak spotrebiteľ pripravuje čerstvé mäso, tiež by sa mal vyhnúť stojatej vode a opláchnuť by ho mal pod studenou tečúcou vodou.
mž