Rozhovor so Stanislavom Kahancom: Často idem proti prúdu

Rozhovor so Stanislavom Kahancom: Často idem proti prúdu

Prešov 26. februára 2016 (HSP/Foto:Stanislav Kahanec)

 

Prinášame vám rozhovor s Ing. Stanislavom Kahancom, otcom 5-tich detí, ktorý sa narodil v dedinke Malý Šariš a už vyše 30 rokov žije aj so svojou manželkou Helenou na Prešovskom sídlisku Sekčov. Do aktívneho verejného  života sa zapojil už skôr, intenzívnejšie od roku 2000. Prvé skúsenosti začal zbierať ako poslanec Mestského zastupiteľstva v Prešove už v roku 1994 a od roku 2006 aj v regionálnom parlamente Prešovského samosprávneho kraja. Aktívne sa zapája a podporuje aktivity, ktoré obhajujú kresťanské hodnoty a tradičnú rodinu. Vo voľbách kandiduje za KDH.

Na snímke Stanislav Kahanec
Na snímke Stanislav Kahanec

Ľudia Vás poznajú ako silného zástancu kresťanských a rodinných hodnôt a hlasného komunálneho poslanca. Nerád ste ticho a ozývate sa často i tam, kde iní klopia hlavy. Prečo si myslíte, že Vás hlas je potrebný aj v národnom parlamente?

Reklama

Áno, často idem proti prúdu. Aj u nás, na Slovensku, sú v súčasnosti už neúnosné tlaky na presadzovanie gender rodovej ideológie. A presadzuje sa aj na najvyššej vládnej úrovni. Je pre mňa nepochopiteľné a neprijateľné, aby vo vládnych rezortoch pôsobil napr. odbor rodovej rovnosti a rovností príležitostí (MPSVaR SR), ktorý na vládnej úrovni a za peniaze daňových poplatníkov presadzuje ochranu „zdeformovaných“ ľudských práv. A tento odbor vedie bývalá šéfka OZ „Možnosť voľby“…Stačí si „vygúgliť“ toto občianske združenie a vyhľadať „Dúhový pride“ a je hneď jasné, že presadzuje záujmy a „práva“ LGBTI komunity. Je pre mňa neprijateľné, aby moje deti či vnúčatá používali v škole „gender“ šlabikáre (obleč si ma ako chceš…, si tým, čím sa cítiš…) vyplňovali v dotazníkoch kolónky „Rodič 1“, „Rodič 2“ Ak nechceme dopustiť rozvrátenie a zničenie tradičnej rodiny, musí hlas za kresťanské a rodinné hodnoty jasne zaznieť aj v parlamente. Len v rodine sa môže zrodiť nový život. Ak dobre funguje rodina, až potom môže dobre fungovať dedina, mesto, štát.  Viem, čo je rodina! S manželkou Helenou máme spolu päť detí, sme radi, že si už začali budovať svoje vlastné rodiny a tešíme sa už ôsmym vnúčatkám. Viem aj čo rodina potrebuje. Rodina si zaslúži nielen pozornosť, ale aj konkrétnu pomoc, ochranu a podporu od štátu. To chcem presadzovať aj v parlamente a podporovať také zákony, ktoré rodinám umožnia vytvárať a budovať bezpečný domov i rodinné zázemie.

 

Reklama
Na snímke plagát
Na snímke plagát

Z výsledkov volieb vyplýva, že u ľudí v KDH máte podporu. V posledných voľbách ste skončili na 13. mieste kandidátky, aj keď KDH získalo 15 mandátov. Vy ste sa tam nedostali, lebo ste tesne neprekročili potrebné 3 % kvórum. Myslíte si, že je správne obmedzovať takto vôľu voličov?

Máte pravdu, voliči KDH mi v mnohých voľbách vyjadrili dôveru. V  posledných dvoch voľbách do NR SR som skončil získanými preferenčnými hlasmi od voličov na 13. mieste zo 150-tich kandidátov KDH. V každých voľbách som vždy cítil silnú podporu voličov a chcel by som im veľmi pekne poďakovať za prejavenú podporu i dôveru. Politika na komunálnej úrovni, zvlášť na úrovní obcí a miest, je pre ľudí oveľa bližšia, ako politika na národnej úrovni. A je, podľa môjho názoru, aj potrebné, aby sa zástupcovia občanov v parlamente viac priblížili k ľudom. Preto si myslím, že by takáto priama podpora od voličov nemala byť obmedzovaná.

 

KDH hovorí o rodine. Vy ste si rodinu dokonca dali do svojho volebného vizuálu. Viete vôbec, čo dnes rodiny reálne trápi a za čo chcete v parlamente pre rodinu vybojovať ?

Už v úvode som povedal, že viem, čo je rodina a že viem aj čo rodina potrebuje. Aj svojím vizuálom som chcel zdôrazniť, že vytváranie podmienok pre bezpečný domov našich rodín a dobrého rodinného zázemia by malo byť prvoradou úlohou dobrého štátu. Preto by som chcel v parlamente presadzovať a podporovať také zákony pre rodinu, aby

Reklama
  • rodina muža a ženy mala dôstojné postavenie a cítila ochranu, pomoc a podporu zo strany štátu aj v reálnom živote (Veď v rodine sa rodia deti, ktoré sa raz zamestnajú a budú  odvádzať štátu dane, zabezpečovať jeho rozvoj…Bez detí sa nemôže štát dlhodobo rozvíjať ani fungovať! V dobrom štáte musí fungovať pravidlo troch grošov, inak štát po určitom čase skolabujel!)
  • rodina mala strechu nad hlavou (nájomné byty pre mladé rodiny za výhodné ceny),
  • deti mali vytvorené možnosti pre kvalitnú výchovu a vzdelanie (podpora rozvoja školstva),
  • tí, čo chcú pracovať, mali šance zabezpečiť si slušné živobytie nielen v Bratislave či v zahraničí, ale aj doma, v regiónoch (pracovné príležitosti v každom regióne, podpora živnostníkov, malých podnikateľov, rodinného podnikania, nižšie dane pre pracujúcich a rodiny),
  • spoločnosť v oveľa väčšej miere ocenila starostlivosť, ktorú najmä mamičky dávajú svojim deťom, keď im dajú prednosť pred kariérou v zamestnaní (zvýšenie rodičovského príspevku, ak rodič zabezpečuje riadnu starostlivosť o dieťa, skorší odchod do dôchodku pre ženy – matky),
  • pracujúce deti mohli zo svojho príjmu podporiť svojich rodičov na dôchodku, aby mohli dôstojne prežívať svoju starobu (možnosť odvodu časti dane zarábajúcich detí pre svojich rodičov, pravidlo troch grošov),
  • všetci slušní ľudia mali zabezpečené kvalitnú zdravotnú starostlivosť a pokojnú a dôstojnú starobu  ( Doplatok za lieky maximálne 1 € mesačne pre sociálne odkázané skupiny, 50 € pre dôchodcov a invalidov na dovolenku a kúpeľnú liečbu na Slovensku, príspevok na pomoc tehotným ženám v núdzi),

…jednoducho, že štát bude vytvárať také podmienky v spoločnosti, aby si u nás, na Slovensku, mohla každá slušná rodina vytvoriť bezpečný a pokojný domov.

 

V Prešove je dosť katastrofálna situácia s cestami. Je reálne, že sa to nejako v dohľadnom čase niečo zmení a myslíte si, že sa dá tomu pomôcť aj z poslaneckej lavice?

V Prešove je naozaj problém s riešením, ale najmä s oneskorenou výstavbou dopravnej infraštruktúry, veľmi naliehavý. Cesty sa budujú pomaly, tak veľmi potrebné ochvaty, ešte pomalšie. V dopravných špičkách sú hlavné trasy prehustené, vznikajú zápchy…Ak sa k tomu v zimnom období pridá niekoľko centimetrov snehu, doprava často kolabuje. Z poslaneckej lavice je určite väčšia možnosť presadzovať riešenie týchto problémov dopravy, urgovať a tlačiť vládu, aby razantnejšie riešila aj problémy v  regiónoch. O vyrovnávaní regionálnych rozdielov sa totiž veľa hovorí, avšak veľmi málo robí. Svedčí o tom aj vývoj, ktorý ukazuje, že sa tieto rozdiely nezmenšujú, ba niekedy naopak, narastajú. A obyvatelia Prešova, tretieho  najväčšieho  mesta a metropoly Prešovského kraja si obchvaty a dobudovanie diaľnice určite zaslúžia!

 

Reklama

Raz sa Vám  predsa podarilo prekročiť 3 % kvórum a tak ste boli jedno volebné obdobie v parlamente. Dokonca ste predložili návrh na odvolanie ministra Janušeka z SNS za nástenkový tender. Aj keď to vtedy neprešlo, následne ho odvolal Fico. Je reálne, aby sa takéto veci neopakovali alebo nejako ustrážili na našom Slovensku?

Určite je reálne, aby sa kauzy predražených tendrov, diaľnic či iných prípadov nehospodárne vynakladaných financií z verejných zdrojov obmedzili na minimum a aby sa hospodárnejšie gazdovalo s financiami, ktoré štátu dali ľudia cez svoje dane. Od zdanenia príjmov počnúc, cez ďalšie dane ktoré všetci platia pri nákupoch, ba dokonca aj zo svojich úspor pri zdanení úrokov…Skúsenosti opakovane ukazujú, že sa oplatí a že je potrebné strážiť verejné zdroje a zvlášť ich míňanie v každom  rezorte vlády. Ak sa nám podarí s týmito financiami nakladať hospodárnejšie, bude viac peňazí aj pre školstvo, zdravotníctvo, výstavbu bytov, ciest i obchvatov, sociálne zabezpečenie, dôchodky…V konečnom dôsledku bude viac peňazí pre podporu rodiny cestou prorodinných opatrení, ktoré som spomínal vyššie.

 

Od januára sa valorizovali dôchodky o necelé 2 Eura. Myslíte si, že je to maximum, čo dôchodcovia od štátu môžu dostať?

Takéto úpravy mi pripadajú, ako keby si niekto chcel robiť posmech…Naši dôchodcovia, ktorí svojou prácou, často tvrdou lopotou, budovali náš štát, ktorému odvádzali dane za celé roky svojho aktívneho pracovného života, si takýto postoj určite nezaslúžia! A opäť sme pri základnej úlohe štátu. Podporiť rodinu a vytvoriť také podmienky, aby sa v našich rodinách rodili deti. Deti, ktoré po ukončení štúdia budú pracovať u nás doma, na Slovensku. Deti ktoré budú ďalej zabezpečovať rozvoj našej krajiny a vytvoria dostatok zdrojov aj  pre dôchodcov, v podstate pre svojich rodičov. Pri lepšom gazdovaní môžu aj naši dôchodcovia dostať viac.

 

Vaše životné krédo?

Prežiť život tak, aby som sa každé ráno mohol pozrieť do zrkadla, aby sa za mňa nemuseli hanbiť moje deti a aby som obstál pri zúčtovaní tam Hore.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali