Mikulec: Každému, kto bude mať záujem o testovanie, bude vyhovené. Saková: Ľudia sa boja, že prídu o prácu

Mikulec: Každému, kto bude mať záujem o testovanie, bude vyhovené. Saková: Ľudia sa boja, že prídu o prácu

Bratislava 31. októbra 2020 (TASR/HSP/Foto:SITA/Úrad vlády SR, Alexandra Čunderlíková)

 

V priebehu sobotňajšieho popoludnia sa dosiahne 100-percentná naplnenosť odberných tímov a zastúpenie zdravotníkov v nich. V rozhlasovej diskusii RTVS Sobotné dialógy to avizoval minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽANO)

Roman Mikulec, minister, podpora
Na snímke Roman Mikulec

Jeho oponentka v diskusii a predchádzajúca šéfka rezortu Denisa Saková z novovzniknutej strany Hlas – sociálna demokracia kritizovala chaotický priebeh prípravy i samotného začiatku víkendového testovania, pripisuje ho nepripravenosti celého projektu zo strany štátu a absencii základnej komunikácie o ňom.

Reklama
Každému bude vyhovené

Mikulec uviedol, že už o 11.00 h bola obsadenosť odberných tímov na úrovni 98,4 percenta. “Možno v priebehu minút, možno hodiny sa dostaneme na stopercentnú obsadenosť,” dodal.

Vzhľadom na tento fakt sa podľa neho stáva bezpredmetná obava, či bude cieľ testovania naplniteľný. “Každému, kto bude mať záujem o testovanie, bude vyhovené,” dodal. V tejto súvislosti dodal, že aj obmedzenia vyhlásené pre tých, ktorí neprejdú testom, sa nebudú prehodnocovať, keďže by podľa neho nemalo dôjsť k prípadom, že sa na ľudí nedostane.

Reklama

“Ukazuje sa, že plánované kapacity budú nielen dodržané, ale aj prekročené, je to potvrdenie toho, že ľudia sa chcú dať testovať,” vyhlásil.

 

Saková kritizovala postup vlády

Podľa exministerky vnútra je účasť skôr odrazom toho, že ľudia sú na testy nútení prísť. “Práve pod hrozbou sankcií sa boja, že prídu o prácu,” upozornila Saková.

V diskusii skritizovala postup vlády a jej nepripraveného a neodkomunikovaného procesu, pri ktorom “odstavila” od nastavenia projektu zainteresované strany.

Myslí si, že fungujúci priebeh je výrazne postavený na schopnosti samospráv. “Dokázali si poradiť, hoci na nich štát hodil aj úlohy, ktoré mal zabezpečiť sám,” upozornila.

Reklama

V súvislosti s použitím antigénových testov poukázala tiež na to, že neodhalia všetkých infikovaných. “Môže sa stať, že aj negatívne testovaní môžu šíriť nákazu ďalej,” dodala.

Denisa Saková
Na snímke nezaradená poslankyňa parlamentu Denisa Saková

Mikulec odmieta spochybňovať celý projekt. Upozorňuje na to, že európske krajiny sa práve pýtajú a sledujú aktivity Slovenska.

“Sme krajinou, ktorá môže inšpirovať druhých v spoločnom boji proti pandémii,” upozornil. Hoci antigénové testy majú menšiu senzibilitu, vyzdvihol ich schopnosť selektovať najväčších prenášačov vírusu, a tým znižovať počet infikovaných.

 

Otázka testovania na hraniciach

Na otázku, či po testovaní bude zavedené aj testovanie na hraniciach, odkázal na pondelkový (2. 11.) ústredný krízový štáb. „Je to jedna z možností, závisí však aj na disponibilných kapacitách zdravotníkov,” ozrejmil šéf silového rezortu.

Reklama

Podľa Sakovej je na mieste otázka, či testovanie na hraniciach nemalo byť spojené s plošným testovaním. “Tu oddeľujeme infikovaných od zdravých a nechávame priestor, aby cez hranice prechádzali ľudia, ktorí môžu byť infikovaní,” poznamenala. Celkovo je podľa nej otázne, či má vláda vôbec nejaký plán na obdobie po testovaní.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali