Režim „kompletne zaočkovaní“ sa od pondelka mení na režim „očkovaní, prekonaní“

Režim „kompletne zaočkovaní“ sa od pondelka mení na režim „očkovaní, prekonaní“

Bratislava 19. novembra 2021 (SITA/HSP/Foto:TASR-Lukáš Grinaj)

 

Za kompletne zaočkované osoby sa budú brať aj ľudia, ktorí v posledných 180 dňoch prekonali ochorenie COVID-19. Vyplýva to z nových vyhlášok, ktoré vydal Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ). Vyhlášky nadväzujú na dočasnú verziu COVID automatu, ktorú vo štvrtok schválila vláda. Účinné budú od pondelka 22. novembra 2021, pričom upravujú činnosť prevádzok a organizáciu hromadných podujatí. Informovala o tom hovorkyňa ÚVZ Daša Račková

očkovanie striekačky
Ilustračné foto

Medzi najhlavnejšie zmeny, ktoré nastanú oproti doterajšiemu stavu, patrí nová definícia pojmu „kompletne zaočkovaní”. Po novom do tejto kategórie nazývanej tiež OP (očkovaní, prekonaní) patria aj osoby, ktoré prekonali ochorenie COVID-19 v období pred nie viac ako 180 dňami. Tieto osoby budú mať rovnaké možnosti ako kompletne zaočkované osoby. Okrem režimu OP ostáva v platnosti aj režim OTP (očkovaní, testovaní, prekonaní) a režim Základ.

Reklama

Na návrh odborných autorít a v súlade so schváleným COVID automatom sa tak pod pojmom OP rozumie osoba, ktorej bola najmenej pred 14 dňami aplikovaná druhá dávka vakcíny v rámci dvojdávkovej schémy. Ďalej sa tým tiež myslia osoby, ktoré majú najmenej 21 dní po aplikácii prvej dávky v rámci jednodávkovej schémy a osoby, ktorým bola najmenej pred 14 dňami podaná prvá dávka v prípade, že im bola podaná v intervale do 180 dní od prekonania ochorenia.

Pre všetky tieto osoby zároveň platí, že posledná dávka nesmela byť aplikovaná pred viac ako rokom. Rovnocenne so zaočkovanými osobami budú vnímaní aj ľudia, ktorí prekonali COVID-19 pred nie viac ako 180 dňami a mali ho potvrdený RT-PCR testom. V prípade detí do 12 rokov to platí tiež, avšak potvrdenie vydá pediater aj na základe pozitívneho výsledku antigénového testu vykonaného do 15. novembra 2021.

Reklama

 

Režim OP a deti

Režimom OP sa budú riadiť aj osoby, ktoré prekonali COVID-19 pred viac ako 180 dňami a boli zaočkovaní jednou dávkou vakcíny podanej do 180 dní od prekonania ochorenia a tiež deti vo veku do dvoch rokov. Deti od dvoch do 12 rokov a dvoch mesiacov s negatívnym výsledkom antigénového testu platným 48 hodín od odberu alebo PCR/LAMP testu platným 72 hodín od odberu takisto spadajú do kategórie OP.

Podstatnou zmenou je aj to, že prevádzky mimo esenciálnych obchodov budú od pondelka pre režim OTP a Základ v červenej až čiernej farbe zatvorené. V okresoch označených touto farbou sa tiež pre režim OTP zavádza jednotný limit pre hromadné podujatia, a to je šesť osôb. Pre režim OP sa limity v červenej až čiernej farbe znižujú na 200, 100 a 50.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:32

Rusko a Mali sa v telefonickom rozhovore v stredu dohodli na posilnení spolupráce v boji proti terorizmu. Dohoda nasledovala po útoku v koncertnej sále v Moskve, pri ktorom bolo zabitých najmenej 140 ľudí, informovala agentúra AFP.

Ruský prezident Vladimir Putin sa rozprával so šéfom malijskej junty, plukovníkom Assimim Goitom, a s prezidentom Konga Denisom Sassouom Nguessom, uviedol Kremeľ v oznámení.

18:31

Skupina zahraničných médií začína jasne vnímať iniciatívu niekdajšieho bruselského diplomata Orbánovej administratívy Pétera Magyara ako “politický faktor, ktorý hýbe masami”. Poukázal na to v stredu server blikk.hu.

Vzostupom Magyara sa prehlbujú Orbánove problémy, konštatovala agentúra Associated Press. Cituje Magyara, podľa ktorého vysokí predstavitelia spolupracovali pri zatajení korupcie, čo je ďalšou etapou, ktorá otriasa vládnutím Orbána.

 

18:29

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyzval v stredu Spojené štáty, aby urýchlene schválili balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu. Vo vyjadrení na návšteve Lotyšska spomenul nedeľný incident, pri ktorom ruská raketa narušila vzdušný priestor Poľska. Informovala o tom agentúra PAP.

Šéf poľskej diplomacie okrem toho oznámil, že Varšava zdvojnásobí svoj príspevok do tzv. českej iniciatívy určenej na nákup munície pre Ukrajinu.

18:26

Čínsky prezident Si Ťin-pching v stredu povedal holandskému premiérovi Markovi Ruttemu, že pokusy o obmedzenie prístupu k technológiám pokrok jeho krajiny nezastavia. Informovala o tom agentúra AP.

“Číňania majú tiež právo na zákonný rozvoj a žiadna sila nedokáže zastavil rýchlosť technologického rozvoja a pokroku Číny,” uviedol Si.

Holandsko vlani obmedzilo vývoz technológií na výrobu pokročilých počítačových čipov. USA predtým zablokovali Číne prístup k takýmto čipom či zariadeniam na ich výrobu z bezpečnostných dôvodov a svojich spojencov vyzvali, aby nasledovali tento príklad.

China Netherlands Si Ťin Pching Mark Rutte
Čínsky prezident Si Ťin-pching (vpravo) si podáva ruku s holandským premiérom Markom Rutte vo Veľkej sále ľudu v Pekingu
18:24

V indickej metropole sa vo štvrtok stretnú ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba a tamojší šéf diplomacie Subrahmanjam Džajšankar. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa zdrojov indickej televízie NDTV označili Putin aj Zelenskyj Indiu za mierotvorcu a obaja pozvali indického premiéra Módího na návštevu svojich krajín.

18:23

V roku 2022 sa každodenne v domácnostiach po celom svete vyhodila do odpadu miliarda porcií jedla. Uviedla to OSN vo svojej stredajšej správe o plytvaní potravinami a označila to za svetovú tragédiu, informuje agentúra AFP.

18:17

Ukrajinské tajné služby vykonávajú atentáty na ľudí zodpovedných za vojnové zločiny a útoky proti ukrajinským občanom. V rozhovore pre súkromnú ukrajinskú televíznu stanicu ICTV to povedal šéf Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) Vasyľ Maľuk, Informovala o tom britská spravodajská televízia Sky News.

18:01

 


 

17:32

PACE odporučilo zhromaždeniu schváliť pristúpenie Kosova.

V oficiálnom vyhlásení sa uvádza, že Parlamentné zhromaždenie Rady Európy posúdilo správu o žiadosti “Kosovskej republiky” o prijatie do organizácie a odporučilo schváliť jej pristúpenie.

“Ďalší krok: plenárna rozprava naplánovaná na 18. apríla a hlasovanie celého zhromaždenia,” uvádza sa vo vyhlásení.

Srbský prezident Vučič dnes už skôr uviedol, že Srbsko čakajú “zlé správy”.

17:19

Lotyšská premiérka Evika Siliňová uviedla, že NATO nie je pripravené vyslať na Ukrajinu svoje jednotky.

Podľa jej názoru bola iniciatíva, ktorú vyslovil Macron, zle pripravená.

Agentúra Bloomberg už skôr napísala, že Macronove vyhlásenia, že nevylučuje vyslanie vojsk na Ukrajinu, “rozzúrili predstaviteľov USA”.

17:08

Nová pravidelná letecká linka od stredy spája Košice a švajčiarsky Zürich. Spustila ju švajčiarska letecká spoločnosť Swiss International Air Lines. Linka bude prevádzkovaná trikrát týždenne, okrem stredy aj v pondelok a piatok. Informovalo o tom košické letisko.

letisko Košice
Na snímke letisko Košice
16:26

Predseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (Hlas-SD) nevylúčil mimoriadnu schôdzu parlamentu k ústavnému zákonu, ktorý sa týka situácie s medveďmi. Na stredajšej tlačovej konferencii avizoval, že sa ešte stretne s ministrom životného prostredia Tomášom Tarabom (nominant SNS).

14:20

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) podpísala zmluvu na výstavbu prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Zhotoviteľom vyše trojkilometrového úseku bude združenie spoločností Doprastav a Metrostav, celkové náklady predstavujú približne 87 miliónov eur.

14:19

Americká spoločnosť Tesla rokuje s talianskou vládou o výrobe elektrických nákladných vozidiel a dodávok v Taliansku. Rozhovory sa údajne vedú od leta minulého roka paralelne s rokovaniami s tromi čínskymi spoločnosťami BYD, Great Wall Motors a Chery Automobile, ktoré tiež vyrábajú elektrické autá. Informovala o tom agentúra APA.

14:17

Na 360 za zvýšil počet ľudí, ktorí utrpeli zranenia pri minulotýždňovom teroristickom útoku na predmestí Moskvy. Informuje o tom spravodajská stanica Sky News, ktorá sa odvoláva na ruskú štátnu agentúru TASS.

Hospitalizovaných je stále 92 ľudí, pričom 63 pacientov z nemocnice už prepustili.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Viac ako 400 kraslíc si môžu pozrieť návštevníci 23. ročníka výstavy Kraslice v Slovenskom národnom múzeu-Múzeu ukrajinskej kultúry vo Svidníku

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Juraj Tušš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali