Vojna – deň 1.: Ukrajina tvrdí, že sa Rusi podvečer zmocnili černobyľskej jadrovej elektrárne: “Nedá sa povedať, že je po útoku bezpečná”. Rusko malo taktiež získať “úplnú vzdušnú prevahu” nad Ukrajinou

Vojna – deň 1.: Ukrajina tvrdí, že sa Rusi podvečer zmocnili černobyľskej jadrovej elektrárne: “Nedá sa povedať, že je po útoku bezpečná”. Rusko malo taktiež získať “úplnú vzdušnú prevahu” nad Ukrajinou

Moskva 24. februára 2022 AKTUALIZUJEME (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-, Efrem Lukatsky, Emilio Morenatti/TASR/AP-Ukrainian Presidential Press Office/TASR/AP/Wolfgang Schwan/Anadolu Agency/Fox news, Facebook, Telegram, screenshot)

 

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správ prevzatých od agentúr AP a AFP. Situáciu sledujeme online

Invázia Spustenie
Dym stúpa neďaleko armádnej budovy po ostreľovaní ruskej armády v Kyjeve

Priamy prenos z Kyjeva:

Reklama

 

Priamy prenos z Donecka:

Reklama

Priamy prenos Luhansko:

AKTUALIZOVANÉ 25. februára 2022 00:50 Ukrajina hlási už minimálne 137 obetí a 316 je ranených.

21:50- Ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ľaško uviedol, že od rána bolo na Ukrajine pri ruskej invázii zabitých už 57 Ukrajincov a ďalších 169 utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra Reuters aj ukrajinský portál The Kyiv Independent, ktorý spresnil, že uvedené obete zahŕňajú vojakov aj civilistov.

Ľaško na Facebooku okrem toho uviedol, že ruské sily útočia na ukrajinské nemocnice. Označil to za “priame porušenie” Ženevských dohovorov a medzinárodného a humanitárneho práva, ktoré predstavuje priame ohrozenie pre životy a zdravie civilistov.

Dodal, že ukrajinské nemocnice a zdravotníci sú v stave maximálnej pohotovosti, fungujú vo všetkých oblastiach a “budú poskytovať zdravotnú starostlivosť za každých okolností”.

Reklama

 

21:05-  Vysoký predstaviteľ západných spravodajských služieb tvrdí, že Rusko “zlikvidovalo” ukrajinskú protivzdušnú obranu a teraz kontroluje nebo nad celou krajinou.

“Rusi majú teraz v podstate úplnú vzdušnú prevahu nad Ukrajinou,” povedal pre agentúru AFP nemenovaný predstaviteľ pod podmienkou zachovania svojej anonymity.

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov vo štvrtok informoval, že v dôsledku zásahov ruských ozbrojených síl bolo na Ukrajine vyradených 83 pozemných objektov vojenskej infraštruktúry.

Od začiatku vojenskej operácie boli zostrelené dva ukrajinské Su-27, dva Su-24, jeden vrtuľník a štyri útočné bezpilotné lietadlá Bayraktar, dodal Konašenkov.

Reklama

Informoval tiež, že jednotky milícií samozvaných proruských republík v Donbase postúpili o 6-8 kilometrov vďaka palebnej podpore ruského delostrelectva a letectva.

 

21:00- Americké letecké úrady rozširujú zakázané zóny pre americké lietadlá vo východnej Európe a Rusku, majú zakázané lietať nad Ukrajinou a Bieloruskom.

 

20:45- Turecko prijalo opatrenia na posilnenie bezpečnosti ruských zahraničných misií, uviedla ruská ambasáda.

 

20:30- Kyjev z dôvodu zákazu vychádzania (od 22:00 do 7:00) bude uzavretý pre vjazd, ale bude otvorený pre výjazd.

 

20:05- Generálny tajomník NATO označil udalosti na Ukrajine za „inváziu v plnom rozsahu“, ktorú západné rozviedky predpovedali. Dodal, že NATO bude naďalej zvyšovať svoju prítomnosť na východnom krídle aliancie.

 

Reklama

20:00- Aktuálna situácia na Donecku. Na sociálnej sieti sa objavilo video zachytávajúce výbuchy.

 

19:55- Americký prezident Joe Biden vystúpil na tlačovej konferencii.  Okrem iného uviedol, že USA sú v kontakte s hlavnými dodávateľmi energií, aby sa vyhli narušeniu globálneho trhu.

Biden uviedol, že umožnil vyslanie viacerých amerických vojakov do Nemecka a informoval o rozsiahlych sankciách. Oznámil, že nemá v pláne jednať s Putinom.

Reklama

 

19:45- V Poľsku zakázali vysielanie viacerých ruských televíznych kanálov, vrátane RT, uviedli poľské úrady.

 

19:35- Putin diskutoval o vojenskej operácii na Ukrajine s iránskym prezidentom a indickým premiérom, uvádza Kremeľ. Ebráhim Raísí vyjadril pochopenie pre ruské bezpečnostné obavy v dôsledku destabilizačných akcií USA a NATO.

Naréndra Módí poďakoval za vysvetlenie a požiadal o pomoc pri zaistení bezpečnosti indických občanov na Ukrajine, Putin povedal, že budú vydané potrebné inštrukcie.

Reklama

 

19:20-  Najmenej 13 civilistov a deväť vojakov zahynulo v prvý deň ruskej ofenzívy v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny. TASR o tom informovala na základe správy AFP.

Miestni ukrajinskí predstavitelia následne oznámili, že ruské invázne vojská ovládli časti Chersonskej oblasti vrátane okresu Heničesk, informuje agentúra DPA.

Nemenované zdroje zároveň uviedli, že ruské sily na juhu Ukrajiny ovládli aj vodný kanál a vodnú elektráreň, dodáva DPA s tým, že existujú obavy aj z možného útoku na dôležité prístavné mesto Odesa.

Ruské vojská podľa DPA postupujú z Krymu smerom na mestá Cherson a Melitopoľ.

 

19:10- OBSE rozhodla o evakuácii všetkých členov misie z Ukrajiny.

Reklama

 

19:05- Ruské ozbrojené sily sa už zmocnili černobyľskej jadrovej elektrárne. Oznámil to Mychajlo Podoľak, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

“Nedá sa povedať, že černobyľská jadrová elektráreň je po celkom nezmyselnom útoku Rusov, bezpečná,” povedal Podoľak, ktorého citovala agentúra Reuters. Dodal pritom, že útok na túto elektráreň predstavuje momentálne “jednou z najväčších hrozieb” v Európe.

Informáciu vzápätí potvrdil aj ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ.

Černobyľská atómová elektráreň sa nachádza približne 16 kilometrov od hraníc s Bieloruskom, na území ktorého sa uskutočnili manévre za účasti zhruba 30.000 ruských vojakov. Niektorí západní predstavitelia sa obávali, že cvičenia by mohli poskytnúť krytie pre plánovanú inváziu.

 

19:00- NBC: Bidenovci navrhli, aby prerušil internetové pripojenie v Rusku, dodávku elektriny a prevádzku železnice, aby zabránil zásobovaniu síl.

Reklama

 

18:50- Rusko prvýkrát oficiálne potvrdilo, že jeho pozemné sily vstúpili na Ukrajinu, a to z územia Krymu. Informovala o tom agentúra AP.

 

18:40- Zámerom ruskej invázie na Ukrajinu je zvrhnúť vládu v Kyjeve a namiesto nej dosadiť nové vedenie lojálne voči Moskve. Uviedol to vo štvrtok vysokopostavený predstaviteľ amerických ozbrojených síl.

“Majú v úmysle v podstate zvrhnúť vládu a dosadiť vlastnú formu vlády,” uviedol nemenovaný predstaviteľ. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Priblížil, že Rusko začalo útok na Ukrajinu odpálením približne 100 balistických striel namierených hlavne na zriadenia vojenskej infraštruktúry.

 

Reklama

18:20-  Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj požiadal medzinárodne spoločenstvo, aby odstrihlo Rusko od globálneho medzibankového platobného systému SWIFT. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Zelenskyj to povedal po telefonáte so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom, pričom poznamenal, že “z EÚ je už na ceste balík veľmi tvrdých sankcií voči Rusku”.

Nemenované diplomatické zdroje medzičasom pre agentúru DPA uviedli, že členské štáty EÚ sa už zhodli na hlavných bodoch nového sankčného balíka voči Rusku, ktorý bude zameraný na jeho sektory energetiky, financií aj dopravy.

 

18:05- Ruské ministerstvo obrany: Jednotky DĽR a LĽR prelomili dobre vybavenú obranu ukrajinských jednotiek a postúpili o 6-8 km, vďaka palebnej podpore ruského delostrelectva a armádneho letectva.

Ďalej informujú, že vysadenie ruských jednotiek do Chersonu bolo zaistené, Severokrymský prieplav bol odblokovaný, dodávky vody na Krym obnovené.

Ruskými útokmi bolo z prevádzky vyradených 83 pozemných objektov vojenskej infraštruktúry Ukrajiny, boli zostrelené dva ukrajinské Su-27, dva Su-24, jeden vrtuľník a štyri bezpilotné lietadlá Bayraktar TB-2, dodáva ministerstvo obrany RF.

Reklama

17:57- Putin: To, čo sa deje, je vynútené opatrenie, nedali nám šancu urobiť niečo iné. Uviedol to na stretnutí s Ruským zväzom priemyselníkov a podnikateľov.

 

17:15 – Zelenskyj vyhlásil, že požaduje od EÚ zavedenie bezletovej zóny nad Ukrajinou.

 

17:00 – Ruská armáda ovládla letisko neďaleko ukrajinskej metropoly Kyjev, oznámil vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom agentúra AFP.

“Nepriateľskí výsadkári boli zablokovaní v Hostomeli – naši vojaci dostali rozkaz ich zničiť,” povedal Zelenskyj v krátkom videopríhovore.

Hostomeľ je mesto vzdialené približne 20 kilometrov na severozápad od Kyjeva, pri ktorom sa nachádza rovnomenné medzinárodné nákladné letisko. Zelenskyj počas svojho krátkeho televízneho prejavu tiež uviedol, že Rusko svojim rozhodnutím zaútočiť na Ukrajinu okolo seba stavia novú železnú oponu, informoval spravodajský server Yahoo News

Reklama

“To, čo sme dnes počuli, nie sú len výbuchy rakiet, boje a rachot lietadiel. Toto je zvuk novej železnej opony, ktorá sa spustila a odrezáva Rusko od civilizovaného sveta,” povedal ukrajinský prezident.

“Našou národnou povinnosťou je zabezpečiť, aby táto opona nespadla na našu krajinu,” dodal.

Na videozázname ukrajinskej polície, ruské vojenské vrtuľníky letia nad predmestím Kyjeva

16:58 Ukrajina vyzvala lídrov a členské štáty EÚ, aby jej urýchlene poskytli systémy protivzdušnej obrany a protiraketové systémy a aby použili “všetky prostriedky” na rušenie ruských družicových signálov. Kyjev zároveň žiada, aby Únia zaviedla “najtvrdšie možné reštriktívne opatrenia voči Bielorusku, ktoré priamo podporilo” inváziu na Ukrajinu.

Ukrajina to uvádza v zozname požiadaviek, ktorý tesne pred mimoriadnym summitom EÚ zaslali ukrajinskí diplomati v Bruseli európskym lídrom. Cituje z neho denník The Guardian, ktorému sa doň podarilo nahliadnuť.

Kyjev žiada napríklad tiež o to, aby EÚ ukončila licencie na softvéry pre vojenské a civilné zariadenia v Rusku a Bielorusku. Apeluje, aby zároveň blokovala alebo rušila ruské satelitné navigačné systémy vo oblasti na Čiernym a Azovským morom.

Reklama

Obzvlášť pritom apeluje, aby EÚ využila všetky prostriedky na zablokovanie ruského družicového navigačného systému GLONASS nad Čiernym morom, Azovským morom a vzdušným priestorom Ukrajiny.

Okrem výzvy, aby EÚ ukončila “bežné obchodovanie” s Ruskom, chce Kyjev tiež, aby aktivovala mechanizmus civilnej ochrany EÚ, a teda poskytla núdzovú pomoc pre Ukrajincov.

 

16:50 – Riziko platobnej neschopnosti na Ukrajine exploduje; ruské devízové ​​trhy/akcie sa prepadli, pretože intervencia zlyhala.

V prostredí veľmi nízkej likvidity síce náklady na ochranu proti nesplateniu ukrajinských štátnych dlhopisov explodovali vyššie a teraz sa obchodujú s predstihom (čo zodpovedá prémii približne 2700 bps), čo podľa údajov zostavených spoločnosťou ICE signalizuje 80 % pravdepodobnosť nesplatenia.

Výnosy dlhopisov zodpovedajúcim spôsobom explodujú na najvyššiu úroveň od reštrukturalizácie v roku 2015.

“Neistota je obrovská a situácia sa môže zmeniť každú sekundu, čo sa odráža v obrovských cenách bid-offer a nízkych až takmer nulových objemoch,” uviedol Jochen Felsenheimer, výkonný riaditeľ mníchovskej spoločnosti XAIA Investment, ktorá obchoduje so swapmi úverového zlyhania a dlhopismi.

 

16:40 – Volodymyr Zelenskyj: Ukrajina navrhuje vrátiť sa späť na cestu mieru.

 

16:35 – Ruské jednotky vstúpili do černobyľskej zóny, boje prebiehajú priamo pri jadrovej elektrárni Černobyľ. Na svojej stránke Telegram to oznámil poradca šéfa ministerstva vnútra Anton Geraščenko.

 

16:33 – Čína je pripravená zmäkčiť dopady sankcií uvalených na Rusko a pomôcť tak v situácii, keď sa zhoršujú jej vzťahy so Západom, informuje Česká televízia.

 

16:32 – Americké vojenské lietadlá F-35 dorazili do Litvy, uvádzalo litovské ministerstvo obrany.

Reklama

 

16:30 – Médiá: Vo Ľvove sa pripravuje núdzové veliteľské stanovište pre ukrajinské vojenské vedenie – pre prípad, že by bol Kyjev obsadený.

 

16:20 – Zverejnili mapu ruského vpádu na Ukrajinu.

 

16:17 –  Ruské jednotky postupujúce na Ukrajinu z Bieloruska vstúpili vo štvrtok do oblasti blízko bývalej černobyľskej jadrovej elektrárne a snažia sa ju obsadiť. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého citovali agentúry AFP a Reuters.

“Ruské okupačné sily sa pokúšajú zmocniť Černobyľskej atómovej elektrárne. Naši muži sú ochotní položiť svoje životy, aby sa (jadrová) tragédia z roku 1986 nezopakovala. Informoval som už švédsku premiérku. Ide o vyhlásenie vojny celej Európe,” napísal na sociálnej sieti Twitter ukrajinský prezident.

Černobyľská atómová elektráreň sa nachádza približne 16 kilometrov od hraníc s Bieloruskom, na území ktorého sa uskutočnili manévre za účasti zhruba 30.000 ruských vojakov. Niektorí západní predstavitelia sa obávali, že cvičenia by mohli poskytnúť krytie pre plánovanú inváziu.

 

16:15 – Európska únia si vo štvrtok predvolala ruského veľvyslanca pri EÚ Vladimira Čižova, aby mu tlmočila “dôrazné odsúdenie” ruského vojenského útoku na Ukrajinu. Vo vyhlásení to oznámila diplomatická služba EÚ, píše agentúra AFP.

EÚ Čižova vyzvala, aby Moskve tlmočil požiadavku Bruselu na okamžité ukončenie vojenských operácií.

Pre “nevyprovokovanú, neopodstatnenú inváziu ozbrojených síl Ruskej federácie na Ukrajinu” si Čižova – na žiadosť šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella – predvolal generálny tajomník Európskej služby pre vonkajšiu činnosť (ESVČ) Stefano Sannino.

Informoval Čižova o tom, že na štvrtkovom summite EÚ v Bruseli sa rozhodne o tvrdej reakcii na ruskú agresiu. Prijatý má byť nový balík sankcií voči Rusku, ktoré majú byť podľa Borrella “najprísnejšie”, aké EÚ dosiaľ zaviedla.

 

Reklama

16:07 – Ministerstvo vnútra DĽR uviedlo, že zaručuje bezpečnosť ukrajinským policajtom na Donbase, ktorí odmietajú pracovať pre Kyjev.

 

16:05 – Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Klyčko vo štvrtok vyhlásil, že v čase od 22.00 h do 07.00 h miestneho času (21.00 – 06.00 h SEČ) bude v platnosti zákaz vychádzania a nebude premávať ani mestská verejná doprava. TASR prevzala túto informáciu z agentúry AFP.

Invázia Spustenie
Na snímke ľudia kráčajú po ostreľovaní ruskej armády v Kyjeve

Ide o reakciu na rozsiahlu vojenskú inváziu Ruska na Ukrajinu, ktorá sa začala vo štvrtok v skorých ranných hodinách. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj popoludní oznámil, že ruská armáda ovládla vojenské letisko neďaleko metropoly Kyjev.

Klyčko dodal, že stanice metra, ktoré slúžia ako núdzové kryty, zostanú po celý čas otvorené.

 

16:00 – CNN s odkazom na zdroj z Bruselu tvrdí, že krajiny EÚ rokujú o možnosti odrezať Rusko od SWIFT kvôli udalostiam na Ukrajine.

 

15:53 – Ukrajinské vojenské velenie oznámilo, že štyria ľudia zahynuli a desať ďalších utrpelo zranenia po tom, ako ruská strela zasiahla nemocnicu v meste Vuhledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Medzi zranenými sú podľa vyjadrenia velenia aj šiesti lekári, informuje denník The Guardian.

Ukrajina tvrdí, že Rusko voči nej od rána vykonalo už prinajmenšom 203 útokov, pričom boje prebiehajú takmer na celom území Ukrajiny, píše agentúra Reuters.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí okrem toho o 14.00 h miestneho času (13.00 h SEČ) oznámilo, že Ukrajina zostrelila pri letisku Hostomeľ ruský vrtuľník typu K-52 a tri ďalšie helikoptéry, uvádza The Guardian. Dodáva, že boja pokračujú aj v Luhanskej oblasti, kde podľa ukrajinského ministerstva  “pohraničná stráž a ozbrojené sily” odrážajú útoky.

V Odeskej oblasti utrpeli podľa ukrajinských úradov počas útoku zranenia šrapnelmi 10 vojaci.

 

15:50 – Stretnutie Vladimira Putina s podnikateľmi na pozadí špeciálnej operácie na Ukrajine.

 

Reklama

 

15:45 – Ruské a ukrajinské sily bojujú o kontrolu nad nákladným letiskom na severnom predmestí ukrajinskej metropoly Kyjev. Uviedol to vo štvrtok hlavný veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj, na ktorého sa odvolala agentúra AFP.

“Prebiehajú boje o letisko Hostomeľ,” uviedol na Facebooku Zalužnyj.

Už krátko predtým videli reportéri agentúry AFP v severnej časti ukrajinského hlavného mesta niekoľko nízko letiacich vrtuľníkov smerujúcich k mestu. Agentúra DPA píše, že obyvatelia Kyjeva dostali pokyn, aby sa uchýlili do protileteckých krytov.

 

15:30 – Ukrajinské bezpečnostné sily ostreľujú okresy Donecka: Leninský, Kyjevský, Kujbyševský, Kirovský, Petrovský. Boli zaznamenané priame zásahy do obytných budov, uviedol šéf doneckej administratívy Aleksej Kulemzin.

„Pod paľbou kyjevských bezpečnostných síl sú mestské časti: Leninský, Kyjevský, Kujbyševský, Kirovský, Petrovský. Boli zaznamenané priame zásahy do obytných budov, budov sociálnych inštitúcií. Boli zranení civilisti,” uviedol Kulemzin vo vyhlásení.

 

15:29 – Prezident Spojených štátov Joe Biden zvolal vo štvrtok v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu zasadnutie Národnej bezpečnostnej rady (NSC). Oznámil to jeden z predstaviteľov Bieleho domu, na ktorého sa odvolala agentúra AP.

Bidenova administratíva skúma možnosť presunu ďalších amerických síl do východnej Európy v rámci špeciálnej operácie, píše CNN.

 

15:28 – Ruské ministerstvo obrany: Šojgu vydal osobitný rozkaz všetkým veliteľom jednotiek, aby sa správali k ukrajinským vojakom s rešpektom.

„Vzhľadom k tomu, že vojaci ukrajinských ozbrojených síl na rozdiel od nacionalistov prisahali ukrajinskému ľudu a plnili rozkazy, správajte sa k nim s úctou. Pracovať na vytvorení bezpečných koridorov pre ukrajinských vojakov, ktorí zložili zbrane, aby sa mohli vrátiť k svojim rodinám.”

 

15:25 – Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok oznámil vytvorenie vojenského štábu s cieľom posilniť obranu mesta Kyjev.

“Čas na slová vypršal. Nepriateľ je na našom území. Musíme chrániť a ubrániť Ukrajinu a Kyjev,” napísal Porošenko na svojom konte na sieti Twitter.

 

15:20 – Ruské tanky sa už nachádzajú v Charkove. Podľa ďalších informácií sa ruské jednotky sa stiahli. Pár taktických skupín vstúpilo do oblasti Černihiv, ale ukrajinské jednotky sú pripravené. V ofenzíve Bieloruska sa nepresadili.

Najproblematickejšia situácia je teraz na juhu. Ruská armáda sa prebila smerom na Cherson a snaží sa postupovať smerom k Melitopolu.

 

15:15 – UNIAN uvádza, že vo Ľvove bol vyhlásený letecký poplach. Zároveň sa tam v poslednom čase presťahovalo viacero ambasád.

 

15:07 – Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že vo štvrtok na Ukrajine zničilo 74 zariadení nadzemnej vojenskej infraštruktúry vrátane 11 letísk. Informovala o tom agentúra AFP. Tieto informácie nebolo možné bezprostredne nezávisle overiť.

“V dôsledku úderov ruských ozbrojených síl bolo zničených 74 ukrajinských vojenských pozemných zariadení,” uviedol hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Ďalej povedal, že bol zostrelený aj ukrajinský vojenský vrtuľník a štyri bezpilotné lietadlá (drony).

 

15:06 –  Rusko a Čína obvinili vo štvrtok z eskalácie konfliktu na Ukrajine západné krajiny a Kyjev, informovala agentúra DPA po rozhovoroch medzi ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom a jeho čínskym náprotivkom Wangom I.

 

15:05 – Šéf Európskej rady Charles Michel vyzval vo štvrtok Bielorusko, aby sa nezapojilo do ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu.

“Môžete sa rozhodnúť, že sa nepripojíte k tomuto deštruktívnemu kroku Ruska. Môžete sa rozhodnúť, že sa nebudete podieľať na tejto zbytočnej tragédii namierenej voči vašim susedom na Ukrajine,” uviedol Michel pred novinármi v sídle NATO v Bruseli.

 

Reklama

14:50 – Čaputová telefonovala so Zelenským, požiadal SR o podporu

Volodymyr Zelenskyj požiadal prostredníctvom prezidentky Zuzany Čaputovej Slovensko o podporu Ukrajiny, najmä v podobe tvrdých sankcií voči Rusku a o materiálnu pomoc v krízovej situácii. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Čaputová Zelenskyj
Na snímke slovenská prezidetnka Zuzana Čaputová a jej ukrajinský partner Volodymyr Zelenskyj

Volal mi práve prezident Volodymyr Zelenskyj. Jeho prvé slová boli: Zuzana, bombardujú nás, zahynulo veľa vojakov aj civilistov´,” uviedla hlava štátu.

Prezidentka Zelenského uistila o našej podpore a pomoci. Vyjadrila sa, že Slovensko je dobrý sused, ktorý im poskytne pomoc, aby zvládli najťažšiu situáciu, v akej sa ich krajina môže ocitnúť.

 

14:46  – Ceny plynu v Európe rastú o 40%, takmer na 1450 dolárov, v určitej chvíli cena presiahla dokonca až 1500 dolárov. 

 

14:41 – V Ľvove bol vyhlásený letecký poplach

Podľa miestnych informácií sa tam presťahovala väčšina ambasád, ktorá opustila Kyjev za posledné 2 týždne. Informujú o tom miestne médiá.

 

14:30Ministerstvo obrany RF informuje, že v súčasnej dobe v oblasti nepriateľských akcií odpor kladú predovšetkým ozbrojené skupiny nacionalistov. Ukrajinská armáda sa zároveň snaží vyhnúť stretom a dohodnúť sa na koridoroch na opustenie operačnej zóny bez zbraní, uviedlo ministerstvo.

Pri ruských útokoch bolo z prevádzky vyradených 74 pozemných objektov vojenskej infraštruktúry Ukrajiny, vrátane 11 letísk, 3 veliteľských stanovíšť, námornej základne a 18 radarových staníc komplexov protivzdušnej obrany S-300 a Buk-M1.

Šéf obranného rezortu Sergej Šojgu vydal zvláštne rozkazy všetkým veliteľom jednotiek, aby sa k ukrajinským vojakom správali s rešpektom. Ruské ministerstvo zahraničia zároveň k udalostiam okolo Ukrajiny vyhlásilo, že toto nie je začiatok vojny, to je pokus zabrániť globálnej vojne.

 

14:17 – Neďaleko dediny Širočanka v Jejskom okrese v Krasnodarskom kraji bol zaznamenaný výbuch munície, ktorá letela z Ukrajiny, uviedla FSB.

 

14:15 – Známy ruský novinár a nositeľ Nobelovej ceny mieru Dmitrij Muratov, ako aj novinári nezávislých ruských médií zverejnili vo štvrtok spoločné vyhlásenie, v ktorom sa píše, že sú proti masakru rozpútanému ruským vedením na Ukrajine.

“Toto dobrodružstvo prinesie smútok do rodín tisícov ľudí na Ukrajine a v Rusku. Toto dobrodružstvo je plné veľkej vojny, do ktorej budú zapojené aj ďalšie štáty. Od karibskej krízy svet nikdy nebol tak blízko globálnej katastrofe,” upozornili novinári vo svojom spoločnom vyhlásení zverejnenom na webe Novej gazety.

Novinári nezávislých ruských médií v spoločnom vyhlásení prisľúbili, že o tom, čo sa deje, budú “informovať čestne”, kým budú “mať túto príležitosť”.

 

14:12 – Česká republika uzatvára dva ruské konzuláty v krajine a české konzuláty v Rusku, odvoláva aj veľvyslanca v Rusku a Bielorusku na konzultácie, uviedol premiér Fiala.

 

14:00 – Orbán odsúdil ruský útok na Ukrajinu

Maďarsko odsudzuje ruský vojenský útok na Ukrajinu, vyhlásil vo štvrtok premiér Viktor Orbán po zasadnutí bezpečnostnej rady štátu. Informovala o tom agentúra Reuters.

“Spolu s našimi spojencami z Európskej únie a Severoatlantickej aliancie (NATO) odsudzujeme ruský vojenský útok,” povedal Orbán a dodal, že Maďarsko sa bude “držať mimo” vojenského konfliktu, pretože bezpečnosť Maďarov je najdôležitejšia.

Reklama

 

13:59 – z Verchovnej rady evakuujú ukrajinských poslancov. LLR uviedla, že od začiatku dňa boli zabité a zranené až dve roty ukrajinských vojakov.

 

13:45McDonald’s oznámil, že zatvára všetky svoje reštaurácie na Ukrajine

 

13:40 – Ukrajinské vojenské lietadlo so 14 ľuďmi na palube sa zrútilo pri Kyjeve

Ukrajinské vojenské lietadlo so 14 ľuďmi na palube sa vo štvrtok zrútilo južne od hlavného mesta Kyjev. Informovali o tom tamojšie záchranné služby, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AFP.
Záchranné služby uviedli, že “ešte určujú, koľko ľudí presne zahynulo”.

Incident sa stal približne 20 kilometrov južne od Kyjeva, v čase, keď prichádzajú správy, že prebiehajú útoky Ruska na niekoľko lokalít okolo tohto mesta.

ukrajinské lietadlo
Na snímke zrútené ukrajinské lietadlo

 

13:37 – LLR uviedla, že ukrajinská armáda zastrelila 5 vojakov, ktorí sa pokúsili prejsť na stranu Ľudových milícií.

Niektorí ukrajinskí vojaci v DLR sa vzdali po tom, čo videli ich veliteľa utekať, povedal Basurin Sputniku. Ostreľovanie na juhu DLR je niekoľkokrát silnejšie ako v smere na Doneck, hovorí Basurin.

 

13:35 – Kremeľ k Ukrajine vyhlásil, že používanie slova “okupácia” je nevhodné

Kremeľ vo štvrtok vyhlásil, že neplánuje okupáciu Ukrajiny, ale naopak – ruský prezident Vladimir Putin chce, aby bola Ukrajina neutrálna a nemala na svojom území rozmiestnené útočné zbrane. Informáciu priniesla britská stanica Sky News.

Kremeľ dodal, že “Pán Putin rozhodne, ako dlho bude táto vojenská operácia na Ukrajine trvať.

 

13:20 – Čínsky minister zahraničia chápe bezpečnostné obavy Moskvy

Čínsky minister zahraničných vecí Wang Yi telefonoval so svojím ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom a povedal, že rozumie bezpečnostným obavám Moskvy. Informuje o tom agentúra Bloomberg.

Channel News Asia uvádza, že Wang Yi tiež povedal ruskému ministrovi zahraničia, že Čína “rešpektuje suverenitu a územnú celistvosť všetkých krajín, ale zároveň uznáva zložitú a zvláštnu históriu ukrajinskej otázky”.

 

13:11 – Pri raketových útokoch Ruska na Odesu zahynulo najmenej 18 ľudí

Pri ruskom ostreľovaní prístavného mesta Odesa na juhu Ukrajiny zahynulo vo štvrtok mnoho ľudí. Informovali o tom tamojšie úrady, na ktoré sa odvolala britská stanica Sky News. Dodala, že obetí je najmenej 18.

Ukrajina oznámila, že poslednú hodinu čelí už druhej vlne raketových útokov na svojom území.
Útoky na susednú Ukrajinu nariadil ruský prezident Vladimir Putin, ktorého za to odsúdili svetoví lídri vrátane Európskej únie.

 

13:08 – Ukrajinská pohraničná stráž: Ruské jednotky prenikli do oblasti Kyjeva

Reklama

Ruské sily prenikli vo štvrtok zo severu do oblasti Kyjeva, oznámila ukrajinská pohraničná stráž. Reportér agentúry AFP v severnej časti ukrajinského hlavného mesta videl niekoľko nízko letiacich vrtuľníkov smerujúcich k mestu. Reportér agentúry Reuters v Kyjeve počul niekoľko výbuchov. V meste Hostomeľ, kde sa nachádza medzinárodné nákladné letisko Antonov, údajne prebiehajú “prudké boje”. V oblasti je vidieť útočiace vrtuľníky.

Ukrajinská armáda vo štvrtok predpoludním uviedla, že Rusko sa pokúša dostať do ukrajinského hlavného mesta. Moskva podľa Kyjeva podnikla už viac ako 30 leteckých úderov na civilnú a vojenskú infraštruktúru. Okrem toho Rusi zrejme útočia salvovými raketometmi typu Grad.

Na videozáberoch z Kyjeva je vidieť dopravné zápchy z centra mesta smerom na západ. Potvrdzujú to aj údaje od navigačných aplikácii. V hlavnom meste sa šíria správy, že ruské tanky postupujú z Bieloruska na Kyjev.

mapa
Na snímke mapa

13:06 – Armáda 57. samostatnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny podľa Ľudových milícií dobrovoľne zložila zbrane a prešla na stranu LĽR.

Ukrajinskí pohraničníci podľa FSB Ruska opustili všetky jednotky na rusko-ukrajinskej hranici.

 

13:02 – Z centrály vojenskej rozviedky v Kyjeve stúpa dym

Z centrály Hlavnej správy rozviedky ukrajinského ministerstva obrany v centre Kyjeva stúpa čierny dym, informovala vo štvrtok stanica BBC.

Ukrajina tvrdí, že niektoré z jej vojenských veliteľských centier zasiahli ráno ruské rakety po tom, čo Moskva spustila vojenskú operáciu na Ukrajine, dodala BBC.

Situácia v Kyjeve
Na snímke v pozadí plameň po ostreľovaní ruskej armády v Kyjeve vo štvrtok 24. februára 2022

12:50- Rusko dočasne uzatvorilo viac než desať letísk na juhu krajiny, ako aj na polostrove Krym.

Letiská v mestách Rostov, Krasnodar, Kursk, Voronež a Simferopol – medzi inými – majú ukončiť svoju prevádzku do 2. marca, oznámil vo štvrtok ruský letecký úrad Rosaviacia, z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra DPA.

Úrady obyvateľom “dôrazne” odporúčajú, aby na tieto letiská nechodili. Dôvod tohto opatrenia nebol bezprostredne známy, pravdepodobne však súvisí s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Letová prevádzka pokračovala v čiernomorskom meste Soči. V Moskve bolo vo štvrtok skoro ráno zrušených alebo odložených takmer 200 letov, uvádzajú cestovateľské webové stránky.

 

12:42- Bezpečnostná rada Ukrajiny podľa ukrajinských médií páli dokumenty v centre Kyjeva.

 

12:40- Dve civilné nákladné lode v Azovskom mori boli podľa pohraničnej služby na Kubáni vystavené raketovému útoku ukrajinskej armády.

FSB uvádza podrobnosti o raketovom útoku v Azovskom mori: O 11 hodine boli ruské civilné nákladné lode SGV-FLOT a SERAPHIM SAROVSKIY vystavené raketovému útoku ukrajinských ozbrojených síl z Mariupoľu. Poškodený bol tanker SGV-FLOT, na palube vypukol požiar, jeden z členov posádky bol vážne zranený. Oheň je uhasený. Obe lode pokračovali v plavbe. Na evakuáciu zranených boli vyslané pohraničné hliadkové člny.

 

12:20- Šéf Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) vo štvrtok vyzval všetky strany ukrajinského konfliktu, aby rešpektovali medzinárodné humanitárne právo, chránili civilistov a základné služby, ako sú dodávky vody a energie. TASR o tom informovala na základe informácií od agentúry Reuters.

 “Tímy Červeného kríža reagujú na naliehavé humanitárne potreby a musia byť schopné pokračovať v práci zachraňujúcej životy,” uviedol šéf MVČK Peter Maurer na sociálnej sieti Twitter.

 

12:15- Na sociálnej sieti sa objavili zábery, ako ruské helikoptéry útočia na Gostomel:

Reklama

 

12:10-  Peskov: Trvanie ruskej operácie na demilitarizácii Ukrajiny bude určovať Putin a bude závisieť od jej účinnosti, účelnosti… Slovo „okupácia“ vo vzťahu k špeciálnej vojenskej operácii na demilitarizáciu Ukrajiny nie je použiteľné.

Peskov o možnosti rokovaní medzi Putinom a Zelenským: Prečo nie, ak je Ukrajina pripravená hovoriť o bezpečnostných obavách Moskvy.

11:45- LĽR uviedla, že vojaci 57. samostatnej motorizovanej pešej brigády ukrajinskej armády dobrovoľne zložili zbrane a prešli na ich stranu.

„Príslušníci 57. brigády Ozbrojených síl Ukrajiny dobrovoľne zložili zbrane a prešli na stranu LĽR. Po skončení bojových akcií budú prepustení a môžu ísť domov,“ uviedli v LĽR.

 

11:30- Ruskom podporované separatistické sily na východe Ukrajiny postupujú, oznámil vo štvrtok hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Informovala o tom agentúra AFP.

Konašenkov pre štátnu televíziu povedal, že sily tzv. Doneckej ľudovej republiky získali pod svoju kontrolu “až tri kilometre” a jednotky tzv. Luhanskej ľudovej republiky “postúpili o jeden a pol kilometra”.

Konašenkov dodal, že Rusko má “zbrane s vysokou presnosťou” a že ukrajinskí civilisti sa “nemajú čoho báť”.

 

11:20- Lukašenko pochybuje, že sa Západ bude podieľať na urovnaní konfliktu na Ukrajine – verí, že by problém mali vyriešiť „tri slovanské štáty“.

 

11:05- Prvé čísla hovoria, že doposiaľ bolo zabitých už vyše 40 ukrajinských vojakov a približne desať civilistov. Informoval o tom úrad ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, na ktorý sa odvolala tlačová agentúra AFP.

 “Viem, že zabitých bolo viac ako 40 ukrajinských vojakov a niekoľko desiatok ich utrpelo zranenia. Informovali ma aj o takmer desiatich civilistoch, ktorí prišli o život,” povedal novinárom Arestovyč ako predstaviteľ z prezidentovho úradu.

 

10:55- Ruské ministerstvo obrany: Bezpečnostná rada Ukrajiny pripravuje a už vykonáva provokácie podľa známych vzorov Bielych prilieb, v ukrajinských mestách prebiehalo inscenované natáčanie videa s údajnými „hromadnými stratami“ medzi civilným obyvateľstvom.

 

10:50- Ukrajinské štátne letové prevádzkové služby uzavreli pre civilné lety vzdušný priestor krajiny, ktorú napadli vo štvrtok ruské ozbrojené sily. Informovala o tom stanica BBC.

Všetky lety sú pozastavené od 2.45 h kyjevského času (1.45 h SEČ) “kvôli vysokému riziku leteckej bezpečnosti pre civilné letectvo… Poskytovanie letových prevádzkových služieb civilným užívateľom vzdušného priestoru Ukrajiny je pozastavené”.

Írska letecká spoločnosť Ryanair oznámila, že zrušila všetky lety na Ukrajinu a z nej na nasledujúcich najmenej 14 dní.

 

10:40- Prvý brífing ruského ministerstva obrany

Reklama

 

10:35- Bratia Kličkovci sa obrátili na ukrajinskú aj svetovú verejnosť:

 

10:32- Zelenskyj: Ukrajina prerušila diplomatické styky s Ruskom. Na brífingu prirovnal Rusko k fašistickému Nemecku. Tak ako aj Nemci v 1941 roku napadli nás skoro ráno bez vyhlásenia vojny.

Ukrajinské konzulárne úrady v Rusku však budú pokračovať v práci v obvyklom režime, informovala agentúra Interfax.

 

10:30- Ministerstvo obrany RF: Ľudové milície DĽR a LĽR začali protiofenzívu s palebnou podporou ruských ozbrojených síl, prelomili frontovú líniu vrstvenej, technicky dobre vybavenej obrany.

 

10:25- V dôsledku útoku Ruska na Ukrajinské územia konfrontoval ukrajinský veľvyslanec pri OSN Sergiy Kyslytsya svojho ruského partnera Vasilija Nebenziu. Kyslytsya sa počas mimoriadneho zasadnutia bezpečnostnej rady OSN vyjadril, že je „už príliš neskoro hovoriť o deeskalácii,“ keď Putin už nariadil „špeciálnu vojenskú operáciu” a na Ukrajinu už začal útočiť.

Zároveň vyzval všetkých členov bezpečnostnej rady, aby urobili všetko pre zastavenie vojny. Ruského veľvyslanca Nebenziu otvorene vyzval k tomu, aby skúsil poprieť, že Rusko bombarduje Ukrajinu. Ten neustále opakuje tvrdenia o tom, že ide len o špeciálnu vojenskú operáciu, nie o vojnu.

„Pre vojnových zločincov neexistuje očistec. Idú priamo do pekla, veľvyslanec,“ upozornil ruského kolegu ukrajinský veľvyslanec Kyslytsya.

 

10:20- Ukrajinský vojak z Maruopoľu hovorí vo videu, že Maruopoľ je pod ochranou ukrajinskej armády a netreba veriť ruskej propagande.

 

10:15- Ukrajinci opúšťajú krajinu, snažia sa dostať aj na Slovensko:

Ukrajinskí vojaci idú do boja:

 

10:10- Lukašenko verí, že rokovania medzi Moskvou a Kyjevom vyžadujú demilitarizáciu Ukrajiny, zabránenie jej vstupu do NATO a zastavenie bojov na Donbase. Podľa neho Kyjev prehráva, mal by ustúpiť požiadavkám Moskvy. Navrhol usporiadať rusko-ukrajinské rokovania v Minsku.

 

10:02- Jednotka, kde sa nachádza centrum špeciálnych operácií Ukrajiny, horí pri vjazde do Kyjeva z Brovaru, ďalšie dve jednotky horia v rovnakej oblasti, povedali očití svedkovia Sputniku.

Reklama

 

10:00- FSB: Dnes asi o 9:40 bolo z Ukrajiny pálené na ruský hraničný priechod Tetkino v Kurskej oblasti. K obetiam na životoch nedošlo. Streľba bola potlačená odvetnou paľbou ruských pohraničníkov.

 

09:55- Poslanec Najvyššej rady Ukrajiny Iľja Kiva predniesol ultimátum ukrajinskému prezidentovi. Žiada Zelenského, aby „okamžite odstúpil“. „Iné východisko nie je,” zdôraznil. „Vy ste ten, kto priviedol moju krajinu do vojny,“ povedal Kiva na sociálnej sieti Telegram.

 

09:50- Vodca LĽR na otázku, či sa ich ľudové milície zastavia na administratívnej hranici Luhanskej oblasti: ak sa na nás Charkov a Odesa obrátia o pomoc, zvážime ich návrhy

Geolokácia záberov ukazujúca radarovú základňu Mariupoľ, ktorá bola zničená raketami ruskými silami. Nachádza sa v blízkosti letiska Mariupoľ a základne protivzdušnej obrany Mariupoľ. Hoci mesto Mariupoľ je stále pod kontrolou Ukrajiny.

09:45- Lukašenko povedal, že vojenské vedenie Ukrajiny bolo varované pred možnou ruskou špeciálnou operáciou, ale nepodniklo žiadne kroky.

 

09:40- Aktuálny vývoj bojov na území Ukrajiny 

 

09:35- Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj vo štvrtok uviedol, že dostal rozkaz od prezidenta Volodymyra Zelenského odraziť ruský vpád na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra AFP.

“Najvyšší veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny vydal rozkaz spôsobiť agresorovi maximálne straty,” uviedol Zalužnyj.

 

09:30- Ukrajinskí vojaci utrpeli straty a žiadajú o otvorenie humanitárnych koridorov, uviedol oficiálny predstaviteľ Ľudových milícií DĽR Eduard Basurin.

“Nepriateľ utrpí straty… Už sa na nás obracajú so žiadosťou, aby sme pre nich vytvorili humanitárny koridor.” Sú pripravení zložiť zbrane, prejsť na našu stranu a zostať nažive,“ povedal vo vysielaní televízneho kanála Rusko-24.

Dodal tiež, že armáda DPR je pripravená poskytnúť taký koridor ukrajinskej armáde, ktorá sa dostala do obkľúčenia, pod podmienkou dobrovoľného a bezpodmienečného odovzdania zbraní.

 

09:25- Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny zverejnil o 10. hodine moskovského času prvé komuniké v ktorom sa uvádza, že “dňa 24. februára o 5 hod. začali ozbrojené sily Ruskej federácie intenzívne ostreľovanie našich jednotiek na východe, raketové a bombové útoky na letisko v Boryspile, Ozernom, Kulbakine, Čugujeve, Kramatorsku a Čornobajevci, ako aj na vojenské objekty ozbrojených síl. Súčasne agresor začal ostreľovanie ukrajinského územia a osád pozdĺž štátnej hranice a na hranici s Krymom.

Obranné sily štátu, ktoré uplatňujú právo na sebaobranu v súlade s článkom 51 Charty OSN, poskytujú dôstojnú odpoveď na pokusy nepriateľa o narušenie hraníc. Situácia je pod kontrolou. Ruské jednotky utrpeli straty.

Zatiaľ malo byť zostrelených päť lietadiel ruského letectva a dva vrtuľníky, dva tanky a niekoľko nákladných automobilov ruských ozbrojených síl. Informácie ale nie sú potvrdené.

09:24- Úrady sa rozhodli zaviesť na Kryme režim vysokej pohotovosti, je to nevyhnutné, aby bolo možné zjednodušiť riešenie vznikajúcich problémov, povedal Aksjonov.

 

09:23- Rusko útočí na ukrajinské hranice prakticky po celom obvode kordónu za použitia delostrelectva a ťažkej techniky, uviedlo ministerstvo vnútra. Informovalo o tom ministerstvo vnútra.

Reklama

“K ruskej agresii došlo dnes okolo piatej hodiny. Útok prebehol aj zo strany TOT Krym. V súčasnej dobe je zaznamenávaný pohyb vojenskej techniky cez administratívnu hranicu z polostrova. Pripomeňme, že v Luhanskej, Sumskej, Charkovskej, Černihivskej a Žytomyrskej oblasti sú útoky na pohraničné jednotky a prechody vykonávané s použitím delostrelectva, ťažkej techniky a ručných zbraní.”

 

09:22- Zničený  ukrajinský protiletecký komplex s-300 pri bode Podoľsk v Odeskej oblasti

 

09:20- Aktuálne miesta bojov:

 

09:15- Pri štvrtkovom ostreľovaní ukrajinských pozícii ruskými silami zahynulo sedem ľudí, informovala stanica BBC s odvolaním sa na ukrajinskú políciu.

Podľa nej pri ruskom útoku na vojenskú jednotku v meste Podiľsk pri meste Odesa zahynulo šesť ľudí a sedem utrpelo zranenia. Nezvestných zostalo 19 ľudí. Jeden človek zahynul v meste Mariupol.

 

09:11- Šéf LĽR: Útoky sú cielené na miesta hromadenia vojenskej techniky Ukrajiny, civilistom nehrozí žiadne nebezpečenstvo. Taktiež vyzval obyvateľov územia dočasne kontrolovaných Kyjevom, aby dodržiavali bezpečnostné opatrenia, povedal, že od Ukrajiny sa dá očakávať čokoľvek.

 

09:10- Ruské ministerstvo obrany označilo vyhlásenie vrchného veliteľa ukrajinskej armády Zalužného o “strate ruských lietadiel a obrnených vozidiel” za “úplnú lož”.

 

09:05- Mimoriadne zasadanie Rady bezpečnosti OSN o Ukrajine. Živý prenos:

 

09:00-Niektoré z mieste, kde aktuálne prebiehajú boje:

 

08:56- V ukrajinských prístavoch Odesa a Mariupol pristáli ruskí vojaci, informuje interfax. Podľa miestnych novinárov tam prebiehajú tvrdé boje

Ministerstvo vnútra hlási, že ukrajinské vojenské veliteľské stanovištia v Kyjeve a Charkove boli vystavené raketovým útokom.

Ukrajinský generálny štáb informoval o raketových útokoch na letisko v piatich mestách: Boryspil, Ozernyj, Kulbakin (Mykolajiv), Čugujev, Kramatorsk, Čornobajevka (Cherson).

 

08:55- Ruské ministerstvo obrany zopakovalo, že ruské ozbrojené sily neútočia na mestá Ukrajiny, nič neohrozuje civilné obyvateľstvo. Iba vojenská infraštruktúra, objekty protivzdušnej obrany, vojenské letiská a letectvo ukrajinskej armády sú zneškodnené vysoko presnými zbraňami, hovorí ministerstvo.

Reklama

Na pozície jednotiek ukrajinskej armády, ktoré zložili zbrane, sa neútočí, dodávajú.

 

08:50- V mieste blízko Kyjeva, odkiaľ stúpa dym, sa nachádza 72. centrum informačných a psychologických operácií – vojenská jednotka síl špeciálnych operácií Ukrajiny.

 

08:40- Basurin: Ukrajinská armáda nezložila zbrane, skupina je veľká, situácia je ťažká, vyzval obyvateľov Ukrajiny, aby požiadali svojich príbuzných v armáde, aby zložili zbrane.

Basurin obyvateľom Ukrajiny: “Nebojte sa, ste civilisti, nebudú na vás strieľať.”

 

08:35- Na výjazdoch z Kyjeva sú obrovské dopravné zápchy, občanom sa odporúča neopúšťať mesto, uviedlo Ministerstvo vnútra Ukrajiny.

Dopravné zápchy v Kyjeve
Na snímke dopravné zápchy, keď ľudia opúšťajú ukrajinskú metropolu Kyjev vo štvrtok 24. februára 2022

08:32- Basurin: Ukrajinskí vojaci utrpeli veľké straty a žiadajú o otvorenie humanitárnych koridorov

 

08:31- Aktuálne dianie:

 

08:30-Ruské pozemné sily začali vo štvrtok vstupovať na územie Ukrajiny, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinskú pohraničnú stráž.

Podľa nej ruské pozemné sily prešli na Ukrajinu z viacerých smerov. Ruské tanky a iná ťažká technika prekročili hranicu v niekoľkých severných regiónoch a na juhu z ukrajinského polostrova Krym.

Moskva medzitým oznámila zatvorenie lodnej dopravy v Azovskom mori medzi Ukrajinou a Ruskom.

 

08:26- Jednotka Azov blokuje Mariupoľ. DĽR uviedla, že jednotky Národnej gardy Ukrajiny zablokovali všetky výjazdy z Mariupolu a snažia sa udržať obyvateľov, za ktorých chrbtom sa schovávajú.

ukrajina vojak
Ukrajinskí vojaci sedia vo vojenskom vozidle v meste Mariupoľ v Doneckej oblasti na juhovýchode Ukrajiny vo štvrtok 24. februára 2022

 

08:25- V LĽR oznámili, že zostrelili dva ukrajinské Su-24 v oblasti osád Smeloe a Stepovoje.

Uvádzajú, že ukrajinská armáda pozdĺž celej línie kontaktu masívne odmieta poslúchnuť rozkazy velenia a opúšťa svoje pozície.

 

08:22- Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok skoro ráno zatelefonoval svojmu bieloruskému náprotivku Alexandrovi Lukašenkovi, ktorého informoval, že Moskva spúšťa vojenskú operáciu na Ukrajine, oznámil Lukašenkov úrad.  TASR správu prebrala od tlačovej agentúry AFP.

“Približne o 05.00 h (03.00 h SEČ) sa uskutočnila telefonická konverzácia medzi prezidentmi Bieloruska a Ruska. Vladimir Putin počas rozhovoru informoval svojho bieloruského kolegu o situácii na hraniciach s Ukrajinou a v Donbase,” oznámil Minsk.

 

Reklama

08:20- Zelenskyj v novom prejave vyzval Ukrajincov, aby neprepadali panike.

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

08:12-  Veľvyslanci členských krajín NATO vo štvrtok dopoludnia mimoriadne zasadnú v spojitosti s útokom Ruska na Ukrajinu. Pre agentúru AFP to povedal predstaviteľ Severoatlantickej aliancie.

“Môžeme potvrdiť, že Severoatlantická rada (NAC) vo štvrtok dopoludnia uskutoční mimoriadne zasadnutie,” povedal nemenovaný predstaviteľ. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg podľa neho po skončení tohto rokovania vystúpi na tlačovej konferencii. Tá sa očakáva okolo 12.30 h.

 

08:10- Zábery zachytávajúce aktuálne situáciu v Kyjeve:

08:05- Putin varuje, že prípadný zásah zahraničia do invázie bude mať nevídane dôsledky, informuje Fox News.

 

08:00- Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok oznámilo, že neutralizovalo ukrajinské vojenské letecké základne a ukrajinské systémy protivzdušnej obrany. Oznam prišiel niekoľko hodín po tom, čo ruský prezident Vladimir Putin spustil vojenskú ofenzívu proti susednej krajine. Informovala o tom francúzska tlačová agentúra AFP.

 “Vojenská infraštruktúra na ukrajinských vojenských leteckých základniach bola vyradená z prevádzky,” napísalo ruské ministerstvo obrany v oznámení, ktoré priniesli tlačové agentúry. Ministerstvo dodalo, že “zničilo” protivzdušnú obranu Kyjeva.

 

07:55-  K výbuchom a ostreľovaniu dochádza v 17 oblastiach Ukrajiny, uviedol poradca Ministerstva vnútra Ukrajiny Geraščenko.

 

07:50- Bieloruský prezident Lukašenko pripravuje schôdzku s armádou.

 

07:45- Ruské ozbrojené sily nemieria žiadne raketové, letecké ani delostrelecké údery na mestá Ukrajiny, povedali Sputniku na Ministerstve obrany RF.

 

07:40- LĽR uviedla, že mestá Sčaste a Stanica Luhanskaja sa dostali pod jej kontrolu.

 

07:38-Ukrajinská pohraničná stráž vo štvrtok ráno oznámila, že ruská armáda zaútočila na Ukrajinu zo susedného Bieloruska. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Pohraničná stráž uviedla, že ruskí vojaci spustili počas útoku podporovaného Bieloruskom aj delostreleckú paľbu. Ukrajinská pohraničná stráž dodala, že paľbu opätovala a že zatiaľ nie sú hlásené žiadne obete.

 

07:30- Ukrajinská armáda vo štvrtok oznámila, že na východe krajiny neďaleko proruskými separatistami ovládaného regiónu Donbas zostrelila päť ruských lietadiel a jeden vrtuľník. TASR o tom informuje na základe spravodajského servisu tlačovej agentúry AFP.

“Podľa veliteľstva spoločných síl dnes, 24. februára, v oblasti operácie spoločných síl bolo zostrelených päť lietadiel a jeden vrtuľník agresorov,” oznámil generálny štáb ukrajinskej armády.

 

Reklama

07:20- Najvyššia rada Ukrajiny odhlasovala zavedenie stanného práva.

Zelenskyj vyzval Západ, aby na pozadí ruskej operácie uzavrel vzdušný priestor.

ukrajina lietadla
Snímka z internetovej stránky Flightradar24 zobrazuje uzatvorenie vzdušného priestoru nad územím Ukrajiny vo štvrtok 24. februára 2022

Zelenskyj oslovil aj Rusov v ruštine a povedal: že Rusi a Ukrajinci sú iní, ale „to nie je dôvod na vojnu“; Ukrajina vojnu nepotrebuje, ale krajina sa bude brániť, ak bude napadnutá; Ukrajina nepredstavuje a nebude pre Rusko predstavovať hrozbu; že je pripravený hovoriť o bezpečnosti Ukrajiny s Ruskou federáciou v rôznych formátoch a na akýchkoľvek platformách. Ukrajina požaduje, aby ju bezpečnostné záruky poskytlo Rusko a ďalšie krajiny, ktoré podpísali Budapeštianske memorandum.

 

07:18- Ruský prezident Vladimír Putin sa vyjadril, že nemá v úmysle zaútočiť na celú Ukrajinu, jediným cieľom je demilitarizácia a denacifikácia Ukrajiny.
“Nemáme plány na okupáciu ukrajinských území Nikomu nebudeme nič vnucovať silou,“ cituje Putina portál rt.com

 

07:15- Lídri EÚ dnes po začatí operácie na Ukrajine prerokujú nové opatrenia proti Rusku. Podľa Hegera treba urobiť všetko preto, aby sa zastavili boje a útoky. O tom sa bude rokovať v Bruseli.

 

07:10- Ministerstvo obrany RF uvádza, že sily protivzdušnej obrany Ukrajiny boli zlikvidované.

 

07:00- Ukrajinskí pohraničníci nekladú ruským jednotkám žiadny odpor, uvádza ruské ministerstvo obrany.

 

06:56- Ľudové milície LĽR oznámili, že začali delostreleckú prípravu a operáciu na oslobodenie dočasne okupovaného územia. Ľudové milície LĽR vyhlasujú, že strieľa iba na vojenské objekty, civilné obyvateľstvo nič neohrozuje.

Ľudové milície zároveň nabádajú obyvateľov frontových oblastí, aby neopúšťali svoje domovy, a pokiaľ možno sa schovali do protileteckých krytov.

 

06:55- Ukrajinský generálny štáb uviedol, že ruské ozbrojené sily útočia od 5.00 h na ukrajinské vojenské objekty a letiská v rade miest.

 

06:50- Americký minister zahraničia Blinken oznámil, že so šéfom Pentagonu as generálnym tajomníkom NATO rokovali o koordinovanej reakcii aliancie.

 

06:45- Ukrajinská pohraničná služba uviedla, že štátna hranica bola napadnutá Ruskom s podporou Bieloruska.

 

06:40– Rusko dnes začalo vojnu na Ukrajine, uviedol na sociálnej sieti premiér Eduard Heger.

“Je to zo strany Ruska neospravedlniteľný barbarský čin, hrubé porušenie medzinárodného práva. Znova nám pred očami ožil ruský imperializmus v jeho agresívnej, militantnej podobe. Vláda Slovenskej republiky so všetkou rozhodnosťou odsudzuje konanie ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho vlády. Všetky obete, ktoré táto vojna prinesie, budú jeho obeťami a bude za to niesť zodpovednosť pred tvárou svetovej verejnosti,” napísal premiér v statuse.

 

Reklama

06:35- Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba ruského prezidenta Vladimira Putina vo štvrtok obvinil zo začatia “totálnej invázie” na Ukrajinu. TASR o tom informovala na základe správy prevzatej od agentúry AFP a vyhlásenia Kulebu na sociálnej sieti Twitter.

“Putin práve začal totálnu inváziu Ukrajiny,” napísal Kuleba na Twitteri a dodal, že v ukrajinských mestách zaznamenali výbuchy.

Kuleba útoky označil za vojnu “agresie”. “Ukrajina sa bude brániť a zvíťazí. Svet môže a musí Putina zastaviť. Čas konať prichádza teraz,” napísal ukrajinský minister.

 

06:30- V Kyjeve bolo počuť sirény policajných automobilov a sanitiek. Spravodajcovia AFP hlásia výbuchy z mesta Odesa na pobreží Čierneho mora. Výbuchy hlásili aj z mesta Charkov, ktoré sa nachádza približne 35 kilometrov od hraníc s Ruskom na východe Ukrajiny. Štyri explózie zaznamenali v meste Kramatorsk v Doneckej oblasti, píše AFP.

06:15- Dve silné explózie v Mariupole, informuje Reuters.

06:10- Rusko sa nechystá rozpútať vojnu a dobyť Ukrajinu, hovoríme o ochrane DĽR a LĽR, povedal šéf medzinárodného výboru Štátnej dumy Sluckij.

 

06:00- Predsedníčka Európskej komisie von Leyenová odsudzuje vojenskú operáciu Ruska a hovorí, že poženie Moskvu na zodpovednosť.

Britský premiér Johnson po rozhovore so Zelenským uviedol, že Británia so spojencami “rozhodne odpovie” na kroky Ruska.

 

05:55- Zelenskyj vyhlásil, že rokoval s Bidenom, USA už začali pripravovať medzinárodnú pomoc. Na Ukrajine tiež bolo vyhlásené stanné právo. Zelenskyj v prejave k národu potvrdil, že cieľom ruských raketových útokov je vojenská infraštruktúra.

05:40- Ruské ozbrojené sily nezasadzujú žiadne raketové, letecké alebo delostrelecké údery na mestá Ukrajiny, povedali Sputniku na ministerstve obrany.

 

05:30- Minister obrany Jaroslav Naď na facebooku: “Potvrdzujem, že dnes (štvrtok 24.2.2022) približne o 4 hodine ráno slovenského času, začala masívna nevyprovokovaná vojenská operácia Ruskej federácie voči Ukrajine. Útok je realizovaný na mnohých miestach Ukrajiny. Všetky naše zodpovedné bezpečnostné zložky a ústavné orgány sú v kontakte. O ďalšom vývoji a prijímaných opatreniach budeme informovať v priebehu dňa”

 

05:20- Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vo štvrtok slovne odsúdil “ľahkovážny a ničím nevyprovokovaný útok” Ruska na Ukrajinu. Takisto upozornil, že to ohrozí veľké množstvo životov. TASR informáciu prevzala od agentúry AFP.

“Opätovne, aj napriek napriek našim opakovaným varovaniam a neúnavnému úsiliu venovať sa diplomacii, si Rusko vybralo cestu agresie voči zvrchovanej a nezávislej krajine,” povedal Stoltenberg vo vyhlásení.

Spojenci NATO sa podľa jeho slov stretnú, aby hovorili o následkoch “agresívnych” krokov Ruska. “V týchto hrozných časoch stojíme pri Ukrajincoch,” povedal Stoltenberg a dodal, že NATO urobí všetko, čo je v jeho silách na ochranu a obranu všetkých spojencov.

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres v noci na štvrtok Putina žiadal, aby na Ukrajinu nezaútočil a “aby dal šancu mieru”, píše agentúra AP. Guterres tak urobil niekoľko minúť predtým, ako Putin oznámil vojenskú operáciu na Ukrajine, pripomína agentúra.

“Prezident Putin, zastavte útok svojich vojakov na Ukrajinu. Dajte šancu mieru. Zomrelo už priveľa ľudí,” napísal Guterres na sociálnej sieti Twitter.

 

05:00-  Americký prezident Joe Biden v stredu povedal, že “svet voči Rusku vyvodí zodpovednosť” za jeho útok na Ukrajinu. Tento útok podľa Bidena spôsobí “katastrofálne straty na životoch”. TASR informuje na základe správy od agentúry AFP.

Reklama

“Rusko je zodpovedné za úmrtia a skazu, ktoré tento útok prinesie a Spojené štáty, ich spojenci a partneri budú odpovedať jednotným a rozhodným spôsobom,” uviedol Biden vo vyhlásení, ktoré na svojej webovej stránke zverejnil Biely dom.

Biden to vyhlásil krátko po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin oznámil začiatok vojenských operácií na Ukrajine, píše AFP. Americký prezident sa podľa svojich slov vo štvrtok prihovorí Američanom, aby oznámil “následky”, ktorým bude Rusko čeliť.

 

04:30- Putin ukrajinských vojakov vyzval, aby zložili zbrane a vrátili sa domov. Ruský prezident takisto varoval ďalšie krajiny, že akýkoľvek pokus o zasahovanie do krokov Ruska bude viesť k následkom.

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Kremeľ v stredu oznámil, že lídri dvoch separatistických regiónov vo východnej časti Ukrajiny ruského prezidenta Putina žiadajú o “pomoc” s “odrazením agresie” zo strany ukrajinskej armády.

Ruský prezident v pondelok tieto regióny – Doneckú ľudovú republiku (DĽR) a Luhanskú ľudovú republiku (LĽR) – vyhlásil za nezávislé štáty a nariadil vyslanie vojsk do týchto oblastí.

Západ upozorňuje, že Rusko na hraniciach s Ukrajinou zhromaždilo desaťtisíce vojakov a môže každú chvíľu uskutočniť útok na Ukrajinu, pripomína AFP.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali