Putin navrhol Európe zbaviť sa dominancie USA

Putin navrhol Európe zbaviť sa dominancie USA

Petrohrad 28. mája 2018 (HSP/Vzgljad/Foto:TASR/AP-Dmitri Lovetsky)

 

Portál Vzgljad publikoval článok o Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade. na ktorom odzneli zaujímavé informácie

Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin, generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Christine Lagardeová, japonský premiér Šinzó Abe a francúzsky prezident Emmanuel Macron počas Medzinárodného ekonomického fóra v Petrohrade

Počas zasadnutí medzinárodného ekonomického fóra v Petrohrade francúzsky prezident Macron ubezpečoval, že Francúzsko je plne suverénnym štátom, čo priviedlo ruského prezidenta Putina k vysloveniu návrhu, aby sa Európa zbavila dominancie USA.

Reklama

Medzinárodného ekonomického fóra v Petrohrade sa zúčastnilo viacero významných politických predstaviteľov. Účasť Macrona a japonského premiéra Shinza Abeho bol známa dlho dopredu, účasť čínskeho viceprezidenta Wahg Quishana bola oznámená približne pred týždňom.

Čínsky prezident Xi Jinping vyslal svoju “pravú ruku” do Petrohradu, pretože prikladá nesmierny význam strategickému partnerstvu Ruska a Číny. Čína vo vzťahu k USA pertraktovala, že považuje rozvoj vzťahov a kontaktov s Ruskom za svoju prioritu. Preto aj prvá návšteva čínskeho ministra obrany smerovala pred niekoľkými týždňami do Moskvy a nie do Washingtonu.

Reklama

Ekonomickému fóru v Petrohrade teda dominovali Rusko, Čína, Francúzsko a Japonsko, za globálne štruktúry Medzinárodného Menového fondu sa stretnutia zúčastnila jeho šéfka Christine Lagardeová. Minulý týždeň navštívili Rusko premiéri Indie a Nemecka, kto sa stretnutia nezúčastnil boli Anglosasi. Vzťahy s Britániou sú narušené kvôli vykonštruovanej kauze Skripaľovcov, Trump je pod tvrdou kontrolou, jeho aktivity na medzinárodnej scéne sú pod dohľadom protitrumpovských elít, Rusko a USA súperia na poli hybridnej vojny.

Ukázalo sa, že jednostranné vypovedanie zmluvy o jadrovom výskume s Iránom, prenesenie veľvyslanectva USA do Jeruzalema a odmietnutie summitu so severokórejským lídrom vyvolali turbulenciu na politickej scéne. Washington vedome vyhrocuje situáciu a je rozhodnutý dotlačiť spojencov i oponentov, aby akceptovali americké predstavy, pristúpili k ústupkom a vzdali sa svojich pozícii.

Američania sa snažia zlepšiť tlakom svoje postavenie. Ešte stále majú dostatok vojenských a finančných prostriedkov k tomu, aby násilím presadzovali svoje postoje, no USA už nie sú veľmocou číslo 1. Proces deindustrializácie USA a rozpad americkej infraštruktúry úspešne pokračuje, Trump to vidí a je rozhodnutý zlepšiť zahraničnú obchodnú bilanciu USA a vrátiť výrobu do USA. Z toho dôvodu používa americké vojenskofinančné a geopolitické výhody k tlaku na medzinárodnom poli voči oponentom i partnerom a jeho cieľom je zbaviť obchodných úľav na americkom trhu všetkých amerických kľúčových partnerov.

Trump hrá nebezpečnú hru, no je rozhodnutý presadiť svoje heslo “America first”. Trump sa nedá ovplyvniť, napriek jeho aktivitám sa pozície USA nestanú výhodnejšími. Predchádzajúci model existencie USA v pozícii globálneho hegemóna sa vyčerpal a úpadok USA sa jednoducho odohráva pred našimi očami.

Ruský prezident Vladimír Putin uviedol, že jednostranné odstúpenie jednej zo zmluvných strán od dohodnutej zmluvy vždy znamená zvýšenie rizík a nové náklady, túto axiómu potvrdzuje ekonomická prax. Netransparentné aktivity globálnych centier znamenajú katastrofické dôsledky. Nedodržiavanie existujúcich noriem a strata vzájomnej dôvery môžu priniesť  nepredvídateľnú turbulenciu kolosálnych zmien. Takéto sústredenie faktorov môže priviesť k systémovej kríze, s akou sa dosiaľ svet ešte nestretol.

Reklama

Ruský prezident Vladimír Putin vie o čom hovorí. Keď odpovedal na otázku o sankciách, ktorými sa USA snažia zastrašiť všetkých ostatných členov jadrovej dohody s Iránom, ruský prezident uviedol: “Vždy som hovoril o tom, že takéto aktivity sú kontraproduktívne. Experti môžu potvrdiť, že už pri mojej pamätnej reči v Mníchove v roku 2007 som hovoril o neprípustnosti získania exteritorálneho charakteru právnych noriem jedného štátu,  konkrétne USA. Vtedy sa na mňa mnohí v USA a Európe nahnevali, ukázalo sa že mám pravdu.”

Američania nestoja nad medzinárodnými zákonmi, aj oni sú ich súčasťou.

Politická filozofia francúzskeho prezidenta Macrona je založená na zaujímavom základe. Macron sa tvári ako atlantista, ktorý chce byť zároveň novým De Gaullom, nemá však skúsenosti francúzskeho generála a de gaullovské Francúzsko je už nenávratne minulosťou. Najčastejšie použitým slovom v Macronovom prejave bolo slovo “suverenita”, bolo jasné, že chce presvedčiť Putina a Francúzov, že Francúzsko v čele s Macronom dokáže suverenitu Francúzska ešte viac posilniť, najmä v medzinárodnom meradle. Suverenita a rešpekt podľa francúzskeho prezidenta predstavujú základ na ktorom treba rozvíjať medzinárodné vzťahy.

Ruský prezident Vladimír Putin pozorne počúval Macronov prejav, poukázal však na niekoľko skutočností. Spomenul napríklad pokuty, ktoré francúzske banky museli zaplatiť z dôvodov jednostranného rozhodnutia amerických súdov.. Odvolávajúc sa na Macronov prejav potom ruský prezident Putin doslovne uviedol: “Emmanuel povedal, že Európa a USA majú vzájomné záväzky. Európa závisí od USA vo sfére bezpečnosti, netreba sa toho obávať, my dokážeme pomôcť. Poskytneme bezpečnosť. A v každom prípade, čo závisí od nás dokážeme to urobiť tak, aby neboli žiadne nové ohrozenia”.

Francúzsky prezident na tieto slová rýchlo odpovedal, že Francúzsko sa ničoho neobáva, pretože má armádu, ktorá dokáže samostatne chrániť Francúzsko. No Francúzi majú aj záväzky týkajúce sa iných európskych spojencov a architektúra európskej bezpečnosti je aj francúzskou zodpovednosťou.

Reklama

Ruský prezident Vladimír Putin a francúzsky prezident Emmanuelle Macron komunikovali na rôznych úrovniach myslenia. Putin predložil Európe zbaviť sa amerického jarma a možnosť získať reálnu suverenitu. Macron však nie je De Gaulle, francúzske elity sú stále pod kontrolou USA a Macron evidentne nedokáže prekročiť svoj tieň.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

15:36

Opakované vyjadrenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) o možnom využití úspor z druhého dôchodkového piliera na investície do infraštruktúry na Slovensku sú prípravou na ich znárodnenie. Sú o tom presvedčené viaceré opozičné strany, ktoré aj v piatok pokračovali v kritike tohto nápadu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali