Prvé kolo je minulosť, nevešajte (si) hlavy a radšej sa pozrite ako vychádzajú čísla pre druhé kolo

Prvé kolo je minulosť, nevešajte (si) hlavy a radšej sa pozrite ako vychádzajú čísla pre druhé kolo

Bratislava 24. marca 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Štatistický úrad SR)

 

Z najskôr desiatich kandidátov, potom z jedenástich, napokon však z deviatich tu máme štartovaciu čiaru pre druhé kolo prezidentských volieb na Slovensku. Súperí dvojica Ivan Korčok a Peter Pellegrini. Alebo hodnoty probruselského a prowashingtonského bezbrehého genderového liberalizmu versus pronárodnej sociálnej demokracie, odmietajúcej vojnové štvanie

Hlasovanie podľa okresov
Na mape víťazi volieb v jednotlivých okresoch SR

Kto tento štrnásťdňový beh do Grasalkovičovho paláca, v uplynulých piatich rokoch skôr detašovaného pracoviska istej ambasády vyhrá – rozhodneme my, voliči. Nikto iný to za nás nespraví.

Reklama

 

Avanti popolo!

Alebo, vpred ľudia! Ivan Korčok nesie zástavu s číslom 42,52 percenta vašich hlasov. Peter Pellegrini dostal od vás „iba“ 37,03 percenta hlasov. Z celkového počtu 51,91 percent voličov. Matematicky stačí, aby v druhom kole prišlo k voľbám viac, napríklad o takých 6 až desať percent voličov, a máme prezidenta Pellegriniho. Ten druhý, Korčok, už ohlásil veľké zhromaždenia, organizované progresívnymi stavačmi pódií, na svoju podporu. Kde sú podporovatelia Pellegriniho? Nemali by sa z námestí ozývať aj ich hlasy a zvolania? Nemal by niečo zorganizovať aj jeden či druhý koaličný partner na podporu Petra Pellegriniho?

Reklama

 

Čísla veštia palác Pellegrinimu

Korčok v podstate svoj volebný potenciál vyčerpal do dna už v prvom kole. Bratislava a Košice mu však viac hlasov nedajú ani v tom druhom. Treba pripomenúť, že už v prvom kole volieb prezidenta SR prišlo hlasovať najviac voličov od roku 1999. Podľa definitívnych výsledkov k volebným urnám prišlo 2,27 milióna osôb, čo znamená, že svoje volebné právo využil každý druhý občan Slovenskej republiky. A koľko u nás evidujeme oprávnených voličov? Podľa čerstvých údajov Štatistického úradu Slobvenskej republiky je to 4,33 milióna oprávnených voličov. (Voliť totiž môžu aj tí, ktorí žijú v zahraničí, ak sa dostavia na Slovensko v čase volieb.)

 

Volebná matematika

Avšak pozor, nadpriemernú voličskú účasť až nad 61 percent mala práve liberálna a tradične modrá Bratislava, „zahanbiť“ sa nedali ani Košice. A to sa do druhého kola organizujú špeciálne volebné vlaky z Prahy a z Brna, lebo progresívni „roduverní“ Slováci žijú všade inde, ako doma, ale vždy nám prídu hlasovať sem, aby sme sa tu nenudili.

Peter Pellegrini má v teoretickej zálohe asi 70 percent voličov Štefana Harabina a ak by ten aj dal nejaké „povzbudenie“ smerom k Pellegrinimu, tak možno aj 90 percent. Asi tak šesť percent voličov národných a sociálnych hodnôt by teda mohol získať Pellegrini od Harabina. Ďalší neúspešný kandidát Krisztián Forró dal už v predchádzajúcich týždňoch jasne najavo, že pre jeho voličov je Korčok prakticky nevoliteľný, takže to je záloha ďalších dvoch percent. Etnickí Maďari totiž voliť chodia – až na aktuálnu výnimku – Komárno. A ak budeme optimisti, možno jedno percento od ostatných neúspešných kandidátov by tiež ešte mohlo voliť Pellegriniho. Ak by sa volebná účasť nijako nezvýšila, Peter Pellegrini by teoreticky mohol získať asi o 8 až 9 percent viac, hypotetický výsledok by mohol mať okolo 46 percent všetkých hlasov voličov. Korčok môže rátať nanajvýš s nárastom do troch percent, teda získať voličov Matoviča a dačo pridať ešte z vlakových posádok z Čiech. Získal by tak v konečnom dôsledku 45 percent. Bol by to extrémne rizikový výsledok. A keďže Korčokovou doménou sú najmä prvovoliči, nezabudnime, že do druhého kola prezidentských volieb sa môže zapojiť ešte ďalších 2,2 tisíca prvovoličov, ktorí dovŕšia plnoletosť medzi prvým a druhým kolom prezidentských volieb.

Reklama

 

Škoda každého hlasu

Z uvedeného jednoznačne vyplýva, že minimálne dve tri percentá voličov, ktorí by volili Petra Pellegriniho, by sa mali okrem spomínaných teoretických rezerv ešte „niekde“ nájsť. Určite by pomohlo nejaké usmernenie národniarov zo strany ich predsedu Andreja Danka, ale dnes, vo chvíli vzniku textu, sa s tým zatiaľ reálne počítať nedá. Možno sa však koalícia čoskoro dohodne. Dúfajme. Kde však treba pridať? Odpoveď je jednoduchá – Ivan Korčok vyhral prvé kolo v Bratislavskom kraji, v Košickom kraji a v Trnavskom kraji. V týchto krajoch sa potenciálni sympatizanti Petra Pellegriniho jednoznačne musia zmobilizovať do volieb v druhom kole. Ako uspokojenie nemôže poslúžiť ani fakt, že Pellegrini získal „až“ päť krajov. Vo viacerých z nich to bolo víťazstvo z náhody, menšej, za akú sa v prieskumoch považuje štatistická odchýlka.

 

Treba rozhodnúť

V druhom kole nerozhodujeme iba o sympatiách či nesympatiách k jednému či druhému kandidátovi. Rozhodujeme aj o tom, do akej miery nám život budú riadiť mimovládky, progresívci, nakoľko sa u nás presadí gender ideológia, aký vplyv na našu štátnu svojprávnosť bude mať militaristické zahraničie. Prezidentka Čaputová dostatočne jasne ukázala, ako sa za hlasného pokriku progresívcov dá „sabotovať“ chod štátu permanentnými podaniami na Ústavný súd, vracaním zákonov a nerešpektovaním rozhodnutí koaličnej vlády. Jej kópia v okuliaroch a v obleku by nijakú zmenu do tohto marazmu nepriniesla. Ono to asi treba povedať aj takto: Voľbou Korčoka tlačíme na štátny trón šimečkovský klan. Alebo opačne – nevoľbou Pellegriniho poprieme sami seba a naše rozhodnutia v nedávnych parlamentných voľbách.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali