Proti dokumentu podporujúcemu masívnu migráciu z Afriky sa postavilo len Maďarsko. Blaha: Ani mne sa dikcia vyhlásenia nepáči, ale nemá absolútne žiadne následky pre Slovensko

Proti dokumentu podporujúcemu masívnu migráciu z Afriky sa postavilo len Maďarsko. Blaha: Ani mne sa dikcia vyhlásenia nepáči, ale nemá absolútne žiadne následky pre Slovensko

Marakeš 10. mája 2018 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR/AP-Thibault Camus)

 

Na medzinárodnej konferencii 58 ministrov zahraničných vecí z Európy a Afriky bol podpísaný ďalší kontroverzný dokument podporujúci masívnu migráciu z Afriky do Európy v nasledujúcich rokoch. Na riziká súvisiace s týmto procesom upozornil len jeden účastník konferencie – Maďarsko, ktoré sa navyše odmietlo podpísať pod politickú deklaráciu a akčný plán euro-afrického dialógu o migrácii a rozvoji. Pod dokument sa podpísalo aj Slovensko.

Ilustračné foto

Jednotlivé štáty na 5. euro-africkej ministerskej konferencii o migrácii a rozvoji v marockom Marakeši za účasti zástupcov OSN a komisára EÚ pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo Dimitrisa Avramopoulosa schválili dokument a akčný plán o podpore legálnej migrácie z Afriky do Európy. Podľa politického vyhlásenia účastníci konferencie dokonca považujú migráciu za jeden zo zdrojov ekonomického rozvoja a rastu. Účastníci konferencie vyjadrili podporu dokumentu Agenda pre udržateľný rozvoj 2030, ktorý bol vypracovaný na pôde OSN v rámci Úradu vysokého komisára pre utečencov (UNHCR).

Reklama

Deklarácia z Marakaša vyzýva k organizovaniu pravidelnej “riadenej migrácie” z krajín Afriky do Európy. Na mnohých miestach sa Akčný plán hlási k podpore takej mobility. Od podpory rôznych stáží Afričanov v Európe, cez študentské pobyty až po zapojenie na trhu práce, pričom sa hovorí najmä o mladých ľuďoch a ženách. Signatárske štáty by podľa dokumentu mali  upraviť vízový režim tak, aby tieto typy migrácie viac podporili.

Dokument nepodporilo len Maďarsko. Minister zahraničných vecí Peter Szijjártó o deklarácii uviedol, že je “extrémne promigračná a odporujúce záujmom Maďarska a celej Európy”. Šéf maďarskej diplomacie podotkol, že európske krajiny – okrem Maďarska – podporili postoj afrických krajín, čo je v rozpore s tzv. Rabatským procesom (viac TU). Cieľom tohto procesu – euro-afrického dialógu o migrácii a rozvoji – bolo totiž realizovať rozvojové investície a tým znížiť vysťahovalectvo z afrického kontinentu.

Reklama

Szijjártó sa pritom odvolal na slová eurokomisára Avramopulosa. Ten na konferencii povedal, že migráciu treba podporovať, pretože v Afrike rastie populácia a v Európe klesá. „Maďarská vláda chce demografické výzvy riešiť podporou rodín a modernizáciou odbornej výchovy i vzdelávania,“ zdôvodnil maďarský minister odmietavý postoj svojej krajiny k migrácii.

Napriek tomu, že dokument zjavne dáva zelenú oficiálnej podpore migrácie zo strany EÚ, viacerí politici vrátane českého ministra vnútra Lubomíra Metnara vyhlásili, že dokument rieši problém migrácie v krajinách pôvodu, bojuje proti nelegálnej migrácii a pašovaniu ľudí, uviedol pre Parlamentni Listy.

Ďalšou fázou v procese legalizácie a podpory migrácie do Európy ma byť dokument Globálne kompakt pre migráciu, o ktorom sa teraz v OSN rokuje na diplomatickej úrovni a bez kontroly národných parlamentov. Oficiálne bol mal byť predložený na podpis členským štátom OSN na Valnom zhromaždení v septembri 2018. V novom Globálnom kompakte ide o oficiálne nahradenie nelegálnej migrácia cez hranice migráciou legálnou. Zmluvné strany by sa v Kompakte mali zaviazať k tomu, že odbúrajú prekážky brániace v migrácii nielen utečencom postihnutým vojnou alebo politicky prenasledovaným, ale aj ekonomickým migrantom.

 

Blaha: Slovensko nepodporí žiadne povinné prijímanie migrantov na naše územie

Reklama

K dokumentu sa prostredníctvom sociálnej siete vyjadril aj poslanec Národnej rady a predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti Ľuboš Blaha, podľa ktorého išlo o “druhoradú konferenciu medzi Európou a Afrikou.” a nie o iniciatívu Európskeho parlamentu.

Blaha upresnil, že na konferencii sa prijalo všeobecné vyhlásenie, v ktorom sa tvrdí, že migrácia je globálny fenomén. “A áno, Maďari za to nehlasovali. Ani mne sa dikcia toho vyhlásenia nepáči, ale čo je dôležité, toto vyhlásenie nemá absolútne žiadne následky pre Slovensko,” vyhlásil.

Zdôraznil tiež, že niektoré médiá informujúce o povinnom prijatí 11-tisíc migrantov na Slovensku šíria fake news. “Niekedy mám pocit, že takéto sprostosti šíri americká ambasáda, aby potom mohla spraviť zo šíriteľov takýchto správ konšpirátorov a nájsť si tak zámienky na boj proti fejk news a za cenzúru. Nebojte sa, priatelia – Slovensko nepodporí žiadne povinné prijímanie migrantov na naše územie ani žiadne povinné kvóty,” vysvetlil na záver Blaha.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

10:46

Nemecký europoslanec Maximilian Krah ešte v stredu prepustí svojho asistenta, ktorého zatkli pre obvinenia zo špionáže pre Čínu, zostáva však lídrom kandidátky pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu. Oznámil to po stretnutí so spolupredsedami AfD Tinom Chrupallom a Alice Weidelovou.

Maximilian Krah
Nemecký europoslanec za Alternatívu pre Nemecko (AfD) Maximilian Krah odchádza po vyhlásení
10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali