Procházka aj Bugár odmietli povolebnú spoluprácu so Smerom

Procházka aj Bugár odmietli povolebnú spoluprácu so Smerom

Bratislava 16. februára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Bugár považuje za zlý variant pokračovanie vlády Smeru alebo koalície Smeru so SNS

Procházkova #Sieť netají premiérske ambície a aj Most–Híd Bélu Bugára ide do volieb s cieľom podieľať sa na tvorbe novej vlády. Ani jeden z lídrov sa však nehlási k možnosti vstúpiť do nového kabinetu po boku Smeru-SD. Uviedli to 15. februára v predvolebnej diskusii TABLET.TV.

Reklama
Na snímke predseda strany Béla Bugár
Na snímke predseda strany Béla Bugár

“Áno, môžem to na tejto pôde spraviť aj stoprvýkrát,” odpovedal Radoslav Procházka na otázku, či jasne vylučuje možnosť vlády #Siete a Smeru-SD.

Béla Bugár sa už dávnejšie vyjadril, že za zlý variant by považoval pokračovanie vlády Smeru-SD alebo koalície Smeru so SNS. Za pozitívnu by považoval vládu pravice. Na otázku, kde v jeho rebríčku priorít figuruje možnosť koalície Smeru-SD s Mostom-Híd odpovedal slovami: “Pán redaktor, nikde. My minimálne rok hovoríme o tom, že sú tri strany, ktoré by na základe hodnotových a programových blízkostí mali byť základom výmeny vlády Smeru. Nielenže o tom hovoríme posledný rok, ale robíme preto všetko.”

Reklama

Líder #Siete komentoval aj svoje vyjadrenie, ktorým označil vlastnú stranu za hlavného volebného vyzývateľa Smeru. “Voľby potrebujú súboj a potrebujú ho relatívne zrozumiteľný a jasný. My sa netajíme snahou získať v týchto voľbách od ľudí poverenie zostaviť vládu.

Vládu, ktorá bude slúžiť ľuďom, najmä tým, ktorí v tomto štáte ešte stále vedia a chcú pracovať, alebo sa vlastnou prácou živili v minulosti,” povedal.

“Vždy je to s dôvetkom, že ideme do týchto volieb s veľkou pokorou a rešpektom a budeme vďační za každý hlas,” reagoval na otázku, či takéto vyjadrenie nie je pred voľbami predčasné.

Aj keď sa Procházka v minulosti bránil formálnemu predvolebnému spojeniu #Siete, KDH a Mosta–Híd, v debate možnosť povolebnej spolupráce týchto strán podporil. “Vždy má význam robiť všetko preto, aby občania SR vôbec videli takúto možnosť a považovali ju za reálnu. Aby ľudia mali dôvod veriť tomu, že tie strany dokážu spolupracovať,” povedal.

V súvislosti s nadchádzajúcimi voľbami poznamenal aj to, že #Sieť chce do budúcnosti presadzovať zvýšenie počtu volebných obvodov. Bugár reagoval, že ak by takáto diskusia v budúcnosti vznikla, jeho strana do nej ponúkne model kombinovaného volebného systému, kde by bola polovica poslancov volená priamo. V súvislosti s týmito voľbami sú však podľa neho aktuálnejšie problémy, ktoré bude treba riešiť bezprostredne po nich.

Reklama

Mimoriadna schôdza parlamentu k situácii v školstve a zdravotníctve priniesla dve schválené uznesenia zo strany vládnych poslancov a dve zamietnuté zo strany opozície. Ani opozícia sa však nepokúsila predložiť návrhy na legislatívne zmeny. “Súčasná ‘smerácka’ vláda má v parlamente 83 poslancov zo 150. Ak sú ochotní o niečom rokovať alebo niečo prijať, tak to prejde. Práve preto sme náš návrh zákona dali na výbor,” vysvetľuje Bugár.

“Akurát tabuľky sme nevyplnili, to znamená, že vláda si musela sadnúť s učiteľmi a dohodnúť sa, o koľko zvýšia platy. Nakoniec k tomu nedošlo, odmietli to už na výbore,” dodáva.

Procházka vyhlásil, že jeho strana na ustanovujúcom sneme prijala stanovy, ktorých súčasťou je cieľ zvýšiť verejnú investíciu do vzdelávania o 30 percent. “Smer čo ponúka po ôsmich rokoch v školstve a zdravotníctve je maximum toho, že môže alebo chce urobiť. Aj zdravotníctvo aj školstvo sa musia stať premiérskymi témami,” vyhlásil Procházka.

“Je dôležité, aby začínajúci učiteľ nemal plat 613,50 eura,” reagoval Bugár. “Potrebujeme systémové riešenia, potrebujeme urobiť audit. Sú školy, kde je už výbava dobrá, ale aj školy, kde sú pomôcky z roku 1960. A po voľbách si určite musíme sadnúť aj s protestujúcimi, aby sme vytvorili dlhodobú víziu školstva. Bude dôležitá preto, aby ju akceptovala aj každá nová vláda. Musíme zapojiť aj ‘ondekovcov’, aj novú iniciatívu,” dodal.

Obaja kritizovali, že možnosť vrátiť sa na pôvodné miesta nedostanú všetky protestujúce zdravotné sestry. “Tu sa ukazuje arogancia vládnej moci. Premiér na jednej strane sľubuje, že každá sestrička môže ísť naspäť a dostanú plat ešte aj za obdobie, keď štrajkovali. Ukazuje sa, že to pravda nie je,” povedal Bugár.

Reklama

“Ak už hovoríme o zdravotníctve, tam potrebujeme urobiť veľmi tvrdý cisársky rez. Zistili sme, že do zdravotníctva dávame približne 5,5 miliardy eur, z toho 1,7 miliardy sú nešpecifikované platby, to je 32 percent. V štátoch EÚ je to okolo päť percent, osem percent v Nemecku. A 80 percent ide na zdravotnú starostlivosť. U nás len 40 percent. To znamená krízový manažment, centrálne obstarávanie s kontrolou neziskového sektora, ako je Transparency International Slovensko,” načrtol Bugár plány Mosta-Híd.

“Nesúhlasím s tým, že ani učitelia, ani zdravotné sestry toho vlastne veľa nezískali. Podľa mňa získali sebaúctu a pocit, že sa dokážu ozvať po tom, čo ich vláda, a nie len táto, ale aj vlády predtým, povodili za nos,” upozornil Procházka.

“Zdravotná reforma je u nás postavená na viacerých úrovniach, prvá je súhra osobného postoja premiéra, ministra financií a zdravotníctva. Druhá úroveň je povyhadzovať zo zdravotníctva schránkové firmy, ročne je tam podľa štúdií ‘vata’ okolo osemsto miliónov eur, my tie peniaze potrebujeme späť do systému. Tretia úroveň sú praktické veci, chceme sa v prvej fáze sústrediť na zlepšenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti,” dodal.

Dlhodobým cieľom Mosta–Híd v oblasti sociálnej politiky je adresnosť. Bugár ju priblížil príkladom vlakov zadarmo z dielne Smeru-SD. Ak túto možnosť nemali tí dôchodcovia, ktorí poberajú vysoko nadštandardné penzie, usporené peniaze by sa podľa Bugára dali použiť na podporu ľudí s nízkymi dôchodkami.

“Hovoríme o tom, že vláda, ktorá vládla z posledných desiatich rokov osem a posledné štyri roky nemusela robiť kompromisy, mohla robiť systémové kroky a adresnú sociálnu politiku. Namiesto toho rozdáva,” povedal Bugár.

“Našou základnou snahou je dopriať ľuďom fungujúci štát, kde nebudú odkázaní na náhodné almužny raz za čas. Štát, kde sa budú môcť spoľahnúť na kvalitu služieb. Podľa nás je oveľa účelnejšie nechať viac peňazí v rodinách, znížiť dane a odvody,” tvrdí Procházka. “Robota nevzniká tak, že zoberiete peniaze ľuďom, ktorí pracujú, a dáte ich ministerstvu na nejaký projekt. Vzniká tak, že necháte žiť ľudí, ktorí ju vytvárajú a necháte ich robiť to, čo im ide najlepšie,” dodáva.

Obaja lídri podporujú koordináciu krajín V4 v migračnej kríze. “Slovensko má právo na svoj hlas, má právo nechať ten hlas zaznieť aj na európskej pôde. A ten hlas je o to silnejší, o čo pevnejšie sú naše spojenectvá s prirodzenými partnermi. Vítam akúkoľvek koordináciu postojov na úrovni V4,” povedal Procházka. “Tento pôdorys komunikácie by bolo účelné rozšíriť aj smerom na Pobaltie a na západný Balkán. Európe hrozia veľmi ťažké časy. Dôležitá je tichá diplomacia a pestovanie partnerstiev,” upozornil na možnosť, že by k Slovensku, Česku, Poľsku a Maďarsku mohli pribudnúť ďalší partneri.

Podľa Bugára môže Vyšehradská skupina “rokovať o čom chce”. “To nám nikto nemôže zakázať. Ale rétorika našej vlády je zlá. Strašiť migračnou krízou a odpútavať pozornosť od neriešenia najdôležitejších problémov občanov je nemiestne,” povedal. “V parlamente sme dvakrát hlasovali a vždy sme odmietli povinné kvóty,” upozornil Bugár. “Ale dobrovoľný princíp uznávame a budeme ho podporovať. Sami si musíme určiť, na čo máme. Toho sa nemusíme obávať. Ale obávať sa musíme toho, aby tu nevznikla dvojrýchlostná Európa. Aby nás naša rétorika nakoniec nevypudila z tej Európy, kde chceme patriť,” dodal predseda Mosta-Híd.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali