Naživo: Prigožin zahynul pri páde lietadla. Zostrelili ho?

Naživo: Prigožin zahynul pri páde lietadla. Zostrelili ho?

Moskva 23. augusta 2023 (HSP/Teraz/Foto:Twitter)

Aktualizované 23. augusta 2023 19:38

Desať ľudí v stredu zahynulo pri havárii súkromného lietadla severne od ruskej metropoly Moskva. Podľa ruského úradu pre civilné letectvo bol na zozname pasažierov aj vodca žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. TASR informuje na základe správy stanice Sky News

Jevgenij Prigožin
Na snímke šéf ruských žoldnierov Jevgenij Prigožin

Agentúra AFP citovala ruské tlačové agentúry, podľa ktorých je Prigožin medzi obeťami havárie lietadla. Zahynúť malo všetkých desať pasažierov na palube.

Reklama

“Súkromné lietadlo Embraer Legacy na strase z Moskvy do Petrohradu sa zrútilo blízko dediny Kuženkino v Tverskej oblasti. Na palube bolo desať ľudí vrátane troch členov posádky. Na základe prvých informácií zahynuli všetci na palube,” uviedlo na platforme Telegram ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

lietadlo
Trasa letu Prigožinovho lietadla

Federálna agentúra pre leteckú dopravu tiež informovala, že na zozname pasažierov je priezvisko a meno šéfa Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin. Zdôraznili tiež, že začali vyšetrovanie nehody.

Reklama
lietadlo
Na snímke padajúce lietadlo

 

Zrada sa neodpúšťa?

Podľa predbežných informácií boli Prigožin a jeho pravá ruka v PMC – Utkin – zlikvidovaní. Na Prigožinových kanáloch sa šíri video, na ktorom má byť vidieť kondenzačné stopy po raketách protivzdušnej obrany.

lietadlo
Druhý biznis jet Embraer 600 s chvostovým číslom RA-02795, ktorý tiež patril šéfovi Wagner Group Jevgenijovi Prigožinovi, pristál na letisku Ostafjev pri Moskve

Zatiaľ pre túto verziu neexistuje potvrdenie. Je nepravdepodobné, že by vedenie Ruska Prigožina zlikvidovalo takýmto spôsobom a na takomto mieste.

Zdroj ruského vydania Fontanka uvádza, že blízke okolie sa k Prigožinovi nemôže dostať.

Reklama

Mash medzitým píše, že ako verzia havárie Prigožinovho lietadla sa zvažuje teroristický útok na palube.


Situáciu s leteckým nešťastím prevzal guvernér Tverskej oblasti Igor Rudenya. Ako upresnila vláda kraja, na mieste sú muži zákona a ministerstvo pre mimoriadne situácie. Zisťujú podrobnosti o incidente a uvádzajú aj počet mŕtvych.

Neskôr zástupca pohotovostných služieb pre RIA Novosti povedal, že na mieste havárie našli telá ôsmich ľudí.

Podľa ruskej publikácie Fontanka sa v havarovanom lietadle mal nachádzať samotný Prigožin, Dmitrij Utkin, kameraman Jevgenija Prigožina, logistik spoločnosti PMC Wagner a osobná ochranka.

Ruská publikácia “Baza” uvádza, že takmer všetci boli silne obhorení – na zistenie ich totožnosti bude pravdepodobne potrebné vyšetrenie DNA.

Reklama

Okrem toho mal podľa “Bazy” jeden z mŕtvych odtrhnutú hlavu. Druhý – vážne rozdrvenú tvár.

Predtým sa uvádzalo, že na palube bolo 10 ľudí. Pátracie a záchranné práce pokračujú.

Druhý biznis jet Embraer 600 s chvostovým číslom RA-02795, ktorý tiež patril šéfovi Wagner Group Jevgenijovi Prigožinovi, pristál na letisku Ostafjev pri Moskve.

 

Wagnerovci potvrdili Prigožinovu smrť

Vedúci predstavitelia spoločnosti “Wagner” potvrdzujú skutočnosť, že Jevgenij Prigožin a Dmitrij Utkin zomreli.

Uviedol to Vladimir Rogov, predstaviteľ Ruskom menovanej “správy” Záporožskej oblasti, ktorý podľa neho “práve komunikoval s prominentnými “hudobníkmi”.

Wagnerovci na svojom telegramovom kanáli ďalej uvádzajú:

Zázrak sa nestal. Prigožin a Utkin boli zabití. Informáciu potvrdili velitelia PMC.

Bezpochyby bolo všetko naplánované. Škoda, že všetka moc špeciálnych služieb a ruského štátu nie je nasmerovaná proti nepriateľom práve tohto štátu a ako zvyčajne ničí tých, ktorí sa snažia niečo zmeniť k lepšiemu.

Reklama

Jevgenij Viktorovič si úprimne želal, aby Rusko túto vojnu vyhralo, ale bol podlo zabitý.

Podľa petrohradského vydania denníka Fontanka bol Prigožin na palube havarovaného lietadla.

Okrem Prigožina boli na palube obchodného lietadla aj velitelia PMC Wagner, uviedli noviny.

Zdroje Ksenije Sobčakovej uvádzajú, že Prigožin bol predsa len na palube havarovaného lietadla.

Reklama

Ruské telegramové kanály uvádzajú, že Rossija 24 zatiaľ Prigožinovu smrť nepotvrdila, ale iba informovala, že podľa Rosaviacie bol na palube havarovaného lietadla.

Medzitým viaceré ruské médiá informovali, že podľa ich zdrojov Prigožin zahynul.

Práve dnes viedol ruské letectvo namiesto Surovikina, ktorý je zatknutý, generál Afzalov.

Sily protivzdušnej obrany sú súčasťou ruských leteckých a kozmických síl.

Ruský televízny kanál Carygrad informuje, že telá Jevgenija Prigožina a Dmitrija Utkina na mieste leteckého nešťastia boli predbežne identifikované.

Reklama

V blízkej budúcnosti sa uskutoční genetická expertíza.

Rosaviacia: “Podľa leteckej spoločnosti boli na palube lietadla Embraer 135 (EBM-135BJ) títo cestujúci:

Propustin Sergey
Makaryan Evgeniy
Totmin Aleksandr
Chekalov Valeriy
Utkin Dmitriy
Matuseev Nikolay
Prigozhin Evgeniy

Členovia posádky:
Levshin Aleksei, veliteľ;
Karimov Rustam, druhý pilot;
Raspopova Kristina, letuška.

Let lietadla Embraer 135 (EBM-135BJ) sa uskutočnil na základe riadne vydaného povolenia na používanie vzdušného priestoru.

 

Čo urobia wagnerovci?

V PMC “Wagner” je dlho vyvíjaný schválený mechanizmus činnosti v prípade smrti Jevgenija Prigožina alebo Dmitrija Utkina

Reklama

Je schválený a zavedený automaticky pre všetkých veliteľov PMC. Ak sa potvrdí smrť podnikateľa alebo veliteľa “Wagner Group” Dmitrija Utkina pri havárii obchodného lietadla s číslom RA-02795, algoritmus sa spustí okamžite. Zdroj však odmietol spresniť, čo presne tento mechanizmus zahŕňa.

Vyhlásenie veliteľov PMC Wagner.

Jevgenij Viktorovič Prigožin, šéf skupiny Wagner, hrdina Ruska, skutočný vlastenec svojej vlasti, zomrel v dôsledku činov zradcov Ruska. Ale aj v pekle bude najlepší! Sláva Rusku!

* * *

Krátko po prvých správach o zostrelení Prigožinovho lietadla bieloruský monitorovací kanál “Belaruski Gajun” informoval, že na letisko Machulišče priletelo lietadlo IL-76 ruských vzdušných síl z Ruskej federácie.

Neskôr niektoré telegramové kanály písali o tom, že “wagnerovcov” začal z Bieloruska do Ruska prevážať IL-76 ruského ministerstva obrany.

Iné telegramové kanály však informovali, že informácie o evakuácii “wagnerovcov” z Bieloruska letom IL-76 nie sú pravdivé.

Reklama

Podľa ich informácií prílet lietadla IL-76 nemá nič spoločné s udalosťami v Tverskej oblasti.

Vojenský spravodajca Roman Saponkov: Prigožinova vražda bude mať katastrofálne následky. Ľudia, ktorí vydali rozkaz, vôbec nerozumejú nálade v armáde a morálke.

 

Reakcia Ukrajiny a USA

Michail Podoljak, poradca vedúceho prezidentskej kancelárie, sa domnieva, že za smrťou Jevgenija Prigožina stojí Vladimir Putin.

“Demonštratívna likvidácia Prigožina a Wagnerovho tímu dva mesiace po pokuse o prevrat je Putinov signál ruským elitám pred voľbami v roku 2024. “Dajte si pozor! Neloajálnosť sa rovná smrti,” vyjadril sa Podoljak.

Povedal tiež, že Prigožin sa podpísal pod svoj rozsudok tým, že uveril Lukašenkovým “zárukám” a Putinovmu “čestnému slovu”.

Joe Biden komentoval Prigožinovu smrť.

Reklama

“Neviem presne, čo sa stalo, ale nie som prekvapený. V Rusku sa len málo deje, bez toho, aby tým stál Putin. Ale presne to neviem,” povedal americký prezident.

 

Verzia, ktorá sa šíri v Rusku

Zatiaľ čo na Ukrajine, na Západe a v Prigožinovej vlastnej podpornej skupine v Ruskej federácii prevláda verzia, že jeho lietadlo bolo vyhodené do vzduchu (alebo zostrelené) na Putinov príkaz, v zdrojoch blízkych Kremľu sa presadzuje iná verzia.

A síce, že lietadlo vyhodili do vzduchu istí “nepriatelia Ruska” (napríklad ukrajinské a západné špeciálne služby) s cieľom nielen zabiť Prigožina, ale aj konfrontovať wagnerovcov a ruské orgány.

Niektoré ruské blogy už uvádzajú, že jednou z hlavných verzií je výbuch na palube – niekto údajne nastražil výbušninu do debny s vínom, ktoré bolo na palubu prinesené ako darček na poslednú chvíľu.

 

Wagnerovci o Prigožinovi

Najrozporuplnejší, najtvrdší, najpriamočiarejší, najkrutejší a najposvätnejšie milujúci a slúžiaci svojej krajine, ako najlepšie vedel, až do posledného dychu. Jevgenij Viktorovič Prigožin.

Reklama

Muž, ktorého tím bol nevídane zdatný v špinavých, ale účinných informačných bojoch, ktoré obrátili karty západných hochštaplerov. Muž, ktorý rozsieval paniku, každého prehrával a prekabátil, pričom všetky svoje ťahy mal presne vypočítané a vedel, čo robí a s akým cieľom. Muž, ktorého PMC vzbudzovali v nepriateľoch Ruska skutočný strach, a to až do takej miery, že podmienkou nenapadnutia Nigeru bolo “nepozvanie” hudobníkov. Muž, o havárii ktorého lietadla bol okamžite informovaný americký prezident.

Júnové udalosti by sme zatiaľ nechali za zátvorkami. Veci sa príliš skomplikovali. Hviezdu Hrdinu Ruska mu nikto neodňal, ani nezrušil jeho zásluhy. Prezident ho prijal spolu so všetkými veliteľmi PMC v Kremli. Všetky obvinenia voči nemu boli stiahnuté. A v Afrike wagnerovci “začali” plniť svoje úlohy…

Problém je v tom, že celé impérium Jevgenija Viktoroviča bolo postavené na ňom a jeho osobných konexiách a kontaktoch. Bez neho a jeho charizmy, bez Utkina, ktorý bol telom a krvou ducha orchestra (bol tiež v lietadle), je zdrvujúca pravdepodobnosť, že to, čo Jevgenij Viktorovič vytvoril a vydrel, sa rozpadne. A zrútia sa všetky ambície Ruska v Afrike, v dôsledku čoho sa Afrika opäť ponorí do beznádejnej a bezvýchodiskovej temnoty so slučkou Západu okolo krku. Oslabí sa aj pozícia Ruska na Blízkom východe.

To je pre krajinu obrovská rana. Aj keď si to zatiaľ neuvedomuje. Prigožin bol žolíkom Ruska, ktorý mu umožnil hrať na svetovej scéne mimo pravidiel.

Naši nepriatelia dnes oslavujú. My sme v smútku.

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:58

Štyri ženy údajne zahynuli vo štvrtok pri ukrajinskom ostreľovaní mesta Doneck na východe Ukrajiny. Oznámili to tamojší predstavitelia.

06:45

Európska komisia vyzvala vo štvrtok najväčšie digitálne platformy vrátane Facebooku či TikToku, aby bojovali proti akýmkoľvek šíriacim sa dezinformáciám založeným na záberoch zo stredajšej streľby na slovenského premiéra Roberta Fica. Informovala o tom agentúra AFP.

06:35

Vojenská operácia izraelskej armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy je kľúčová v boji proti palestínskym militantom. Vyhlásil to vo štvrtok izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

06:30

Čínsky prezident Si Ťin-pching nemôže zlepšiť vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko. Uviedlo to vo štvrtok americké ministerstvo zahraničných vecí po tom, ako čínsky líder na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom prisľúbil posilnenie vzťahov medzi Moskvou a Pekingom.

Včera 20:23

Pápež František plánuje na budúci rok navštíviť Turecko. Urobí tak pri príležitosti 1700. výročia Prvého nicejského koncilu, ktorý bol vôbec prvým cirkevným snemom s účasťou biskupov z celého kresťanského sveta. Oznámil to vo štvrtok v Lisabone carihradský pravoslávny patriarcha Bartolomej, informuje agentúra Reuters.

Pápež podľa neho plánuje najprv navštíviť sídlo carihradského ekumenického patriarchu v Istanbule a neskôr sa vyberie do tureckého mesta Iznik, niekdajšej Nicey, ktorá bola od mája do júla 325 dejiskom spomínaného koncilu za účasti cisára Konštantína.

Včera 19:41

Na západnom Slovensku má v piatok (17. 5.) silnejšie fúkať. Počítať treba aj s búrkami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe.

Včera 19:27

Juhoafrická republika (JAR) vo štvrtok na pôde Medzinárodného súdneho dvora (MSD) uviedla, že situácia v Pásme Gazy dosiahla “nové a hrozné štádium”. Hlavný súdny orgán OSN pritom požiadala o prijatie mimoriadnych opatrení na zastavenie izraelskej vojenskej operácie v meste Rafah na juhu tejto palestínskej enklávy, informuje agentúra AP.

Ide už o tretie pojednávanie MSD týkajúce sa konfliktu v Gaze na podnet JAR.

Včera 19:25

Súd v Turecku vo štvrtok odsúdil bývalého vodcu opozičnej prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) Selahattina Demirtaša na súhrnný trest 42 rokov väzenia za jeho údajný podiel na prokurdských demonštáciách z jesene 2014, ktoré vypukli, keď džihádisti obsadili sýrske mesto Kobané.

Súdny proces trval štyri roky, pričom bolo súdených 108 členov strany HDP, vrátane jej bývalých vodcov a poslancov, ktorým v prípade uznania viny hrozili doživotné tresty.

Včera 19:19

Záujmy poľnohospodárov by sa mali opäť dostať do centra pozornosti politiky Európskej únie (EÚ), vyhlásil vo štvrtok maďarský minister poľnohospodárstva István Nagy a dodal, že táto otázka bude jednou z hlavných tém maďarského predsedníctva EÚ v druhej polovici roka. Informuje agentúra MTI.

Včera 19:15

Pre USA by bol lepšie zachovať otvorený obchodný systém, než zavádzať nové clá na čínsky tovar. Oznámil to vo štvrtok Medzinárodný menový fond (MMF), podľa ktorého by Washington a Peking mali spolupracovať na riešení napätia vo vzájomných obchodných vzťahoch. Informovala agentúra Reuters.

Dlhoočakávané oznámenie sa dotýka celého radu produktov, od ocele a hliníka, cez polovodiče, elektrické vozidlá, solárne články či žeriavy na vykladanie lodí až po medicínske produkty.

Včera 18:49

Po desaťročiach, v ktorých Holandsko ťažilo z toho, že bolo jednou z najotvorenejších ekonomík na svete, sa štyri pravicové strany novej koalície zhodli na tom, že je čas na “novú kapitolu”. Podľa štvrtkovej analýzy informačného portálu DutchNews.nl to zmení doterajší obraz krajiny a dostane ju do sporu s EÚ.

Najradikálnejšie plány sa týkajú imigrácie. Líder Strany slobody (PVV) Geert Wilders kvôli možnosti presadiť “najprísnejší prístup k azylu vôbec” obetoval aj svoje šance stať sa premiérom.

Včera 17:56

Poľský premiér Donald Tusk vo štvrtok informoval, že po stredajšom atentáte na predsedu slovenskej vlády Roberta Fica dostal vyhrážky smrťou aj on, informuje TASR.

Politická atmosféra v Poľsku je v posledných rokoch výbušná – okrem iného aj v súvislosti s vraždou dlhoročného primátora prístavného mesta Gdansk Pawla Adamowicza, ktorý bol kritikom vtedajšej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS).

Donald Tusk na kongrese Európskej ľudovej strany v Bukurešti
Na snímke poľský premiér Donald Tusk
Včera 17:55

Bahrajnský kráľ Hamad bin Ísá al-Chalífa vo štvrtok na stretnutí Ligy arabských štátov (LAŠ) v bahrajnskom hlavnom meste Manáma navrhol zvolanie mierovej konferencie zameranej na Blízky východ. Schôdzka v Manáme sa zaoberá predovšetkým vojnou medzi Izraelom a vojenským hnutím Hamas v Pásme Gazy. Informovala agentúra AFP.

Na stretnutí LAŠ, na ktorom sa zúčastnilo 22 krajín, vystúpil aj bahrajnský kráľ Hamad bin Ísá al-Chalífa, ktorý navrhol medzinárodnú mierovú konferenciu zaoberajúcu sa Blízkym východom. “Žiadame medzinárodné uznanie celého územia Palestínskeho štátu a jeho vstup do OSN,” uviedol.

Včera 17:41

Krajský súd v Ústí nad Labem začal vo štvrtok hlavné pojednávanie v prípade založenia požiaru v národnom parku České Švajčiarsko v roku 2022. Bol to najrozsiahlejší lesný požiar v histórii ČR. Jiří L., ktorého obžaloba zo zapálenia lesa vinní, sa priznal len k založeniu menších požiarov v okolí. Informoval server iDNES.cz.

Podľa advokáta Víta Pavka založil jeho klient menšie požiare v takzvanej mánii. “Pod vplyvom rôznych zdravotných okolností páchal zlo, kam sa len pozrel,” vysvetlil advokát.

Hlavné pojednávanie by podľa servera malo pokračovať v piatok dopoludnia. Obžalovanému hrozí až 15 rokov za mrežami.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Andrej Sablič

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali