Krajniak: V Banskej Bystrici na oslavách SNP ľudia prezidenta vypískali

Krajniak: V Banskej Bystrici na oslavách SNP ľudia prezidenta vypískali

Banská Bystrica 29. augusta 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:SITA/Peter Rusko)

 

Zdanlivý pokoj, osobné pohodlie, neochota čeliť nepríjemnej pravde či falošná jednota nemôžu byť dôvodom na ospravedlňovanie nespravodlivosti a svojvôle moci voči vlastným občanom, voči menšinám či voči jednotlivcom. To je skutočný odkaz Slovenského národného povstania (SNP), ktorý si máme ctiť nielen slávnostnými prejavmi raz za rok pri pamätníkoch, ale predovšetkým každodennými poctivými skutkami pri službe občanom SR. V prejave počas centrálnych osláv 74. výročia SNP to vyhlásil prezident SR Andrej Kiska.

Na snímke prezident SR Andrej Kiska počas pietneho aktu v rámci osláv 74. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v areáli Múzea SNP v Banskej Bystrici

“Pred 74 rokmi sa statoční muži a statočné ženy na Slovensku pridali k zápasu civilizovaného sveta s fašistickou a nacistickou ideológiou. Rozhodli sa bojovať proti režimu, ktorý neváhal posielať svojich občanov na smrť v koncentračných táboroch. Títo muži a ženy sa postavili vládnej moci, ktorá zo seba spravila bábku ochotnú zneužívať a ponižovať Slovensko. Povstali proti štátu, aby zachránili budúcnosť vlastnej krajiny a ľudí, ktorí v nej žili,” povedal prezident. Podľa jeho slov v auguste 1944 sa v SNP spojili reprezentanti rôznych názorových a politických prúdov a odmietli ilúziu, že Slovensko dokáže prežiť vďaka kolaborácii so zlom.

Reklama

“Odmietli sebaklam, že podriadenie sa Hitlerovej Tretej ríši je akousi šikovnou ‘treťou cestou’ k sebazáchove malého národa a že obetovanie životov židovských či rómskych susedov je prijateľnou cenou za udržanie zdania pokoja uprostred vojnového besnenia.

Desiatky tisíc ľudí povstali, a to aj proti obrovskej vojenskej presile, lebo pochopili, že v zápase o budúcnosť civilizovanej Európy, v ktorom na frontoch druhej svetovej vojny zomierali milióny ľudí, nemôžu stáť bokom,” konštatovala hlava štátu.

Reklama

Podľa Kisku vďaka odvážnym ženám a mužom, vďaka rodinám ochotným znášať útrapy a čeliť pomste nepriateľa po vojenskom potlačení Povstania, tu dnes môžeme stáť so vztýčenou hlavou. “Slovenským národným povstaním sme sa ako krajina, ako spoločenstvo ľudí, prihlásili k civilizovanej, demokratickej a kultúrnej Európe, ktorá odmietla a napokon porazila ideológiu zla. Povstanie bolo prelomovou udalosťou v našich dejinách, ktorá spája osobné príbehy nesmiernej odvahy, ochoty znášať útrapy a odhodlania bojovať za správnu vec,” uviedol.

Kiska je presvedčený, že za to, že dnešný deň môže byť na Slovensku sviatkom hodnôt slobody a odvahy, vďačíme ľuďom, ktorých vtedajší režim a jeho prisluhovači nazývali zradcami a živlami. “Pripomínam to, aby som zdôraznil, že zdravú spoločnosť nemôže držať pokope slepá vernosť autorite štátu, ale iba vernosť hodnotám, o ktoré sa spolu môžeme oprieť,” podčiarkol.

Prezident pri tejto príležitosti poďakoval predstaviteľom krajín, ktorých rodáci v Povstaní bojovali po boku našich predkov. “Ďakujem statočným Rusom, Čechom, Ukrajincom, Bielorusom, Rumunom, Francúzom, Bulharom, Poliakom, Maďarom, Britom, Američanom a ďalším, ktorí pomohli našej krajine vzoprieť sa nepriateľovi a znovu získať sebaúctu,” odkázal.

Hlava štátu tvrdí, že každá spoločnosť sa posilňuje vzájomnými putami a piliermi, ktoré zvyšujú jej súdržnosť a odolnosť. “Úspešný príbeh každého štátu sa skladá z okamihov a udalostí v jeho dejinách, na ktoré môžu byť občania hrdí, na ktoré sa môžu odvolať v ťažkých časoch. Vďaka vašej odvahe začať 29. augusta 1944 s vysťahovaním je SNP pilierom, o ktorý sa moderná, slobodná a demokratická Slovenská republika môže pevne oprieť,” dodal prezident.

 

Reklama

Prezidenta vypískali

Poslanec NR SR a kandidát na prezidenta Milan Krajniak (Sme rodina) zverejnil na sociálnej sieti informáciu, že počas prejavu prezidenta Kisku prítomní vypískali.

“V Banskej Bystrici na oslavách SNP práve ľudia vypískali prezidenta Kisku. Nebola to väčšina zúčastnených, ale neboli to ani jednotlivci,” uviedol Krajniak.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:02

Francúzska polícia sa snaží zbaviť Paríž a jeho metropolitnú oblasť bezdomovcov a nelegálnych migrantov. V rámci tohto plánu vysťahovala všetkých obyvateľov z najväčšieho squatu v krajine, ktorý sa nachádza na severnom okraji Paríža. Policajná operácia súvisí s prípravami na letné olympijské hry, ktoré sa vo Francúzsku začnú o sto dní.

Polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty
Na snímke migranti čakajú pred radnicou v Paríži
07:01

Indonézske úrady vydali varovanie pred prílivovými vlnami cunami a uzavreli aj medzinárodné letisko Kota Kinabalu. Okrem toho pre erupcie sopky Ruang nariadili evakuáciu už viac ako 11.000 ľudí.

Erupcia sopky v Indonézii
Na snímke erupcia sopky na indonézskom ostrovoch Sanguine
07:00

Francúzske súdy nariadili skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému manželovi exmanželky ruského prezidenta Ľudmily Putinovej.

06:59

Líder vládnuceho Chorvátskeho demokratického spoločenstva Andrej Plenkovič vyhlásil, že jeho strana tretíkrát presvedčivo vyhrala parlamentné voľby a začne rokovať o vytvorení parlamentnej väčšiny.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke chorvátsky premiér Andrej Plenkovič
06:58

Spojené štáty obnovia sankcie na venezuelský ropný sektor, pretože vláda prezidenta Nicolása Madura pokračuje v represiách proti svojim oponentom.

06:57

Čína posilňuje svoje kapacity vo vesmíre a využíva svoj civilný program na maskovanie svojich vojenských cieľov, povedal riaditeľ amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Bill Nelson, pričom upozornil, že Washington musí zostať ostražitý.

06:56

Úrad špeciálnej štátnej prokuratúry v Čiernej Hore informoval o zadržaní riaditeľky protikorupčného úradu, ktorá je podozrivá zo zneužitia služobného postavenia.

06:54

Nový írsky premiér Simon Harris plánuje svoj prvý summit EÚ v Bruseli využiť na to, aby lídrov ostatných členských krajín EÚ vyzval na uznanie palestínskeho štátu. Novinárom to povedal po príchode na summit.

Simon Harris sa stal oficiálne novým írskym premiérom
Na snímke nový írsky premiér Simon Harris
06:53

Lídri Európskej únie sa dohodli na uvalení nových sankcií na iránskych výrobcov dronov a riadených striel. Ide o reakciu EÚ na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

06:52

Demokratmi ovládaný americký Senát zamietol návrh republikánov na zosadenie ministra pre vnútornú bezpečnosť Alejandra Mayorkasa. Dôvodom pre impeachment bolo neuspokojujúce riešenie krízovej situácie na hranici USA s Mexikom.

06:51

Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa na mierových rokovaniach medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Povedal to katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání.

06:47

Americký prezident Joe Biden vyjadril podporu balíku pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstaveného republikánmi v Snemovni reprezentantov. Biden súčasne vyzval na jeho urýchlené prijatie.

Petr Fiala v Bielom dome
Na snímke americký prezident Joe Biden
06:46

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale nakoniec sa ho rozhodol odložiť.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali