Prehľad toho najdôležitejšieho z diania na Ukrajine – Skôr či neskôr sa Európa začne pýtať, či Zelenskyj robí všetko správne

Prehľad toho najdôležitejšieho z diania na Ukrajine – Skôr či neskôr sa Európa začne pýtať, či Zelenskyj robí všetko správne

Bratislava 9. augusta 2022 AKTUALIZUJEME (HSP/Foto:TASR/AP, Telegram, Screenshot)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ilustračné foto

17:56 – Objavili sa správy o prvých obetiach výbuchov v Novofedorovke.

Reklama

Krymské ministerstvo pre mimoriadne situácie oznámilo telegramovému kanálu Pozor, správy, že v dôsledku výbuchov na území vojenského letiska boli zranení traja ľudia.

 

Reklama

17:54 – Objavila sa oficiálna verzia ruského ministerstva obrany o incidente v Novofedorovke:

„Dňa 9. augusta približne o 15.20 h vybuchlo niekoľko kusov leteckej munície na nepoužívanej časti letiska Saki pri obci Novofedorovka. V dôsledku výbuchu nebol nikto zranený. Letecké vybavenie na letisku nebolo poškodené. Prijímajú sa opatrenia na uhasenie požiaru a zistenie príčiny výbuchu. Podľa správy z miesta udalosti následný požiar nemal žiaden vplyv na muničný sklad na letisku“.

 

16:34 – Civilné obyvateľstvo po mimoriadnej udalosti na letisku na Kryme nepožiadalo o pomoc, uviedol Aksjonov.

„Posádky sanitky a zdravotnícke letectvo pracujú na mieste, je ich dosť. O obetiach je priskoro hovoriť. Medzi civilným obyvateľstvom sa zatiaľ nikto neobrátil na zdravotnícke zariadenia o pomoc,“ napísal na svojom kanáli Telegram.

Reklama

 

 

 

16:21 – Viac než desať výbuchov rôznej intenzity zaznamenali v utorok blízko ruskej vojenskej základne Novofedorivka na polostrove Krym. Informuje o tom TASR podľa správ agentúr AFP a Reuters, ktoré sa odvolávajú na miestnych predstaviteľov a svedkov.

Reklama

 

15:40 – V blízkosti ruskej vojenskej leteckej základne pri obci Novofedorivka na Kryme došlo k niekoľkým výbuchom, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na troch očitých svedkov.

Podľa telegramového kanála „ČP Krym“ v blízkosti osady vypukli tri výbuchy a požiar. „Niečo horí a praská,“ píše telegramový kanál „ČP Sevastopol“.

Mash píše o štyroch výbuchoch. „Miestni obyvatelia hlásia, že raz za minútu počujú niečo, čo znie ako výbuch granátov,“ uvádza sa v správe.

Ako ste si možno uvedomili, rakety s doletom 200-300 km už máme vo výzbroji a používame ich. Svedčí o tom aj raketový útok na Krym. – píše bývalý ukrajinský minister vnútra Andrusiv.

 

15:20 – Americký predstaviteľ: Rokovania s Putinom nebudú fungovať.

Kurt Volker, predtým U.S. Osobitný splnomocnenec pre rokovania na Ukrajine pre Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda povedal, že neverí, že pokusy o vyjednávanie s Vladimirom Putinom prinesú nejaké výsledky. Volker, ktorý slúžil aj ako U.S. Veľvyslanec pri NATO povedal, že Putin sa už rozhodol zničiť Ukrajinu ako suverénny štát a zničiť jej ľud a neprestane, pokiaľ bude mať toto „imperialistické zmýšľanie“.

Volker dodal, že Putin je v „čoraz slabšej pozícii“ kvôli tomu, že sa Moskve nepodarilo dobyť Ukrajinu napriek vysokému počtu obetí.

 

Reklama

15:17 – Stav na frontoch 9. augusta 2022

Stav frontov k 9. augustu 2022

 

14:50- Európske krajiny podporujúce Kyjev sa skôr či neskôr začnú zaujímať o to, či ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj robí všetko správne, povedal v utorok novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý komentoval Zelenského rozhovor pre Washington Post, v ktorom okrem iného povedal, že západ krajiny by mali všetkým Rusom zakázať vstup na ich územie.

 

14:36 – Kľúčové výroky z rozhovoru Dmitrija Medvedeva pre agentúru TASS:

Reklama
  • Cieľom Západu je zničiť Rusko.
  • Rozhodnutie vrátiť Krym bolo jediným možným spôsobom, ako posilniť krajinu.
  • Gruzínsko sotva bude súhlasiť s novou agresiou voči Abcházsku a Južnému Osetsku.
  • Gruzínsko a Ukrajina sa pravdepodobne nestanú členmi EÚ a NATO.
  • Rusko vojensky zasiahlo v Gruzínsku v roku 2008 a na Ukrajine v roku 2022 – nemalo inú možnosť.
  • Gruzínska agresia v roku 2008 a konflikt na Ukrajine sú prejavom „jednotného protiruského procesu“.
  • Orgánom USA je osud Ukrajiny úplne ľahostajný.
  • Snaha NATO upevniť si pozíciu pri hraniciach Ruska sa stala globálnym problémom, z ktorého sa všetkým rozumným ľuďom robí zle.
  • Rusko bude chrániť svoje národné záujmy všetkými dostupnými prostriedkami.
  • Kyjev sa bude musieť zodpovedať za zlyhanie Minska 2 a za smrť civilistov.
  • USA a NATO po auguste 2008 naďalej ignorovali obavy Ruska a teraz sa celý svet nenávratne zmenil.

 

14:23 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

  • Ruské ozbrojené sily zničili zakopané veliteľské stanovište ukrajinských vzdušných síl pri Vinnickej oblasti.
  • Prápor 14. mechanizovanej brigády AFU prišiel o viac ako 340 zabitých a zranených, zvyšní vojaci dobrovoľne opustili svoje pozície.
  • Ruské ozbrojené sily zničili viac ako 300 striel z húfnic HIMARS a M777 pomocou presne navádzaných zbraní.
  • Ruská protivzdušná obrana zostrelila ukrajinské lietadlo MiG-29 a tri bezpilotné lietadlá a zachytila 17 striel HIMARS MLRS.
  • Za štyri týždne sa počet žoldnierov na Ukrajine znížil z 2 741 na 2 192 v dôsledku ofenzívy ruských ozbrojených síl a síl LĽR a DĽR.
  •  Ruské jednotky zlikvidovali od 8. júla do 5. augusta 335 zahraničných žoldnierov, pričom ďalších 389 opustilo územie Ukrajiny.
  • V uplynulých týždňoch prišlo na Ukrajinu ďalších 175 zahraničných žoldnierov vrátane 81 bojovníkov z Gruzínska.
  • Od 8. júla do 5. augusta bolo na Ukrajine zabitých takmer 100 poľských žoldnierov, 36 bojovníkov z Kanady, 33 z Rumunska a 21 zo Spojených štátov.

 

13:25 – Správy o protiútokoch na juhu sú súčasťou informačnej a psychologickej operácie, uviedol pre BBC poradca šéfa OP Michail Podoljak.

„Bolo to IPSO? Určite, dnes sú všetky verejné vyjadrenia súčasťou IPSO. Musíme demoralizovať ruskú armádu. Musia si uvedomiť, že toto územie bude pre nich neustále územím ohňa,“ povedal.

Reklama

Napriek tomu Podoljak spresnil, že „udalosti pri Antonovskom moste ukazujú, že je pre nás kľúčové oslobodiť Cherson“ (ako jediné regionálne centrum, ktoré bolo po 24. februári pod ruskou okupáciou).

„Preto naša armáda už dnes podniká určité kroky na tento účel,“ povedal.

 

13:23 – Bielorusko oznámilo obnovenie spoločných vojenských cvičení s Ruskom.

Cvičenia sa majú konať v Bielorusku od 9. do 11. augusta a v Rusku od 22. do 25. augusta.

 

12:44 – KĽDR rokuje s Pchjongjangom o dovoze stavbárov z KĽDR, aby pomohli „obnoviť územia“.

Reklama

„Tieto procesy by sa mali začať už tento rok,“ povedal Denys Pushylin pre Solovyov Live. Podľa neho by prvé skupiny stavbárov mali do Donbasu doraziť v blízkej budúcnosti.

Ruské ministerstvo obrany predtým informovalo o ponuke Severnej Kórey vyslať 100 000 „dobrovoľníkov“ do vojny na Ukrajine.

 

12:30 – Postoj ukrajinskej strany k rokovaniam s Ruskom sa pritvrdil. Bez stiahnutia Ruska z Krymu a Donbasu (t. j. k hraniciam z roku 1991) Ukrajina mierové rokovania viesť nebude.

V rozhovore pre denník El Pais to povedal poradca vedúceho prezidentskej kancelárie Michail Podoljak.

Podľa neho sa pôvodná podmienka rokovaní – stiahnutie ruských vojsk z hraníc pred plnohodnotnou inváziou – zmenila.

Teraz sú podmienky iné.

Reklama

„Najprv taktická porážka Ruska, potom stiahnutie sa za medzinárodne uznané hranice Ukrajiny, t. j. za hranice z roku 1991. Ak zostane aspoň bod konfliktu s Ruskom, bude to neúplná vojna,“ povedal Podoljak.

 

10:34 – Francúzske úrady zakázali Rusom navštíviť zámok Château de Vincennes neďaleko Paríža v dôsledku ruskej invázie na Ukrajine, uviedol francúzsky denník 20 Minutes.

Château de Vincennes
Na snímke francúzsky zámok Château de Vincennes

Na zámku sa nachádza archív francúzskeho ministerstva obrany.

Nachádza sa tu aj jedno zo stredísk Historickej služby obrany, knižnice a archívy, ktoré sú za určitých podmienok prístupné verejnosti.

Francúzske ministerstvo obrany obmedzilo prístup do vojenských priestorov, ale ruskí novinári môžu stále posielať žiadosti o dokumenty.

Hrad bol postavený pre francúzskych kráľov v štrnástom a sedemnástom storočí vo Vincenneskom lese. Je známy ako miesto, kde bola v roku 1917 popravená Mata Hari.

Reklama

 

10:03 – Väčšina Rusov je pripravená schváliť Putinovu ofenzívu na Kyjev aj rozhodnutie zastaviť „špeciálnu operáciu“ a podpísať mier.

Podľa expertov ruského denníka Kommersant to znamená, že verejnosť nechce premýšľať o veľkých politických otázkach.

Podľa prieskumu agentúry Russian Field by novú ofenzívu Putina na Kyjev podporilo 60 % Rusov. Zároveň by 65 % opýtaných súhlasilo s ukončením „špeciálnej operácie“.

59 % sa domnieva, že „špeciálna operácia“ sa pretiahla. Z nich 33 % je o tom pevne presvedčených a 26 % sa prikláňa k tomuto názoru.

Väčšina Rusov (56 %) zároveň nepociťuje „únavu zo správ“ o vojne. Pomerne vysoký je aj počet tých, ktorí sú unavení – 41 %.

30 % respondentov je presvedčených, že vojna bude trvať dlhšie ako rok, a len 18 % verí, že sa skončí do jedného roka. 20 % si myslí, že do šiestich mesiacov.

Reklama

62 % Rusov je presvedčených, že „špeciálna operácia“ prebieha dobre.

Zároveň 2/3 opýtaných mužov nie sú pripravené ísť osobne do vojny, ak by sa naskytla takáto príležitosť.

67 % respondentov uviedlo, že vôbec nie sú ochotní venovať svoje vlastné peniaze na podporu „špeciálnej operácie“.

 

8:27 – Väčšina bežných Európanov je proti protiruským sankciám.

Európske krajiny uskutočnili prieskum o postoji k novým protiruským sankciám. A zistili, že väčšina obyvateľstva je proti nim

Vo Francúzsku sa 63 % opýtaných vyjadrilo proti, pretože ich považujú za neopodstatnené opatrenie vzhľadom na možné dôsledky, ktoré by mohlo mať na krajinu. 27 % bolo za sankcie

Reklama

V Taliansku sa proti sankciám vyslovilo 59 % respondentov a 27 % ich podporilo.

V Nemecku a Španielsku sa proti sankciám vyslovilo 54 % respondentov, za bolo 34 %, resp. 35 %.

V Spojenom kráľovstve bolo 47 % respondentov proti protiruským sankciám, 38 % ich podporilo. Dokonca aj v Poľsku bolo 45 % respondentov proti sankciám, ale 39 % ich podporilo.

 

8:19 – Senátorka Rukavišnikovová žiada Roskomnadzor o stanovisko, či je bezplatné používanie služieb VPN v krajine v súlade s ruským právom (jej žiadosť má k dispozícii RIA Novosti).

Reklama

Podľa nej existujú dobré dôvody domnievať sa, že v skutočnosti môžu byť údaje používateľov VPN predávané, prenášané alebo odcudzené zločincami a samotné služby môžu byť použité v hybridnej vojne proti Rusku.

Ako príklad uviedla Bielorusko, Severnú Kóreu, Turkménsko, Turecko, Irak a Irán, kde je používanie VPN zakázané zákonom, zatiaľ čo čiastočné obmedzenia existujú v Ománe, Spojených arabských emirátoch a Číne.

 

8:18 – Podľa britskej spravodajskej služby postúpilo Rusko za posledných 30 dní o 10 kilometrov v blízkosti Bachmutu.

V ostatných častiach Donbasu ruské sily za ten čas nepostúpili o viac ako tri kilometre.

Podľa britského ministerstva obrany Rusko potrebuje viac bojovo pripravenej pechoty, aby zabezpečilo výraznejší postup. Súčasné tempo ruskej ofenzívy považujú Briti za nízke.

 

8:04 – Inštitút pre štúdium vojny (USA) sa domnieva, že hlavným taktickým cieľom Rusov južne od Bachmutu je ovládnuť Zajcevo. 

Na snímke oblasť Zajcevo

To umožní kontrolu diaľnice T0513, ktorá podporuje ukrajinské predsunuté pozície na severovýchode Doneckej oblasti.

Severovýchodne od Bachmutu sa hlavné úsilie nepriateľa sústreďuje na Soledar (kde podľa mapy inštitútu už prebiehajú boje na predmestí).

„Inštitút“ sa tiež domnieva, že Rusi zaútočia severozápadne od Peskov z centra osady – teda bez toho, aby čakali na jej obsadenie. To znamená, že zrejme na Vodjanoe, aby obkľúčili Avdijevku z juhu.

Zároveň sa zóna ruskej kontroly v Peskoch a Avdijevke, súdiac podľa interaktívnej mapy inštitútu, počas včerajšieho dňa nezmenila.

Na snímke oblasť Soledar

 

8:03 – Najdôležitejšie informácie z ranného brífingu generálneho štábu Ukrajiny:

  1. Nepriateľ prehľadával okolie Severska a Bachmutu, útočil na Ivano-Darjevku, Veseloe, Jakovlevku, Zajcevo a samotný Bachmut. Útoky boli odrazené.
  2. Rusi zaútočili v oblasti Avdijivky a Krasnogorovky, ale bez úspechu. Generálny štáb tiež hlási masívne ostreľovanie západne od Donecka.
  3. Nepriateľské prieskumné skupiny sa pokúšali preniknúť do mesta Velyka Novoselka a jeho predmestia Vremjevka.

 

Reklama

7:39 – Hlavné body večerného príhovoru Volodymyra Zelenského:

  1. „Dnes si pripomíname rusko-gruzínsku vojnu z roku 2008. Nestala sa históriou. Až teraz svet začal chápať potrebu účinných nástrojov na predchádzanie takýmto agresiám. Potrebujeme princíp preventívneho prístupu k agresorovi, o ktorom sme hovorili pred rokom 2022.“
  2. „Dnes boli zostrelené štyri rakety Kalibr – desiatky zachránených životov. Ešte nemáme dostatočné kapacity na zostrelenie všetkých rakiet, ale to, čo máme, je už veľa.“
  3. „Prvýkrát v histórii Botswany som rokoval s jej prezidentom. Sľúbil, že Ukrajina bude potravinovým garantom. Dnes loď opustila prístav Južnyj prvýkrát od 24. februára.
  4. „Dnes bol oznámený nový balík vojenskej pomoci USA – rakety pre HIMARS a náboje pre delostrelectvo. Všetkých 100 % použijeme na ochranu našej spoločnej slobody.“

 

7:37 – Kogeneračná jednotka 3, ktorá zásobuje teplom a teplou vodou približne tretinu mesta, bola poškodená ostreľovaním v Charkove.

V televíznom maratóne to uviedol vedúci charkovského OVA Oleh Sinegubov.

„Pracujeme na obnove kritickej infraštruktúry, pretože nepriateľ útočí. Nedávno okupanti poškodili elektráreň CHP-3 v Charkove. Je to jeden z hlavných podnikov, ktorý zásobuje takmer tretinu Charkova teplom a teplou vodou,“ povedal.

Podľa guvernéra regionálne úrady požiadajú kabinet ministrov, aby čo najviac obnovil kritickú infraštruktúru mesta a pripravil ju na vykurovaciu sezónu.

 

7:26 – USA sa domnievajú, že Ukrajina už má dostatok západných viacnásobných raketových systémov typu HIMARS a za prioritu považujú zabezpečenie nepretržitých dodávok munície.

Na brífingu to oznámil zástupca šéfa Pentagónu Colin Kahl.

Predtým sa objavili správy, že nový balík vojenskej pomoci bude zahŕňať aj muníciu pre HIMARS ale už nie samotné odpaľovacie zariadenia.

 

7:24 – Južne od Bachmutu sa Rusi snažia dostať ukrajinské jednotky do poloblúkového obkľúčenia, povedal Oleksij Arestovyč v relácii Marka Fejgina.

Podľa neho sa dedina Kodema nachádza v epicentre tejto vojenskej operácie.

„Situácia je tu zložitá. Nepriateľ postúpil, ale boje pokračujú,“ povedal.

Uviedol tiež, že ruské útočné pokusy pokračujú severne a južne od Avdijevky.

Reklama

Dodal, že o Pesky sa vedie veľký delostrelecký boj, ale nedochádza k žiadnemu postupu.

Okrem toho sa podľa Arestovyča Rusi pokúšajú postúpiť v Chersonskej oblasti do Snegyrevky smerom na Mykolajiv.

 

7:22 – Čečenský prezident Ramzan Kadyrov oznámil, že spojenecké jednotky prevzali kontrolu nad územím továrne Knauf v meste Soledar.

Ukrajinské ozbrojené sily vypálili šesť striel z viacnásobného raketometu Grad na Kyjevskú a Kujbyševskú štvrť Donecka, uviedlo zastúpenie DĽR pri Spoločnom centre pre kontrolu a koordináciu režimu prímeria.

Záporožská oblasť začala uplatňovať ruské zákony, pričom miestna polícia sa už riadi ruským trestným a správnym kódexom, uviedol predstaviteľ regionálnej správy Vladimir Rogov.

Ruské velenie si stanovilo úlohu za každú cenu obsadiť Husarivku (Charkovská oblasť, južne od Balakley), ale nie je možné ju splniť.

V relácii Marka Fejgina o tom informoval Oleksij Arestovyč, poradca šéfa OPU.

Povedal tiež, že Dolgenkoe (v strede medzi Izjumom a Slovjanskom) podľa niektorých správ prevzali pod kontrolu ukrajinské ozbrojené sily.

Podľa Arestovyča ukrajinské jednotky úspešne postupujú smerom na Izjum a je možné, že ruské jednotky už budú takticky obkľúčené.

 

7:20 – Počet Ukrajincov, ktorí potrebujú psychiatrickú liečbu, prevyšuje počet lekárov, ktorí ju vedia poskytnúť. Informoval o tom časopis The Economist.

V publikácii sa uvádzajú príbehy o duševných poruchách, ktoré Ukrajincov postihujú v dôsledku vojnových podmienok.

„Kyjevský módny návrhár Eduard K. si nepamätá, prečo prišiel k ukrajinskému zátarasu a zakričal: „Putin je môj prezident“…

V ten istý deň bol hospitalizovaný v kyjevskej psychiatrickej nemocnici. Jeho lekár Jaroslav Zacharov hovorí, že jeho choroba nie je v krajine, ktorá je traumatizovaná päť mesiacov trvajúcimi bojmi, zďaleka ojedinelá.

Reklama

Vojna tak či onak zasiahla každého Ukrajinca a stres ešte viac zhoršuje problémy tých najzraniteľnejších. Za normálnych okolností funguje psychika ako tráviaci systém, hovorí lekár, dokáže sa prispôsobiť a spracovať extrémne zážitky.

Dlhotrvajúca vojna to mení. Očakávanie utrpenia vyčerpáva nervový systém.

„Ľudia majú radi všetko pod kontrolou a vojna vám to neumožňuje,“ hovorí lekár,“ píše sa v publikácii.

 

6:45 – Súd v Moskve opäť udelil pokutu bývalej redaktorke Prvého kanála Maríne Ovsjannikovovej – teraz vo výške 40 000 rubľov v prípade diskreditácie ruských ozbrojených síl.

Podľa BBC dostala Ovsjannikovová pokutu za svoj príspevok na sociálnej sieti, ktorý sa začínal slovami „Hanbím sa za svoju krajinu“.

Ovsjannikovová sa stala známou vo februári, keď sa objavila s protivojnovým plagátom v priamom prenose ruského Prvého kanála.

Následne vyvolala škandál na Ukrajine, kde sa proti jej prípadnej návšteve postavili viacerí politici a radikáli.

 

Vojna na Ukrajine, 8. augusta 2022. Hlavné z pohľadu ruskej strany:
  • Hlava Záporožskej oblasti Evgenij Balickij podpísal príkaz na usporiadanie referenda o zjednotení regiónu s Ruskom. Referendum v Záporožskej oblasti sa bude konať osobne, uviedol člen hlavnej rady Záporožskej oblastnej správy Volodymyr Rogov.
  • Ukrajinská neonacistická formácia Kraken stratila v dôsledku ruských vojenských úderov svoju bojovú výkonnosť, velitelia Krakenu sa neúspešne snažia prinútiť obyvateľov Charkova, aby sa k nej urýchlene pripojili a nahradili tak svoje straty, uviedlo ruské ministerstvo obrany.
  • Poľsko plánuje prevziať kontrolu nad ukrajinským poľnohospodárstvom a organizovane vykupovať produkty za dumpingové ceny. Poľsko investuje do vytvorenia dopravnej infraštruktúry, ktorá umožní nerušený vývoz ukrajinských potravín do Európy a na iné trhy, uviedla ruská zahraničná spravodajská služba.
  • Takmer 700 ton humanitárnej pomoci bude dnes doručených civilistom v DĽR, LĽR a Charkovskej a Záporožskej oblasti, uviedlo ruské ministerstvo obrany
  • Ruská armáda počas špeciálnej vojenskej operácie zničila takmer 800 ukrajinských raketometov, uviedlo ruské ministerstvo obrany
  • Ruské letectvo zničilo 150 ukrajinských vojakov pri Charkove pomocou vysoko presných rakiet, uviedlo v pondelok ruské ministerstvo obrany.
  • Údery taktického a armádneho letectva, raketových vojsk a delostrelectva ruských ozbrojených síl zničili v noci nadnes päť kontrolných bodov, ako aj živú silu a vybavenie v 117 oblastiach špeciálnej operácie, uviedlo ruské ministerstvo obrany.
  • Ukrajinské sily ostreľovali územie DĽR 62-krát za deň, pričom vystrelili 425 nábojov, informovalo zastúpenie republiky v Spoločnom centre pre kontrolu a koordináciu režimu prímeria (JCCC).
  • Ruskí delostrelci zničili na Donbase v rámci protibatériového boja tri čaty raketometov Grad, štyri čaty diel Msta-B a dve čaty diel Hyacinth-B, americké bojové vozidlá HIMARS MLRS a batériu raketometov Uragan, uviedlo ruské ministerstvo obrany.
  • Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili za posledných 24 hodín sedem ukrajinských dronov a 19 striel HIMARS MLRS, uviedla v pondelok tlačová služba ruského ministerstva obrany.

 

Situácia na Ukrajine a na Donbase 8. augusta 2022 z pohľadu ruskej strany:
  • Pentagón oznámil nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote jednej miliardy dolárov. Bude zahŕňať Javeliny a muníciu pre systémy HIMARS a PVO NASAMS
  • Hlava Záporožskej oblasti Balickij podpísal dekrét o referende o zjednotení s Ruskom
  • SBU tvrdí, že sa podarilo zabrániť atentátu na šéfov ukrajinskej obrany a rozviedky
  • SVR: Poľsko zorganizovalo výkup ukrajinských poľnohospodárskych produktov za nízke ceny
  • Vláda DNR oznámila založenie spoločnosti pre rozvoj Donbasu
  • Zacharovová: Kyjev si streľbou na Záporožskú jadrovú elektráreň berie za rukojemníka celú Európu
  • Ukrajinský súd odsúdil ruského tankistu Kulikova na desať rokov väzenia
  • Bývalý ukrajinský minister obrany Ježeľu obvinili z vlastizrady
Situácia na frontoch k 8. augustu 2022

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:25

Výrobca spotrebného tovaru Unilever v utorok oznámil plány na zrušenie približne 7500 pracovných miest vo svojich prevádzkach na celom svete. Jeho cieľom je ušetriť v priebehu nasledujúcich troch rokov približne 684 miliónov libier (799,77 milióna eur). Informovala agentúra DPA.

Koncern, ktorý vyrába približne 400 značiek spotrebného tovaru od čajov Lipton cez mrazené pochúťky Magnum a Cornetto po mydlá Dove či kvasnicovú nátierku Marmite, uviedol, že prepúšťanie sa dotkne prevažne pracovných miest v kanceláriách.

10:22

Elon Musk potvrdil že užíva predpísaný ketamín, aby rozptýlil negatívne myšlienky, čo prináša prospech investorom Tesly. Vyhlásil to počas rozhovoru zverejneného v pondelok, informovala agentúra AFP.

Potvrdil teda užívanie anestetika zvyčajne používaného na tlmenie bolesti a liečbu depresie. Ketamín sa však vo veľkom zneužíva ako droga s potenciálne nebezpečnými až smrteľnými následkami intoxikácie.

Elon Musk
Na snímke Elon Musk
10:20

Všetci obyvatelia Pásma Gazy čelia akútnemu nedostatku potravín, upozornil v utorok americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zdôraznil tým, že je potrebné zvýšiť dodávky humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, informovala agentúra AFP.

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali