Pozrite si prehľad volieb v Európskych krajinách, ktoré sa budú konať v roku 2018: Favoritmi sú vlastenecké politické sily

Pozrite si prehľad volieb v Európskych krajinách, ktoré sa budú konať v roku 2018: Favoritmi sú vlastenecké politické sily

Svet 3. februára 2018 (HSP/Foto:TASR/AP/Amel Emric)

 

Po víťazstve vlasteneckého a protiimigračného Miloša Zemana v českých prezidentských voľbách mnohí s napätím očakávajú výsledky volieb v ďalších krajinách po celej Európe. Voľby sa v roku 2018 budú konať v Taliansku, Maďarsku, Švédsku a v Rusku. Čo však príliš nepoteší liberálov, favoritmi týchto volieb sú podľa prieskumov politici s vlasteneckým cítením, ktorých mainstreamové médiá označujú za populistov. Informuje portál Breitbart

Ilustračné foto

Taliansko

Reklama

Talianske všeobecné voľby sa budú konať 4. marca. Podľa prieskumov verejnej mienky výrazný nárast podpory zaznamenávajú tzv. “populistické strany” ako vlastenecká  Liga severu a euroskeptické hnutie Piatich hviezd.

Voľby budú prvykrát prebiehať podľa nového volebného zákona “Rosatellum”, ktorý bol schválený koncom minulého roka a spája Britský systém volieb – prvý berie pozíciu a proporcionálne zastúpenie.

Reklama

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že stredopravá koalícia vlasteneckej Ligy severu pod vedením Mattea Salviniho a strany Forza Italia pod vedením bývalého predsedu vlády Silvia Berlusconiho, sa s najväčšou pravdepodobnosťou v celkovom hlasovaní umiestní na prvom mieste.

Je však nepravdepodobné, že by sa premiérom stal opäť Berlusconi, keďže mu bolo súdom zakázané viesť verejné úrady po odsúdení za jeho daňový únik. Premiérom sa teda môže stať vlastenec a protiimigračný politik Matteo Salvini, ktorého strana stráca len pár percent po vedúcej strane Silvia Berlusconiho – Forza Italia.

Salvini, ktorý je otvoreným kritikom masovej migrácie, prisľúbil, že ak sa stane premiérom Talianska, tak v priebehu piatich rokov vyhostí 500 000 nelegálnych migrantov.

 

Maďarsko

Reklama

Maďarské národné voľby sú naplánované na 8. apríla a zdajú sa byť prevažne jednostrannou záležitosťou, keďže vlastenecká a protiimigračná strana Fidesz  premiéra Viktora Orbána dominuje každému prieskumu.

Najnovší prieskum ukázal , že Fidesz a ich koaličný partner, Kresťanská demokratická ľudová strana (KDNP), by mali dohromady získať až 54 %.  Strana Fidesz neustále presadzovala maďarskú suverenitu v Európskej únii, najmä pokiaľ ide o otázku migrantov.

 

Švédsko

Celonárodné voľby vo Švédsku sa budú konať 9. septembra. Rastúca miera násilných trestných činov, vyplývajúca z masovej migrácie, viedla k nárastu podpory vlasteneckej Švédskej strany demokratov .

Reklama

Táto vlastenecká strana sa v decembrových prieskumoch takmer vyrovnala vládnucim sociálnym demokratom, v januárovom prieskume verejnej mienky sa ale prepadla na tretie miesto. Toto poradie sa zmenilo hlavne kvôli tomu, že štandardné strany dostali strach a preto začali prezentovať podobné názory ako švédski demokrati.

 

Rusko

V Rusku sa budú konať prezidentské voľby 18. marca. Jasným favoritom je podľa prieskumov verejnej mienky úradujúci prezident Vladimír Putin, ktorý by získal 66 % hlasov.

Po tom, čo v 90.-tych rokoch vtedajší prozápadný prezident Boris Jeľcin zrazil Rusko na kolená a doviedol jeho obyvateľov do obrovskej chudoby, bol príchod Putina viac než žiaduci. Tento vlastenecký prezident pozdvihol Rusko na nohy, zlepšil ekonomickú situáciu, zvýšil životnú úroveň, obnovil potravinovú sebestačnosť aj napriek sankciám (alebo vďaka nim) a opäť spravil z Ruska svetovú veľmoc.

Americkí “jastrabi” si už nemôžu robiť, čo sa im zachce. Po nehoráznych vojenských inváziách USA v Iraku a v Líbyi už Putin povedal dosť a zachránil Sýriu pred rozvratom. Islamský štát bol porazený a jeho spojenci spoza oceánu boli odstavení na druhú koľaj. Putinovi sú vďační aj obyvatelia Krymu, ktorí boli uchránení od banderovskej chunty na Ukrajine a možno aj od občianskej vojny, aká prebieha na Donbase.

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:56

V okrese Chua-lien na Taiwane zaznamenali v noci z piatka na sobotu ďalšie dve zemetrasenia, najsilnejšie s magnitúdou 6,1. Informoval tamojší meteorologický úrad.

06:45

Čína usporiada rokovania medzi militantným hnutím Hamas a sekulárnym Fatahom zamerané na palestínsku jednotu. V piatok to oznámil nemenovaný diplomat v Pekingu aj predstavitelia hnutia.

06:36

Pri útoku dronom, ktorý v piatok zasiahol plynové pole v severoirackom autonómnom regióne Kurdistan, zahynuli štyria pracovníci z Jemenu.

06:30

Španielsko dodá Ukrajine rakety Patriot. Na videokonferencii medzinárodnej Kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny to v piatok oznámila španielska ministerka obrany Margarita Roblesová.

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali