Pellegrini tvrdí, že sa dokáže brániť sám. “Nikdy som nepočul tak slabé zdôvodnenie na odvolávanie člena vlády”. Podľa Matoviča zo seba spravil hrdinu

Pellegrini tvrdí, že sa dokáže brániť sám. “Nikdy som nepočul tak slabé zdôvodnenie na odvolávanie člena vlády”. Podľa Matoviča zo seba spravil hrdinu

Bratislava 13. septembra 2019 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel, TASR-Jakub Kotian)

 

 

Pre premiéra Pellegriniho je podstatné, že Monika Jankovská už vo funkcii štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti nie je. “Keby neodišla, potom by sme mohli hodnotiť, aký bude ďalší vývoj,” vyhlásil v pléne počas piatkovej diskusie na mimoriadnej schôdzi parlamentu

Reklama
Na snímke Peter Pellegrini a Igor Matovič

Schôdzu iniciovala opozícia, chce na nej vysloviť Pellegrinimu nedôveru. “Pani štátna tajomníčka nesedí na svojej stoličke. Že sa tak nestalo vo vysnívaný dátum pána Matoviča alebo pána Hegera, to nie je môj problém, to je váš problém,” doplnil premiér s tým, že nikoho nekryl a nikoho nežiadal, aby vo svojej funkcii ostal.

“Desať dní trvalo, kým Monika Jankovská odstúpila, počas tých desiatich dní sa Peter Pellegrini správal ako pobočník Moniky Jankovskej,” vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič. Premiér podľa neho nemá posúvať význam piatkového odvolávania.

Reklama

Pellegrini tiež Matovičovi odkázal, že nemá problém sa hájiť aj sám. “Čelím ‘extrémnemu’ útoku asi 12 poslancov, ktorí tu sedia. To by som zvládol aj sám, nemusia tu byť koaliční poslanci a členovia vlády,” reagoval na výčitku Matoviča, že Pellegriniho nebránia jeho spolustraníci.

Diskusia k návrhu na odvolanie predsedu vlády trvá v pléne už viac ako sedem hodín. V diskusii vystúpilo s príspevkami viacero opozičných poslancov, na nich reagovali poslanci zo strany Smer-SD.

Vystúpiť by malo ešte približne osem poslancov, ktorí sa do diskusie prihlásili písomne, následne sa môžu zákonodarcovia prihlásiť aj ústne. Poslanci budú o návrhu rokovať, až kým nevystúpia všetci prihlásení rečníci. O návrhu na vyslovenie nedôvery premiérovi sa má hlasovať v utorok (17. 9.).

 

SaS nemá právo niekoho odvolávať, hovorí Raši, pripomína kauzu Sasanka

Reklama

Keby SaS po zverejnení správ svojho lídra Richarda Sulíka s Marianom K. a po kauze Sasanka žiadala jeho odchod zo strany, mala by v súčasnosti právo žiadať odvolanie niekoho iného. Povedal podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD).

Na snímke zľava predseda vlády SR Peter Pellegrini a podpredseda vlády SR pre investície a informatizáciu Richard Raši

“Vám nevadí, že váš predseda po takejto komunikácii neodstúpil? Toto je niečo, na čo stačí povedať sorry?” apeloval na poslancov z klubu SaS v súvislosti s prepisom komunikácie Sulíka s Marianom K., ktorý bol v minulosti zverejnený. Pripomenul aj video zo stretnutia týchto dvoch, na ktorom hovorili o voľbe generálneho prokurátora. Skonštatoval, že keby vtedy žiadali odchod Sulíka, dnes by mali právo žiadať odchod niekoho iného.

Poukázal aj na Matovičove slová, ktorými vysvetlil svoje stretnutie s Marianom K. Líder OĽaNO v minulosti povedal, že ho podnikateľ kontaktoval v súvislosti s voľbami a podľa Rašiho slov v pléne chcel byť číslo 150 na kandidátke OĽaNO. Raši zdôraznil, že na kandidačnej listine OĽaNO sú posledné miesta tie najatraktívnejšie.

Matovič v diskusii zdôraznil, že premiér pri odvolávaní Jankovskej nemusel čakať na žiaden dôkaz, keďže Jankovská po odovzdaní mobilu o tom dostala aj písomnú informáciu od polície. Matovič v pléne tiež uviedol, že za stretnutie s Marianom K. sa nikdy neospravedlnil a ani sa neospravedlní, pretože sa nemá za čo ospravedlňovať.

Poslanec Gábor Grendel (OĽaNO) poukázal na to, že problém nie je v tom, že by Jankovská komunikovala s Marianom K., ale v tom, že jej polícia musela zobrať telefón. “Svoj mobilný telefón nemusel odovzdať polícii ani Richard Sulík, ani Igor Matovič, ani Miroslav Beblavý. Svoj mobilný telefón musela odovzdať pani Jankovská, ktorá s vami kandidovala v roku 2016,” povedal v reakcii na Rašiho vyjadrenie.

Reklama

Poslankyňa Anna Zemanová (SaS) poukázala na večierky, na ktorých sa vysokopostavení členovia strany Smer-SD zúčastnili spolu s Marianom K. Pripomenula správy medzi Alenou Zs. a “maznákom”. Zdôraznila, že mimoriadna schôdza je o tom, že Pellegrini nevyvodil politickú zodpovednosť za konanie Jankovskej.

Poslanec Ján Marosz (OĽaNO) pripomenul výrok Antonina Vadalu z minulosti, keď Rašiho označil za jedinú alternatívu v komunálnych voľbách. Na prepojenia Smeru-SD a Rašiho s Vadalom upozornil v pléne aj Matovič.

Peter Pčolinský (Sme rodina) podotkol, že v pléne sedí len zopár poslancov Smeru-SD. “Mne to príde, že vašim vlastným poslancom nezáleží na imidži tejto vlády,” povedal. Poukázal na to, že pri odvolávaní ministrov SNS v minulosti v pléne sedel celý ich poslanecký klub a “bili sa za nich”.

 

Takýto „bábkový premiér” nemá podľa Blahovej čo robiť na čele vlády

Takýto „bábkový premiér” nemá podľa poslankyne NR SR za Slobodu a Solidaritu (SaS) a predsedníčky poslaneckého klubu strany Natálie Blahovej čo robiť na čele vlády. Ako uviedla na dnešnej mimoriadnej 50. schôdzi parlamentu, výroky a konanie Pellegriniho považuje za festival politického alibizmu a oportunizmu.

Na snímke poslankyňa NR SR Natália Blahová

„Dnes sme tu preto, že zvolená poslankyňa za Smer-SD a potom štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská hrala pred očami verejnosti nehorázne divadlo. Verejnosť sa dozvedela, že viac ako tisícku správ si Marian K. vymenil s osobou uloženou ako Monika Jankovská. Politická kultúra a morálka jej mala kázať hneď, ako jej polícia zhabala telefón, aby si zbalila veci, odišla z dôležitého postu a čakala na výsledky vyšetrovania,“ priblížila Blahová.

Ako uviedla Blahová, Pellegrini vyhlásil, že ak sa Jankovská previnila voči tomu, ako má konať vysoká štátna úradníčka, zaujme k tomu bez otáľania jednoznačný a rázny postoj. „Následne ju jednoznačne a rázne nechal vo funkcii a návrh na jej odvolanie nepodal,“ objasnila Blahová.

Premiér, ktorý podľa poslankyne nevie, čo je jeho povinnosťou, ktorý nerešpektuje politickú kultúru a ohrozuje krajinu tým, že na dôležitých postoch ponecháva nominantov svojej strany, ktorí môžu byť nebezpeční pre spravodlivosť na Slovensku, je on sám ohrozením,“ dodala poslankyňa za SaS.

 

Reklama

Premiér nikdy nepočul také slabé zdôvodnenie odvolávania člena vlády

Premiér Peter Pellegrini nikdy nepočul také slabé zdôvodnenie odvolávania člena vlády. Uviedol to počas mimoriadnej parlamentnej schôdze. „Ak ma navrhujete odvolať len za to, že Monika Jankovská neprišla o funkciu v ten moment, ako ste si priali vy, nech sa páči, odvolávajte ma každý deň,” dodal Pellegrini. Opozícii sa nepáči, ako sa premiér postavil k odvolaniu dnes už bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej.

Spôsob, akým vystupuje predseda OĽaNO Igor Matovič, je spôsobený podľa predsedu vlády možno tým, že mu nebolo dopriate chodiť po Slovensku. „Nebolo Vám dopriate, aby Vám ľudia v regiónoch ďakovali za to, čo ste pre nich urobili, ako ste pomohli riešiť ich problémy. Lebo Vy ste nič také nerobili, len luxusne sedíte v opozičnej lavici a beriete luxusný plat. Nenesiete zodpovednosť za nič, čo sa v tomto štáte deje, lebo ste žiadnu exekutívnu funkciu nezastávali. Je mi úprimne ľúto, že ste nezažili, aké je to niekomu pomôcť,” uviedol v pléne Pellegrini.

 

Poslanci parlamentu v piatok začali mimoriadnu schôdzu, na ktorej premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) čelí pokusu o odvolanie z funkcie. Plénum bude o návrhu na vyslovenie nedôvery rokovať, až kým nevystúpia všetci prihlásení rečníci. Hlasovať o návrhu majú poslanci v utorok (17. 9.) o 9.00 h

Reklama
Na snímke Peter Pellegrini

O kreslo chce Pellegriniho pripraviť opozícia. Dôvodom je, že nenavrhol odvolať Moniku Jankovskú (Smer-SD) z postu štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti po tom, ako sa objavili informácie o jej údajnej komunikácii s Marianom K., obvineným z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka. Vláda s odvolaním nesúhlasí, Jankovská medzičasom vo funkcii skončila.

Ako prvý v pléne vystupuje predkladateľ návrhu, líder OĽaNO Igor Matovič, ktorý kritizoval postoj premiéra pri odvolávaní Jankovskej, keďže ten chcel čakať na dôkazy od orgánov činných v trestnom konaní.

Mimoriadnu schôdzu opozícia opäť iniciovala po tom, ako sa minulý piatok (6. 9.) a ani v pondelok (9. 9.) nepodarilo schôdzu na vyslovenie nedôvery premiérovi otvoriť pre neúčasť poslancov.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali