Hrdina Marček na mimoriadnej schôdzi zachránil rečnícky pult: Beblavý a spol. odmietli vpustiť premiéra za rečnícky pult, situáciu zachránil bývalý zápasník Marček. „To my sme zabránili konfliktu!“, reagujú Beblavý s Poliačikom

Hrdina Marček na mimoriadnej schôdzi zachránil rečnícky pult: Beblavý a spol. odmietli vpustiť premiéra za rečnícky pult, situáciu zachránil bývalý zápasník Marček. „To my sme zabránili konfliktu!“, reagujú Beblavý s Poliačikom

Bratislava 20. februára 2020 AKTUALIZOVANÉ (SITA/TASR/HSP/Foto:SITA-Branislav Bibel)

 

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) dnes majú tretí pokus na začatie rokovaní o návrhoch zákonov k sociálnym opatreniam, diaľničným známkam a k Istanbulskému dohovoru. Mimoriadnu 58. schôdzu parlamentu otvorili poslanci v utorok 18. februára. Šestica poslancov z koalície Progresívne Slovensko/Spolu – občianska demokracia (PS/Spolu) však od utorka blokuje rečnícky pult v rokovacej sále na protest proti otvoreniu schôdze. Danko ich aj vo štvrtok opätovne vyzval, aby opustili hlavný rečnícky pult. Tí tak neurobili okamžite, ale až počas vyhlásenia premiéra po tom, čo sa ten dostal k rečníckemu pultu, ktorý svojím telom chránil poslanec Peter Marček

Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter (vľavo hore), dole zľava: poslanci NR SR Miroslav Beblavý, Viera Dubačová, Martin Poliačik a Jozef Mihál, a predseda vlády SR Peter Pellegrini počas rokovania pokračujúcej mimoriadnej 58. schôdze Národnej rady SR

Miroslav Beblavý, Jozef Mihál, Martin Poliačik, Alan Suchánek, Simona Petrík a Viera Dubačová v budove NR SR z utorka na stredu nocovali. Ani po opakovaných výzvach predsedu parlamentu Andreja Danka (SNS) v stredu priestor rečníckeho pultu neopustili, preto Danko schôdzu prerušil na dnes do 9:00. Danko zároveň na stredajšej tlačovej konferencii uviedol, že má riešenie, ako zabezpečiť, aby dnes schôdza pokračovala.

Reklama
Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini (druhý zľava) počas rokovania pokračujúcej mimoriadnej 58. schôdze Národnej rady SR. Bratislava

 

V rokovacej sále sú dva nové rečnícke pulty

Reklama

Do rokovacej sály technici vo štvrtok ráno priniesli preventívne dva nové rečnícke pulty a postavili ich vedľa pôvodného pultu. Poslanci z koalície Progresívne Slovensko/Spolu – občianska demokracia (PS/Spolu) sa ku každému z nich postavili a chceli tak všetky blokovať.

Na snímke poslanec NR SR Peter Marček

K jednému z nich sa však podarilo dostať poslancovi Petrovi Marčekovi, a stál za pultom až do momentu, kedy sa k nemu nepriblížil Peter Pellegrini. Ten sa najprv snažil dostať k hlavnému pultu, no Beblavý so svojou skupinou nepohnute stáli aj naďalej. Pellegrini následne pristúpil k pultu, ktorý strážil Peter Marček. Beblavovci, ktorý pár sekúnd pred tým stáli za hlavným pultom s vypnutými hruďami, následne pokorene odišli.

Na snímke pokorení poslanci okolo Beblavého odchádzajú od hlavného rečníckeho pultu po tom, čo sa Pellegrinimu podarilo dostať na náhradný, ktorý svojím telom chránil pred tým Peter Marček

„Takto sa správajú ľudia, ktorí chcú spravovať štát“

Pellegrini začal svoj príhovor ostro s kritikou voči konaniu Beblavého a poslancov okolo neho. Nazdáva sa, že toto „amatérske a hlúpe správanie“ im pravdepodobne uberie značné množstvo voličov. „Na štátny znak ste zavesili svoju ponožku, tento čin sa s vami bude niesť“, zdôraznil premiér.

„Nikto si nedovolil prekročiť pomyslené hranice. Hanbím sa za vás opozícia. Svojím divadlom ste urazili jeden zo štátotvorných symbolov SR, ktorým je NR SR. Svojím bezprizorným táborom, ktorý ste si zriadili priamo v rokovacej miestnosti pod štátnym znakom, a okupovaním rokovacieho miesta ste odhalili pred celým národom, že nemáte rešpekt k vlastnej štátnosti reprezentovanej aj touto inštitúciou.“

Reklama

Verím, že im to vo voľbách voliči aj náležite spočítajú. Okrem dešpektu k významnému symbolu moderného národa pán poslanec Beblavý a jeho tortoví spolubojovníci tiež odhalili svoje pomýlené predstavy o demokracii. Ukazujú, že je to iba demokracia pre nich,“ vyhlásil premiér. Podľa neho, keď sa im „nepodarilo naštartovať emóciu v pouličných bitkách, tak politické zúfalstvo preniesli na pôdu parlamentu“. „Boli sme svedkami ich nedôstojného bivakovania, kde sa na sociálnych sieťach pretŕčajú v ponožkách, pyžamách, spacákoch. Takto sa teda správajú ľudia, ktorí o sebe tvrdia, že chcú spravovať štát.

V závere im odkázal: „Ak nechcete dať zvýšený prídavok deťom, 13. dôchodok seniorom, choďte za nimi a povedzte im to do očí.“, povedal (celý príhovor si môžete prečítať TU).

 

Danko: „Na zlobu treba ísť slušnosťou“

Úvod schôdze zaklincoval Danko, ktorý Beblavému pripomenul, že ich vytlačili toľko ich ospevovanou slušnosťou:

Reklama

„Táto doba bola dobrá na to, že sme zistili, že máme deväť ďalších pultov. Som rád, že sa táto situácia nezvrhla do konfliktu medzi poslancami. Ukázali sme kultúru, že my neriešime problémy medzi sebou násilím a že vieme slušnosťou vytlačiť tých, ktorí to nevedia.“, povedal po príhovore premiéra Andrej Danko.

Neskôr na tlačovej besede opätovne ocenil, že sa parlamentu podarilo začať riadne rokovať o predložených návrhoch bez násilia. Zdôraznil potrebu slušnosti a podľa vlastných slov verí, že diskusia v pléne bude dôstojná. Z časového hľadiska sa podľa jeho slov schôdza dá zvládnuť ešte pred začiatkom volebného moratória.

„Na zlobu treba ísť slušnosťou. Toto berte ako odkaz týchto dvoch dní. Keby sme pri riadení schôdze stratili nervy a neudržali emócie poslancov, hanba mohla byť väčšia,“ povedal Danko.

Konanie nezaradených poslancov bolo podľa jeho slov blokádou a nie klasickou obštrukciou. Deklaroval, že aj keby po vystúpení predsedu vlády Petra Pellegriniho (Smer-SD) neopustili nezaradení poslanci sálu, rokovanie by sa podarilo. Vysvetlil, že pripravených bolo viacero opatrení, ako napríklad ďalších sedem rečníckych pultov či mobilný rečnícky pult.

Podotkol, že rokovací poriadok nepozná parlamentnú stráž, ktorá by dokázala poslancov zo sály vyviesť, ani ju pri novele do zákona zaviesť nechcel. „Nikdy som si to nevedel predstaviť, ani by som to nevyužil,“ dodal s tým, že je to aj odkazom pre extrémistov.

Deklaroval, že diskusiu v pléne nebude nikto obmedzovať a poslancom nikto nebude brániť vystúpiť. Podľa počtu prihlásených poslancov do diskusie k jednotlivým návrhom odhaduje, že by sa schôdza dala zvládnuť do utorka alebo stredy budúceho týždňa. Vždy sa však podľa jeho slov môže stretnúť poslanecké grémium a rozhodnúť napríklad o vypustení obednej prestávky a ďalších spôsoboch, ako schôdzu urýchliť.

 

Poliačik aj Beblavý sa cítia ako morálni víťazi: Tým, že sme odišli, sme ukončili možný konflikt

Po prekombinovanej blokáde parlamentu, ktorej aktéri však nepôsobili príliš autenticky, skôr to vyzeralo ako nepodarený pokus priblížiť sa vzrastajúcemu Matovičovi, sa poslanec Martin Poliačik s Miroslavom Beblavým očividne cítia ako morálni víťazi, ktorí tým, že spoza pultu nakoniec odišli, vraj ukončili konflikt skôr, než by sa schýlilo k nejakej bitke:

„My sa s nikým naťahovať nebudeme. Dnes predseda Danko nasadil v rokovacej sále dva rečnícke pulty. Jeden z nich obsadil bitkár Marček. My sa s nikým naťahovať ani strkať nebudeme. Preto sme blokádu ukončili v momente, keď za novým pultíkom začal vystupovať premiér Pellegrini.

Reklama

Veľmi vám ďakujeme za podporu. Za pizzu a koláče, ktoré ste nám poslali, za fotky vo farebných ponožkách, za všetky správy, telefonáty a odkazy.

Blokáda končí, ale zápas o lepšiu krajinu pokračuje. Na chvíľu nás vytlačili, v marci ich ale môžeme nahradiť,“ uzavrel s nádejou na sociálnej sieti Poliačik.

„My sme boli nutení brániť zákonnosť a parlament. Robili sme to pokojným a mierumilovným protestom. Ponúkali sme možnosť obrátiť sa Ústavný súd, ktorý by rozhodol, ale Andrej Danko to odmietol.

Namiesto toho si sem priviezli bábkového premiéra, na balkón priviezli svojich straníckych podporovateľov, aby vytvorili ilúziu verejnej podpory a za náhradný rečnícky pult poslali poslanca Marčeka.

Nedopustíme nedôstojné strkanice v sále, preto sme ju opustili. Urobili sme, čo bolo v našich silách, aby sme bránili zákon. Dokončiť to musíme spoločne vo voľbách 29. februára, dovtedy tu vládne nezákonnosť reprezentovaná Petrom Pellegrinim.“, uviedol na sociálnej sieti Miroslav Beblavý, ktorý však sám sa pár dní v parlamente nesprával príliš dôstojne.

Reklama

„Protestujúci poslanci majú vo svojom postoji podporu od všetkých opozičných politických strán. Keby bol tento ich postoj kritizovaný, čo i len od jednej strany, tak by to pre nich bolo nepríjemné,“ tvrdil v stredu Mesežnikov. Ako sa následne ukázalo grémium poslanci PS/Spolu nemali podporu opozičných strán.

Opozičníci ani dnes verejne nepodporili činnosť Beblavého a spol. a tak vypnuté hrude nahradili ovisnuté plecia poslancov.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan
Na snímke Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan
06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Včera 20:18

Slovenské futsalistky zaznamenali v záverečnom zápase na medzinárodnom turnaji v srbskom meste Vrnjačka Banja prvý triumf. V pondelok deklasovali domáci tím 10:1.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali