Poslanci Európskeho parlamentu: Galéria darebákov podľa POLITICO

Poslanci Európskeho parlamentu: Galéria darebákov podľa POLITICO

Brusel 4. januára 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Jean-Francois Badias)

 

Ak nežijete v jaskyni, určite viete, že Európsky parlament je vo svetle reflektorov vďaka škandálu, ktorý nazývame Katargate. Je to príbeh, ktorý údajne zahŕňa vrecia peňazí a možné ovplyvňovanie Kataru a Maroka a ktorý sa stáva veľkou skúškou zodpovednosti Parlamentu

vlajky budova Európsky parlament
Na snímke vlajky Európskej únie vejú pred budovou Európkeho parlamentu v Štrasburgu

Poslanci Európskeho parlamentu z Katargate však nie sú jediní, ktorí sa v priebehu rokov ukázali ako kontroverzní, píše POLITICO. Tu je niekoľko vybraných príkladov.

Reklama

 

Elmar Brok

V čase odchodu do dôchodku v roku 2019 bol tento vplyvný Nemec zákonodarcom EÚ neuveriteľných 39 rokov. Mali by po ňom pomenovať miestnosť, kaviareň, alebo ak to nejde, tak aspoň lavičku.

Reklama

Ale boli tu problémy. Pred jeho odchodom povedalo šesť bývalých zamestnancov pre POLITICO o množstve bizarných incidentov vrátane jeho zvyku hádzať po nich predmety a fajčiť v kancelárii. Brok na otázku týkajúcu sa týchto obvinení poprel, že by v kancelárii vytváral toxické prostredie, a priznal len, že “úzka spolupráca a stresujúce dni znamenajú, že existuje priestor pre trenice”, a dodal: “Úplne odsudzujem akýkoľvek druh fyzického alebo emocionálneho zneužívania.”

Podľa dokumentov, ktoré v roku 2019 získal portál POLITICO, Brok vyberal platby od skupín návštevníkov vo svojej kancelárii v Bruseli a pre seba si ukradol najmenej 18 000 eur. Brok čelil kontrole aj v súvislosti s ďalšími finančnými dohodami. Roky zastával pozíciu v nemeckom mediálnom gigante Bertelsmann, ktorá mu prinášala viac ako 5 000 eur mesačne – okrem jeho mesačného platu poslanca EP.

 

Robert Rochefort

Francúzskeho poslanca Európskeho parlamentu prichytili v roku 2016 pri masturbácii pred dvoma tínedžermi v obchode so železiarskym tovarom pri Paríži (prestaňte vtipkovať, že “to dáva úplne nový význam slovu “urob si sám”). Rochefort polícii povedal, že bol “v strese”, a sťažoval sa, že sa cítil ohrozený, keď ho svedok incidentu zvalil na zem. Rochefort priznal vinu, čím sa vyhol verejnému súdnemu procesu, a prokurátori sa rozhodli nezverejniť jeho rozsudok. Rochefort prišiel o svoju pozíciu vo francúzskej centristickej strane MoDem, ale pred májovými voľbami si odslúžil svoj mandát poslanca EP.

 

Reklama
Nigel Farage

Nebudete prekvapení, keď sa dozviete, že Farageovi sa súčasný škandál v Európskom parlamente veľmi páčil a sotva sa dokázal zastaviť pred smiechom, keď obom divákom GB News povedal, že ide o hanebný stav. Málo prekvapujúce pre človeka, ktorého strane UKIP v roku 2016 nariadili vedúci predstavitelia Európskeho parlamentu vrátiť viac ako 172 000 eur zo zneužitých finančných prostriedkov.

Možno si pamätáte, že Farage bol členom parlamentného výboru pre rybolov (čo je pre ostrovný štát, akým je Spojené kráľovstvo, dosť dôležitý sektor) a nepracoval práve tvrdo – podľa organizácie Greenpeace sa počas troch rokov, keď bol Farage členom výboru, zúčastnil len na jednom zo 42 zasadnutí.

Má však nárok na dôchodok EÚ, ktorého náklady sa delia medzi Spojené kráľovstvo a EÚ (podiel EÚ bude po dosiahnutí dôchodkového veku predstavovať 35 640 EUR ročne). Je v zmluve tohto pisateľa spomenúť, že Farageovi sa nepodarilo stať britským poslancom najmenej sedemkrát a v jednom prípade získal menej hlasov ako muž v kostýme delfína.

 

Klan Le Penovcov

Ďalšou bývalou poslankyňou, ktorá fandila súčasnému škandálu, bola šéfka francúzskeho Národného zjazdu Marine Le Penová. “Ťahali nás blatom kvôli úplne transparentnej a legálnej pôžičke od českej ruskej banky,” napísala na Twitteri s odkazom na pôžičku vo výške 9 miliónov eur, ktorú jej strana získala v roku 2014. “Katar zároveň dodával kufre plné peňazí všetkým tým skorumpovaným ľuďom, ktorí sú údajne v ‘tábore dobra’.”

Reklama

Le Penová mala, samozrejme, komplikovaný vzťah s Európskym parlamentom. Súdny dvor EÚ rozhodol, že by mala vrátiť takmer 300 000 eur zo zneužitých finančných prostriedkov vrátane peňazí, ktoré použila na plat asistentky svojho šéfa štábu Catherine Grisetovej v parlamente napriek tomu, že Grisetová v zhromaždení nepracovala.

Le Penová tiež platila svojho telesného strážcu Thierryho Légiera ako asistenta poslanca EÚ a za tento priestupok musela vrátiť viac ako 41 000 EUR. A jej otec – zakladateľ strany Jean-Marie Le Pen – musel vrátiť viac ako 320 000 EUR za odmenu asistentovi za prácu, ktorú nemohol preukázať ako súvisiacu s jeho funkciou poslanca EP.

 

Janusz Korwin-Mikke

Poľský bývalý poslanec Európskeho parlamentu je asi tak pravicový, ako sa len dá bez toho, aby spadol z okraja (plochej) zeme. Počas rozpravy o rozdieloch v platoch raz vyhlásil, že ženy by mali zarábať menej peňazí ako muži, “pretože sú slabšie, menšie a menej inteligentné”. Povedal tiež, že budova Európskej komisie “by sa mala zmeniť na bordel”, ale, žiaľ, nevypracoval hodnotenie vplyvu svojich plánov.

 

Béla Kovács

Maďarský europoslanec, člen krajne pravicovej strany Jobbik, prišiel v roku 2015 o poslaneckú imunitu po tom, ako bol obvinený zo špionáže inštitúcií EÚ v prospech Ruska. Jeho príbeh zahŕňal tajné manželstvá, viacero identít a nevystopovateľný majetok. Medzi kolegami bol známy pod prezývkou “KGBéla”, čo malo niečo prezradiť. V čase, keď ho v septembri tohto roku odsúdili, maďarské médiá zaznamenali, že sa už presťahoval do Moskvy.

 

Bruno Gollnisch

Vyhovuje takmer všetkým krajne pravicovým názorom: Zbavený poslaneckej imunity za podnecovanie rasovej nenávisti. Súd EÚ nariadil vrátiť peniaze za platenie asistenta za prácu, ktorej súvislosť s funkciou poslanca EP nedokázal preukázať. Dostal miesto na tomto zozname za svoj predparlamentný kúsok, keď si na zasadnutí regionálnej rady zhodil nohavice a ukázal holý zadok na protest proti štátnym dotáciám poskytovaným kapelám, ktoré spievajú o sexe. Pravdepodobne nie je fanúšikom Cardi B.

 

József Szájer

Samozrejme, Szájer by mal byť na zozname najlepších poslancov Európskeho parlamentu (a dokonca ho aj viesť), ak by sa tento zoznam zakladal výlučne na zábavnej hodnote. Nevadí, že 74 Britov opustilo Parlament kvôli Brexitu; nikto neodišiel s väčším rachotom ako Maďar, ktorý bol blízkym dôverníkom Viktora Orbána a spoluzakladateľom strany Fidesz maďarského premiéra, ktorá, ako vám nemusíme pripomínať, nie je fanúšikom LGBTQ+ komunity.

Reklama

Szájer upadol do nemilosti v decembri 2020 po tom, ako sa zúčastnil na večierku. Podľa správ belgických médií polícia na tomto zhromaždení našla 25 nahých mužov a okoloidúci nahlásil, že videl muža utekať po priekope, čo viedlo políciu k zadržaniu Szájera a nájdeniu drog v jeho ruksaku, uviedla prokuratúra. Orbán označil tento čin za “neprijateľný a neospravedlniteľný” a Szájer odišiel zo strany a zo svojej funkcie v Bruseli. Z nejakého dôvodu nie je na Place du Luxembourg socha tohto muža.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:54

Polícia v gruzínskej metropole Tbilisi zadržala šesť ľudí, ktorí sa 8. a 9. mája zúčastnili na protestných zhromaždeniach proti zákonu o zahraničných agentoch v blízkosti sídla parlamentu. Gruzínske úrady uviedli, že osoby boli zadržané za “napadnutie polície a ničenie cudzieho majetku”.

10:44

Rusko urobí všetko pre to, aby sa vyhlo globálnej konfrontácii, ale zároveň nedovolí, aby ho niekto ohrozoval, uviedol vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin. Vyjadril sa tak na vojenskej prehliadke v Deň víťazstva, respektíve porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne, ktorý Moskva oslavuje 9. mája.

10:34

Austrália a tichomorský ostrovný štát Tuvalu vo štvrtok oznámili uzavretie prelomového paktu o klíme a bezpečnosti. Najprv však museli doriešiť pripomienky Tuvalu, ktoré sa obávalo o stratu suverenity.

Základný text 11-stranovej zmluvy vypracovali ešte v novembri 2023. Všetkým obyvateľom Tuvalu umožňuje presťahovať sa do Austrálie v prípade, že ich nízko položenú domovinu zaplaví stúpajúca hladina oceánov. Austrália sa zároveň zaväzuje pomáhať Tuvalu v prípade prírodných katastrof, zdravotníckych kríz a vojenskej agresie – ale iba ak Tuvalu o pomoc požiada.

10:28

Ukrajinský parlament vo štvrtok odvolal Olexandra Kubrakova z funkcie podpredsedu vlády pre obnovu Ukrajiny. Na sociálnej platforme Telegram to oznámil poslanec Jaroslav Železňak.

10:14

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA ovládaná republikánmi v stredu večer s pomocou demokratov drvivou väčšinou hlasov zamietla hlasovanie o vyslovení nedôvery svojmu republikánskemu predsedovi Mikeovi Johnsonovi. Informovala o tom agentúra DPA.

10:00

Irán bude musieť zmeniť svoju jadrovú doktrínu, ak jeho existenciu ohrozí Izrael. Povedal to vo štvrtok Kamál Charrází, poradca iránskeho duchovného vodcu ajatolláha Alího Chameneího, čím vyvolal obavy zo zostrojenia jadrovej zbrane.

09:27

Saldo zahraničného obchodu bolo v marci 2024 aktívne v objeme 577,4 milióna eur, čo bol v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka slabší výsledok o 119,4 milióna eur. Informoval o tom vo štvrtok Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Moskovský súd v stredu zamietol žiadosť právnikov námestníka ruského ministra obrany Timura Ivanova o premiestnenie z väznice do domáceho väzenia. Ivanov čelí obvineniam z úplatkárstva.

Timur Ivanov
Na videosnímke moskovského súdu námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov sedí za mrežami na mestskom súde v Moskve
09:08

Obchodný prebytok Číny v apríli klesol, aj keď menej, ako ekonómovia očakávali. K jeho poklesu prispel slabší nárast vývozu ako dovozu. Ukázali to vo štvrtok údaje čínskeho colného úradu.

08:58

Sýrska protivzdušná obrana zostrelila vo štvrtok izraelské rakety vypálené z Golanských výšin na predmestie Damasku, ktorých terčom mala byť údajne jedna z budov. Oznámilo to sýrske ministerstvo obrany.

08:45

Ceny ropy vo štvrtok ráno vzrástli po zverejnení údajov z Číny, ktorá vykázala za apríl obchodný prebytok. Situáciu na trhu s ropou ovplyvnilo tiež potenciálne prímerie medzi Izraelom a Hamasom, najmä keď USA zvýšili svoje úsilie o sprostredkovanie dohody. No zároveň zisky z ropy obmedzil silný dolár, pričom predstavitelia americkej centrálnej banky Fed varovali, že úrokové sadzby zostanú vysoké dlhší čas.

08:35

Za “veľké sklamanie” označil vo štvrtok izraelský veľvyslanec pri OSN Gilad Erdan vyjadrenie amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý pohrozil zastavením niektorých dodávok zbraní Izraelu v prípade, že zaútočí na civilistami zaplnené mesto Rafah na juhu Pásma Gazy.

08:27

Ukrajinský letecký útok na ruskú Belgorodskú oblasť zranil osem ľudí a poškodil desiatky obytných budov a áut.

07:54

Dovedna sedem ľudí vrátane štyroch maloletých osôb utrpelo v stredu zranenia v dôsledku ruských leteckých útokov na východoukrajinské mesto Charkov.

07:46

Izraelský minister obrany Joav Gallant v stredu vyhlásil, že misia na severe Izraela v konflikte s libanonským militantným hnutím Hizballáh nebola ukončená a dodal, že je naďalej odhodlaný umožniť bezpečný návrat evakuovaných obyvateľov do ich domovov. Informovala  agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali