Politický špeciálny prokurátor a jeho kajúcnici

Politický špeciálny prokurátor a jeho kajúcnici

Bratislava 22. júla 2021 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

V rozhovore pre Parlamentné listy 4. novembra 2015 zaznela v podaní bývalej poslankyne za OĽaNO Márie Ritomskej takáto veta: „Lipšic vyštudoval právo a kdesi v USA si vytvoril zázemie v CIA. Myslí si, že tým dosiahol absolútne vedomie a zručnosť „na riadenie sveta“, podobne ako pán Kiska, ktorý však nič nevyštudoval. Jeho výroky na adresu armády a medzinárodnej situácie sú vzorom agenta CIA.“ Podľa nej je Lipšic rovnaká sociopatická osobnosť ako Matovič. Nevedno z akých prameňov čerpala podklady pre svoje tvrdenia exposlankyňa JUDr. Ritomská, isté je iba to, že nehovorila len za seba

Daniel Lipšic
Na snímke špeciálny prokurátor Daniel Lipšic

Nemá zmysel zaoberať sa nepodloženým tvrdením či parlamentnou klebetou. K profilu človeka a kariérneho politika Lipšica, ktorý v politike strávil vyše dvadsať rokov, by sa dali pripojiť rôzne nelichotivé prívlastky, nielen na základe toho čo hovoril, ale najmä toho, ako konal. Pravdupovediac Ritomskej porovnanie tohto pána s Matovičom dosť pokuľháva, lebo advokát Lipšic prevyšuje svojho niekdajšieho partajného šéfa politicky aj intelektuálne. Pomstychtivosť a intrigánstva Igora Matoviča sú na oveľa nižšej politickej úrovni ako sofistikované konanie jeho bývalého straníckeho kolegu, dnešného šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry. Matovič z politiky prepadol, Lipšic z tohto predmetu výdatne ťažil od študentských čias až po vrchol svojej politicko-právnickej kariéry.

Reklama

Ako homo politicus sa prejavil už počas štúdií na Právnickej fakulte Univerzity Komenského, kedy zastával štyri roky post predsedu pravicovo orientovanej organizácie  Občiansko-demokratická mládež (ODM). Z titulu tejto funkcie sa zúčastnil na šiestom celoslovenskom sneme KDH a odvtedy mal do tohto hnutia dvere otvorené. Na dvanástom sneme v Trenčíne v októbri 2000 bol zvolený za podpredsedu Kresťanskodemokratického hnutia pre vnútornú politiku. Od tejto chvíle bol jeho kariérny postup priamočiary a nezadržateľný: rok 1998 ho zastihol vo funkcii vedúceho úradu Ministerstva spravodlivosti SR a v roku 2002 ako nominant KDH sa stal podpredsedom vlády a ministrom spravodlivosti v druhej vláde Mikuláša Dzurindu.

Od  roku 2010 do roku 2012 bol ministrom vnútra vo vláde Ivety Radičovej, ale po rozpade jej vlády a zdrvujúcom víťazstve Smeru v predčasných parlamentných voľbách, keď sa KDH a celá pravica ocitli v nezávideniahodnej situácii, pre Lipšica to bol signál hľadať nové uplatnenie v politike. Na tlačovej konferencii koncom mája 2012 oznámil s kolegyňou Janou Žitňanskou vystúpenie z rodného Kresťanskodemokratického hnutia. V tom istom roku o päť mesiacov neskôr zaregistroval na ministerstve vnútra vlastnú politickú stranu Nová väčšina, ktorá fungovala od júla 2013 pod názvom Nová väčšina – Dohoda a napokon od roku 2015 ako NOVA. V decembri 2015 sa Daniel Lipšic dohodol s Igorom Matovičom na premenovaní strany OĽANO na OĽANO-NOVA.

Reklama

Hoci zmena názvu naznačovala, že ide o koalíciu dvoch strán, Matovič toto spojenectvo prezentoval ako poskytnutie miesta na kandidátnej listine pre nominantov Lipšicovej strany. V praxi to znamenalo, že na vstup do parlamentu nepotrebovalo nové zoskupenie sedem, ale iba päť percent hlasov. Chytráctvo sa obom vyplatilo: vo voľbách v roku 2016 sa dvojstrana OĽANO-NOVA umiestnila na treťom mieste a získala devätnásť poslaneckých kresiel.

Doteraz úspešný politický konjunkturalista Lipšic sa však v parlamentnej lavici dlho neohrial – v septembri zabil pri neprimeranej rýchlosti svojho vozidla na prechode chodca, vzdal sa poslaneckého mandátu a rezignoval aj na funkciu predsedu strany NOVA. Nahradil ho jeho niekdajší hovorca a stranícky kolega Gábor Grendel, známy aktér tzv. Lipšicovho stáda pozostávajúceho najmä z redaktoriek spravodajstva RTVS a ďalších médií, ktoré svoje „žurnalistické výstupy“ pripravovali podľa Grendelovho usmernenia v prospech vtedajšieho ministra vnútra Daniela Lipšica. Na aféru politického ovplyvňovania médií a s tým spojené novinárske služby vysoko postavenému štátnemu činiteľovi sa už zabudlo. Dnes je pán Grendel podpredsedom parlamentu a pán Lipšic vplyvným šéfom Úradu generálnej prokuratúry.

Po usmrtení chodca v dôsledku dopravnej nehody využil Lipšic dištanc od vysokej politiky mimoriadne aktívne v advokácii. S vervou sa pustil do obhajoby tzv. kajúcnikov, ktorí figurovali ako obvinení v najväčších kauzách. Zastupoval ako advokát bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu v akcii Judáš, bývalého riaditeľa Národnej jednotky finančnej polície NAKA Bernarda Slobodníka ako aj menšie ryby – Františka Tótha a Pavla Polku v kauze Plevel. Jeho hlavní klienti, najmä Beňa a Slobodník, ktorým hrozili za obzvlášť závažné zločiny vysoké tresty sa prejavili ako ústretoví udavači. Kajúcnik Beňa sa zvlášť „vyznamenal“, keď spolu s bývalým riaditeľom Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovítom Makóom svedčili proti bývalému policajnému prezidentovi Tiborovi Gašparovi, špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi a proti bývalému riaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému.

Advokát Daniel Lipšic mal prehľad o výpovediach nielen svojich kajúcnikov, ale aj o výpovediach obvinených, ktorých nezastupoval, ale bol prítomný na výsluchoch, ak súviseli s prípadmi jeho klientov. Napokon vystupoval aj ako svedok v kauze Očistec. Podľa všetkého mal výborné informácie o trestných konaniach z takmer všetkých najdôležitejších prípadov a vedomosti o priznaniach a udávaniach mnohých univerzálnych svedkov. Ako advokát kajúcnikov a neskôr aj ako dobre informovaný budúci špeciálny prokurátor bol neoceniteľný.

Netreba veľa dôvtipu, aby sme došli k záveru, že pre vládnu koalíciu a hlavne pre predsedu vlády Igora Matoviča bol tento muž najprijateľnejším kandidátom na post šéfa Úradu špeciálnej prokuratúry (UŠP), po tom ako sa vzdal funkcie obvinený Dušan Kováčik. Problém bol však v legislatíve, lebo šéfom špeciálnej prokuratúry sa mohol stať podľa zákona o prokuratúre č. 153/2001, len prokurátor, ktorý dosiahol vek 40 rokov, ak aspoň desať rokov vykonával funkciu prokurátora, sudcu alebo advokáta, z toho najmenej 5 rokov funkciu prokurátora alebo sudcu. Lipšic túto základnú podmienku nespĺňal, bol iba právnik s advokátskou praxou. Nuž sa pripravila novela zákona z dielne koalície, ktorú odborná verejnosť i médiá právom nazvali „Lex Lipšic,“ teda zákonné ustanovenie šité na mieru advokáta Daniela Lipšica.

Reklama

Nový zákon stanovil, že uchádzačom o funkciu generálneho i špeciálneho prokurátora môže byť občan Slovenskej republiky, ktorý je voliteľný do NR SR a dosiahol vek 40 rokov. Bude sa od neho vyžadovať aspoň 15-ročná prax v právnickom povolaní. Kandidát na špeciálneho prokurátora musí mať odbornú justičnú skúšku a podmienkou musí byť aj jeho bezúhonnosť. Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu zákona o prokuratúre po pripomienkach a opätovnom schválení Národnou radou 4. septembra 2020.

Poslednou podmienkou pred samotným procesom voľby špeciálneho prokurátora bola bezpečnostná previerka kandidáta na stupeň prísne tajné. Daniel Lipšic ju získal v nezvykle rýchlom konaní Národného bezpečnostného úradu na základe žiadosti ministra práce Milana Krajniaka zo strany Sme rodina. Potom už nič nebránilo tomu, aby verejnosť mohla sledovať priamy prenos z híringu na webe RTVS, na ktorom sa predstavili kandidáti na kľúčový post v štáte: advokát a exminister Daniel Lipšic, a prokurátori ÚŠP Ján Šanta, Vasiľ Špirko a Peter Kysel.

Bolo rozhodnuté. Na čele UŠP nemohol byť nikto iný ako známy advokát, ktorý v minulosti zastupoval exprezidenta Andreja Kisku v kauze daňových podvodov, a v rôznych kauzách Igora Matoviča, Jaroslava Naďa, Jána Mičovského ako aj dôležitých kajúcnikov, univerzálnych svedkov. Na kontroverznú voľbu Daniela Lipšica, na jeho úzku spoluprácu s Igorom Matovičom a ďalšími predstaviteľmi hnutia OĽaNO, Sme rodina a Za ľudí upozornila okrem opozície najmä Iniciatíva advokátov za právny štát (IAPŠ). V tlačovej správe informoval o paralyzovanej funkcii šéfa špeciálnej prokuratúry jeden z iniciátorov IAPŠ, advokát Matej Marhavý. Podľa neho „v danom prípade sa naplnili obavy z možného konfliktu záujmov špeciálneho prokurátora, ktorý pred nástupom do funkcie zastupoval mnohých obvinených a poškodených v citlivých a mediálne známych trestných kauzách.“

Kardinálnym problémom bola však Lipšicova politická minulosť. Bol napojený ako pupočnou šnúrou na Igora Matoviča aj priateľa z OĽANO, podpredsedu parlamentu Gábora Grendela a cez Janu Žitňanskú a Juraja Šeligu bol spriaznený aj s Andrejom Kiskom zakaldateľom strany Za ľudí. Bez obvyklých fráz a tupých koaličných výrokoch o nezávislosti riaditeľa IAPŠ bol Lipšic zvolený ako služobník vládnucich politických strán. Ani podmienku bezúhonnosti nový špeciálny prokurátor nespĺňa. O jeho erotickej komunikácii so Zsuzsovou, obvinenou z objednávania vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice čvirikali aj vrabce po strechách slovenských miest a dedín. Matovič na margo jeho zvolenia povedal pamätnú vetu: „Ani raz neurobil niečo, čo by bolo krivé a verím, že bude mimoriadne spravodlivý špeciálny prokurátor“ a dodal, že ho „považuje za Cattaniho, ktorý nedovolí, aby si zo Slovenska robil niekto srandu.“

Roman Michelko

Reklama

 

Vydanie knihy Ľudovíta Števka Byť kajúcnikom sa oplatí  Môžete podporiť viacerými spôsobmi

Ak na účet: SK92 7500 0000 0003 2623 8393  pošlete podľa Vášho uváženia a Vašich možností sumu:

  • 5 eur (variabilný symbol 005), ak chcete len podporiť vydanie knihy
  • 10 eur (variabilný symbol 010), ak ste z Bratislavy alebo z Košíc, po vydaní knihy si ju

vyzdvihnete osobne v určených časoch vo Vydavateľstve Spolku slovenských

spisovateľov na Cukrovej 14 v Bratislave, číslo dverí 522 alebo v Komunitnej knižnici

DAV DVA na Hlavnej 68 v Košiciach

  • 12 eur (variabilný symbol 012), ak ste mimo Bratislavy či Košíc a knihu Vám zašleme poštou .

 

Na mailovú adresu:

byt.kajucnikom.sa.oplati@gmail.com zašlite, prosím, svoju adresu, aj dátum, kedy ste knihu zaplatili, prípadne, či ste z Bratislavy alebo Košíc s tým, že knihu si potom

vyzdvihnete. Pri platbe zadajte variabilný symbol podľa sumy 005, 010 alebo 012 a do

správy pre prijímateľa pri platbe napíšte, prosím, svoju mailovú adresu.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan
Na snímke Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan
06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Včera 20:22

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford. Bol veliteľom vesmírnej misie Apollo 10, ktorá bola generálnou skúškou pred prvým pristátím americkej posádky na Mesiaci.

Včera 20:20

Z nominácie slovenskej futbalovej reprezentácie na prípravné zápasy s Rakúskom a v Nórsku vypadli štyria hráči. Pre zdravotné problémy nebudú trénerovi Francescovi Calzonovi k dispozícii Róbert Polievka, Denis Vavro, Ivan Schranz ani Ľubomír Šatka. Kouč SR donominoval obrancu Spartaka Trnava Sebastiana Kóšu a Mareka Kristiána Bartoša z Podbrezovej.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali