Galka sa dotklo, že Glváč kritizoval Naďa, Majera a Ondrejcsáka

Galka sa dotklo, že Glváč kritizoval Naďa, Majera a Ondrejcsáka

Bratislava 14. augusta 2018 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Na konci minulého týždňa Progresívne Slovensko (PS) zverejnilo hodnotiacu správu slovenskej armády, ktorú vypracovalo NATO, a ktorú rezort obrany niekoľko týždňov odmietol ukázať médiám (viac v článku). Z tejto správy sa začalo diskutovať o viacerých otázkach, pričom jednou z nich je kritika aliancie, že Slovensko nemá v rámci armády stálu funkčnú ťažkú mechanizovanú brigádu. Exminister obrany Martin Glváč (Smer-SD) z toho viní ďalšieho exministra Ľubomíra Galka (SaS). Liberálny poslanec reagoval na sociálnej sieti s tým, že Glváč “obrane nikdy nerozumel”.

Na snímke podpredseda NR SR Martin Glváč (Smer-SD)

Martin Dubéci (PS) zverejnil aj časť správy, kde sa uvádza, že aliancii sa nepáčia nákupy vozidiel 8×8 a 4×4 za 1,2 miliardy eur, ktoré podľa NATO nesmerujú k naplneniu základného cieľa, ktorý máme voči aliancii, vybudovania ťažkej brigády. “Tú sme už mali mať tento rok, nie je jasné kedy v budúcnosti sa nám to podarí.”

Reklama
Podľa Martina Glváča (Smer-SD) je za to zodpovedné vedenie rezortu obrany počas vlády Ivety Radičovej. “V diskusiách o hodnotiacej správe NATO sa mi mimoriadne páči ignorovanie (či len selektívna pamäť) dôležitých súvislostí zo strany novinárov a najmä opozície. Na druhej strane je to celkom pochopiteľné. Ak je pravdou to, čo bolo doteraz medializované z tejto správy, tak Ľubomír Galko sa musí prepadnúť od hanby a občania Slovenskej republiky, vrátane voličov SaS, sa musia tešiť, že tento diletant neovládol svoje ŠtBácke chúťky a bol odvolaný premiérkou Ivetou Radičovou,” napísal na úvod svojho príspevku na Facebooku súčasný podpredseda Národnej rady.

Doplnil, že Severoatlantická aliancia od Slovenskej republiky aj podľa aktuálnej hodnotiacej správy očakáva to, k čomu sme sa zaviazali a teda, že naše Ozbrojené sily SR budú budovať ťažkú mechanizovanú brigádu. “Tá okrem dostatočného počtu vojakov zvyčajne disponuje húfnicami, bojovými vozidlami a samozrejme tankami,” zdôraznil Glváč, ktorý videol rezort obrany od apríla 2012 do marca 2016.

“Pripomínam teda verejnosti, aké materiály popri odpočúvaní kdekoho pripravil pacient Galko (v spolupráci s vtedajšími kolegami Naďom, Majerom, Ondrejcsákom…) v roku 2011. V jednom z týchto materiálov sa píše napr. toto: „budú zrušené tieto taktické jednotky – jedna tanková rota (OS SR nebudú disponovať spôsobilosťou tankového vojska), letka bojových vrtuľníkov, skupina PVO S-300“. Potvrdil to vtedy aj Galkov hovorca: „je však veľmi pravdepodobné, že tankové vojsko sa bude rušiť. Prepúšťať sa určite bude… pri šetrení môže skončiť aj delostrelectvo, jednotky dopravných lietadiel či systém protivzdušnej obrany S-300“.”

Reklama

V ďalšom materiáli už bolo podľa Glváča okrem iného zrušenie tankového vojska k 1. januáru 2012. “Teda zrušenie spôsobilosti, ktorá je dôležitou súčasťou ťažkej mechanizovanej brigády, čo je náš záväzok voči spojencom,” podčiarkol.

“Čerešničkou na torte však bol “Návrh na zníženie úrovne pripravenosti OS SR plniť úlohy v oblasti bezpečnosti a obrany štátu…”, ktorého názov hovorí sám za seba a len vďaka vtedajšiemu prezidentovi Gašparovičovi ho tento ŠtBáčik nemohol predložiť ani na vládu. Výpredaju tankov za cenu nižšiu ako šrotovného však už nezabránil nikto a tak 37 tankov predal “kšeftár so zbraňami” po smiešnych 22-tisíc eur za kus.”

Poslanec Martin Glváč ďalej uviedol, že je teda jasné prečo dnes Galko “neustále vyskakuje z každého kúta, posiela ľudí bez dôkazov do basy a žiada pád legitímne zvolenej vlády.” Podľa Glváča Galko potrebuje prekryť svoju totálnu neschopnosť a odpútať pozornosť od toho, že ak by dokonal svoje dielo, hodnotiaca správa NATO by dnes mohla byť veľmi stručná. “Tankové vojsko, obrnené vozidlá, delostrelectvo, dopravné letectvo, systém protivzdušnej obrany už Slovensko nemá, lebo to rozpredalo za cenu šrotu. V rámci kolektívneho plánovania a úloh aliancie už môže ponúknuť len svojich vojakov a ich životy”. “Aj takto môže vyzerať “odbornosť” podľa dnešnej opozície, no nemá to skôr bližšie k vlastizrade?” Položil otázku Glváč.

 

Reklama

 

Galko tvrdí, že Glváč obrane nerozumie a do parlamentu chodí pod vplyvom alkoholu

Reakcia poslanca Ľubomíra Galka na seba nenechala dlho čakať a podpredsedovi Národnej rady pripomenul viacero udalostí z minulosti.

Galko uviedol, že jednou z tragických postáv “kriminálnej organizácie Smer-SD” je Martin Glváč. “Toho majú zapísaného ľudia v pamäti predovšetkým ako tunelára z čias HZDS za Mečiara, keď vyciciaval cez rôzne reklamné agentúry Slovensko a zároveň ako realitného podvodníka, ktorý okradol starých ľudí na Čiernej Vode o kopu peňazí pri známom pozemkovom podvode. Okrem toho sa však tento smerák aj akýmsi omylom stal v roku 2012 ministrom obrany.”

“Obrane sa nikdy nevenoval a nikdy jej nerozumel, jediné, čo ho na rezorte zaujímalo bola výška provízií do vlastného vrecka a straníckej pokladnice. Tak vznikli napríklad jeho šialené predražené nákupy lietadiel L410 od sprostredkovateľa, sídliaceho kdesi v zubnej ambulancii, ktoré sa dali zakúpiť za polovicu, nepotrebné predražené monitoringy od smeráckej exhovorkyne, ktoré si vedel rezort obrany bez problémov predtým robiť vo vlastnej réžii, odpredaj vojenskej ubytovne vopred vybratému uchádzačovi, šialené predražené dodatky k zmluvám na externé upratovanie, prikrytie a zmarenie vyšetrovania tunelovania VSS počas prvej Ficovej vlády, netransparentné nalievanie megapeňazí do VS a mnoho ďalších nepekných vecí.”

Reklama

Podľa Galka základné pravidlo príčetného politika je to, že by na sociálne siete nemal chodiť pod vplyvom alkoholu. “Martina Glváča som inak ako pripitého v NR SR od marcových volieb v roku 2016 ešte nestretol. Sedí o jednu radu nižšie odo mňa a „cítiť“ ho vždy až ku mne, bez ohľadu na to, či je začiatok alebo koniec rokovacieho dňa. Úsmevné bolo, keď som mu to raz nadškrtol, ako mi vysvetľoval, že on berie také lieky a má takú silnú voňavku. Neviem, či sa pomocou alkoholu vyrovnáva s frustráciou, že ho vlastní po voľbách už na rezort obrany nepustili a nedali ho dokonca ani za člena brannobezpečnostného výboru. Osobne si myslím, že pán Glváč potrebuje odbornú lekársku pomoc a svoje vyjadrenia na sociálnu sieť takmer s istotou dáva pod vplyvom alkoholu, a preto by som naňho ani nereagoval, napadol však okrem mňa aj troch ľudí, ktorým nesiaha ani po päty a ktorých si vážim, preto mu túto reakciu venujem,” vysvetlil Galko.

“O čo v skratke ide? Dozvedel som sa, že nielen ja, ale aj ľudia, čo sa dlhé roky zaoberajú bezpečnostnou problematikou – Jaro Naď, Marian Majer a Robert Ondrejcsák sme diletanti a nerozumieme obrane, lebo sme v roku 2011 pripustili, že ak budú rezortu obrany naďalej tak drasticky krátené rozpočty, príde k zníženiu úrovne pripravenosti OS SR plniť úlohy v oblasti bezpečnosti a obrany štátu a mimo iného napríklad aj jediná tanková rota bude musieť skončiť.”

Podľa poslanca SaS išlo o cca 30 hrdzavých tankov z čias Márie Terézie. Okrem toho Glváč kritizuje, že vtedy rezort obrany dotiahol predaj ešte starších, nepojazdných 37 tankov, ktoré vyradil a dal do prebytočnosti ešte predchodca Baška. “Za výrazne vyššie ceny, ako ich predával on, lebo my sme ich predali v súťaži, pričom on ich predával napriamo (dokonca ich vymieňal za žiarovky a podobné „protihodnoty“), to však Glváč taktne nespomenul.”

“A dnes vraj utajená analýza Severoatlantickej aliancie od Slovenskej republiky aj podľa aktuálnej hodnotiacej správy očakáva to, k čomu sme sa zaviazali a teda, že naše ozbrojené sily budú budovať ťažkú mechanizovanú brigádu. Tá okrem dostatočného počtu vojakov zvyčajne disponuje húfnicami, bojovými vozidlami a samozrejme, aj tankami. Nuž, keby som chcel byť rovnako smiešny a zároveň hlúpy ako on, pýtal by som sa, prečo Glváč štyri roky tú ťažkú mechanizovanú brigádu v rokoch 2012 – 2016, keď bol na rezorte „nebudoval“, ale namiesto toho kupoval dopravné lietadlá L410, dopravné lietadlá Spartany a vrtuľníky Black Hawk, keď to tak strašne to NATO od nás chcelo. Ale rovnakou mincou mu to neoplatím a prezradím tomuto diletantovi, že v roku 2011 (a áno aj v rokoch 2012 – 2016, keď tam bol on) bolo NATO úplne inak nastavené. Tendencie NATO k tankom sa začali objavovať až v roku 2015, Ciele síl s ťažkou brigádou prišli oficiálne až o 5 rokov neskôr, teda v roku 2016 a reálne až minulý rok – teda v roku 2017. Preto ich po nás, ale ani po ňom ani v jeho období vojaci ani civilní odborníci rezortu obrany nechceli a preto ich ani on nekupoval. To, že tie zostatky tankov sú morálne a technicky výrazne zastaralé a OS SR potrebujú pre ťažkú mechanizovanú brigádu tanky nové už hádam ani nemusím zdôrazňovať. A to, že pritom, ako vláda Fico postupne skresala rozpočet obrany o devastačných 50%, mohol o nových tankoch v minulosti každý len snívať už je len taká čerešnička na torte.”

Galko uviedol, že toto všetko by Glváč vedel, ak by sa okrem provízii a kšeftov venoval na rezorte a potom v parlamente trocha aj obrane ako takej. “Ja nie som nejaký superodborník, ale vonkajšej a vnútornej bezpečnosti sa venujem poctivo už osem rokov, odkedy som vstúpil do politiky. Som dlhoročným členom viacerých bezpečnostných výborov. Vzdelávam sa, mám vytvorený svoj odborný tím, viem, s kým sa mám poradiť, keď treba. Mám napríklad spracovanú poctivú reformu Pre bezpečnejšie a spravodlivejšie Slovensko, ktorú som zostavil so svojim tímom. O takomto materiáli môže kšeftár Glváč akurát tak snívať. On sa obrane nevenuje vôbec a ani sa jej nikdy nevenoval. O jeho „odbornosti“ a zároveň odvahe svedčí aj to, že si nesadol za štyri roky svojho ministrovania ani raz so mnou do TV diskusie, napriek tomu, že mu to televízie mnohokrát ponúkali, vždy mal naložené v gatiach.”

“Ako som povedal, mohol by som sa naňho vykašlať a nereagovať. Je napríklad aj celkom možné, že jeho zbesilé ataky v poslednej dobe nielen smerom ku mne, ale aj k prezidentovi Kiskovi, Veronike Remišovej, mnohým iným politikom, ale napríklad aj novinárom môžu mať svoje rácio v jeho obrovskej nervozite z toho, že je zatvorený a politické krytie stratil jeho kamarát z mokrej štvrte Marian Kočner, s ktorým Glváč lieta v nepekných veciach a ktorý, keď teraz prehovorí, tak Glváč pôjde bručať ešte skôr ako Kaliňák.”

“Avšak takáto groteska, keď si tento člen kriminálnej organizácie Smer-SD otiera svoje nehodné ústa o dvoch dlhoročných pracovníkov rezortu obrany a bezpečnostných analytikov a dokonca o štátneho tajomníka, ktorí pre rezort obrany vo svojom profesionálnom živote toho dosť spravili a obrane sa začali venovali ešte v čase, keď on ešte ani nevedel, že ju raz bude tunelovať, si primeranú reakciu zaslúžila. Doba sa mení, spoločnosť je v pohybe a ja osobne som presvedčený, že čas, keď aj tento hochštapler a podvodník bude čeliť spravodlivosti za svoje činy sa nezadržateľne blíži,” dodal Galko.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:15

Japonské úrady sa chystajú osadiť obrovskú čiernu bariéru, ktorá bude brániť v populárnom výhľade na ikonickú horu Fudži. Na takýto krok ich podnietili davy nevychovaných zahraničných turistov.

09:00

Severokórejský líder Kim Čong-un dohliadal na skúšku salvových raketometov, oznámili v piatok severokórejské médiá.

Testované ukazovatele testu boli vyhodnotené ako veľmi uspokojivé, uviedla severokórejská štátna agentúra KCNA.

08:52

Ceny ropy v piatok ráno vzrástli a po dvoch týždňoch v strate za sebou smerujú k celotýždňovému zisku. Trh podporila najmä americká ministerka financií Janet Yellenová, keď vyjadrila optimizmus, že hospodársky rast v USA bol v prvom štvrťroku pravdepodobne silnejší, než naznačili prvé odhady.

08:42

Parlament v malom pyrenejskom kniežatstve Andorra vo štvrtok schválil zákon, ktorý stanovuje požiadavku na minimálnu znalosť katalánčiny pre cudzincov.

Cieľom zákona je posilniť postavenie katalánčiny.

08:27

Bývalý britský minister obrany Ben Wallace vo štvrtok v rozhovore pre agentúru DPA varoval pred návrhmi, aby sa vojna na Ukrajine stala zamrznutým konfliktom.

Myšlienku “zmrazenia” vojny na Ukrajine nedávno vyslovil vysokopostavený člen vládnucich sociálnych demokratov v Nemecku.

08:18

Poľsko a Litva sú pripravené pomôcť ukrajinským úradom vrátiť do vlasti mužov podliehajúcich brannej povinnosti. Uviedli to predstavitelia oboch krajín vo štvrtok po tom, ako Kyjev oznámil pozastavenie konzulárnych služieb pre týchto Ukrajincov v zahraničí.

08:03

Turecký súd vo štvrtok odsúdil deväť zamestnancov štátnych železníc na osem až 17 a pol roka väzenia za “spôsobenie smrti a zranenia z nedbanlivosti” v súvislosti s tragickou nehodou z roku 2018.

Najvyšší trest dostal vtedajší regionálny riaditeľ tureckých štátnych železníc – 17 a pol roka za mrežami.

07:55

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v piatok počas schôdzky v Pekingu vyzval svojho amerického kolegu Antonyho Blinkena na riešenie rastúcich nezhôd medzi Pekingom a Washingtonom.

Blinken vyjadril na začiatku stretnutia nádej na pokrok v otázkach, na ktorých sa dohodli americký prezident Joe Biden a čínsky líder Si Ťin-pching. Šéf americkej diplomacie však povedal, že bude veľmi priamo hovoriť o sporných záležitostiach, medzi ktoré zrejme patria Rusko, Taiwan a obchodná výmena.

Antony Blinken
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (vľavo) a čínsky šéf diplomacie Wang I pózujú počas stretnutia v Pekingu
07:45

Dánska vláda vo štvrtok oznámila, že vyčlenila 4,4 miliardy dánskych korún (zhruba 590 miliónov eur) na ďalšiu vojenskú podporu pre Ukrajinu. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali