Po incidente Il-20: Izrael bude musieť dokázať, že si cení životy Rusov

Po incidente Il-20: Izrael bude musieť dokázať, že si cení životy Rusov

Moskva 24. septembra 2018 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Ariel Schalit)

 

Objasnenie všetkých okolností pádu Il-20 v Sýrii pokračuje. Rámcovú pozíciu Ruska vyjadril prezident Vladimír Putin. K pádu lietadla vraj došlo kvôli reťazci tragických náhod, píše vo svojom komentári Viktor Marachovskij

Ilustračné foto

Je však veľkou chybou si myslieť, že to znamená “sa nedá nič robiť, to sa stáva, nikto sa nebude sťažovať”. Naopak. To je práve ten prípad, kedy je fráza národného predstaviteľa Lazára Kaganoviča extrémne aktuálna.

Reklama

“Každá nehoda má meno, priezvisko a postavenie.” Pretože v tomto prípade hovoríme v prvom rade o pätnástich ruských mŕtvych vojakoch. Po druhé o tom, na pozadí čoho a prečo sa tento reťazec nehôd stal. A po tretie, že takéto nehody by mali byť navždy vylúčené.

A práve preto postoj, ktorý verejne vyjadril Izrael, že “Sýrčania vystrelili náhodne a nevedia, ako pracovať s PVO a so všetkými sťažnosťami sa obracajte k nim”, vyzerá neprijateľne nielen pre Rusko, ale hlavne pre samotný Izrael.

Reklama

A v tom je celá vec. V Sýrskej vojne, ktorá je všeobecne jasným znázornením paradoxnej povahy nášho sveta, sú priamo zapojené niektoré najsilnejšie armády sveta a každá má iný cieľ, ktorý chce dosiahnuť. Počet úmrtí medzi vojakmi týchto vojenských síl je však veľmi obmedzený. Každý vie, ako k tejto situácii došlo. Vďaka dôkladnému a drsnému systému koordinácie a vzájomných dohôd, ktoré “moderovalo” Rusko. Sýrska vojna je možno najviac “zdiplomatizovaná” vojna v moderných dejinách.

Zároveň sa Rusko stalo “moderátorom vojny” nielen kvôli tomu, že vďaka nemu sýrsky štát zrušil rozsudok smrti a získava späť teritória kúsok po kúsku. Ale aj preto, že na rozdiel od tých, ktorí sú silne zapojení do arbitrov Spojených štátov, Rusko skutočne študuje , chápe a zohľadňuje zvrchovanosť a záujmy účastníkov. Vrátane záujmov Izraela. Zoznam prípadov, v ktorých Rusko pomáhalo židovskému štátu sa v posledných dňoch opakovane vyzdvihoval. Po prvé je prostredníkom odchodu proíránských síl zo všetkých oblastí v blízkosti izraelského územia. Ďalej odmietnutie už uzavretej dohody o dodávke systémov s-300 do Sýrie za pol miliardy dolárov, pretože oblasť systému pokrývala celé územie Izraela. Tento zoznam je dlhý. Rusko v skutočnosti ukázalo, že vzťahov s Izraelom si cení a chápe svoje postavenie.

Tento rešpekt a pochopenie záujmov však v zásade nemôže byť jednostranné. V jednostrannom režime to jednoducho nefunguje a je len otázkou času, kedy absencia dvojstranných a rovnocenných presadzovaní pravidiel poškodí narušiteľa.

Tu stojí za zmienku nasledujúce. Americké ozbrojené sily, čoby globálny konkurent a oficiálne súper Ruska, s ktorým má príšerné vzťahy, dodržiavajú pravidlá sýrskej vojny celkom tvrdo a koordinujú svoje akcie so svojimi ruskými partnermi.

Ale ozbrojené sily Izraela, ktoré nie sú protivníkom Ruska a nachádzajú sa v dobrom a konštruktívnom vzťahu, si z nejakého záhadného dôvodu dovoľujú to, čo si do dnešného dňa nedovolili ani jadrové veľmoci. Napríklad oznamovať ruskej strane jednu operáciu na území Sýrie z desiatich. Alebo, ako v prípade nešťastného náletu na Latakiu, oznamovať operáciu minútu pred začatím náletu.

Reklama

Výsledkom je veľmi tragický reťazec, na ktorého konci je smrť ruských vojakov.

A pretože už sa to stalo, dokázať, že to bol “zlý výstrel a všetko vinou Sýrčanov” je jednoducho nemiestne a o ničom, vzhľadom k tomu, že účel blízkej vojenskej diplomacie spočíval spočiatku v zaistení bezpečnosti vojakov štátov pôsobiacich v tomto regióne. Predpokladalo sa , že všetci zúčastnení diplomati zaistia túto bezpečnosť.

Izrael teraz v skutočnosti vyberá jednu z dvoch jednoduchých možností. Buď bude preberať záväzky a prevezme zodpovednosť za to, aby sa s ruskými lietadlami nestalo žiadne tragické nešťastie, alebo odmieta prevziať zodpovednosť a tým odovzdá Rusku povinnosť plne zaistiť bezpečnosť svojich vojakov. Aké metódy je možné použiť, je čiastočne zrejmé. Napríklad sme veľa čítali o tom, že sýrski spojenci nemajú pokročilú leteckú obranu. To je prípad, keď Rusko určite pomôže.

Existuje názor, že tento vývoj udalostí nebude pre Izrael príjemný. A tak je pre neho rozhodujúce, aby vysvetlil svoje vlastnej armáde, že je potrebné vážiť si ruských životov a vyhýbať sa konaniam, ktoré ich ohrozujú, aj keby boli akokoľvek chytré a dostali by za to na internete veľa lajkov.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali