Peter Sagan finišoval v Paríži na 3. mieste, Sam Bennett víťazstvom potvrdil triumf v bodovacej súťaži

Peter Sagan finišoval v Paríži na 3. mieste, Sam Bennett víťazstvom potvrdil triumf v bodovacej súťaži

Bratislava 20. septembra 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Christophe Ena)

 

Slovenský cyklista Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) sa nedočkal etapového víťazstva na Tour de France 2020. V poslednej 21. etape s tradičným dojazdom na Elyzejských poliach v Paríži finišoval na tretej priečke a pripísal si druhé pódiové umiestnenie na 107. ročníku najslávnejších etapových pretekov

21. etapa pretekov TdF
Na snímke pelotón cyklistov ide okolo okolo Víťazného oblúka na Champs-Elysées v Paríži

Tretí bol predtým aj v 10. etape. Záverečná etapa sa v hromadnom šprinte stala korisťou Íra Sama Bennetta (Deceuninck – Quick Step), ktorý tým potvrdil svoje suverénne víťazstvo v bodovacej súťaži. Druhého Sagana v konečnom účtovaní zdolal o 96 bodov. Druhý skončil v poslednej etape Dán Mads Pedersen (Trek – Segafredo) jazdiaci v dúhovom drese majstra sveta.

Reklama

“Ani neviem vyjadriť svoju obrovskú radosť zo zisku zeleného dresu aj z etapového víťazstva na Elyzejských poliach. Vyhrať túto majstrovskú etapu šprintérov v zelenom drese je splnený sen. Je to úžasný pocit. Všetko to trápenie v horách je už zabudnuté. Teraz si užívam každý moment a ospravedlňujem sa za prílišné emócie,” povedal Sam Bennett v prvej televíznej reakcii po 21. etape TdF.

 

Reklama
Prvýkrát od svojho debutu v roku 2012 sa Peter Sagan nestal víťazom bodovacej súťaže na Tour de France

Prvýkrát od svojho debutu v roku 2012 sa Peter Sagan nestal víťazom bodovacej súťaže na Tour de France, ktorú aj dokončil. Rekordný sedemnásobný držiteľ zeleného dresu ho dosiaľ nezískal iba v roku 2017, keď musel preteky predčasne opustiť po incidente s Markom Cavendishom. Tento rok ho jasne prevýšil pretekár tímu Deceuninck – Quick Step Sam Bennett, ktorý mal v parížskom cieli o 96 bodov viac ako Sagan. Slovenský cyklista si však poistil druhé miesto pred Talianom Matteom Trentinom (CCC). Výrazný podiel na Saganovej prehre s Bennettom mal záver 11. etapy, kde bol slovenský cyklista dodatočne zbavený druhého miesta a odrátali mu všetko body vrátane šprintérskej prémie. Rozhodcovia vtedy vyhodnotili Saganov manéver voči Belgičanovi Woutovi van Aertovi ako nebezpečnú jazdu a a zaradili ho na koniec balíka cyklistov, ktorí hromadne šprintovali do cieľa.

21. etapa pretekov TdF Tadej Pogaèar bodkovaný dres vrchár
Na snímke slovinský pretekár Tadej Pogačar oslavuje na pódiu v bodkovanom drese najlepšieho vrchára po záverečnej 21. etape 107. ročníka cyklistických pretekov Tour de France z Mantes-la-Jolie do Paríža

Tour de France sa v roku 2020 skončila najneskôr v histórii, keďže jej začiatok posunuli o dva mesiace vinou koronavírusovej pandémie vo svete. A “Stará dáma” zažila prvýkrát slovinského víťaza. Tadej Pogačar zvíťazil o 59 sekúnd pred krajanom Primožom Rogličom, keď ho šokoval suverénnym víťazstvo v predposlednej etape – individuálnej časovke s cieľom na kopci La Planche des Belles Filles. Tretiu priečku v celkovom poradí obsadil s mankom 3:30 min Austrálčan Richie Porte. Pre všetkých troch pretekárov na stupňoch víťazov je to najlepšie umiestnenie na Tour de France v kariére. Saganovi patrí v konečnom poradí 70. priečka s odstupom 4:04:15 h. Nečakaný víťaz Pogačar si dal darček k pondelkovým 22. narodeninám a stal sa druhým najmladším šampiónom v histórii. Svoju suverenitu zvýraznil aj víťazstvom vo vrchárskej súťaži ako aj súťaži mladých jazdcov do 25 rokov.

V nedeľu popoludní čakala na pelotón TdF 2020 posledná 21. etapa na trase Mantes La Jolie – Paríž (122 km). Mala tradične oslavný charakter a záver rovnako v duchu tradície patril šprintérom. Sagan sa rozhodol neplytvať silami na šprintérskej prémii a všetko stavil na etapové víťazstvo, ktoré v Paríži dosiaľ nikdy nedosiahol. V závere sa snažil vyviezť za Bennettom, ale jeho premožiteľ z bodovacej súťaže mal príliš dobré nohy. Slovenského cyklistu napokon tesne zdolal aj Dán Pedersen.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali